„E cadou”: arhitectul Chirița a plătit pe avionul său doar 2.000 de euro

„E cadou”: arhitectul Chirița a plătit pe avionul său doar 2.000 de euro

Soții Jorj și Emilia Dobresanciuc i-au dat un Ikarus de 70.000 de euro la un preț infim. Autorul celor mai controversate proiecte imobiliare din Iași are un secret straniu: avionul său de agrement e practic primit cadou de la familia Dobresanciuc. Cu doi ani în urmă declara tot pentru REPORTER că a dat pe el 40.000 de euro și că e luat în comun cu o altă persoană. Când l-a luat, avionul era un SH de 6 ani, valoarea de piață fiind de 40.000 de euro. Motivul subevaluării: eludarea impozitelor la încasare.


Fix 2.000 de euro, cât o Dacie Logan din 2005, plină de rugină și cu 130.000 de kilometri la bord. Atât a plătit și arhitectul Marian Jan Chirița pe avionul de tip Ikarus C42 B pe care l-a achiziționat în primăvara anului 2014.

„E viața mea privată, e o pasiune, nu e treaba nimănui. E ca o mașină, una zburătoare”, a spus Chirița. Cunoscut ca cel mai influent arhitect printre șefii orașului, Chirița ar vrea ca jurnaliștii să scrie despre casele și averile medicilor, nu despre avionul său.

 

Avionul de care arhitectul este atât de mândru are un preț mincinos

 

Fabricat în 2008

La începutul lunii aprilie a anului 2014, Marian Jan Chirița a cumpărat avionul ultraușor de la soții Armand-Jorj și Emilia Dobresanciuc. Prețul tranzacției a fost de 2.000 de euro și a fost achitat integral prin virament bancar în contul deschis pe numele lui Armand-Jorj Dobresanciuc.

Identificat sub numărul YR-5152, avionul a fost construit în anul 2008, deci avea șase ani vechime în momentul în care Chirița l-a achiziționat. Arhitectul nu vrea să explice clar cum a ajuns să-l cumpere la un preț derizoriu. „Nu înțeleg de ce vă interesează. E aproape un moto-delta plan cu care mai urc pe cerul patriei”, a declarat Chirița care a adăugat, mai în glumă, mai în serios, că aparatul ar putea fi chiar și un cadou.

La începutul anului 2017, jurnaliștii REPORTER DE IAȘI au scris pentru prima dată despre avionul lui Chirița. Atunci, arhitectul a susținut că aparatul ar fi costat aproximativ 30.000 de euro și că la tranzacție ar mai fi pus bani încă o persoană. De nou, un astfel de avion costă, în funcție de dotări, între 50.000 și 70.000 de euro, fiind produs de firma Comco Ikarus din Germania.

 

Marian Jan Chirița: „Avionul e cadou”

 

Cel mai influent arhitect
Marian Jan Chirița s-a lipit de cercurile de putere din Palatul Roznovanu pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita, dar a reușit să-și păstreze influența, ba chiar să și-o sporească, în mandatul lui Mihai Chirica, actualul edil-șef.

Mai mult, Chirița face parte ca supleant din Comisia de Oportunitate (comisia tehnică de urbanism) de la nivelul Primăriei Iași. Este nelipsit de la ședințe. Adică, pe de-o parte, bagă în Primărie proiectele la care a lucrat pentru diferiți dezvoltatori imobiliari, iar pe de alta le examinează în calitate de expert și face recomandări Consiliului Local.

De-a lungul vremii, presa locală a relatat despre capacitatea lui Marian Jan Chirița de a-i influența pe cei din administrația locală, convingându-i să accepte inclusiv regimuri mari de înălțime la clădirile noi în zone în care majoritatea sunt mici, cu puține niveluri. De fapt, cele mai controversate proiecte imobiliare din ultima perioadă poartă, în dreptul arhitectului, semnătura lui Marian Jan Chirița. Acesta a lucrat și cu administrația locală direct. Spre exemplu, a făcut parte din echipa care a întocmit noul Plan Urbanistic General (încă nefinalizat).

 

Emilia Dobresanciuc și tatăl ei, doctorul Igor Nedelciuc, el însuși pilot și proprietar de avion

 

A luat 40.000 de euro pentru niște schițe

În 2013, Marian Jan Chirița a întocmit un proiect de modernizare a stadionului „Emil Alexandrescu” din Copou. La concursul de proiecte organizat de Primărie în urmă cu cinci ani au participat patru arhitecți, Chirița fiind cel ales.

Potrivit proiectului său, stadionul urma să fie refăcut în urma unei investiții cifrată la 18-20 de milioane de euro. Astfel, ar fi trebuit să crească numărul de locuri, capacitatea fiind gândită la 18.000 de spectatori față de aproximativ 11.000 cât are în prezent. Peluzele ar fi trebuit dărâmate și reconstruite, era prevăzută și o parcare subterană de 600-700 de locuri. Planul era ca parcarea să fie realizată în subsolul terenurilor de antrenament de lângă peluza B. Totodată, era și ideea ridicării unui hotel cu o capacitate de 100 de locuri. Rămas la stadiul de randare, Chirița a primit în schimbul prestației sale aproximativ 40.000 de euro, bani publici. Niciodată nu s-a pus serios în discuție ca schițele lui Chirța să fie transpuse în realitate.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« August 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Go to top