fbpx
 
Inspectorul Spînu de la Control Urbanism conduce un Mercedes de lux care în acte aparține imobiliarului Ștefan Stârpu

Inspectorul Spînu de la Control Urbanism conduce un Mercedes de lux care în acte aparține imobiliarului Ștefan Stârpu


În trei ani de regim Chirica la Primărie, s-au făcut averi la Control Urbanism. Duetul Spînu-Tulică e în centrul unui scandal imens. Șefa de Birou Mihaela Tulică e vară și cumătră a primarului. Din iarna aceasta, Andrei Spînu a fost văzut conducând zi de zi un Mercedes ML, maro, din 2013, având numărul IS-81-FAN. Proprietarul real este dezvoltatorul imobiliar Ștefan Stârpu, dar acesta susține că a vândut-o, exact astă iarnă, unei persoane al cărui nume nu și-l amintește. În schimb, recunoaște că îl cunoaște pe Spînu. Tare: inspectorul a făcut recepția la blocul monstruos de la Ezăreni al consilierului local PSD Florin Boca, deși zona sa de inspecție este Centru Civic. Supus unei presiuni uriașe, adjunctul Poliției Locale, Georgel Grumeza, și-a depus demisia săptămâna trecută. Mihai Chirica reformează o direcție a Primăriei pe care a păstorit-o el însuși.

Un joc dur, pe contre, al cărui final este imprevizibil, se dispută între cei 9 angajați ai Serviciului Control Urbanism din Poliția Locală și primarul Mihai Chirica. Șeful orașului le-a cerut, fără succes, demisia celor 9 din cauza uriașelor scandaluri imobiliare în care a fost implicată Primăria.

În schimb, miercurea trecută, Chirica s-a trezit, la mapă, cu demisia lui Georgel Grumeza, directorul adjunct al Poliției fiind depășit de amploarea scandalului. A fost refuzat, edilul șef afirmând că mai are nevoie de el.

Între timp, Mihaela Tulică, șefa Serviciului Control Urbanism și, totodată, cumătră și verișoară cu primarul, a revenit la muncă. Și a anunțat că este însărcinată. Un adevărat talmeș-balmeș.

S-a lipit de Tulică

În gaură de șarpe a intrat Andrei Spînu, inspectorul de Urbanism trimis de primar cu forța în concediu. Amator de senzații tari, vacanțe luxoase și petreceri sofisticate, Spînu este personajul central de la Serviciului Control Urbanism.

Fost șofer de maxi-taxi, absolvent al liceului cu program sportiv și al unei facultăți făcută de la distanță, Spînu a pătruns în Poliția Locală inițial pe la Biroul Mediu. Acolo a și cunoscut-o pe Mihaela Tulică.

Când aceasta a fost numită șefă a Serviciului Control Urbanism - întâi interimar, în 2016, și apoi în urma unui concurs la care a participat singură -, l-a cerut expres pe Spînu. În Poliția Locală este de notorietatea relația extrem de apropiată dintre Mihaela Tulică și Andrei Spînu, în fapt cele două personaje cheie de la Control Urbanism.

Cei doi veneau și plecau împreună de la serviciu, mergeau în tandem pe teren, Spînu conducea, iar Tulică stătea în dreapta și chiar și la masa de prânz erau văzuți în aceeași formulă. Prietenia lor era indestructibilă.

Andrei Spînu e în medical din luna martie. Soția sa lucrează tot în Primărie, la Proiecte Europene

 

A fost „cerut” de Boca
Angajații de la Urbanism au un rol esențial în dezvoltarea imobiliară a Iașului. Aceștia monitorizează proiectele și, până de curând, semnau recepția lucrărilor. În ultimii doi ani, Opoziția și presa au dezvăluit zeci de cazuri de abuz în care dezvoltatorii nu au respectat parametrii din autorizațiile de construire, depășind planurile pentru a-și maximiza profiturile.

Deși răspunde de zona „Centru”, Andrei Spînu a fost cel care a făcut recepția la blocul lui Adrian Boca (consilier local PSD), imobil ridicat la Ezăreni. Omul de afaceri, care a construit blocul prin persoane paravan, a reușit să obțină reautorizarea, transformând parcarea de la subsol în apartamente și mai ridicând un nivel în plus.

Întrebarea la care Poliția Locală nu a răspuns este ce a căutat Spînu la recepția blocului lui Boca, de la marginea Iașului, când zona sa era în Centru. Surse interne spun că Spînu era solicitat în mult mai multe zone din oraș, de către anumiți dezvoltatori imobiliari, iar șefa lui, Mihaela Tulică, îi aproba deplasările. Boca are imunitate în Primăria Iași, fiind unul din finanțatorii campaniei primarului Mihai Chirica, iar Mihaela Tulică este cumătră și vară de-a doua cu primarul.

Tot Spînu a fost cel care a semnat recepția mai multor imobile ridicate de controversatul investitor Daniel Niculiță.

Georgel Grumeza, director adjunct al Poliției Locale spune că Departamentul Control Urbanism va suferi o reformare completă și că are propriile sale nedumeriri: „Andrei Spînu este în concediu medical din luna martie. A mai venit o singură zi la serviciu și a plecat din nou. Are de dat mai multe răspunsuri”.

 

Exact așa arată mașina primită cadou de inspectorul Spînu de la Control Urbanism. O bijuterie de zeci de mii de euro. Salariul lui Spînu era de doar 500 de euro

 

Amic cu dezvoltatorii
Printre prietenii lui Spînu se numără și Adrian Gabriel Ețcu, cel care a realizat mai multe proiecte de case și blocuri. Ețcu a realizat un cartier de case în Valea Lupului, Cubic Village, dar a avut un proiect imobiliar și în Tudor Vladimirescu.

Cei doi au fost în expediții cu ATV-urile fiind însoțiți de Constantin Rotaru Penișoara, administratorul firmei Patany Construct. Acesta din urmă se află în primul cerc de prieteni al altui potent dezvoltator, Cătălin Tudosă, cunoscut drept Tolea, cel care deține cartierul Vișoianu din comuna Ciurea.

Un Mercedes în curtea lui Spînu

Oficial, în declarația de avere din 2017 aferentă anului 2016, Andrei Spînu nu a menționat niciun teren, nicio locuință și nicio mașină. În schimb, acesta locuiește în apartamentul 33 din blocul 13 al cartierului Vișoianu, investiție a basarabeanului Cătălin Tudosă.

Surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au afirmat pentru REPORTER DE IAȘI că, de câteva luni, Spînu conduce un Mercedes ML maro, din 2013, cu numărul de înmatriculare IS-81-FAN. Posesorul acestui Mercedes este, în acte, Ștefan Stârpu, un alt dezvoltator imobiliar.

Întrebat cum a ajuns mașina la Andrei Spînu, proprietarul autoturismului spune că nu știe: „Eu am vândut mașina astă iarnă. Nu mai țin minte cui. E adevărat că nu am radiat-o. Dacă îmi voi aminti cui i-am vândut-o, o să vă spun”. Ștefan Stârpu a recunoscut că îl cunoaște pe Andrei Spînu, dar susține că nu i-a dat el mașina. Valoarea unui Mercedes ML, din 2013, variază între 20.000 și 30.000 de euro, în funcție de dotări și de numărul de kilometri parcurși.

Coincidența face ca Andrei Spînu să fie văzut la volanul Mercedes-ului exact din iarnă, când Stârpu spune că a vândut-o.

 

Relația foarte apropiată dintre Mihaela Tulică, cumătra primarului, și Andrei Spînu l-a iritat pe Mihai Chirica. După scandal, șefa de la Control Urbanism s-a întors la serviciu, anunțând că este însărcinată

 

Cum s-a rupt prietenia

Fractura dintre Tulică-Spînu pe de o parte și primarul Mihai Chirica pe de altă parte a avut mai multe cauze. În primul rând, cei de la Control Urbanism au acoperit mai multe ilegalități la construcții decât cele pe care le știa primarul.

În al doilea rând, relația apropiată dintre Tulică și Spînu l-a iritat foarte tare pe Chirica. Cei doi dimineața intrau pe ușă împreună și tot împreună ieșeau la terminarea programului. În plus, ca mod de lucru, polițiștii locali de la Urbanism merg în inspecție în echipaje de câte doi, Tulică și Spînu formând o astfel de echipă de control. Și, în al treilea rând, primarul nu-l mai suportă pe Spînu de când acesta, la o ședință la Primărie, acum câteva luni, i-a răspuns obraznic, arogant lui Chirica.

Grumeza prins la mijloc
Departe de a fi un epilog al poveștii, acum câteva săptămâni, Chirica i-a cerut lui Georgel Grumeza (directorul adjunct al Poliției Locale) să-i convingă pe toți cei 9 inspectori de la Serviciul Control Urbanism să demisioneze. Primarul ar fi făcut presiuni mari să-i determine să accepte transferul la Ordine Publică. Pentru că inspectorii au refuzat, iar Grumeza nu-i putea forța, directorul adjunct și-a depus demisia miercurea trecută în mapa lui Chirica. Primarul i-a refuzat-o, spunându-i că o să încerce rezolvarea printr-o reorganizare a biroului.

Ștefan Stârpu, adevăratul proprietar al mașinii Mercedes, spune că îl cunoaște pe Spînu dar că nu i-a vândut lui mașina



Gașca imobiliarilor tineri, cu fițe de Dubai

Ștefan Stârpu, cel cu al cărui Mercedes merge polițistul Andrei Spînu, împarte cu acesta cel puțin două dintre pasiuni: cea pentru vacanțe luxoase și cea pentru expedițiile în teren accidentat cu atv-uri și buggy-uri.

Astfel, potrivit paginii sale de Facebook, Stârpu a fost la începutul lunii aprilie în Dubai la Burj Khalifa și la fântâna dansatoare din apropiere. În același loc au fost în februarie Andrei Spînu împreună cu soția sa Mădălina Sirițeanu și cu familia Penișoara.

În cercul de prieteni Spînu, Penișoara, Stârpu se află și Adrian Gabriel Ețcu, alt dezvoltator. Lui Stârpu, ca și celorlalți din grup, le plac ieșire cu mașinile de teren, cu atv-uri și buggy-urile (mașini ușoare de divertisment, cu roți mari, bune pentru orice teren).

La rândul său, Ștefan Stârpu are afaceri în imobiliare fie singur, fie în asociere cu Irina Magelona Placinschi. Aceasta a avut acum 7-8 ani pensiunea și restaurantul „Casa Moldovenească”. Astfel, în 2011, Irina Magelona Placinschi împreună cu mama ei, a deschis Restaurantul Casa Moldovenească, în Copou, într-un spaţiu închiriat. Ulterior, a intrat în conflict cu proprietarul, acesta scoţându-i la licitaţie un apartament pentru a-şi recupera o datorie. În ultimii ani, Placinschi s-a reprofilat și construiește case și blocuri. Acum doi, aceasta a fost implicată într-un scandal, fiind acuzată că n-a respectat regimul de înălțime la locuințele colective pe care le ridica pe Aleea Mihail Sadoveanu.

Citește și Mafia la Dubai: inspectorul Spînu de la Control Urbanism, în vacanțe cu imobiliarii pe care-i ancheta

Venituri modeste, proprietăți ioc
Polițistul local Andrei Spînu nu deține nimic, potrivit declarației de avere din 2017. A notat doar veniturile sale, 15.499 lei din salariu și 11.712, norma de hrană, la care se adaugă banii soției, 32.331 lei. Adică, un venit net lunar pe familie de aproape 5.000 lei.

Soția acestuia, Mădălina Sirițeanu Spînu, lucrează în Primăria Iași în cunoscuta Direcție de Proiecte Europene unde a fost colegă cu Cristina Chirica, soția primarului.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: