fbpx
 
Asimionesei îngenunchează Universitatea Tehnică: stăpân pe o clădire ilegală care trebuia demolată de 2 ani

Asimionesei îngenunchează Universitatea Tehnică: stăpân pe o clădire ilegală care trebuia demolată de 2 ani


Primarul Chirica şi Poliţia Locală, complici: Asimionesei a construit ilegal un fast-food în Tudor, iar la judecată au pierdut procesul de demolare pentru că au întocmit greşit actele. Patronul cotidianului Bună Ziua Iaşi, Ghiocel Asimionesei, a cumpărat un magazin din campusul Tudor Vladimirescu, imobil amplasat pe un teren al Universităţii Tehnice. Pentru acest chioşc există din februarie 2016 un ordin de demolare prin sentinţă judecătorească definitivă. Universitatea a ignorat sentinţa, ceea ce este pasibil de dosar penal pentru infracţiunea de „nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti”. Mai mult, în timp ce clădirea a fost lăsată la locul ei, terenul de dedesubt i-a fost oferit lui Asimionesei „pe doi lei”. Acesta a luat şi magazinul şi l-a închiriat cu un profit lunar de 1.400 de euro. Universitatea a fost păgubită în trecut de Asimionesei în două afaceri similare, ajungându-se la judecată.

 

A cumpărat magazinul Ciocârlia din Tudor, amplasat pe terenul Universităţii Tehnice (UTI), şi l-a închiriat, deşi există de peste doi ani un ordin de demolare pentru acesta. Are un fast-food ridicat ilegal la o distanţă de câteva zeci de metri, la parterul Căminului T17. O farmacie construită pe un teren luat după o licitaţie cu „mână moartă” şi cu o chirie modică, în curtea Spitalului de Copii, este altă afacere suspectă a lui Asimionesei, urmată curând de alta, similară, la Spitalul de Neurochirurgie.

Toate aceste patru investiţii ale patronului BZI au urmat acelaşi traseu: Asimionesei a pus mâna în mod dubios sau ilegal pe terenuri publice, la preţuri mici, a obţinut aprobări (alteori nu, dar tot a ridicat clădirile), iar apoi le-a închiriat unor terţi privaţi cu profit lunar de 5-6 sau 10 ori mai mare. Când ilegalităţile au fost dezvăluite, „păgubiţii” n-au făcut nimic.

Ordin de demolare

SC Ciocârlia SRL, firmă care aparţine ieşenilor Ioan şi Marcela Profiroiu, a avut în trecut un contract de închiriere cu UTI pentru 34 mp de teren. Pe acel teren, situat la bulevard, între căminele T17 şi T18, societatea a ridicat un magazin, autorizaţia emisă de Primărie fiind provizorie, pe durata contractului de închiriere.

Contractul a expirat în 2011, ulterior părţile judecându-se timp de cinci ani. Ultima sentinţă, definitivă, datează din februarie 2016, dată la care universitatea a obţinut decizia de a demola chioşcul Ciocârlia. „A existat un contract cu Ciocârlia, pentru teren, acesta a ajuns la termen. A fost organizată o licitaţie, nu a fost adjudecată, s-a ajuns în instanţă”, a explicat rectorul UTI, profesorul Dan Caşcaval.

 

„Afacerea Ciocârlia” e un nimic pentru cazierul lui Asimionesei: în trecut, el a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru şantaj de presă

 

Intră pe fir Asimionesei

Între pronunţarea sentinţei prin care UTI solicită demolarea clădirii cu autorizaţie provizorie şi comunicarea ei către UTI, Ghiocel Asimionesei, care a mai avut, în trecut, alte contracte de închiriere cu UTI, a cumpărat activul Ciorcârlia SRL prin Grafic Beta Trust SRL.

Sentinţa în favoarea UTI a fost ignorată. „În acest caz, trebuia să deschidem un alt proces, mai stăteam în instanţă trei ani. Am ales să acordăm superficie, altfel trebuia să acordăm despăgubiri pe construcţie, dacă o demolam. Într-un caz asemănător, la T13, am plătit 130.000 de lei pentru că am demolat o construcţie de pe terenul nostru”, ne-a spus rectorul Caşcaval.

Aceasta este o perdea de fum, dacă nu o minciună, deoarece sentinţa spune negru pe alb: „Obligă pârâta (Ciocârlia SRL n.r.) la ridicarea construcţiei provizorii pe care a edificat-o pe terenul anterior menţionat, iar în subsidiar, autorizează reclamanta să ridice respectiva construcţie de pe teren, pe cheltuiala pârâtei (Ciocârlia SRL n.r.).”

Găselniţa salvatoare

Tranzacţia între firme, deşi chioşcul era obiectul unui proces, nu a fost o problemă. „Era proces de demolare, dar se referea la terenul nostru. Chioşcul era proprietatea Ciocârlia şi a devenit proprietatea Grafic Beta Trust. Tranzacţia a fost între pronunţarea sentinţei, în februarie 2016, şi comunicarea ei către noi, în martie 2016”, a declarat Mirela Troia, şefa Direcţiei Juridice a UTI.

Dreptul la superficie constituit în favoarea Grafic Beta Trust a trecut prin Senat, care a aprobat mutarea. Superficia presupune dreptul de utilizare a terenului, având o construcţie proprietate pe acesta. Este o formă de contract de închiriere. „A fost semnată o superficie pentru 6 ani, cu 6 euro/mp lunar, pentru 50 mp. Firma Grafic Beta Trust ceruse 15 ani superficie, am fost de acord cu acest termen maxim de 6 ani”, a afirmat rectorul Caşcaval.

6 euro/mp este foarte puţin pentru zona respectivă, conform pieţei.

 

Caşcaval-Pinocchio: „Trebuia să acordăm despăgubiri pe construcţie, dacă o demolam”. Judecător: „Autorizează UTI să ridice respectiva construcţie de pe teren, pe cheltuiala Ciocârlia SRL”

 

Situaţia actuală

Cu o superficie obţinută în 2016, pe 6 ani, chioşcul din Tudor Vladimirescu a fost închiriat de către Grafic Beta Trust unei alte firme. O brutărie administra până recent societatea care l-a preluat, plătind chirie la preţul pieţei: aproximativ 50 de euro/mp pentru cei 34 mp, exact cât avea fostul chioşc Ciocârlia. Un total de 1.700 de euro lunar.

Rezumat: Asimionesei plăteşte lunar o chirie de 300 de euro pentru terenul de sub Ciocârlia şi obţine 1.700 de euro, având anterior cheltuiala cu achiziţionarea imobilului. Brutăria nu a „supravieţuit”, s-a închis în câteva luni, dar firma are în continuare contract de închiriere cu Grafic Beta Trust şi a scos, la rândul său, chioşcul la închiriat.

Reprezentanţii brutăriei nu au comentat decizia lor, spunând doar că şi-au redus pierderile provocate de un spaţiu care nu funcţiona.

„Dacă este să mă întrebaţi pe mine, sunt puţine afaceri care chiar merg în Tudor. Studenţii nu au foarte mulţi bani şi se îndreaptă oricum către locurile vechi sau, mai nou, spre centrul oraşului. Afacerile noi nu supravieţuiesc aici, sunt foarte greu de menţinut”, a explicat Bogdan Budeanu, şeful Direcţiei Servicii Studenţeşti a UTI.

 

Ghiocel Asimionesei dă năvală în continuare pe patrimoniul public, prin presiuni și matrapazlâcuri, iar instituțiile statului i se pun la dispoziție

 

Seria ţepelor de la UTI

De obicei, atunci când te arzi în relaţia cu cineva, sufli şi-n iaurt. În acest caz, superficia acordată unei firme controlate de către Ghiocel Asimionesei nu a fost împiedicată de istoricul conflictual al relaţiilor comerciale dintre acesta şi UTI. Mai precis, nu a fost incomodată de ţepele trase universităţii de patronul informal al ziarului Bună Ziua Iaşi (BZI).

În 2011, Grafic Beta Invest, o firmă cu nume asemănător, controlată tot de Ghiocel Asimionesei, a fost obligată de instanţă să plătească chirii restante de zeci de mii de lei pentru o hală de la UTI în care a funcţionat tipografia BZI.

Spaţiul, de 216 mp, avea o chirie de 6,6 euro/mp lunar şi a fost preluat după o licitaţie din 2009. În final, în 2010, Grafic Beta Invest nu a mai plătit nimic, nici măcar utilităţile. S-a ajuns ca UTI să execute silit debitorul pentru a-şi putea recupera banii.

Un alt proces, aflat încă în desfăşurare, dar cu o primă sentinţă, vizează un spaţiu de 20 mp din cadrul Facultăţii de Chimie, închiriat, de această dată, chiar de Grafic Beta Trust SRL. Contractul este din 2016, a fost reziliat, iar datoriile firmei controlate de Asimionesei către UTI sunt de 9.185 de lei.

Asimionesei reușește însă în continuare să îngenuncheze o întreagă universitate.

 

Ilegal, dar îi aduce bani în continuare lui Asimionesei

 

Ilegalitatea de la T17

Ghiocel Asimionesei mai câştigă lunar încă 1.000 de euro dintr-o altă ilegalitate cât casa. A ocupat pur şi simplu 20 de mp pe trotuar, lângă T17, a făcut un fast-food şi l-a închiriat la preţul pieţei: 50 de euro/mp.

REPORTER DE IAŞI a dezvăluit ilegalitatea, iar ce a urmat îi face pe cetăţenii care respectă legile să dea cu basca de pământ. Poliţia Locală s-a autosesizat, a confirmat ilegalitatea, a depus la instanţă o acţiune de demolare, iar apoi a făcut blat cu Asimionesei.

În timpul procesului, Poliţia Locală nu a depus corect actele şi judecătorul a respins acţiunea pe motiv de „lipsă calitate procesuală”. Este modalitatea prin care mulţi dintre cei daţi în judecată pentru edificarea de clădiri ilegale câştigă astfel de procese.

Aceştia invocă o prevedere legală care spune că doar şeful de la Urbanismul Primăriei sau primarul pot merge în instanţă să ceară demolarea, iar Controlul Urbanism din cadrul Poliţiei Locale nu ar avea acest drept.

În martie 2017, într-un articol pe această temă din REPORTER DE IAŞI, reprezentanţii Poliţiei Locale ne declarau ferm că problema a fost rezolvată încă din toamna anului trecut. Numai că procesul cu Enviro Consulting Group, firma lui Asimionesei cu fast-food-ul, a fost pierdut pe 10 aprilie 2018, mult după perioada de la care şefii Poliţiei Locale dădeau asigurări că nu mai sunt probleme.

Farmacia Ropharma, din curtea Spitalului Sf. „Maria”. Asimionesei a închiriat terenul cu 800 de lei și percepe o chirie de 10 ori mai mare. De ce nu a închiriat spitalul direct către Ropharma?

 

Lucrează prin interpuşi

În anul 2016, firma Grafic Beta Trust, aceeaşi din cazul Ciocârlia, a câştigat o licitaţie organizată de Spitalul de Copii pentru concesionarea unui teren de 100 de metri pătraţi din curtea acestei unităţi medicale. Celălalt participant la procedură a fost Enviro Consulting Group, firmă din grupul controlat de Asimionesei.

Ulterior, pe acest teren a fost ridicată o farmacie de către lanțul Ropharma, care a subînchiriat de la Asimionesei.

O afacere similară, aflată deocamdată la faza de Plan Urbanistic Zonal, este pregătită de Asimionesei la Spitalul de Neurochirurgie. În ambele situaţii, preţul plătit spitalelor de Grafic Beta pentru terenuri este foarte mic, de 800-1.000 de lei lunar.  

Grafic Beta Trust este societatea prin care Asimionesei controlează BZI şi face afaceri cu câteva spitale furnizând diferite tipuri de imprimate. De faţadă, asociat majoritar al firmei a fost pus Cătălin Curarariu, director marketing la BZI. Acesta a înlocuit un alt interpus, Gică Luca, lucrător la o fermă de la ţară a clanului Asimionesei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: