fbpx
 
Dezvoltatorul Bolobiță ridică un bloc cu 6 etaje pe un PUZ cu 3 etaje

Dezvoltatorul Bolobiță ridică un bloc cu 6 etaje pe un PUZ cu 3 etaje


Dezvoltatorul imobiliar Cristinel Bolobiţă profită din plin de neglijenţa şi incompetenţa Primăriei Iaşi. Deşi păşcăneanul a primit aprobare pentru a ridica un bloc cu trei etaje în zona Nicolina, bannerele de la şantier, site-ul proiectului şi un agent de vânzări susţin că acolo va fi un imobil cu şase etaje. Schema îi aduce 500.000 de euro în plus. Pentru una dintre parcele Bolobiţă a plătit 310 euro/mp, Primăria i-a evaluat o alta, din vecinătate, pe care vrea s-o concesioneze, la 200 de euro/mp.Dezvoltatorul a şi împrejmuit terenul Primăriei, deşi licitaţia pentru concesionare va fi pe 15 ianuarie.

Uluitoare acrobaţii ale unui investitor în imobiliare, aflat în primul cerc de influenţă al primarului Mihai Chirica. Pe scurt, Cristinel Bolobiţă, milionar păşcănean, ridică în Nicolina un bloc de locuinţe a cărui înălţime a crescut cu trei etaje în trei luni.

Iniţial, potrivit Planului Urbanistic Zonal (PUZ), blocul urma să aibă trei etaje. Acum, departamentul de marketing al lui Bolobiţă vinde 24 de apartamente dispuse pe 6 niveluri, exceptând parterul şi demisolul care vor fi amenajate ca spaţii comerciale.

În plus, ca să rezolve problema parcărilor, Bolobiţă vrea să concesioneze 449 mp de la Primărie. Deşi licitaţia este programată pe 15 ianuarie, terenul a fost deja împrejmuit.

Despre Bolobiţă se ştie că este pe lista scurtă a investitorilor în imobiliare agreaţi de primarul Mihai Chirica. Oameni din anturajul primarului spun că pășcăneanul a fost, în noiembrie anul trecut, la petrecerea de botez a fiului cel mic al lui Chirica. Deși au fost 600 de oameni la eveniment, dintre care măcar o parte îl cunosc și spun că l-au văzut, Cristinel Bolobiță neagă: „Aş fi vrut eu, dar n-am fost. Nu sunt în relaţii atât de apropiate cu primarul”.

 

Joaca de-a înălţimea

În această afacere imobiliară, două sunt firele importante ale poveştii: regimul de înălţime al blocului, dar şi modalitatea şi preţul la care Bolobiţă vrea să concesioneze 449 mp de la Primărie.

Cronologic, Cristinel Bolobiţă, prin firma sa SC Auto Trans Com SRL, a cumpărat în 2016 două parcele de teren (602 mp şi 195 mp) în Nicolina la nr. 146, peste drum de LIDL.

Pe suprafaţa mare exista deja un PUZ eliberat în 2014, pe numele fostului proprietar, care prevedea că pe terenul respectiv se poate ridica o construcţie cu subsol, parter şi trei etaje (S+P+3E) la o înălţime maximă de 14 metri.

În septembrie 2017, Bolobiţă a obţinut pentru acest teren autorizaţie de construire pentru D+P+M+2E (demisol, parter, mezanin şi două etaje) la o înălţime de 12,22 metri la atic.

Ulterior, în decembrie 2017, adică după cumătria primarului, în actele depuse la Primărie pentru concesionarea unei parcele de teren învecinată, imobilul milionarului păşcănean figura în schiţe cu D+P+M+3E. Adică deja îi crescuse un etaj, fără ca transformarea să fie prevăzută în documentele de profil (autorizaţii de construcţie şi certificate de urbanism) postate de Primărie pe site-ul propriu.

 

Angajata l-a dat de gol

Între momentul obţinerii autorizaţiei de construire (septembrie) şi prezent, Bolobiţă a demarat lucrările. Pe pagina web de prezentare a proiectului se vorbeşte despre 24 de apartamente dispuse pe 6 etaje. Explicită a fost una dintre angajatele care se ocupă cu vânzarea apartamentelor. „Acum am ajuns cu construcţia la parter. Imobilul va avea în total 24 de apartamente, câte patru pe etaj. Va fi +6, cu parterul şi demisolul destinate spaţiilor comerciale”, a spus reprezentanta de vânzări.

Aceasta a mai afirmat că sunt doar apartamente cu una şi două camere, câteva fiind deja contractate. „La apartamentele cu o cameră avansul e de 50%, iar la cele cu două camere de 30%. Metrul pătrat la avans e 1.300 euro, iar la finalizare e 1.350 euro”, a precizat aceasta, adăugând că întregul proiect va fi terminat în octombrie anul acesta.
Cristinel Bolobiţă are propria variantă asupra regimului de înălţime al blocului la care lucrează. „Am auzit şi eu că aş face P+9. Nu ştiu de unde au ieşit discuţiile astea. În Nicolina ridic un bloc D+P+3E”, a explicat investitorul pentru REPORTER DE IAŞI.

Scamatorie de 500.000 euro

În acest caz, calculele sunt simple. Dacă Bolobiţă, aşa cum spune reprezentanta de vânzări, va ridica în final 6 etaje deasupra parterului faţă de trei permise de autorizaţia de construire înseamnă că va face în plus 12 apartamente.

Pe site-ul de prezentare sunt cinci tipuri de apartamente (două cu o cameră şi trei cu două camere) a căror mărime variază între 38 mp şi 60 mp. Aşadar, la o medie de 50 mp/apartament şi la 1.300 de euro/mp preţul de vânzare, rezultă că Bolobiţă va încasa pe cele 12 apartamente 780.000 euro. Dacă admitem că pentru construcţia celor 12 apartamente, Bolobiţă nu va cheltui mai mult de 500 euro/mp (preţ maxim considerat de experţi), rezultă că milionarul va scoate un profit de aproape 500.000 de euro, doar din supraînălţarea cu trei etaje peste cele permise de autorizaţia din septembrie 2017.

 

Teren evaluat în doar 24 de ore

La fel de controversată este şi modalitatea prin care investitorul vrea să concesioneze 449 metri pătraţi de teren de la Primărie, parcelă învecinată cu terenul pe care ridică blocul. Astfel, în iunie 2017, SC Auto Trans Com a solicitat Primăriei vânzarea terenului respectiv. Pe 24 iulie, şefii Primăriei i-au respins vânzarea, dar i-au aprobat concesiunea prin scoaterea la licitaţie. Pentru a stabili valoarea terenului, Primăria a apelat la un evaluator, SC Real Estate Value SRL, cu care a încheiat un contract în august 2017.

Pentru terenul în cauză, dar şi pentru altele, Primăria a emis o notă de comandă în 20 noiembrie anul trecut. Surprinzător, SC Real Estate Value SRL a răspuns prompt, iar a doua zi, pe 21 noiembrie, a trimis raportul de evaluare Primăriei.

 

Valoare stabilită din pix

Promptitudinea în evaluare nu e singura problemă. Ci şi valoarea terenului stabilită de SC Real Estate Value SRL: 200 euro/mp (929,40 lei). Iar pentru întreaga suprafaţă de 449 mp valoarea de 89.800 euro, respectiv 417.290 lei. Aceasta în condiţiile în care, cu câteva luni înainte, Bolobiţă însuşi cumpărase o parcelă de 195 mp cu 310 euro/mp FIX ACOLO. „E adevărat, am cumpărat în zonă şi mai scump, dar şi mai ieftin faţă de evaluare”, a spus investitorul care, în final, a concluzionat că nu e treaba lui cum a calculat evaluatorul.

 

A împrejmuit deja terenul

În al treilea rând, cei 449 mp ai Primăriei pe care Bolobiţă vrea să-i concesioneze la licitaţia publică din 15 ianuarie sunt deja îngrădiţi. „Lucrurile sunt simple.

Avem suprafaţa de teren în proprietatea mea, pe care ridic blocul. Apoi, vine fâşia Primăriei, care este goală, şi apoi alte două fâşii ale unor privaţi pe care le-am închiriat şi pe care am depozitat materialele şi barăcile. Deci, bucata Primăriei este goală, dar, într-adevăr, îngrădită. Dacă vor să vină să dărâme gardul, sunt liberi să o facă. Gardul are rol de protecţie, să nu intre copiii sau animalele”, a declarat Bolobiţă.

 

Scump, dom’le, scump

La licitaţia de pe 15 ianuarie redevenţa valorică a concesiunii va avea o valoare de pornire de 10.000 euro/an, adică de 1,85 euro/mp/lună. Durata concesiunii va fi de 10 ani cu posibilitate de prelungire. „E cam mare valoarea concesiunii. Dar nu am putut să-l cumpăr. Asta e”, s-a plâns Bolobiţă.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Primăriei nu au formulat niciun răspuns, deşi jurnaliştii REPORTER DE IAŞI le-au adresat, încă de vineri, cinci întrebări esenţiale pe această temă. Singurul răspuns a fost comunicarea numărului de înregistrare a cererii, încheierea fiind foarte politicoasă: „Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate pentru soluționarea aspectelor semnalate de dumneavoastră. Cu deosebită prețuire”.

Exemplul lui Bodea
Despre un alt proiect imobiliar de-al lui Cristinel Bolobiţă a făcut referire, în noiembrie 2017, Marius Bodea, deputat PNL. Fără a-l nominaliza pe investitor, Bodea a spus că sunt probleme de legalitate atât în ceea ce priveşte blocul din Adunaţi numărul 25 (zona Smârdan), cât şi în ceea ce priveşte parcarea aferentă imobilului.

Pe strada Adunaţi, nr. 25, s-a votat un PUZ pentru ridicarea unui imobil D+P+7E, conform autorizaţiei de construcţie nr. 493 din 26.05.2015. Acest PUZ nu a fost respectat, dublându-se în realitate, pur şi simplu, suprafaţa locativă. Totodată, investitorul nu a realizat numărul de locuri de parcare prevăzut în autorizaţia de construcţie şi nu a realizat sistemul de parcare Parklift la subsolul blocului, acestea fiind obligaţii pentru a îndeplini numărul de locuri de parcare impus prin HCL nr. 427 din 2007. Dar, poate cel mai grav, pe strada Moldovei nr. 50-52-54 s-a construit, de către investitorul privat, beneficiar al graţiilor administraţiei Chirica, o parcare pentru respectivul imobil, pe un teren care este proprietatea Consiliului Local! Acest lucru s-a făcut fără să existe niciun contract de vânzare-cumpărare, concesiune sau închiriere a acestuia, nicio formă juridică de folosinţă de către privat al acelui teren proprietate publică. Şirul de ilegalităţi, doar în acest caz, a fost acoperit de cei din Primăria Iaşi. Este un caz elocvent, care arată că legea este suspendată când vine vorba de prietenii primarului Chirica din zona de urbanism”, a spus deputatul liberal la sfârşitul lunii noiembrie 2017.

 

Bolobiţă are gânduri mari în Iaşi


Profilul investitorului

Cristinel Bolobiţă (43 de ani) este un om de afaceri păşcănean, asociat unic şi administrator al firmei SC Auto Trans Com SRL. A început ca patron al unui service din Paşcani şi a intrat pe piaţa imobiliară a Iaşului acum patru ani, cu proiectul blocului din strada Adunaţi.

Între timp, a devenit unul dintre cei mai active dezvoltatori imobiliari din Iaşi, una dintre loviturile cele mai recente fiind preluarea unui proiect de pe un teren de 3.400 de metri pătraţi de pe strada Zugravi unde regimul de înălţime permis este de 10 etaje.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: