fbpx
Print this page
EXCLUSIV. Haos: Primăria lui Chirica își anulează propriile recepții la blocuri ilegale

EXCLUSIV. Haos: Primăria lui Chirica își anulează propriile recepții la blocuri ilegale


În plan urbanistic, Iaşul a devenit în ultimii ani un sat fără câini: aceştia au fost îmblânziţi de către dezvoltatorii imobiliari cu şpagă, iar „baciul” Mihai Chirica dormea în toiag . Noi dezvăluiri în cazul fostului inspector Spînu de la Serviciul de Urbanism al Poliţiei Locale, cel care locuia în apartamentul unui dezvoltator imobiliar, conducea Mercedesul altuia şi se distra în excursii cu toţi laolaltă. Într-un gest fără precedent, zilele trecute, Poliţia Locală a cerut judecătorilor să anuleze două recepţii făcute de Spînu la clădiri din Iaşi. Șefii spun acum că nu știau de aceste acte, ca și cum Spînu recepționa clădirile de capul lui. Blocurile aveau etaje în plus față de cele din autorizații. Trezindu-se din morți, șefii Primăriei îl acuză acum pe fostul angajat de abuz în serviciu, ca și cum n-ar ști că Dragnea oricum a dezincriminat infracțiunea. Întrebare pentru primarul Mihai Chirica: bagă mâna în foc pentru cele 145 de procese verbale semnate de Andrei Spînu între 2016 și 2018?

 

Haos: prea puţin spus. Sistemul de control al construirii de clădiri din municipiul Iaşi, în ultimii ani, reprezintă o adevărată bătaie de joc la adresa ieşenilor cinstiţi, totul fiind girat de conducerea Primăriei Municipiului Iaşi. Poliţia Locală solicită Tribunalului să-i anuleze propriile acte de recepţie a unor clădiri, povestind în faţa judecătorilor că unul dintre angajaţii săi mergea hăisa prin Iaşi şi recepţiona imobile care nu respectau indicatorii din autorizaţiile de construcţie. Este uşor de presupus că între dezvoltatorii ce voiau să fenteze legea şi cel puţin unul dintre angajaţii structurii care avea ca atribuţie controlul urbanistic exista o complicitate de tip mafiot: „Autorizaţia îmi impune nişte limite, dar eu vreau profit mai mare şi ridic etaje în plus, Spînu urmând să mă rezolve”.

S-a ajuns municipalitatea să nu mai fie sigură că pe teren se află clădirile cu parametrii din actele aprobate de Serviciul Urbanism şi Consiliul Local.

Trei ilegalităţi la rând

Recent, Poliţia Locală, prin directorul general adjunct Georgel Grumeza, a cerut Tribunalului Iaşi anularea a două procese-verbale de recepţie la terminarea lucrărilor, documente semnate de agentul Andrei Spînu.

Primul se referă la ridicarea unui hotel cu şapte etaje pe Aleea Mihail Sadoveanu, pe firma Relativ Impact SRL.

La această societate, asociaţi sunt, în proporţii egale, Claudiu Sever Oanea din Iaşi şi Rozalia Lupaşcu din Vama-Suceava, ultima părând o interpusă a primului. Deşi autorizaţia eliberată de Primărie în 2017 prevedea ca regimul de înălţime al clădirii să fie de şapte etaje, pe data de 1 martie 2018, Spînu a semnat procesul-verbal de recepţie al lucrărilor, comiţând cel puţin trei ilegalităţi, toate fiind înşirate în acţiunea de la instanţă a Poliţiei Locale:

  • Clădirea avea opt etaje;
  • Lucrările nu erau finalizate;
  • Fragment din acţiune: „(...) cererea prin care SC Relativ Impact SRL a solicitat recepţia lucrărilor nu a fost înregistrată la registratura Poliţiei Locale Iaşi şi nici nu poartă rezoluţia directorului general adjunct al instituţiei (unicul reprezentant al Poliţiei Locale în condiţiile în care funcţia de director general este vacantă)”.

 

Acesta este imobilul pentru care Spînu a semnat în luna martie 2018 un proces-verbal de terminare a lucrărilor, făcându-se că nu vede un etaj în plus faţă de autorizaţie. Clădirea îi aparţine lui Claudiu Oanea (foto mic)

 

Etajul parţial era întreg

Al doilea dezvoltator luat la ţintă de poliţiştii conduşi de Georgel Grumeza este Cristin Zămoşteanu şi ansamblul său din Moara de Foc. Pe 18 ianuarie 2018, Spînu a semnat un proces-verbal de recepţie la unul dintre blocurile din complex pentru care autorizaţia de construcţie fusese eliberată în iunie 2017. Spînu a recepţionat şi astfel a dat girul autorităţii pentru un bloc cu opt etaje. „(...) în realitate E8 nu este construit parţial, ci integral”, au scris cei de la Poliţia Locală în acţiunea de la Tribunal. Zămoşteanu nu a putut fi contactat şi nici Spînu. 

În ambele situaţii, descoperirea contradicţiilor dintre ceea ce exista în autorizaţii/procesele-verbale de recepţie/teren a fost făcută de un supracontrol al unui inspector de la Poliţia Locală.

 

„Cel care a întocmit actele ilegale va răspunde în faţa legii. Orice ilegalitate se pedepseşte ca atare”, Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iaşi, instituţie care are în subordine Poliţia Locală

 

„A indus în eroare cu bună ştiinţă”

Concluziile juristului de la Poliţia Locală sunt dure dar tardive: „Constatările subsecvente în sfera disciplinei au condus la concluzia că poliţistul local Spînu Andrei Valentin se face vinovat de asumarea unei situaţii (terminarea lucrărilor conform autorizaţiei), care nu corespunde realităţii, motiv pentru care instituţia Poliţia Locală a formulat o plângere prealabilă de punere în mişcare a acţiunii penale împotriva acestuia”, infracţiunile invocate fiind de abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri oficiale.

„Spânu Andrei Valentin a indus în eroare cu bună ştiinţă, dar cu rea-credinţă conducerea instituţiei care a semnat respectivul certificat de atestare a edificării construcţiei în necunoştinţă de cauză cu privire la situaţia reală din teren pe care recepţia în sine a disimulat-o”, a mai scris juristul Dorin Dănăilă.

Acesta a justificat depunerea acţiunilor prin faptul că documentele semnate de Spînu nu mai pot fi revocate intern, iar intrarea lor în circuitul civil îndreptăţesc beneficarii să solicite administraţiei publice locale emiterea unui certificat de edificare a construcţiei în baza căruia se poate obţine apoi intabularea construcţiei, lucru care se pare că a avut loc deja la imobilul lui Zămoşteanu.

 

Între aceste două imobile din zona Sadoveanu este o distanţă de câţiva zeci de metri. Primul, P plus 2, îi aparţine lui Gabriel Aprodu care a solicitat o supraetajare şi n-a primit-o. „Nu comentez astfel de subiecte”, a spus el. Al doilea îi aparţine Magelonei Placinschi, autorizaţie iniţială tot P plus 2. Apropiată de primarul Chirica, de Spînu şi de cercul dezvoltatorilor descurcăreţi, Placinschi a primit recent autorizaţie pentru o supraetajare de patru apartamente, adică un profit mai mare.

 

E vorba de un fenomen

Există temerea că Spînu a procedat la fel şi în alte cazuri, fiind „băiatul de serviciu” al dezvoltatorilor care ridicau etaje fără autorizaţie şi le „legalizau” prin pixul angajatului de la Poliţia Locală. Operaţiunea seamănă cu una de „spălare a banilor”, doar că aici ar fi o „spălare a etajelor”. REPORTER DE IAŞI a cerut de la Poliţia Locală adresele pentru care Spînu a semnat procese-verbale de recepţie, pentru a compara cu ce se află în teren, dar am primit doar numărul acestora: 145.

În ediţiile trecute, REPORTER DE IAŞI a prezentat alte situaţii în care de-acum fostul inspector Spînu a semnat astfel de documente, toate având un tipic: dezvoltatori imobiliari controversaţi, supraetajări ulterioare eliberării autorizaţiilor de construcţie, în zone unde regimul de înălţime nu permitea acest lucru sau pentru care alţi investitori de profil fuseseră refuzaţi.

Având în vedere „brutalitatea administrativă” prin care acţiona reţeaua Spînu-dezvoltatori, este posibil ca, la fel ca în situaţiile Relativ Impact şi Zămoşteanu, constructorii să fi ridicat etaje ilegale ştiind că „au pe cineva la Poliţia Locală” care va rezolva lucrurile. Acest gen de funcţionare a procedurilor de urbanism descrie o mafie cu ramificații la toate nivelurile Primăriei Iași.

 

Andrei şi Mădălina Spînu duceau un trai peste medie

 

Spînu: Mercedes ML și apartament subevaluat de la imobiliari

Nu există, deocamdată, dovada indubitabilă a unor şpăgi încasate de Spînu, dar REPORTER DE IAŞI a adunat în ultimele săptămâni indicii rezonabile că familia acestuia a beneficiat de „ajutoare” din partea mai multor dezvoltatori cu „pedigree” în fentarea legilor urbanistice.

Spînu conducea Mercedesul lui Ştefan Stârpu care pretinde că l-ar fi vândut unui necunoscut, mergea în Dubai cu familia Rotaru Penişoară din anturajul lui Tudosă-Tolea, a cumpărat anul trecut, la preţ subevaluat, un apartament de 103 mp de la acelaşi Tolea (37.500 euro în loc de 68.000 de euro), cu toţi petrecându-şi timpul liber pe ATV-uri în jurul Iaşului.

În declaraţiile de avere, Spînu şi soţia sa, angajată în Primărie, aveau o singură menţiune: venitul mediu net care era, pentru ambii, de 6.000 de lei pe lună.     

Pentru aceste două blocuri a fost aprobată o supraetajare anul trecut. O fi mâna lui Spînu? 

 

Oanea lucrează cu Jan Chiriţa 

Printre posibilele precedente ilegale ale lui Spînu ar putea figura din nou o clădire cu supraetajare, în imediata vecinătate a hotelului Relativ Impact, pe Aleea Mihail Sadoveanu. Rozalia Lupaşcu, bătrânica din Vama care este, interpusa lui Claudiu Oanea, a ridicat, pe baza unei autorizaţii din 2015, două blocuri cu câte cinci etaje. În martie 2017, ea a obţinut supraetajarea cu câte un etaj a celor două imobile.

După ce a început să vândă apartamentele, Lupaşcu a avut probleme cu o clientă. Ştefania Natalia Nicolae a dat-o în judecată pentru că, deşi vânzătoarea i-a promis că locuinţa va fi racordată la reţeaua de curent electric, acest lucru nu a avut loc. Judecătorii au obligat-o pe Lupaşcu la plata unor despăgubiri de 5.300 de euro.

Citește și Mafia la Dubai: inspectorul Spînu de la Control Urbanism, în vacanțe cu imobiliarii pe care-i ancheta

În mai 2017, Lupaşcu a primit altă autorizaţie, pentru un bloc cu şase etaje, în apropiere. În toate proiectele, arhitect a fost controversatul Marian Jan Chiriţa. Oanea a refuzat să dialogheze cu REPORTER DE IAŞI: „Nu discut nimic. Am treabă.” 


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare