fbpx
Print this page

Bâlbâiala parcometrelor: Iașul pierde 12.000 de lei/zi


De un an jumate nu sunt în stare să facă o achiziție. Până și la Fălticeni sunt aparate de taxat. Sunt vreo 5 ani de când se chinuie Primăria să facă niște bani din parcări, zeci de angajați de la acest departament luând salarii degeaba. Au vrut o privatizare frauduloasă, au făcut un caiet de sarcini avantajos pentru o singură firmă, acum nu găsesc ofertanți de parcometre, deși internetul e plin de firme specializate. Doar pentru centrul orașului, lipsa parcometrelor duce la o gaură de 3 milioane de lei/an.

Exact ca dintr-un sac spart curg banii din bugetul Primăriei pentru că instituţia nu reuşeşte să implementeze un sistem care în alte zeci de oraşe funcţionează de ani. Este vorba de sistemul parcărilor de la marginea arterelor din zona centrală, plătite cu ajutorul parcometrelor. Dispozitivele în sine sunt extrem de simple şi întâlnite pe scară largă în toată lumea, inclusiv în zeci de oraşe din România. Numai Primăria Iaşi nu a reuşit să îl introducă. Pentru şeful de la Parcări, sistemul este încă la stadiul de „proiect pilot” şi „să vedem cum reacţionează oamenii”. Calculele arată proporţiile unui mic dezastru: Primăria dă cu piciorul, zilnic, la cel puţin 12.000 de lei.

 

„Misteriosul” sistem al parcometrelor

Aparatele în sine sunt extrem de simple. Înregistrează nişte date, încasează nişte bani de pe card sau cash, dau rest, emit o chitanţă, eventual transmit datele într-un server. Sunt operaţiuni banale pentru tehnologia existentă în acest moment. Astfel de aparate există în zeci de oraşe din România: Bucureşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Arad, Braşov. Lista este lungă, pe ea sunt inclusiv oraşe mici – Reghin, Vatra Dornei, Odorheiul Secuiesc, Sighişoara, Slănic Moldova, Dorohoi, Fălticeni.

Nici măcar nu costă mult. Producătorul german WSA Electronic a livrat parcometre prin partenerul din România, la Cluj-Napoca, la preţul de 16.800 de lei fără TVA, cu tot cu montaj, soft, legături de reţea. La Ploieşti, o altă firmă le-a montat cu 16.400 de lei, în 2011, dar de atunci preţul a mai scăzut. La Galaţi au costat 14.000 de lei bucata, la Oradea 18.000 de lei. La Arad s-au plătit 17.000 de lei pentru fiecare aparat. Şi sunt rentabile. Spre exemplu, Primăria Cluj-Napoca a raportat peste 9 milioane de lei încasări la parcări, pe anul trecut, din care mai mult de jumătate provine din parcările cu barieră şi cu parcometre din zona centrală.

 

Va mai dura până vom vedea astfel de aparate în Iaşi

 

Ce s-a făcut la Iaşi

Discuţia despre amenajarea parcărilor existente, montarea de bariere şi pentru marcarea unor noi locuri pe marginea străzilor şi taxarea cu parcometre are o vechime de câţiva ani la Iaşi. Dar, cu excepţia unei licitaţii eşuate, nu s-a făcut nimic concret. Bugetul pe anul trecut a cuprins suma de aproape două milioane de lei pentru amenajare parcări şi 800.000 de lei pentru cumpărarea de parcometre, dar la licitaţia organizată nu s-a prezentat nimeni.

Actualul şef al serviciului care administrează parcările, Marian Nistor, spune că nu ştie de ce. „Am preluat această funcţie în septembrie şi oricum nu mă ocup de organizarea licitaţiilor, eu administrez parcările. Licitaţiile le face Primăria, eu pot face propuneri”, spune Nistor. Suma pusă în joc era consistentă, mai ales că era pentru doar 20-25 de aparate, rezultând un preţ de pornire de cel puţin 32.000 de lei fiecare, cu TVA. Oricum, procedura va fi reluată. „Licitaţia va fi organizată din nou, anul acesta, există alocare bugetară”, mai spune Nistor.

 

Marian Nistor, şeful de la Parcări, este cumătrul primarului Mihai Chirica

 

Buraga: „Vom lansa procedura în perioada următoare”

Între timp, suma din buget a mai scăzut. „În bugetul pe 2018 a fost prevăzută suma de 490.000 de lei pentru achiziţia de parcometre. Vom lansa procedura în perioada următoare”, ne-a spus Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei.

O firmă din România care importă şi montează astfel de sisteme susţine, prin reprezentanţii săi, că a avut alte ţinte, nicidecum licitaţia de la Iaşi. „Am ştiut, dar nu a fost pe lista noastră”, spune reprezentantul unei sociteăţi de profil din Bucureşti. Care ar fi motivul pentru care firmele ezită să participe? „De foarte multe ori procedurile de la Primăria Iaşi au caiete de sarcini ambigue, firmele sunt nevoite să ceară lămuriri suplimentare”, spune consilierul local Răzvan Timofciuc, membru PNL.

 

 „Facem întâi un proiect pilot, cu câteva parcometre, să vedem cum reacţionează oamenii, apoi extindem proiectul.”

Marian Nistor, şeful Serviciului de Administrare Parcări din cadrul Primăriei

 

Cât pierdem

Anul trecut, în ianuarie, Primăria Iaşi dădea drept sigură montarea primelor parcometre în 2017. Cum acest lucru nu a avut loc, REPORTER DE IAŞI estimează încasări pierdute de cel puţin 3 milioane de lei.

La fel ca în planul iniţial, Primăria intenţionează montarea a cel puţin 20 de aparate, în primă fază. „Fiecare aparat ar deservi aproximativ 100 de locuri de parcare pe stradă, deci vorbim de 2.000 de locuri în zona centrală”, spune Marian Nistor. La 1,5 lei cât este acum, cele 2.000 de locuri ar produce 3.000 de lei pe oră. La un grad de ocupare mediu de 50% dintr-un program zilnic de 8 ore, parcometrele ar încasa 12.000 de lei (pentru 4 ore). La 21 de zile lucrătoare lunar, suma este de 252.000 de lei lunar – 3,02 milioane de lei anual.

 

Parcometrul din Fălticeni e lux față de cel din Iași, care nu există

 

Bani mai mulţi ianuarie 2018

Încasările parcărilor cu plată ale Primăriei din Iaşi s-au stabilizat undeva la peste 2.000 de lei zilnic, cu o sumă totală de peste 43.000 de lei în luna ianuarie. Anul trecut, acestea erau de 1.300-1.700 de lei zilnic şi 30.000-35.000 de lei lunar. Trebuie menţionat că nivelul mediu de peste 2.000 de lei încasări zilnice a fost atins în condiţiile în care trei dintre parcări nu au funcţionat nici o zi din ianuarie - Anastasie Panu, Moldova Mall, Nicolina.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare