fbpx
 
EDITORIAL Gabriel GACHI. O mică întâmplare despre abuz de putere: slugi și călăi în Kârgâztanul lui Chirica

EDITORIAL Gabriel GACHI. O mică întâmplare despre abuz de putere: slugi și călăi în Kârgâztanul lui Chirica


E foarte greu pentru români să înţeleagă standardele unei democraţii consolidate şi subtilitatea drepturilor fundamentale în relaţia dintre autoritate şi cetăţeni. De aceea avem în continuare o feudalizare a instituţiilor în teritoriu, de aceea avem şefi de administraţie locală sau de Guvern cărora li se conferă dreptul divin de a dispune de viaţa celorlalţi şi de aceea foarte mulţi români care trăiesc în ţară par să aibă un văl pe ochi, dar de care scapă imediat ce ajung în Diaspora. Abuzurile care ciuruiesc democraţia pornesc dintr-o crasă, primordială, neînţelegere a democraţiei înseşi.

Pe 13 ianuarie 2017, un poliţist local a depistat că autoturismul meu era parcat pe loc nepermis, mai exact îi bloca lui accesul pe o alee supraaglomerată. Timp de 45 de minute m-a ţinut la locul faptei, interzicându-mi să ies din maşină, încercând să se lămurească dacă aveam sau nu permisul de conducere suspendat. În realitate, dăduse alarmă pe linie ierarhică şi cazul meu era analizat la microscop de primarul Iaşului, Mihai Chirica, un şef de administraţie publică, angajat al Primăriei cu un contract de muncă primit din partea ieşenilor, sub jurământ, şi în ale cărui atribuţii nu se regăsea sub nicio formă identificarea autorilor tuturor celor 500 de contravenţii lunare la regimul parcărilor de pe drumurile publice din Iaşi.

Am fost escortat cu o maşină de la Secţia 4, pe bancheta din spate, între doi subofiţeri, şi reţinut în sala de audieri ca un suspect. Am stat pe un scaun 60 de minute, m-au obligat să pun telefonul pe masă şi să nu mă ating de el, îmi amorţiseră mâinile şi le-am cerut apă, multă apă, pentru că duceam o lungă bătălie cu atacurile de panică (sub medicamentaţie şi supraveghere medicală) şi i-am întrebat: „Voi de ce mă acuzaţi?". Nu ştiau. De nimic. Aşteptau ordin de la primar.

Cei de la Secţia IV nu s-au băgat în această mascaradă, după ce au studiat cazul. Poliţistul local a venit la mine cu cazierul meu rutier, din 1997 până în 2017, şi a scris un referat în care zicea că a găsit o maşină parcată dar că nu ştie cine a pus-o acolo. Nici măcar n-am fost amendat. L-am întrebat la ce îi trebuia cazierul meu rutier şi a spus pompos că el face ancheta.

La ora 14 am plecat acasă, am rugat soţia să ieşim la aer, nu suportam să stau între patru pereţi, iar la ora 14.50, succesiv, trei prieteni m-au anunţat telefonic că apărusem pe site-ul BZI, cu cazier rutier cu tot. În 50 de minute, de când ieşisem din secţie, cazierul meu rutier ajunsese la BZI şi textul fusese scris.

În cele două ore cât am stat în stradă şi în Secţie, primarul Mihai Chirica şi viceprimarul Gabriel Harabagiu au livrat integral cazierul meu rutier, date cu caracter personal, lui Claudiu Asimionesei, patronul BZI, prietenul lor intim şi partener de afaceri pe bani publici. Scurgerea de informaţii, cu document scanat şi trimis prin aplicaţie mobilă, a fost ordonată de Mihai Chirica. Pe 13 ianuarie 2017, între orele 12.00 şi 14.00, primarul Iaşului, viceprimarul, şeful Poliţiei Locale şi patronul BZI au purtat mai multe convorbiri telefonice de pe cartelele lor proprii, iar listingul încă poate fi verificat la Orange.

Câţi dintre cei 500 de amendaţi lunar de Poliţia Locală ajung în mapa de lucru a primarului, fiind livraţi apoi către BZI cu datele lor personale? Niciunul. Mihai Chirica a folosit Poliţia Locală ca aparat de represiune, scopul fiind linşajul mediatic. Primarul e foarte scrupulos cu Directiva europeană privind protecţia datelor, dar a comis el însuşi această infracţiune, divulgarea unui cazier rutier, şi a făcut-o calculat, cu sânge rece.

Dosarul meu a fost clasat. Un poliţist nealiniat lui Chirica a concluzionat că „Gabriel Gachi avea drept de conducere pe 13 ianuarie 2017 şi fapta nu există", ordonanţă confirmată de procurori. BZI şi Chirica m-au numit infractor. Aceleaşi personaje dintotdeauna. Nichita ordonase, cu numai 3 ani înainte, ca iubitei sale să-i fie ridicate plăcuţele de înmatriculare, într-un acces de gelozie. BZI era tot în preajma primarului, iar Chirica era viceprimar. N-a înţeles nimic din arestarea şefului său, tot zbuciumul ieşenilor pentru o schimbare reală e în zadar. Pentru că foarte mulţi nu înţeleg ce înseamnă toleranță zero la abuzuri. Pe această necunoaştere se cocoaţă Mihai Chirica, cel care în ianuarie 2017 era preşedinte al Organizaţiei Judeţene PSD Iaşi. Un epigon al lui Liviu Dragnea cu dublă personalitate. În acelaşi timp, viceprimarul Gabriel Harabagiu, care se ţine cu dinţii de PSD, dă lecţii în Consiliul Local, el având în realitate dublă comandă. Viceprimarul Iaşului e de fapt sluga unui interlop, patron de presă.

A doua zi dimineaţă, BZI m-a linşat mediatic. Au distorsionat grav datele din cazierul meu rutier, întins pe 20 de ani. Fiul meu, care nu mai e copil, a plâns când a văzut articolul din BZI, calomnios de la un capăt la celălalt. Nu în hohote, dar lacrimile lui au fost eşecul nedorit al întregii mele cariere de părinte, pentru că dezideratul existenţei mele a fost fericirea lui. I-am spus: „E un pic dur să fii ziarist critic cu Puterea la Iaşi, dar n-o lua în serios, nu e nimic grav şi suntem mult mai puternici decât ei. Abia se chinuie să ne atingă şi nu sunt în stare". Am cerut tot timpul în redacţie protejarea copiilor lui Chirica şi Harabagiu şi eliminarea tuturor subiectelor despre viaţa lor personală. Ştiu că au copii buni, cărora le-ar fi ruşine să afle ce au făcut taţii lor.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: