fbpx
 
Infractorul nerecunoscător: şi-a bătut joc de şansa dată de judecător

Infractorul nerecunoscător: şi-a bătut joc de şansa dată de judecător


Un caz judecat de soţia fostului preşedinte al Consiliului Judeţean, Sabina Adomniţei. Florin Rusu (25 de ani) a fost condamnat în septembrie 2015 la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare pentru mai multe furturi. Condiţia pentru suspendarea pedepsei era să presteze muncă în folosul comunităţii şi să respecte regulile impuse de un consilier de probaţiune. Rusu n-a muncit nicio oră, ba a plecat în Anglia, deşi nu avea voie. Judecătoria i-a revocat suspendarea şi l-a trimis la închisoare, dar Rusu a depus apel.

 

Unii inculpaţi nu merită clemenţă. O arată situaţia unui tânăr din Glăvăneşti-Andrieşeni.

Tam-nesam, a plecat în Anglia

În luna aprilie a acestui an, Judecătoria Iaşi, la cererea Serviciului de Probaţiune, a revocat suspendarea executării pedepsei de 2 ani şi 8 luni de închisoare pentru Florin Rusu. Pe baza probelor depuse în instanţă, s-a descoperit că Rusu, care primise conadamnarea în septembrie 2015, nu şi-a îndeplinit obligaţiile ulterioare deciziei. Printre altele, el trebuia să presteze 120 de ore muncă în folosul comunităţii la Primăria Andrieşeni. Iniţial, în martie 2016, Rusu a venit la consilierul de la Probaţiune care avea în atenţie situaţia sa şi care i-a spus despre această obligaţie. Totul s-a schimbat după câteva zile: „În data de 31.03.2016, tânărul a contactat telefonic Serviciul de Probaţiune şi a comunicat că a plecat în străinătate la muncă. I s-a adus la cunoştinţă faptul că a încălcat măsura impusă de instanţă de a anunţa orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea, dar şi consecințele care decurg din nerespectarea acestei măsuri. Cu această ocazie i s-a pus în vedere prezentarea sa la sediul serviciului de probaţiune în data de 06.04.2016, ora 10.00 (...). Ulterior acestei convorbiri, tânărul nu a mai contactat serviciul de probaţiune în nici o manieră, în ciuda eforturilor depuse de consilierul manager de caz pentru a lua legătura cu acesta.”   

„(...) prezenta condamnare trebuie să constituie un avertisment serios pentru acesta, cu consecinţa adoptării unei conduite licite pentru viitor. Instanţa apreciază că, la acest moment, se poate aprecia că inculpatul va conştientiza gravitatea faptelor sale, iar supravegherea pe o perioadă determinată va conduce la corijarea atitudinii faţă de valorile sociale ocrotite de norma de drept penal.”
Fragment din sentinţa de condamnare a lui Rusu. Aşteptările judecătorulului nu s-au confirmat 

Drept urmare, judecătorul a decis: „Având în vedere actele aflate la dosar, instanța consideră că (...) se impune revocarea suspendării executării pedepsei sub supraveghere, pentru îndreptarea condamnatului fiind necesară executarea pedepsei de 2 ani şi 8 luni închisoare în regim de detenţie.” De negăsit de către Probaţiune, Rusu a ieşit imediat „la lumină” – se află în Anglia – şi a depus apel împotriva acestei sentinţe, procesul urmând a avea loc în toamnă.

 

Ionuţ Daniel Lercă, capul bandei din care făcea parte Rusu

 

Cauza: „Lipsa afectivităţii din cadrul familiei”

În sentinţa iniţială, de condamnare, pe baza evaluării făcute de asistenţi sociali, judecătorul Sabina Adomniţei a ajuns la concluzia că principala cauză a faptului că Rusu a ajuns în faţa judecăţii este „lipsa afectivităţii din cadrul familiei, relaţie foarte distantă dintre inculpaţi şi părinţi, lipsa implicării acestora în viaţa tânărului, lipsa valorizării şi supravegherii din partea tatălui. Pe acest fond, s-a cristalizat relaţia dintre inculpatul Lercă Ionuţ Daniel (capul bandei n.r.) şi inculpatul Rusu Florin şi cooptarea acestuia din urmă în cadrul activităţilor infracţionale. (...) inculpatul a avut de ales între a adopta o conduită licită, corectă, aptă de a îi asigura existenţa, după modelul părinţilor săi şi conduita infracţională (...) inculpatul Rusu Florin nu prezintă nici o urmă de înţelegere sau regret, ci dimpotrivă, adoptă o atitudine de indiferenţă, nu a contactat părţile civile, deşi s-a aflat în stare de libertate, minimalizează contribuţia sa la comiterea faptelor (...).

 

Andrei Ştefan Pingescu, unul dintre „tovarăşii de arme” ai lui Florin Rusu

 

Erau regi, aruncau cu banii

Rusu fusese condamnat pentru că făcuse parte dintr-o gaşcă de şase tineri din Glăvăneşti – trei cu antecedente penale – care, în perioada 2013-2014, au furat ce şi de unde au apucat (la comiterea unor infracţiuni au luat parte doar o parte din bandă). Inventarul furturilor conţine aspecte hilare. Au intrat de mai multe ori, prin acoperiş, în magazinul sătesc şi au luat, printre altele, pulpe de pui congelate şi monede de 50 de bani. Din frigiderul unei sătence: conserve de peşte, pate şi caş. De la un bătrân de 91 de ani: ţuică, ţigări şi bani (la Poliţie, nonagenarul nici nu ştia de ultimul aspect, în final descoperindu-se că erau economii puse deoparte de soţia sa, fără ştirea lui). Ce au mai subtilizat: chibrituri şi saci cu grăunţe de porumb. 

Martorii au povestit că ulterior, tinerii erau priviţi ca „oameni cu bani”: şi-au cumpărat mopede, un ATV şi mergeau în municipiul Iaşi să se distreze.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30