fbpx
Print this page
Cei mai periculoși criminali din Iași aflați cu un picior în libertate

Cei mai periculoși criminali din Iași aflați cu un picior în libertate


Infractori periculoşi au ieşit deja pe poarta Penitenciarului Iaşi după le-a fost redusă pedeapsa pentru că au fost închişi în condiţii improprii. Doi criminali au fost puşi deja în libertate de instanţă, iar alţi ucigaşi sau violatori sunt pe cale să scape de după gratiile puşcăriei din Copou. Reprezentanţii sindicatelor din penitenciare estimează că peste 5.000 de beneficiari ai recursului compensatoriu se vor întoarce în penitenciare în primele 12 luni de la aplicare.

 

Infractori cu pedepse grele au ieşit înainte de termen, în ultimele luni, de pe poarta Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi.

 

Parchetul a abandonat lupta

Cu aproape un an: cu atât i s-a scurtat pedeapsa unui criminal din judeţul Vaslui pentru că a fost închis în condiţii improprii. Acuzat că, în octombrie 2000, împreună cu un alt bărbat, au agresat o femeie de 75 de ani „provocându-i moartea prin sufocare”, Marin Simion (40 de ani) executa în Penitenciarul Iaşi cei 25 de ani de închisoare la care a fost condamnat definitiv, în 2004. Legea recursului compensatoriu l-a ajutat însă să fie eliberat condiţionat mai devreme.

Pentru ca situaţia lui să fie analizată de Comisia din Penitenciarul Iaşi, deţinutul trebuia să execute trei sferturi din pedeapsa, respectiv 6.848 de zile. Acesta a îndeplinit fracţia întrucât a executat efectiv 5.961 de zile, a stat 174 de zile în arest preventiv, 385 de zile au fost considerate executate pe baza muncii prestate, iar alte 330 în baza Legii recursului compensatoriu.

Astfel, pe 24 octombrie, Comisia a sesizat instanţa cu propunerea de liberare condiţionată, judecătorul hotărând, două săptămâni mai târziu, să admită cererea. Deşi în timpul procesului Parchetul s-a opus eliberării condiţionate a lui Simion, ulterior nu a mai contestat decizia instanţei. Astfel, bărbatul a fost pus în libertate după 17 ani de detenţie.

 

378 de zile reduse din pedeapsă

Cu mai bine de un an i-a fost redusă pedeapsa unui tânăr condamnat la 17 ani pentru omor calificat de Tribunalul Bacău. Adrian Gabor (35 de ani) a fost acuzat că în 24 mai 2007 a lovit cu pumnii şi picioarele un bărbat, acesta decedând din cauza loviturilor primite.

La propunerea Comisiei din Penitenciarul Iaşi, pe 9 noiembrie Judecătoria a admis liberarea condiţionată a bărbatului, sentinţa rămânând definitivă . Instanţa a reţinut că Gabor a executat 4.808 zile din pedeapsă, respectiv 3.802 zile efectuate efectiv, 628 de zile fiind considerate executate pe baza muncii prestate, iar 378 de zile executate în baza Legii recursului compensatoriu. Deţinutul a fost sancţionat o singură dată pentru deţinere de obiecte interzise, sancţiune ce a fost ridicată, a fost recompensat de 46 de ori.

Dacă pedeapsa nu i-ar fi fost redusă cu peste un an pentru că a fost executată în condiţii necorespunzătoare, situaţia lui Gabor ar fi fost analizată în comisia de liberări condiţionate de-abia după câteva luni.

 

Şi-a violat şi ucis nepoata

Nu la fel de „norocos” a fost un bărbat din Paşcani, dar speranţele nu i s-au terminat. Vasile Dilă (56 de ani) a ajuns în puşcărie pentru că în prima zi de Crăciun din 2004 şi-a violat şi ucis nepoata de 31 de ani. Pentru faptele comise, bărbatul a fost condamnat definitiv, în 2006, la 18 ani de închisoare. Legea recursului compensatoriu i-a redus pedeapsa cu 360 de zile, la care s-au adăugat 4.684 de zile executate efectiv până în 23 octombrie şi alte 56 de zile executate ca urmare a muncii prestate, în total 5.100 de zile. Pentru a ieşi de după gratii, Dilă trebuia să aibă 4.930 de zile executate.

Deşi a îndeplinit fracţia de pedeapsă şi a fost recompendat de 23 de ori, propunerea de eliberare venind şi în acest caz din partea Penitenciarului, instanţa a reţinut că Dilă nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi liberat condiţionat. „Având în vedere împrejurarea că deţinutul a obţinut rezultate modeste în cadrul activităţilor educative, precum şi faptul că nu a mai fost recompensat de la data de 23.04.2015, instanţa apreciază că acesta nu îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de liberare condiţionată”, se arată în motivarea Judecătoriei.

Dilă a contestat sentinţa, Tribunalul Iaşi urmând să decidă în 21 decembrie dacă îl va pune sau nu în libertate.

 

Elevă olimpică, violată de 7 tineri

În decembrie 2012 o elevă olimpică, în vârstă de 11 ani, a fost violată de cinci indivizi. Fata a fost păcălită de Constantin Popescu (27 de ani) că „sunt persoane care o urmăresc şi care intenţionează să îi facă rău atât ei, cât şi familiei ei“. Aceasta şi-a pus câteva haine într-un rucsac şi a mers în casa tânărului dintr-un sat vecin. Bărbatul a abuzat-o sexual, iar ulterior a încuiat-o într-o cameră şi şi-a chemat alţi şase prieteni cu vârste cuprinse între 19 şi 22 de ani. Toţi au consumat alcool, iar Popescu şi alţi patru tineri au violat-o pe minoră. Aceasta a fost lăsată să plece după 24 de ore şi a depus plângere la Poliţie.

Tinerii au fost trimişi în judecată, iar instanţa i-a condamnat pe Constantin Popescu la 12 ani de închisoare, Andrei Bacalu - 11 ani de închisoare, Daniel Ursache - 10 ani de închisoare, Ionuţ Andrei Ichim - 8 ani de închisoare, Iulian Ichim - 7 ani de închisoare. Alţi doi inculpaţi au primit pedepse cu suspendare.

 

Ichim, abateri foarte grave

Legea recursului compensatoriu l-a ajutat şi pe Ionuţ Andrei Ichim (25 de ani), căruia i-a fost redusă pedeapsa cu 324 de zile. La acestea s-au adăugat alte 50 de zile considerate executate ca urmare a muncii prestate şi aproape 1.770 de zile din pedeapă executate efectiv. Pentru a ieşi de după gratii tânărul trebuia să execute efectiv 1.948 de zile şi anume 2/3 din pedeapsă.

Comisia din Penitenciarul Iaşi a propus liberare condiţionată a acestuia, dar, pe 16 noiembrie, Judecătoria a respins cererea. „Având în vedere aplicarea unor sancţiuni disciplinare pentru abateri foarte grave, precum şi implicarea în activităţile desfăşurate în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, respectiv în penitenciarele în care a executat pedeapsa, cu rezultate satisfăcătoare, bune şi foarte bune, văzând că într-o perioadă de 5 ani executată în regim de detenţie a avut doar 10 recompense, a fost exclus de la cursurile şcolare pentru comiterea unor abateri disciplinare foarte grave, condamnatul nu îndeplineşte condiţia vizând stăruinţa în muncă şi disciplină, nefiind dovedite încercările sale de îndreptare”, se arată în motivare, instanţa subliniind că nu are convingerea că deţinutul s-a îndreptat pentru a se putea reintegra în societate.

Şi Ichim a contestat decizia, aceasta urmând să fie judecată în ianuarie 2018, la Tribunal.

 

354 de zile reduse

Viorel Dumitru Sîmbeteanu (27 de ani), condamnat la 11 ani pentru viol şi tâlhărie, a cerut şi el liberarea condiţionată după apariţia Legii recursului compensatoriu. În baza noilor prevederi legale, deţinutul a beneficiat de o reducere a pedepsei cu 354 de zile, care s-au adăugat altor 3.133 de zile executate efectiv. Acesta nu a muncit după gratii, a fost sancţionat de 12 ori, o sancţiune fiind ridicată, şi a fost recompensat o singură dată. În acest caz, Comisia de liberări condiţionate amânase până în 2 mai 2018 analizarea situaţiei lui Sîmbeteanu. „Simpla trecere a timpului, fără a se face dovada îndreptării semnificative a comportamentului în perioada detenţiei, nu poate justifica acordarea unui asemenea beneficiu”, a concluzionat şi instanţa, care a respins cererea deţinutului. Şi Sîmbeteanu a depus apel.

 

Cei care au avut un spaţiu personal mai mic de 4 metri pătraţi au profitat de lege

 

Peste 3.000 de beneficiari ai legii

Legea privind recursul compensatoriu prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate în condiţii necorespunzătoare fiecare deţinut să aibă pedepsa redusă cu şase zile. Guvernul anterior propusese trei zile, ulterior coaliţia PSD-ALDE a fost mai generoasă. Legea a fost adoptată după ce mai mulţi actuali sau foşti deţinuţi au câştigat diferite sume la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din cauza condiţiilor precare din închisorile româneşti. În perioada 19 octombrie – 17 decembrie 2017, 833 de deţinuţi s-au eliberat la termen, iar 2.297 de alţi beneficiari ai acestei legi au fost liberaţi condiţionat, conform cifrelor Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. În total, 3.130 de persoane au beneficiat de prevederile noii legi.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare