fbpx
 
Dezvăluire: trei dezvoltatori imobiliari au dat bani la Poli cu împrumut, anul trecut

Dezvăluire: trei dezvoltatori imobiliari au dat bani la Poli cu împrumut, anul trecut


Prodanca taie şi spânzură la Iaşi fără a avea nicio calitate la echipă. Un om de afaceri din oraşul de unde vine „investitorul” Sabo a dezvăluit, pentru REPORTER DE IAŞI, că acesta este un impostor. A bătut palma pentru o tranzacţie şi n-a mai venit cu banii. Sabo a nimerit la un club cu finanţele pe sponci, la fel ca el: în mandatul Primăriei, dezvoltatorii imobiliari au împrumutat echipa de două ori în ultimul an, ceea ce ar putea ridica suspiciuni de trafic de influenţă.

Ies la iveală noi amănunte legate de Horia Sabo, omul venit de la Baia Mare la Iaşi din postura de salvator al fotbalului din Copou. Deşi a spus că bugetul clubului este asigurat pentru acest sezon şi că va investi la gruparea ieşeană atât cât este nevoie, băimăreanul s-a grăbit să se angajeze ca director general în cadrul clubului, cu o remuneraţie de 3.000 de euro, plus plata chiriei de 500 de euro la Exclusive Residence.

Oameni de afaceri din zona Baia Mare îl caracterizează ca pe un „ins fără bani, pus pe căpătuială“. Mai mult, deşi Sabo susţine că a adus deja bani la Politehnica, REPORTER DE IAŞI a aflat că, recent, plata unei părţi a datoriilor către jucători s-a făcut din drepturile TV şi după ce a impresarul Anamaria Prodan a stat de vorbă cu jucătorii.

„Nu ştiu cum te poţi considera om de afaceri”

Un om de afaceri băimărean susţine că actualul director general al Politehnicii Iaşi, Horia Sabo, nu este deloc potent financiar, nefiind în stare să susţină o afacere pentru care avea nevoie de 45.000 de euro. „Împreună cu  Sabo am vrut să semnăm un contract pentru a cumpăra nişte teren în Cartierul Francez din Baia Mare. Pentru această tranzacţie ne-am înţeles să punem fiecare câte 45.000 de euro. Până la urmă, totul a căzut deoarece el nu a avut aceşti bani. Nu ştiu cum te poţi considera om de afaceri şi să pozezi într-un om potent financiar, când tu nu ai şi nici nu poţi face rost de aceşti bani?”, întreabă, retoric, băimăreanul, sub anonimat. 

Lauda mincinoasă

Aeroportul Internaţional Baia Mare, care a fost închis în ultimii doi ani şi jumătate, este funcţional acum în urma lucrărilor de modernizare, investiţia fiind de 20 de milioane de euro.

Horia Sabo se laudă în cercul său de apropiaţi că lucrările de modernizare la Aeroport ar fi fost câştigate de o firmă de-a sa, când de fapt banii au fost luaţi de firma austriacă Strabag împreună cu Antrepriza de Reparaţii şi Lucrărri (ARL) Cluj. „El se bate cu pumnul în piept că a făcut bani cu modernizarea Aeroportului. De fapt o firmă de-a tatălui său (Antrepriza de construcţii Transilvania ACT – n.r.) a primit ca subcontractant nişte lucrări de la ARL Cluj. Banii i-au luat austriecii de la Strabag“, susţine acelaşi om de afaceri.

Antrepriza de Construcţii Transilvania ACT este o firmă cu cifre de afaceri foarte mici, câteva zeci de mii de euro. Societatea aceasta, cât şi alta sub patronajul familiei Sabo, sunt în insolvenţă, fiind date în judecată şi de angajaţi neplătiţi.

Deşi a negat că va deveni şefă la Iaşi, Anamaria Prodan s-a pozat lângă Sabo într-un tricou pe care scria „Me for president” 

 

Anamaria Prodan, pe post de şef

După ce în conturile clubului au intrat o parte din drepturile TV, aproximativ 1 milion de euro, jucătorii se aşteptau să-şi primească banii pentru calificarea în play-off-ul ediţiei trecute, plus celelalte restanţe reprezentate de două prime de victorie şi banii pe chirii. Cum nimeni din conducere nu a amintit nimic de bani, câţiva jucători au vorbit săptămâna trecută cu Flavius Stoican, ameninţând că nu fac deplasarea la Craiova dacă nu-şi primesc primele. „Stoican ne-a dat dreptate, dar ne-a spus că nu decide el“, a spus unul dintre jucători.

Nemulţumiţi că sunt duşi cu vorba şi având acordul antrenorului, câţiva jucători au mers la Horia Sabo. „Când am fost să-l întrebăm de banii noştri, a vorbit Anamaria Prodan, care era la el în birou. Nu ştiu ce calitate are ea la club, dar am văzut că Sabo a tăcut şi a lăsat-o pe aceasta să vorbească. Ea ne-a spus că vom primi banii pentru calificarea în play-off-ul ediţiei trecute, iar celelalte restanţe le vom lua în septembrie“, a adăugat unul dintre jucătorii ieşeni.

După discuţia cu Anamaria Prodan, jucătorii şi-au primit banii şi conflictul a fost stins pentru moment. Rămâne întrebarea: cum de ştie Prodan, care nu are nicio funcţie la Iaşi, chestiuni atât de detaliate legate de finanţele clubului? Sabo nu a putut fi contactat.

 

Citește și  Sabo & Co. iau 185.000 de euro salarii la Poli Iași din banii pe care nu i-au adus

 

Banii aduşi în sacoşă

Surse apropiate primarului Mihai Chirica susţin că anul trecut, în vară, cantonamentul de la Tiraspol a fost plătit iniţial din banii luaţi de edil de la doi investitori imobiliari. „A fost vorba de 40.000 de euro pe care primarul i-a luat cu împrumut de la cei doi şi au ajuns într-o sacoşă la Tiraspol“, spune un apropiat al primarului.

Ulterior, banii au fost returnaţi de club din drepturile TV. De precizat că anumiți dezvoltatori imobiliari au fost acuzaţi deseori de faptul că ar fi favorizaţi de municipalitate în eliberarea autorizaţiilor de construcţie.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: