fbpx
Print this page
Niculiţă îi trage un bobârnac în notificare lui Chirica

Niculiţă îi trage un bobârnac în notificare lui Chirica


A trecut termenul limită dat de Primărie lui Niculiţă pentru repararea trotuarului din CUG. Pe 2 mai, primarul Mihai Chirica îşi umfla muşchii la o televiziune locală şi declara că a dat termen de 30 de zile pentru ca zona din CUG din jurul şantierului lui Niculiţă să arate ca înainte de surpare. Mai mult, investitorul se lăuda, în advertoriale de presă, că va termina de reparat în doar două săptămâni. Termenul a fost depăşit şi Niculiţă n-a mişcat un fir de nisip: trotuarul e tot distrus, iar banda 1 de maşini blocată.

 

„I-am dat azi adresă domnului Niculiţă şi i-am scris aşa: a trecut iarna, sper că nu aşteptaţi să vină iarăşi iarna ca să corectăm ce s-a întâmplat. Aveţi 30 de zile de la data prezentei notificări, vă rugăm să aduceţi domeniul public exact în condiţiile în care era când l-aţi preluat şi aţi început investiţia”, declara, pe 2 mai, Mihai Chirica.

Au trecut mai mult de 30 de zile: trotuarul de pe versantul surpat este în aceeaşi stare. Numai blocul dezvoltatorului Daniel Niculiţă se înalţă falnic, într-o zi cât altele în zece.

Nu i-a păsat

Pe 2 mai, Mihai Chirica se îmbăţoşa, spunând că rupe pisica imobiliară în două. Printre altele, a menţionat că i-a dat termen lui Niculiţă, prin adresă oficială a Primăriei, să readucă trotuarul din CUG la forma de dinaintea surpării de teren ca să elibereze banda de maşini de lângă bordură. În aceeaşi zi, în Bună Ziua Iaşi, Daniel Niculiţă dădea asigurări că va repara totul în două săpămâni, iar pe 8 mai un amploaiat al său declara la o televiziune locală că lucrările vor începe a doua zi.

 

Trecătorii şi şoferii trebuie să se consoleze cu mesajul de scuze agăţat de Niculiţă pe gardul şantierului

 

Pentru bloc se găseşte timp

Luni, 4 iunie, 33 de zile mai târziu, s-a văzut ce mult s-a speriat Daniel Niculiţă de ameninţările primarului. Trotuarul este în aceeaşi stare, jumătate de bandă de circulaţie pe direcţia Nicolina – Podu Roş este închisă. Singurul loc în care se munceşte într-un ritm alert este blocul, unde sunt zeci de muncitori pe schele. S-a ajuns deja, în partea staţiei de tramvai, cu câţiva metri peste nivelul solului.

Daniel Niculiţă şi reprezentanţii Primăriei nu au putut fi contactaţi pentru a oferi detalii şi a da un nou termen pentru refacerea zonei distruse de alunecarea de teren.

Iniţial, la începutul lui ianuarie, când avut loc surparea, reprezentanţii Primăriei indicau o perioadă de 2-3 luni pentru repararea zonei. În plus, cu un ton glumeţ, izvorât din prietenia cu Niculiţă, care i-a fost invitat la botezul băiatului, primarul Chirica spunea că totul a fost cauzat de preotul de la biserica din apropiere care l-a pus de dezvoltator pe toacă. 


Nu a fost întocmită o expertiză geotehnică!

Într-un răspuns oficial adresat REPORTER DE IAŞI de către Inspectoratul de Stat în Construcții, semnat de inspectorul general Emil Florin Albotă, se menţionează neconformităţile din documentaţie şi de execuţie care au dus la surparea din CUG. „Investitorul nu a asigurat o documentaţie completă, aşa cum se impune de către reglementările tehnice în vigoare. Astfel, nu au fost întocmite: expertiză geotehnică, raport de monitorizare geotehnică a execuţiei. Proiectul de excavaţie adâncă precizează că zona adiacentă (zona de influenţă a excavaţiei adânci) se opreşte la limita piloţilor, aspect infirmat prin însăşi manifestarea fenomenului produs”, se specifică în documentul semnat de şeful Inspectoratului de Stat în Construcţii (ISC).

Investitorul, prin dirigintele de şantier angajat, nu a verificat existenţa tuturor pieselor scrise şi desenate, iar firma care a realizat săpăturile a greşit grav: „Executantul a efectuat lucrări de construcţie cu nerespectarea unor reglementări tehnice. Astfel, pe latura de est a incintei, s-a constatat existenţa unei săpături cu taluz vertical de circa 4 m adâncime”.

Niculiţă şi-a atras antipatia locuitorilor din zonă, dar afacerile îi merg din plin

 

Monitorizare pe termen lung

Între măsurile luate, în afară de câteva amenzi, ISC a mai decis monitorizarea lucrărilor şi comportamentul în timp al clădirii şi al imobilelor din jur. „Inspectoratul Judeţean în Construcţii Iaşi a decis instituirea urmăririi speciale a comportării în timp atât pentru incinta şi construcţia la care se face referire, cât şi pentru construcţiile aflate în zona adiacentă excavaţiei adânci”, se mai spune în răspunsul semnat de Emil Florin Albotă.

O alunecare accelerată în două zile

Alunecarea de teren de la blocul aflat în construcţie în CUG s-a produs între 7-8 ianuarie 2018, dar primele semne de scufundare avuseseră loc în noiembrie 2017. A avut loc o tasare pronunţată, cu evoluţie foarte rapidă, de la 0 la 50 de cm, pe o distanţă de 50 de metri. În linia primului rând de piloţi foraţi, la o adâncime de la 2 la 4 m, a apărut o cavernă cu lăţime de aproape 2 metri, iar capetele stâlpilor s-au deplasat aproape 30 de centimetri.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare