fbpx
Print this page
„Fondul special” de șpăgi de la Veolia:1,5 milioane de lei din banii ieșenilor pe un contract fictiv

„Fondul special” de șpăgi de la Veolia:1,5 milioane de lei din banii ieșenilor pe un contract fictiv


Banii ieșenilor n-au mers în investițiile din sistemul de termoficare, ci în contracte fictive de „promovare a mișcării sportive și a Municipiului Iași”. Primarul Chirica a dormit în post. Contractul semnat în februarie 2015 nu a fost pus în practică niciodată. Ordinul a venit de la București, de la conducerea Veolia România. Banii, 1,54 milioane lei (fără TVA), au fost achitați în iulie 2015 din contul Veolia Energie Iași, plata fiind avizată de directorul Alexandru Teleru. Primăria este acționar cu 10% din compania de termoficare, dar reprezentantul CA, Dumitru Tomorug, n-a verificat niciodată registrele contabile. Banii au ajuns la un grup infracțional din București, fiind destinați șpăgilor din mediul politic. DNA cercetează acum acest contract.

 

Un tun de 1,5 milioane de lei. Șefii Veolia Iași (fostă Dalkia Termo Iași) au plătit această sumă, în 2015, către un SRL din București. Obiectul contractului: „Promovarea valorilor românești, a României, a Municipiului Iași și a altor orașe unde Grupul Veolia își desfășoară direct sau prin filialele sale activitatea”.

Adică, după ce în 2014 încheiase anul cu o pierdere de 12 milioane lei, șefii companiei au decis să se promoveze de 1,5 milioane lei. Din banii ieșenilor, plătiți direct pe factură sau virați de Primărie din bugetul local în contul subvenției la agent termic. Beneficiara sumei: Environment & Sport Development, ce-l are drept acționar pe Ovidiu Traian Semenescu.

În februarie s-a semnat contractul și în iulie s-a plătit tot, până la ultimul leuț. În septembrie același an, Semenescu, dar și Lavinia Săniuță (fostă șefă a Veolia România) au devenit personajele principale ale unui dosar de corupție instrumentat de DNA Ploiești. Dosar din care face parte și acest contract.

Pierderile în sistemul de termoficare sunt de 60%. Veolia vinde doar 40% din energia termică pe care o produce. În loc de investiții, banii s-au dus în șpăgi la vârful politicii

 

Pentru evenimente culturale și sportive

Contractul dintre Dalkia Termo Iași (predecesoarea Veolia) și Environment & Sport Development (ESD) a fost încheiat pe 12 februarie 2015. Potrivit documentului, valoarea acestuia a fost de 350.000 de euro, fără TVA. Adică, 1,54 milioane de lei, exclusiv TVA, la un curs al euro de 4,4 lei.

Pentru acești bani, ESD trebuia să organizeze acțiuni în care să implice Dalkia Termo Iași. Scopul: „susținerea unor evenimente culturale sau sportive ce se vor desfășura în țară sau în străinătate”, „susținerea evenimentelor organizate de societatea civilă”, „susținerea valorilor sportive românești și a sportului românesc în general”, „susținerea anumitor competiții sau campionate naționale sau internaționale de înalt nivel”.

Contractul a fost semnat de Nicolae Stoica, din partea ESD, și de Lavinia Teodora Săniuță pentru Dalkia Termo Iași, în calitate de președinte al Consiliului de Supraveghere al companiei ieșene.

S-au plătit toți, în două rate

Din martie, firma de la Iași a fost condusă de Alexandru Teleru care este și acum în funcție. Pentru conformitate, în aprilie 2015, Dalkia Termo Iași și-a schimbat numele în Veolia Energie. Revenind la contractul de 350.000 de euro, plățile au fost făcute în două tranșe, în luna iulie 2015, fiind avizate de Alexandru Teleru.
În septembrie, DNA Ploiești a deschis un dosar de corupție pe numele mai multor șefi Veolia România și a câtorva persoane private, contractul de la Iași fiind și el parte a investigației. Surse din rândul anchetatorilor au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că rapoarte privind eventuale contraprestații din partea ESD pentru banii primiți de la Iași au venit abia în luna noiembrie, după deschiderea anchetei. Există suspiciunea că, de fapt, nu a existat nicio contraprestație.

Alexandru Teleru e director Veolia Iași din martie 2015. Plata către ESD a avizat-o personal, trecând linia roșie a compromisurilor

 

Pierderi de milioane de lei

Acest contract ridică mai multe semne de întrebare dacă îl privim în contextul general al situației financiare a Veolia Energia Iași. Astfel, compania care a preluat gestiunea serviciului public de alimentare cu energie termică în municipiul Iași din 2012 și până acum, indiferent că s-a chemat Dalkia Termo sau Veolia Energie, a înregistrat pierderi de milioane, exceptând primul an. Concret, în 2012, a fost înregistrat un profit net de 2 milioane lei. Pentru anii 2013-2016, pierderea netă a fost, anual, de 12 milioane lei, cu un maxim în 2016 de 13 milioane lei.

2 mil. euro, subvenție de la buget

În plus, există informații că reprezemtanții Primăriei, adică primarul Mihai Chirica și Dumitru Tomorug, membru în Consiliul Director al Veolia, nu știu nici acum de acest contract. Aceasta, deși Primăria deține 10% din acțiuni. Practic, Veolia Energie Iași a plătit 350.000 de euro pentru propria promovare folosind banii ieșenilor plătiți direct pe factura de încălzire și apă caldă sau prin alocări de la bugetul local.

De exemplu, subvențiile acordate de Primărie către Veolia Iași pentru acoperirea diferenței dintre costul de producere a unei gigacalorii și prețul de vânzare către populație a fost, în 2017, de 10 milioane de lei. Adică, echivalentul a peste 2 milioane de euro. Aceeași sumă a fost alocată de Primărie către Veolia și în 2016.

Legat de acest caz, deși au primit întrebările jurnaliștilor de la REPORTER DE IAȘI încă de vineri 23 martie 2018, reprezentanții firmei de PR a Veolia nu au răspuns până marți seara, la închiderea ediției.

 

Tomorug (director tehnic în Primărie) și Mihai Chirica au mai făcut o boacănă de milioane: iresponsabilitate crasă în contractul cu Veolia. Ieșenii dețin 10% din această companie, iar Primăria face toate investițiile

 

Procurorii DNA în 2015: „Contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate”

În referatul din 25 septembrie 2015, procurorii ploieșteni au precizat: „În  perioada 2008-2015, Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici care fac parte din Grupul de firme Veolia Franţa obţinând în schimb de la reprezentanţii acestora, sume importante de bani plătite sub paravanul unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de  persoanele arătate, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate”.

Trei modalități de plată

În același document, anchetatorii au mai notat: „Pentru intervenţiile făcute în interesul Grupului Veolia, inclusiv al Apa Nova Bucureşti, Semenescu Ovidiu Traian a încasat diferite sume de bani în trei modalităţi directe de plată: încheierea unor contracte de consultanţă pentru prestarea serviciilor menţionate, încheierea unor contracte privind activităţi de promovare a imaginii în domeniul sportului (de exemplu: un contract încheiat cu Environment&Sport Development) şi încheierea unor contracte de publicitate prin Compania Euromedia, companie achiziţionată de Semenescu Ovidiu Traian special pentru a crea încă un mod de scurgere a banilor din Apa Nova şi celelalte companii din grup, sub forma acţiunilor de promovare”.

Peste 55 milioane de lei

Procurorii au făcut și un calcul estimativ al sumelor, admițând că este posibil să mai existe și alte contracte similare. „Semenescu Ovidiu-Traian a încasat prin intermediul Environment&Sport Development şi Corporate Forensics Expert Consultancy, de la Veolia Apa Servicii, Apa Nova, suma de 55.236.151,27 lei, în perioada 2011-2015, pentru servicii fictive, ce nu au fost efectuate în realitate, documentele fiind întocmite doar în scopul creării unei aparenţe legale pentru a se justifica transferul sumelor de bani. (...) Totodată s-a constatat că, în perioada 2012-2015, au fost întocmite facturi şi către alte 4 societăţi din Grupul Veolia, acestea fiind: Veolia Energie România, Veolia Energie Prahova, Veolia Energie Iaşi şi Veolia Water Solutions&Technologies România, de firmele Environment&Sport Development, Corporate Forensics Expert Consultancy şi S.I.S. Finance Consulting, deţinute de Semenescu Ovidiu-Traian”.

Astfel, Semenescu a fost acuzat de trafic de influență, și cumpărare de influență, în timp ce pentru Moisescu și Berevoianu, procurorii au notat infracțiunea de trafic de influență.

Acuzațiile aduse Laviniei Săniuță

În octombrie 2015, procurorii DNA Ploiești au dispus extinderea urmăririi penale, punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar față de Lavinia Teodora Săniuță pentru infracțiunile de cumpărare de influenţă, violarea vieţii private, favorizarea infractorului, evaziune fiscală în formă continuată, spălare a banilor. „În perioada 2014-15 iunie 2015, Săniuță Lavinia Teodora, în calitate de director general adjunct la Veolia România și începând cu 15.06.2015, ca director general al Apa Nova București, a dat sume importante de bani lui Semenescu Ovidiu-Traian, ca urmare a unei înțelegeri prealabile avută cu acesta, sub forma unor contracte încheiate cu societăți aparținând sau care sunt controlate de Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian și Berevoianu Costin, contracte al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Sumele de bani ar fi fost date pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanții unor instituții publice din România, în beneficiul agenților economici ai Grupului de firme Veolia Franța, din care face parte și Apa Nova București”, au notat procurorii. Cazul nu este finalizat, Lavinia Săniuță se află sub control judiciar, fiind consilier al directorului Apa Nova.

 

„Gulerele albe” care au sifonat 55 milioane de lei de la Veolia

 

Ovidiu-Traian Semenescu (50 de ani) este născut în Horezu (România), dar are și cetățenie franceză. În firma Environment&Sport Development, cea care a încheiat contractul cu Dalkia Termo Iași, este acționar alături de Denise Antoinette Valerie Semenescu (46 de ani), cetățean francez, probabil soția sa. Cotele de acțiuni ale celor doi s-au modificat de-a lungul anilor. Potrivit datelor oficiale, în acest moment, cei doi dețin, fiecare, câte 24,39% din acțiuni, diferența de 51,21% fiind deținută de Roberta Silvia Mihuț.

 

Vlad-Octavian Moisescu, cu studii în Medicină și Drept, a fost un important membru PNL, conducând o bună vreme filiala partidului din Sectorul 1 București. Anterior, a fost consilier în guvernele Radu Vasile și Mugur Isărescu, însă a atins apogeul carierei guvernamentale în timpul lui Călin Popescu Tăriceanu. A fost șeful cancelariei și coordonator al consilierilor de stat. A fost exclus din PNL în 2013.

 

Costin Berevoianu a fost director al Apa Nova, consilier personal al primarului Capitalei, Sorin Oprescu, dar și președinte al Consiliului de Administrație al RADET. Berevoianu a fost și administratorul firmei Berg Sistem Gaz, compania furnizoare de gaz din Sighetu Marmației.


Citeste si...
Nota
(7 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare