fbpx
 
S-au speriat: Costan-Gafița n-au mai livrat stâlpii câștigați după o licitație trucată

S-au speriat: Costan-Gafița n-au mai livrat stâlpii câștigați după o licitație trucată


Revoltător: au primit un contract deşi au avut cel mai mare preţ şi apoi nu au adus toate produsele. Firma IC Creative a onorat doar o parte dintr-un contract atribuit suspect anul trecut de Primărie, iar luna trecută a pierdut un altul, deşi rămăsese singură în cursă. Mai mult, Primăria a dat firma în judecată pentru a plăti peste 40.000 de lei daune, IC Creative face parte din sfera de influenţă a lui Dragoş Gafiţa, asociat într-o firmă cu soţia primarului Chirica. După dezvăluirile REPORTER DE IAŞI legate de contractele lui Gafiţa cu Servicii Publice şi Primăria Iaşi, relațiile s-au răcit, precauțiile fiind mult mai mari.

 

Una din licitaţiile „cu cântec” de la Primăria Iaşi s-a încheiat cu un fiasco. IC Creative SRL, firma din Rediu care anul trecut câştigase un contract pentru furnizarea de mobilier urban, nu a mai adus decât o parte din produse. La un moment dat firmă de casă a municipalităţii, IC Creative a primit recent o lovitură de graţie din partea aceleiaşi instituţii, licitaţia la care participa singură pentru obţinerea unui pot de peste 500.000 de lei fiind anulată.

Preţ mai mare, seriozitate de doi bani

Societatea IC Creative SRL Breazu fusese declarată câştigătoarea unei licitaţii, în iulie anul trecut, deşi ceruse cel mai mare preţ. IC Creative îi aparţine lui Cristian Costan, fost angajat şi asociat de-al lui Dragoş Gafiţa, un alt abonat la contracte cu municipalitatea, dar şi Servicii Publice, instituţie subordonată Primăriei. Gafiţa este asociat într-o firmă cu actuala soţie a primarului Mihai Chirica. Edilul şi Gafiţa au petrecut concedii la mare în trecut.

Pentru ca societatea din Rediu să câştige, celelalte două firme, cu oferte financiare mai bune, au fost, pe rând, descalificate. Una dintre pierzătoare a fost Kronemag Braşov, singurul producător industrial de mobilier urban din România, care avea o ofertă de 688.560 de lei. Ce-a de-a doua societate ofertantă, Saga Energy Aroneanu, cerea 660.000 de lei şi a fost, de asemenea, descalificată, deşi avea acelaşi furnizor-producător ca firma câştigătoare.

IC Creative a obţinut contractul cerând 737.000 de lei, fără TVA, pentru furnizarea a 50 de panouri stradale şi 80 de stâlpi de iluminat ornamentali cu două braţe. Spre frustrarea descalificatelor Kronemag şi Saga Energy, ulterior firma din Breazu nu şi-a onorat integral contractul.

 

Gafiţa (stânga) şi primarul Chirica, amici sub umbrela unor interese comune

 

A furnizat doar panourile

Societatea lui Cristian Costan a furnizat cele 50 de panouri de informare în valoare de aproape 239.000 de lei, cu TVA, potrivit unui proces-verbal de recepţie din septembrie 2017. Nu a mai livrat însă şi stâlpii în valoare de 637.840 lei, tot cu TVA.

Prin urmare, Municipiul Iaşi, prin Primar, a dat recent în judecată IC Creative şi a solicitat 40.200 de lei despăgubiri pentru 75 de zile de întârziere „reprezentând penalităţi de 0,1% din valoarea nerealizată la termen a obligaţiilor stabilite în contractul 67461/3.07.2017 pentru fiecare zi de întârziere”.

Reprezentanţii Primăriei au recurs la această soluţie după ce, în decembrie 2017, societatea le-a răspuns la o notificare că „se află în imposibilitatea de a finaliza integral contractul”, fără a face alte precizări şi după ce, în februarie anul acesta, factura cu penalităţile calculate le-a fost restituită.

„Este prima dată când aud de aşa ceva. Aşept să primesc documentaţia şi să văd ce scrie acolo. Este prematur, încă nu am toate datele”, a declarat, pentru REPORTER DE IAŞI, Cristian Costan, administratorul IC Creative.

Primul termen al procesului va fi pe 19 aprile, la Tribunalul Iaşi.

Altă licitaţie, anulată

Faptul că nu şi-a onorat contractul din 2017 nu a împiedicat IC Creative să se înscrie, la începutul acestui an, la o altă licitaţie a Primăriei Iaşi. Contractul pentru achiziţia a 100 de stâlpi ornamentali avea o valoare de 580.000 de lei. Din informaţiile existente în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) alte patru firme s-au interesat de procedură, dar singura firmă ce a depus ofertă a fost IC Creative. Deşi a concurat singură, societatea lui Costan a pierdut, licitaţia fiind anulată pe motiv de ofertă „inacceptabilă şi/sau neconformă”. În ambele situaţii, municipalitatea este nevoită să repete procedurile.

IC Creative şi-a mai adjudecat în trecut un contract cu Primăria Iaşi pentru stâlpi cu indicatoarele de străzi (272.000 de lei), fiind unic ofertant. De asemenea, firma semnase contracte de închiriere şi vidanjare toalete la cimitire cu Servicii Publice.

 

„Este prima dată când aud de aşa ceva. Aşept să primesc documentaţia şi să văd ce scrie acolo. Este prematur, încă nu am toate datele.”
Cristian Costan, administrator IC Creative SRL

 

Stâlpii, o problemă care se tot repetă în Primărie

Contractele de achiziţie a stâlpilor ornamentali la suprapreţ în cadrul proiectului de amenajare a Splaiului Bahlui Mal Drept a iscat, anul trecut, numeroase controverse. REPORTER DE IAŞI a relatat pe larg acest subiect, descoperind că cei 168 de stâlpi erau furnizaţi de Dragoş Gafiţa, fiind facturaţi la 6.100 lei/bucata, deşi pe site-ul producătorului preţul unui produs similar era de doar 2.700 lei.

În plus, aceştia nu respectau condiţiile tehnice impuse de Primărie, prin clarificările făcute la caietul de sarcini.

Surse din cadrul municipalităţii au declarat pentru REPORTER DE IAŞI că, ulterior acestui scandal, primarul Mihai Chirica a cerut ca relațiile contractuale cu Gafița şi cei din anturajul să fie tratate cu maximă exigență.


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: