fbpx
 
Cum a făcut Chirica de s-a ales praful de Sala Polivalentă

Cum a făcut Chirica de s-a ales praful de Sala Polivalentă


Ne minunăm de Polivalenta din Cluj-Napoca: 70 de milioane de lei, integral din bugetul Primăriei. Iaşul nu primeşte finanţare pentru construirea unei săli moderne pentru că banii pentru infrastructura sportivă sunt alocaţi pentru stadioanele ce vor găzdui meciuri la Euro 2020. În 2016, PSD se angajase să construiască o astfel de sală la Iaşi în timpul următorului mandat de 4 ani.

 

În timp ce oraşe mai mici decât Iaşul au beneficiat în ultimii ani de proiecte realizate cu bani de la Compania Naţională de Investiţii (CNI), capitala Moldovei nu a beneficiat de niciun astfel de finanţare. Dacă zilele trecute, la Focşani, a fost inaugurat un bazin de înot şi urmează să fie reabilitate două stadioane, iar la Târgu Jiu a fost făcută o sală polivalentă şi este pe cale să fie reabilitat stadionul, Iaşul doar speră că va avea, cândva, măcar o sală de sport modernă.

Bază sportivă în Moara de Vânt

În campania electorală de dinaintea alegerilor locale din 2016, primarul Mihai Chirica s-a lăudat că va face o nouă sală de sport modernă la Iaşi.

Recent, edilul a plusat şi a vorbit despre o bază sportivă în Moara de Vânt, în apropierea viitorului Spitalul Regional. Aceasta tot la stadiul de promisiune a rămas. „Continuăm demersurile pentru o sală de sport polivalentă care să poată acoperi şi alte funcţiuni, aşa cum este la Cluj. Noi vom veni mai departe cu dezvoltarea acestui concept în crearea unei baze sportive locale care să cuprindă şi un viitor stadion, şi poate şi o arenă de tenis de câmp“, a spus Chirica.

Proiectul este îngheţat

Deputatul ieşean Vasile Cîtea, parlamentar care a fost sportiv de performanţă, susţine că PSD şi-a asumat în programul de guvernare construirea unei săli polivalente la Iaşi, doar că acest proiect a fost „îngheţat“ după ce s-a decis modernizarea stadioanelor bucureştene pentru organizarea Campionatului European din 2020. „Sala Polivalentă de la Iaşi este în programul de guvernare 2016-2020. Aceasta trebuia să aibă între 10 şi 16.000 de locuri. Încă din 2016, eu am fost fost şi am susţinut acest proiect la CNI şi la minister. S-a discutat şi la Ministerul Dezvoltării şi s-a stabilit ca locaţia să fie în Moara de Vânt, lângă viitorul Spital Regional. Lucrurile erau pe un făgaş normal până în momentul în care s-a pus problema refacerii stadioanelor pentru Euro 2020. Este un obiectiv important şi s-a decis sistarea tuturor celorlalte investiţii în infrastructura sportivă. Practic proiectul Polivalentei de la Iaşi este îngheţat în acest moment“, spune  Cîtea.

 

Sala din Cluj-Napoca a fost inaugurată în 2014

 

Aberaţie: 50-60 de milioane de euro

Parlamentarul ieşean crede că, în cel mai fericit caz, finanţarea proiectului ar putea avea loc la finele lui 2019 sau în 2020. „Merg destul de des la Ministerul Dezvoltării şi încerc să găsesc soluţii pentru găsirea altor fonduri pentru Sala Polivalentă. Realist vorbind, până în 2019 nu cred că vor fi fonduri de la CNI pentru acest proiect“, menţionează Cîtea.

Dacă primarul vorbeşte de costuri de 50-60 de milioane de euro, Cîtea spune că nu se pot avansa deocamdată sume: „După ce vor fi făcute stadioanele din Bucureşti, se va putea vorbi şi despre Polivalentă ieşeană poate în 2020. Atunci se va face un studiu de fezabilitate şi se va şti exact care va fi valoarea acestei investiţii. Este un proiect important pentru că actuala Sală Polivalentă nu poate fi refăcută, ca în alte părţi, pentru că nu corespunde cerinţelor internaţionale, ca dimensiuni, şi nu ar putea fi organizate competiţii la nivel european sau mondial. De aceea, o sală nouă este o prioritate pentru Iaşi.“

La Tomeşti s-a putut

Deşi au susţinere mult mai mică, în comunele ieşene Tomeşti, Holboca, Horleşti şi Erbiceni, dar şi în Târgu Frumos au fost construite săli de sport cu bani de la CNI. „Noi am făcut singuri proiectul, nu am apelat la nicio firmă. Numai eu ştiu cât am stat pe la uşile de la CNI, dar până la urmă am reuşit să facem sala. Noi am pus la dispoziţie terenul şi am tras utilităţile. Banii pentru restul investiţiei au venit de la CNI. Nu pot eu să spun de ce Iaşul nu poate face o sală polivalentă dacă Tomeştiul a reuşit. Poate am făcut noi bine proiectul sau poate am avut noroc“, susţine primarul Ştefan Timofte.

Toţi banii merg în mediul rural

În ultimii doi ani, de la CNI pentru judeţul Iaşi au fost acceptate nouă proiecte. Trei săli polivalente (Tomeşti, Holboca, Erbiceni) au însumat aproximativ 15,4 milioane lei, iar de la CNI au mai venit aproximativ 7,1 milioane lei pentru refacerea sau modernizarea a şase cămine culturale în comunele Focuri, Moţca, Vânători, Drăguşeni, Golăieşti şi Tătăruşi.

Anul acesta a fost finalizat un alt proiect, început în urmă cu câţiva ani, în Erbiceni, unde a fost asfaltat un drum comunal. În toată această perioadă, oraşul Iaşi nu a obţinut niciun leu de la CNI.

REPORTER DE IAŞI a încercat să afle de la primarul Mihai Chriica explicaţii pentru această lipsă de proiecte, însă edilul nu a putut fi contactat, iar purtătorul de cuvânt al primăriei Sebastian Buraga a precizat că un răspuns oficial „este în lucru“.

 

Primăria, restantă şi la POR

La nivelul judeţului Iaşi sunt încheiate 40 de proiecte prin Programul Operaţional Regional (POR), în valoare de 968,1 milioane lei. Dintre acestea, 30 aparţin unor firme private. În total, proiectele implementate de către societăţi au o valoare de 30,8 milioane lei.

Principalul beneficiar al proiectelor prin POR este Consiliul Judeţean Iaşi, care are în derulare proiecte în valoare de 894,5 milioane lei: modernizarea drumului Iaşi - Suceava şi a drumului Iaşi – Botoşani, reabilitarea Spitalul de Copii „Sf. Maria“, a Muzeului „Vasile Pogor“ şi a Muzeului „Sf. Ierarh Dosoftei Mitropolitul“.

Primăria Iaşi are pe POR doar două proiecte, în valoare de 42,8 milioane lei - Baia Turcească şi ansamblul Mănăstirii Frumoasa.

 

Cîtea se bate pentru sala de la Iaşi

 

Cel mult 8.000 de locuri

Deşi iniţial s-a vorbit despre o sală de 16.000 de locuri, Cîtea consideră că şi una de 8.000 de locuri ar fi suficientă pentru un oraş de mărimea Iaşului: „O sală polivalentă de 8.000 de locuri ar fi mai puţin costisitoare de făcut, dar şi de întreţinut. Crearea unei baze sportive, care să înglobeze sala, va permite şi practicarea altor sporturi în această bază. La nivelul Iaşului, nu mi se pare realist un proiect al unei săli de 16.000 de locuri.“


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30