fbpx
 
Vești bune din Vaslui: burse de 4.000 de lei pentru studenți  la Vetrișoaia

Vești bune din Vaslui: burse de 4.000 de lei pentru studenți la Vetrișoaia


Corneliu Stângă spune că bursele sale au avut mare succes: „Studenții învață și pentru acești bani”. Tinerii din Vetrișoaia fac cursuri la Iași, București și Sibiu. Comuna e învecinată cu orășelul Leova din Basarabia, românii de cele două maluri fiind aproape cu toții rude și sunt cunoscuți ca oameni foarte mândri.

 

8,33 – cea mai mică medie premiată
Liberalul Corneliu Stîngă, în vârstă de 33 de ani, a câștigat alegerile din comuna Vetrișoaia în vara anului 2016. Unul dintre primele proiecte puse în practică a fost cel al acordării de burse pentru tinerii care sunt la facultate. „Pentru anul universitar 2016 – 2017, valoarea unei burse a fost de 1.000 de lei pe semestru. Inițial, am pus ca medie minimă nota 7. Însă, tinerii studenți din Vetrișoaia au venit cu medii mari, mult peste acest prag. Am avut și o medie de 9,80”, a spus Stîngă.

Așadar, cele 10 burse s-au acordat în ordinea descrescătoare a mediilor, cea mai mică fiind de 8,33. Inițiativa primarului a fost foarte bine primită de comunitatea de pe malul Prutului. Astfel, în anul universitar 2017–2018, valoarea fiecărei burse a crescut la 2.000 de lei/semestru.

Între 15 februarie și 15 martie, toți studenții din Vetrișoaia trebuie să aducă adeverințe din care să reiasă notele de pe primul semestru pentru a intra în competiția burselor. Clasamentul se face în fiecare semestru, astfel încât banii oferiți de Primărie sunt o motivație în plus pentru a învăța.

 

Primar: să se întoarcă de bunăvoie

Tinerii din Vetrișoaia urmează studii superioare la București, Sibiu și Iași. Banii sunt alocați strict pe criterii de performanță. Nu există criterii sociale, de venit al părinților. Și nici obligativitatea de a reveni în comună după finalizarea studiilor, așa numita legare de glie.

Primarul consideră că nu pot fi ținuți cu forța, însă crede că mulți se vor întoarce din proprie voință. „Cei care sunt studenți la Administrație Publică au venit și au făcut practica la noi în Primărie”, a declarat Corneliu Stîngă.

 

Pentru bursele aferente celui de-al doilea semestru, dosarele se depun între 15 iulie și 15 august.

 

Concurs de matematică în valea Prutului

Primarul este în pregătirea unui alt eveniment dedicat Educației, fiind vorba despre școlarii claselor V–VIII. „Vrem să reluăm organizarea unui concurs de matematică. Se numește <<Matematica, prietena noastră>>. Vor participa 84 de copii din cinci comune de pe Valea Prutului. A fost întrerupt o vreme, dar anul acesta vom organiza a XVIII-a ediție. Eu însumi am participat la acest concurs pe când eram copil”, a explicat primarul. Competiția de matematică va fi realizată în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, însă tot ce ține de organizare și premiere va fi asigurat de Primăria Vetrișoaia. Asta înseamnă o contribuție financiară de câteva mii de lei. „Să dea Dumnezeu ca tot mai multe Primării să facă astfel de evenimente, să susțină educația”, a concluzionat primarul Corneliu Stîngă.

Economist, ocupație - fermier

În 2016, pe când avea 31 de ani, Corneliu Stîngă (PNL) a câștigat alegerile pentru postul de primar al comunei Vetrișoaia.

Are studii economice, iar de la 20 de ani și până în momentul în care a devenit primar s-a ocupat de afacerile familiei, o fermă în localitate. Potrivit celei mai recente declarații de avere, din 10 mai 2017, Corneliu Stîngă deține 23 de hectare de teren agricol, dobândit între 2006 și 2015 prin cumpărare și donație.

Podul care să reunească rudele
Vetrișoaia este o comună situată pe malul Prutului și are o populație de peste 3.500 de locuitori. Alături de investițiile în drumuri, servicii, educație și sănătate, există un mai vechi proiect al construcției unui pod peste Prut care să lege comuna din Vaslui de orașul Leova din Republica Moldova.

Acesta ar urma să fie realizat la Bumbăta, pe amplasamentul unui fost pod care a fost distrus în cel de-Al Doilea Război Mondial. Primele discuții pentru această lucrare s-au purtat încă din 2004, însă lipsa fondurilor a făcut ca proiectul să fie mereu amânat.

Ca un element inedit, în argumentația celor din orașul basarabean se arăta, în 2004, că peste 15% din populația zonei frontaliere Leova – Vaslui se afla în relații de rudenie de gradul I și II.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: