fbpx
 
Amendă record pentru o farmacie din Iaşi: 1,2 milioane de euro

Amendă record pentru o farmacie din Iaşi: 1,2 milioane de euro


S-a orientat rapid şi pentru a-şi conserva interesele a mutat farmaciile pe o firmă cu „cazier curat”. Aceasta este miza unui proces dintre Farma Rod şi Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi. Şefii farmaciei contestă măsura reţinerii a aproape 5,7 milioane de lei din banii pe care Casa urma să-i deconteze în baza unui contract de furnizare de medicamente. În primă instanţă, Farma Rod a pierdut, magistratul respingând acţiunea ca nefondată.

Una dintre cele mari sancţiuni dictate vreodată de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Iaşi a ajuns pe masa judecătorilor.

Nu au putut stopa sancţiunea

Concret, în acţiunea deschisă la sfârşitul anului trecut, Farma Rod a solicitat, în contradictoriu cu CJAS Iaşi, „să se constate nelegalitatea şi netemeinicia măsurii de reţinere a sumei de 5.693.187,92 lei din sumele ce urmează a fi achitate în baza contractului de furnizări de medicamente”. Astfel, reprezentanţii farmaciei au susţinut că printr-o adresă din iulie 2017 li s-a comunicat un extras de pe un raport de control. Prin acesta, li s-a adus la cunoştinţă aplicarea măsurii de reţinere a 5,6 milioane de lei, „sume ce ar reprezenta contravaloarea reţetelor eliberate de reclamantă prin punctul de lucru Farmacia de Urgenţă în perioada 11.10 – 21.11.2014, fără a fi reînnoită decizia de evaluare în termen legal”.
Firma a încercat să suspende aplicarea măsuri printr-un proces separat, cu obiect „ordonanţă preşedinţială”, dar acţiunea i-a fost respinsă. 

Această farmacie din Copou i-a adus patronului Farma Rod o pagubă uriaşă


Diferend de la o decizie de evaluare
De fapt, disputa se duce pe o dată din calendar. Cei de la Farma Rod au afirmat în instanţă că au depus toate actele şi că au fost în regulă încă din 11 octombrie 2014, în timp ce oficialii de la Casa de Asigurări au susţinut că acest lucru s-a întâmplat abia în 21 noiembrie 2014. În acest interval, Farma Rod a continuat să elibereze medicamente compensate, necesare în tratarea bolilor oncologice. În instanţă, cei de la CJAS au precizat: „Echipa de control a reţinut absenţa deciziei de evaluare, emiterea unor decizii cu termen de valabilitate retroactiv şi nerespectarea etapelor în derularea procesului de evaluare. S-a concluzionat ca în perioada respectivă, contractul de furnizare de medicamente dintre părţi s-a derulat fără ca farmacia să fi deţinut decizie de evaluare, aceasta fiind emisă ulterior. În cadrul măsurilor corelative s-a dispus imputarea şi recuperarea sumelor în cuantum de 5.693.187,92 lei”.

„Sfada” se mută la Curtea de Apel
În sentinţă, judecătorul a dat dreptate CJAS. „Măsura de reţinere a sumei (...) nu este nelegală în sensul susţinut de reclamantă. S-a reţinut prin acest raport de control absenţa deciziei de evaluare pentru perioada 10.10 – 21.11.2014, aspect real. Tribunalul reţine că reclamanta invocă în cerere existenţa unei decizii de evaluare cu nr. F376/10.10.2014, ulterior retractată pentru lipsa taxei de evaluare. Existenţa acestei decizii nu este recunoscută de pârâtă, care susţine că nu a identificat-o în arhiva sa (...)”, a precizat magistratul în sentinţă. În plus, a menţionat instanţa, decizia de evaluare din 21 noiembrie nu-şi poate produce efectul retroactiv, de la 10.10.2014.
Procesul de milioane va continua la Curtea de Apel pentru că reprezentanţii Farma Rod au contestat decizia de la Tribunal.

Pe trend descrescător
Potrivit datelor publice existente pe site-ul Ministerului de Finanţe, Farma Rod, având ca obiect de activitate comerţul cu amănuntul al produselor farmaceutice, a avut în 2017 o cifră de afaceri netă de 35 milioane de lei, un profit net de 884.029 lei, cu un număr mediu de 19 salariaţi. În 2016, cifra de afaceri a fost de 44,6 milioane lei, iar profitul de 2,8 milioane de lei. Acum trei ani, cifra de afaceri a fost de peste 51 milioane de lei, iar profitul de 3,5 milioane de lei.

 

Firmele familiei Ionaşcu au contracte de milioane de euro anual cu Casa de Sănătate Iaşi

 

Reţeta succesului: deconturi pentru bolile cronice

Farma Rod face parte dintr-o reţea de familie, alături de Gabriela Farm şi Farmacia Adriana. În 2013, jurnaliştii actualului REPORTER DE IAŞI au descris cu lux de amănunte afacerea de familie. Astfel, Gabriela Rusu deţine Gabriela Farm (care avea toată gama de medicamente pentru boli psihice), Farma Rod, a ginerelui Bogdan Ionaşcu, vindea medicamentele pentru bolnavii de cancer, iar Farmacia Adriana, a fiicei, era orientată pe diabet. Acestea trei culegeau crema decontărilor pe medicamentele compensate. Cele trei puncte farmaceutice surclasau inclusiv farmaciile locale ale reţelelor naţionale: Sensiblu, Catena sau Dona. Vindeau, aşadar, medicamente pentru bolile cronice, mai scumpe, permiţându-şi să aştepte, sute de zile, chiar până la un an, deconturile care veneau de la stat.
În ultimele luni, în evidenţele publice de pe site-ul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Iaşi, firma Farma Rod figurează cu deconturi de ordinul a doar câteva sute de lei. Activitatea farmaciilor acestei firme a fost mutată pe o altă societate a lui Ionaşcu, Help Flux SRL.

Patronul este pe val

Bogdan Alexandru Ionaşcu (37 de ani), omul de afaceri care deţine Farma Rod şi Help Flux, a cumpărat anul trecut, cu 1,2 milioane de euro, proiectul imobiliar demarat de pesedistul Gabriel Surdu pe un teren de 2.000 de metri pătraţi de pe Lascăr Catargi. Investiţia presupunea iniţial construcţia de „locuinţe colective, spaţii servicii şi alimentaţie publică, spa, spaţii tehnice şi spaţii anexe, extindere şi mansardare construcţie C2, parcare subterană şi acces”, intenţie pe care se pare că omul de afaceri a schimbat-o, dorind să ridice o unitate medicală.

De asemenea, Ionaşcu are în plan ridicarea unui alt centru medical în Tătăraşi, în două clădiri de lângă Ateneu. Imobilele vor avea cinci, respectiv zece etaje.  


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30