fbpx
 
CAZURI CONCRETE: șpaga și pila la Urbanism te scapă de regula „500 mp”

CAZURI CONCRETE: șpaga și pila la Urbanism te scapă de regula „500 mp”


Au mai luat în trecut aceeaşi decizie, dar au încălcat-o ulterior de nenumărate ori. După ce şmecherii din imobiliare şi-au făcut mendrele, construind cum au vrut în Iaşi, consilierii locali din Comisia de Urbanism au luat o decizie radicală. Nu se mai aprobă construcţia de blocuri pe suprafeţe mai mici de 500 de metri pătraţi. Ce „coincidenţă”: tocmai au scăpat de interdicţie construcţiile aparţinând familiilor a doi consilieri locali. Și în urmă cu trei ani se luase aceeași decizie și a fost încălcată de zeci de ori


Pe suprafeţe mai mici de 500 de metri pătraţi nu se mai autorizează construcţia de locuinţe colective, adică blocuri, decât dacă locurile de parcare sunt prevăzute în subteran. „Cresc, într-adevăr, costurile de construcţie, dar investitorii trebuie să înţeleagă că nu pot ridica blocuri pe suprafeţe mici fără să asigure şi parcările”, a declarat Ciprian Bostan, consilier local PNL.

Decizia a fost luată în Comisia de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din cadrul Consiliului Local în luna mai a acestui an. Acelaşi lucru a fost statuat şi acum trei ani, fără prea mari rezultate. Este celebru deja cazul blocului din Han Tătar care, la nivel de proiect, avea locuri de parcare la subsol, în final transformate în apartamente. Deci, regula a mai fost încălcată.

Declarativ sună bine

SC Flux SRL a primit autorizaţie de construire, pe 7 iunie, pentru un imobil de birouri, locuinţă şi spaţiu comercial pe un teren de doar 438 metri pătraţi. Într-adevăr, în autorizaţie se precizează că investitorul trebuie să amenajeze 10 locuri de parcare în subsol.
Pe 13 iunie, companiei Max Build i s-a respins solicitarea de construire a unui imobil de birouri şi locuinţe de serviciu. Motivaţia: „solicitare respinsă întrucât parcela are o suprafaţă mai mică decât cea minimă admisă – 500 mp”, se precizează pe site-ul Primăriei. „Nu e vorba de suprafaţă minimă, ci de faptul că trebuie asigurate locuri de parcare în subteran, dar şi căi de acces în cazul locuinţelor colective. Sunt mulţi care au venit de mai multe ori să construiască blocuri cu apartamente pe parcele de 300 metri pătraţi, fără să asigure parcările. Nu e normal ca ei să urmărească doar profitul, fără să-i intereseze ce lasă în urmă”, a afirmat consilierul Bostan.

Pentru acest imobil al tatălui consilierei locale Daniela Tăutu, spaţiu ridicat pe un teren de 306 mp, s-a dispus totuşi o „dispensă” în mai: intrarea în legalitate a unui etaj ridicat ilegal


La mica înţelegere
În luna mai, adică exact când spune Bostan că s-a luat această decizie, Zelea Popescu, tatăl consilierei locale PSD Daniela Tăutu, a obţinut intrarea în legalitate pentru un imobil (locuinţă cu spaţiu comercial) la care nu fuseseră respectaţi indicatorii urbanistici. În reautorizare, se vorbeşte despre patru locuri de parcare, însă nu este clar acum dacă în final imobilul va primi destinaţia de locuinţe colective. Suprafaţa de teren aferentă este de 306 mp.
În schimb, în luna februarie 2018, fostul poliţist Tică Bolat a primit autorizaţie pentru a face un bloc cu locuinţe şi spaţii comerciale (P+2E) pe un teren de 350 mp. În acest caz nu se precizează nimic de locurile de parcare, dar autorizaţia este anterioară lunii mai 2018.

La limită este şi autorizaţia emisă pe 4 mai pe numele lui Vasile Chitic. Acesta a primit aprobare pentru consolidare, extindere, etajare construcţie existentă cu destinaţie spaţiu comercial şi locuinţă. Practic, pe un teren de 258 mp se va face un P + 2E, la parter spaţiu comercial şi câte o locuinţă pe nivel, fiind majoraţi indicatorii POT şi CUT, fără a se menţiona nimic despre parcări.

 

Exemplu la întâmplare: consilierul local PSD Bogdan Crucianu poate construi clădire de birouri pe 429 mp. Mai sunt încă 20 de cazuri cel puțin în ultimii trei ani

Crucianu nu ştie ce ridică

Anterior deciziei din Comisia de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism s-a autorizat construcţia unui alt consilier local, pesedistul Bogdan Crucianu. Pe un teren în suprafaţă de 429 metri pătraţi de pe Bulevardul C.A. Rosetti, consilierul a primit aviz pentru „consolidare, reabilitare, extindere pe verticală şi schimbare destinaţie imobil existent în spaţiu cu funcţiuni comerciale şi servicii profesionale”. Crucianu a precizat că nu s-a apucat de construit. „Nu sunt un mare dezvoltator imobiliar. Am autorizaţie, e singura proprietate pe care, la un moment dat, aş putea-o transforma chiar în locuinţă, să mă mut eu acolo”, a declarat Crucianu.

 

Blocul căruia i-au dispărut locurile pentru maşini


Parcare transformată în apartamente

În cazul unui bloc de pe strada Oancea (Tătăraşi), investitorul a renunţat la parcarea prevăzută în subsol. Spaţiul a fost transformat în locuinţe. Din această cauză, celor 58 de apartamente din bloc le revin doar 11 locuri de parcare. Restul parchează pe unde apucă, dar investitorul şi-a maximizat profitul, cel puţin 300.000 de euro în plus prin această schimbare de destinaţie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: