fbpx
 
Bătrân de 74 de ani, respins la adopție: „Voiam un copil să-l modelez”

Bătrân de 74 de ani, respins la adopție: „Voiam un copil să-l modelez”


Proces inedit pe rolul instanţelor ieşene. Un expert contabil septuagenar s-a plâns judecătorilor că Protecţia Copilului Iaşi nu i-a eliberat atestatul de persoană aptă să adopte un copil. Bărbatul dorea să înfieze unul sau doi băieţi adolescenţi. Bâtrânul s-a certat cu fiul natural și l-a dezmoștenit.

Mihai C. a chemat la bară Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Iaşi după ce, în iunie, nu i s-a acordat atestatul de persoană adoptatoare.

 

Evaluat timp de trei luni

Expertul contabil, în vârstă de 74 de ani, le-a spus magistraţilor că ar fi vrut să înfieze unul sau doi copii „care să fie ajutaţi şi îndrumaţi spre muncă, învăţătură şi succes”. Astfel, la începutul anului a depus o cerere la Protecţia Copilului prin care solicita să fie atestată ca persoană aptă să adopte de preferinţă un băiat sănătos, cu vârstă cuprinsă între 10 şi 15 ani.

Din februarie până în mai ieşeanul a fost evaluat de specialiştii Direcţiei, Compartimentul Adopţii şi Postadopţii, aceştia concluzionând că nu îndeplineşte condiţiile necesare adoptării unui copil. Situaţia nu s-a schimat nici după ce ieşeanul a făcut contestaţie la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie.

 

Nu ar putea avea grijă de copil”

Reclamantul nu dispune de factorii socio–psiho–materiali necesari creşterii şi îngrijirii unui copil motivat de vârsta înaintată – 74 ani, lipsa unei figuri feminine, lipsa persoanelor resursă/suport, lipsa distribuirii responsabilităţilor (menaj, activităţi casnice şi gospodăreşti), ceea ce va determina tendinţa de a împărţi asemenea gen de sarcini cu copilul, interes scăzut faţă de nevoile specifice copilului, aşteptări nerealiste şi dificultăţi de acceptare a copilului «real», perspectiva copilului fiind idealizată, capacitate redusă de a se adapta contextelor de viaţă provocatoare sau stresante şi de a gestiona problemele mai dificile, imposibilitatea de a oferi predictibilitate, siguranţă unui copil”, se precizează în raportul final de evaluare întocmit de Compartimentul Adopţii şi Postadopţii, citat în decizia Tribunalului Iaşi.

 

A pierdut procesul

La rândul ei, instanţa a respins cererea lui Mihai C. de anulare a dispoziţiei privind neeliberarea atestatului de persoană adoptatoare. Tribunalul a subliniat că nu i-a fost eliberat atestatul având în vedere că nu îndeplineşte condiţiile necesare ocrotirii unui copil, „lipsa disponibilităţilor afective necesare asigurării unui mediu securizant pentru copil şi a faptului că acesta nu a primit aviz psihologic pentru atestarea ca persoană adoptivă”. „Aşteptarea reclamantului privind refuzarea accesului fiului său la partea cuvenită din moştenire şi pedepsirea acestuia prin introducerea unui nou descendent beneficiar al moştenirii este una nerealistă. Faţă de toate cele reţinute, instanţa constată că decizia de neacordare a atestatului de persoană adoptatoare este temeinică şi legală, acţiunea fiind neîntemeiată”, a hotărât Tribunalul Iaşi.

Decizia instanţei poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Bantaş: 98% dintre ieşenii care ajung să adopte un minor sunt reprezentaţi de cupluri relativ tinere.

Evaluare complexă

Reprezentanţii DGASPC au explicat că pentru ca o persoană sau o familie să ajungă să adopte un copil trebuie să îndeplinească o serie de condiţii şi să treacă printr-o evaluare complexă. „Până la obţinerea acelui atestat de persoană sau familie adoptatoare are loc o evaluare psihologică, sunt analizate condiţiile materiale, sociale ale celor care doresc să adopte un copil, se vorbeşte cu vecinii”, a explicat Tiberiu Bantaş, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Acesta a mai precizat că 98% dintre ieşenii care ajung să adopte un minor sunt reprezentaţi de cupluri relativ tinere, care nu pot avea copii. De asemenea, unii copii au ajuns să fie înfiaţi de asistenţii maternali care i-au avut în grijă de la vârste fragede.

Conform procedurilor, după emiterea atestatului de familie adoptatoare şi perioada de aşteptare, familiei îi este încredinţat spre adopţie un copil.

 

Declaratie

O să mă gândesc dacă o să contest decizia. Doream să adopt un adolescent, unul care este în şcoală, ca să-l pot modela.”

Mihai C., pentru REPORTER DE IAŞI

 


Citeste si...
Nota
(3 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30