Vineri, 14 12 2018
Ministerul trimite Corpul de Control la AJPIS: al patrulea caz de ajutor „în familie”

Ministerul trimite Corpul de Control la AJPIS: al patrulea caz de ajutor „în familie”

Încă un angajat de la AJPIS Iaşi a primit ajutor de urgenţă, de 4.000 de lei, în 2017. În ediţia trecută, găsisem trei astfel de cazuri, în două beneficiarii având vile şi venituri considerabile. Legea spune că astfel de sume, atribuite chiar prin intermediul AJPIS, pot primi doar persoanele aflate în situaţii excepţionale: calamităţi naturale, incendii sau boli grave.

Săptămâna trecută, REPORTER DE IAŞI a prezentat modul în care trei angajate de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Iaşi au obţinut în 2017 ajutoare de urgenţă în baza Legii privind venitul minim garantat. Acestea nu au fost singurele care au beneficiat de un asemenea ajutor. Am mai găsit un caz, ceea ce ridică întrebarea dacă nu cumva sunt şi altele, atât în Iaşi, dar poate şi în alte Agenţii din ţară. Dacă lucrurile ar sta altfel, am avea de-a face cu un sistem ruşinos de deturnare a banilor care ar trebuie să ajungă de la Guvern DOAR la familii nevoiaşe. În cazul în care sistemul va justifica acordarea acestor sume, am avea de-a face cu un paradox: exact la AJPIS, unde se înregistrează aceste dosare, avem printre cele mai năpăstuite familii din România.

 

Cu banii şi-a luat porc“

Ştefania Corduneanu, referent în cadrul AJPIS Iaşi, a obţinut pentru mama sa, Elena, un ajutor de 4.000 lei. Angajata Agenţiei locuieşte în Tomeşti şi are o casă de 100 mp, construită pe un teren de 500 mp, cumpărat în 2009.

Potrivit declaraţei de avere, Ştefania Corduneanu a avut în 2016 un salariu lunar de 1.494 lei. Pe Internet, ea este activă în comercializarea mai multor produse naturiste, fără ca eventualele venituri din această activitate să fie menţionate în document.

Elena Corduneanu locuieşte tot în Tomeşti, împreună cu altă fiica a sa şi cu soţul acesteia, într-o casă de 150 metri pătraţi şi deţine aproximativ 1.500 metri pătraţi de teren.

Femeia a refuzat să ofere informaţii despre modul în care a primit ajutorul de urgenţă, în schimb ginerele acesteia s-a arătat extrem de deranjat de faptul că trebuie să dea explicaţii pentru banii încasaţi de soacra sa drept ajutor de urgenţă. „Este o bătrână în vârstă de 74 de ani şi este persoană cu handicap. Bineînţeles că merita acei bani! Ce a făcut cu banii? A luat banii şi şi-a luat porc! E vreo problemă?! De ce trebuie să dăm explicaţii? Banii-s cheltuiţi!“, a spus ginerele bătrânei. Ştefania Corduneanu nu a răspuns la telefon.

 

Bolnav de leucemie, pus să aştepte

Dacă pentru angajatele de la AJPIS Iaşi nu a fost o problemă să obţină acele ajutoare de urgenţă pentru ele sau pentru familiile lor, nu la fel stau lucrurile în cazul unor oameni obişnuiţi, care de luni de zile aşteaptă soluţionarea dosarelor.

Este cazul lui Adrian Zlate. Bolnav de leucemie de 12 ani, acesta a solicitat anul trecut, în octombrie, acordarea unui ajutor de urgenţă pentru a-şi putea cumpăra medicamentele necesare unui tratament pentru boala sa. „Am depus cerere, documente medicale, s-a făcut anchetă socială şi pe urmă mi s-a spus că dosarul meu este în regulă. Mi s-a mai spus că în cel mult două luni voi primi un răspuns. Am încercat să aflu ce s-a mai întâmplat, dar nu am mai primit niciun răspuns din partea celor de la AJPIS. Solicitasem suma de 1.800 lei pentru a putea cumpăra ulei de canabis, recomandat pentru tratarea leucemiei“, zice, dezamăgit, Adrian Zlate.

Bărbatul îşi duce traiul de pe o zi pe alta din pensia de invaliditate de 550 lei şi locuieşte de cinci ani în Centrul de Zi „C.A: Rosetti“: „Am avut apartament, dar am fost nevoit să-l vând pentru a-mi asigura tratamentele.“

Potrivit directorului AJPIS Iaşi, Costel Grojdea, anul trecut, din 80 de cereri depuse, 65 au fost aprobate pentru a primi ajutor de urgenţă.

 

Niciun răspuns de la Minister

REPORTER DE IAŞI a solicitat şi punctul de vedere al Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale – instituţia care are în subordine AJPIS Iaşi -, dar ni s-a comunicat că „solicitarea este în lucru şi se va da un răspuns“. Am aflat însă că ministrul Olguţa Vasilescu a dispus trimiterea Corpului de Control al ministerului la Iaşi.

Directorul AJPIS Iaşi, loc unde, de asemenea, am depus o cerere pentru a afla, eventual, numele altor beneficiari cu carte de muncă la Agenţie, a declarat că răspunsul din partea instituţiei are nevoie de avizul ministerului.

În schimb, prefectul Iaşului, Marian Şerbescu, s-a ţinut de cuvânt şi a trimis Corpul de control, urmând să fie întocmit un raport în urma controlului.

Colegele mele au pus la dispoziţie toate documentele legate de dosarele persoanelor care au primit ajutoare de urgenţă. Nu am primit încă raportul controlului, dar totul este legal“, spune şeful AJPIS Iaşi.

Vicol, un ajutor pentru un accident casnic

 

12.500 lei pentru trei angajate

Anul trecut, familiile a trei angajate de la AJPIS Iaşi au încasat 12.500 de lei prin hotărâri de guvern, fără ca acest lucru să fie justificat de veniturile lor.

Mirela Milena Vicol, care îşi făcuse actele de pensionare când a suferit un accident casnic, a primit suma de 4.000 lei. Familia Vicol deţine o casă de 100 de metri pătraţi în satul Breazu şi o suprafaţă de teren de 1.532 mp.

Citeste si...
Nota
(2 voturi)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Decembrie 2018 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Clipul zilei

Go to top