fbpx
 
Podul lui Chirica s-a dărâmat: vorbe goale și trafic infernal pe Galata

Podul lui Chirica s-a dărâmat: vorbe goale și trafic infernal pe Galata


O rută Zimbru-Cicoarei spre CUG și Miroslava ar decongestiona toată partea de vest a orașului. Primarul a promis trei poduri peste Bahlui dar n-a făcut niciunul. Cu legătura la Pasajul Băncilă, un pod în zona Zimbru, prelungit de o șosea pe patru benzi până la Dealul Galata, ar elibera dopul rutier din zona Mircea cel Bătrân. Coloanele de mașini se întind pe 1,5 km la orice oră din zi. Investiția este la îndemână, 7 milioane de euro, dar Mihai Chirica nu se apucă de niciun proiect mare. Avem fix aceeași infrastructură din urmă cu 30 de ani.

Zi de zi, la orice oră, tot traficul din Canta-Alexandru cel Bun spre Galata, Iași-Voinești și CUG trece prin podul Cerna, ducând la una dintre cele mai aglomerate intersecții din oraș, din centrul cartierului Galata. Coloana de mașini depășește 1 km: începe de la pod și ține până dincolo de Lidl, o parte, sau până la podul de la Cicoarei – cealaltă parte a cozii.

Soluția e simplă și sustenabilă pentru bugetului Iașului: un nou pod prin zona Zimbru a cartierului Alexandru cel Bun și o șosea cu două benzi pe sens peste șesul Bahluiului, până la joncțiunea cu Dealul Galata. Sunt doar 2 km de șosea și un pod, iar Primăria i-a făcut chiar și estimarea – 7-8 milioane de euro.

Dar calvarul continuă, fără nicio îmbunătățire, având exact aceeași infrastructură ca în urmă cu 30 de ani.

 

Podul care ar putea fi construit în zona Zimbru, trecând Bahluiul, și continuând cu o șosea care să ocolească aglomeratele cartiere Alexandru-Mircea și Galata. Ruta ar fi utilă pentru toți cei care vin dinspre Valea Lupului-Păcurari și vor să ajungă în noile suburbii Iași-Voinești, Tudor Neculai și Valea Adâncă

 

Scurtă descriere

De doi ani a anunțat primarul Mihai Chirica construirea a trei noi poduri peste Bahlui și de niciunul nu s-a apucat. Proiectele au fost votate în Consiliul Local în unanimitate, s-au întocmit și documentațiile, însă prima dintre licitații a fost contestată.

În vara anului 2016, a fost făcut primul anunț privind realizarea celor trei investiții. În februarie 2017, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico-economici. Documentele au prevăzut construirea a trei poduri din beton armat, toate destinate circulației auto și pietonale.

Primul dintre acestea, cu patru benzi carosabile şi trotuare, urma să facă legătura între strada Sarmizegetusa (Alexandru cel Bun) și stradela Sofia Nădejde (spital Arcadia – ștrand).

Al doilea era prevăzut în capătul străzii Sarmizegetusa cu legătură pe malul drept al Bahluiului cu strada Alexandru Bărbat (din cartierul Apărătorii Patriei, așa numitul Dallas). Acesta a fost proiectat cu două benzi carosabile şi trotuare.

 

„Am aprobat indicatorii tehnico-economici în CL pentru aceste proiecte, dar administrația PSD-Chirica lucrează cu viteză melcului. Agenda publică e ocupată cu tot felul de teme care nu au absolut nicio legătură cu gospodărirea orașului. În lipsa unor proiecte pentru oraș, Mihai Chirica o ține în scandaluri, diversiuni și fumigene pentru a masca lipsa de rezultate. Marea trăncăneală a primarului Chirica nu aduce nimic bun pentru comunitate. Cel mai slab și logoreic primar din istoria Iașului!”

Răzvan Timofciuc, consilier local PNL

 

Un al treilea trebuia amplasat în prelungirea bulevardului Dacia şi str. Erou Cap. Aurelian Ionescu pentru a face legătura cu extravilanul Iașului și, mai departe, cu comuna Miroslava. Această a treia construcție a fost prevăzută cu patru benzi rutiere și trotuare.

 

Galata, una dintre cele mai aglomerate intersecții din Iași: timpul de așteptare se poate întinde la 20-30 de minute

 

31 de milioane de lei

Cele două poduri cu câte patru benzi carosabile au, fiecare, o lungime de 56,70 metri şi o lăţime a spațiului destinat mașinilor de 14,80 metri. Se mai adaugă câte două trotuare de 1,50 metri şi spaţiu de siguranţă. Podul cu două benzi auto va avea o lungime de 54,40 metri şi o lăţime carosabilă de 7,80 metri. Valoarea totală a fost estimată la 31 de milioane de lei.
Iată ce a notat Curierul de Iași, ziarul Primăriei, în februarie 2017: „Investiţia în construirea celor trei poduri vine să completeze intenţia primarului Mihai Chirica de a moderniza zona Cicoarei şi de a o aduce într-un perimetru civilizat”. Același ziar l-a citat pe primar. „Avem acolo o populaţie diversă, mare parte din ea bolnavă din cauza lipsei apei curente, fără acte de proprietate pe case şi terenuri. Ştim că le trebuie condiţii civilizate de trai şi, în special, accesibilitate spre şcoală, dispensar, un post de poliţie. Exact această accesibilitate va fi asigurată de cele trei poduri pe care le dorim construite peste Bahlui”, a declarat primarul Mihai Chirica.


Nereguli în documentație
În vara anului 2017, Primăria a lansat licitația pentru ridicarea primului pod, cel dintre Sarmizegetusa și stradela Sofia Nădejde (Arcadia, ștrand). Contractul a fost estimat la 9,7 milioane lei, fără TVA. Acum, acolo, este doar o pasarela pietonală.

Însă, procedura a fost contestată, iar investiția blocată. În toamna anului trecut, Consiliul Naţional pentru Soluţio­narea Contestaţiilor (CNSC) a admis o sesizare înaintată de Geiger Transilvania. Firma respectivă reclamase nereguli în documentaţia de atribuire, faptul că Primăria a oferit răs­punsuri „incomplete, neclare şi ne­legale“ la clarificările cerute în timpul desfăşurării procedurii.

În octombrie, Chirica a anunțat că procedura de licitație va fi relansată. De-atunci au trecut șase luni, iar dinspre Primărie nu a mai venit nicio informație nici despre acest pod, nici despre celelalte două.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: