fbpx
 
„Caravana Unirii” cu autobuze tricolore a eșuat în beții crunte și milogeală prin toată țara

„Caravana Unirii” cu autobuze tricolore a eșuat în beții crunte și milogeală prin toată țara


Orbite de o tentație festivistă, autoritățile din Iași au pus fără o analiză serioasă, la dispoziția unor aventurieri, autobuze ale Companiei de Transport Public. „Caravana Unirii” este formată din trei autobuze ale Companiei de Transport Public Iași care străbat ţara în lung şi lat în cadrul unui eveniment dedicat Centenarului. Un martor al evenimentului povestește scene incredibile despre persoanele care fac parte din această caravană. Participanții pur și simplu se milogesc să fie primiți să doarmă undeva. Au avut loc beții și certuri, ajungându-se la amenințări cu moartea. „Nu am primit bani pentru organizarea marșului, sunt banii participanților sau amabilitatea gazdelor care ne primesc”, spun organizatorii. Mijloacele de transport sunt muzee pe roți care ar trebui să fie vizitate de către locuitorii orașelor pe unde trec. În realitate, sunt depozite de bagaje, ascunse prin parcări sau la periferia orașelor.

 

Un jurnalist din Iași care a participat la Marșul Centenarului, dar și la Caravana Unirii, evenimente ce se desfășoară în același timp, pe același traseu, povestește că a asistat la scene incredibil de ridicole și i-a fost jenă de ceea ce a văzut că fac cei plecați din Iași.

„Beții, petreceri, amenințări cu moartea, milogeli pentru cazare. Și nimeni, dar nimeni nu este interesat de acele autobuze care compun Caravana Unirii, sunt abandonate prin parcări, nu apar nicăieri la știri”, spune Dan Coțcaru.

În replică, organizatorii spun că Marșul Centenarului este organizat din banii participanților și al gazdelor de pe traseu și că este un real succes, invocând zeci de știri care apar în mediul online. „Am depus anul trecut un proiect să primim bani de la Primăria Iași, nu a fost aprobat, anul acesta nici măcar nu am mai încercat”, explică George Simion, unul dintre organizatorii Marșului Centenarului.

Ce s-a dorit și ce a ieșit

Organizatorii, parte a ONG-ului Acțiunea 2012, renumită pentru o campanie pro-Unire, șef fiind înfocatul unionist George Simion, sunt însoțiți de aproximativ 50 de participanți. Au plecat într-un turneu, pe jos, din Alba Iulia, pe 1 iulie, urmând să traverseze câteva zone din țară.

Lor li s-au alăturat trei autobuze de la Compania de Transport Public Iași, care să însoțească coloana pe acest traseu și, acolo unde sunt punctele de oprire, să devină, pentru câteva ore, muzee. „În cele trei autobuze vopsite în roșu, galben și albastru sunt imagini despre Unirea din 1918, sunt texte, sunt prezentați cei 100 de ani care au trecut. O idee bună, oamenii trebuiau să vadă autobuzele, să urce, să citească și să vadă. Nu se întâmplă însă așa, cel puțin în zilele în care am fost eu”, explică Dan Coțcaru.

Acestea sunt autobuzele utilizate de participanții la caravană

 

13 iulie

Jurnalistul ieșean a ajuns la Marșul Centenarului pe 13 iulie, la Sighișoara, unde a avut un prim șoc. „Mă așteptasem la ceva bine organizat. După ce am intrat în Sighișoara, unde ne-a așteptat mașina Poliției Locale să ne conducă, ne-am dus să lăsăm bagajele la Liceul nr 1, unde ar fi fost cazarea. Apoi m-am dus să vizitez cetatea, iar participanții la marș s-au împrăștiat la băut”, povestește Coțcaru.

Autobuzele ar fi rămas într-o parcare din centrul Sighișoarei, iar revenirea participanților la căminul liceului a stârnit balamucul. „Brusc nu mai exista cazarea primită inițial. Nu știu de ce. Au început să se milogească efectiv să fie primiți în cămin, până la urmă conducerea liceului a cedat. Se înnopta, nu mai găseau cazare pe nicăieri. După o oră de negocieri au fost primiți, șoferii s-au dus să doarmă în autobuzele parcate în centru. A doua zi, paznicul liceului mi-a povestit că participanții au ieșit noaptea, s-au dus să cumpere băutură, au petrecut până la ziuă”, mai povestește Coțcaru.

14 iulie

Coloana aflată în marș a plecat fără să-i anunțe pe șoferi către ce localitate se îndreaptă. „Venise George Simion, ieșiseră cu marșul din Sighișoara. În sfârșit s-au lămurit și șoferii că trebuie să plece spre Daneș. Nici pomeneală să fi vizitat cineva autobuzele, pline, de altfel, cu bagajele celor din marș. Nici la Daneș, unde am fost cazați de către Primărie”, mai spune Coțcaru.

15 iulie

A fost ziua în care participanții s-au îndreptat de la Daneș către Copșa Mică, unde au fost și cazați, fără incidente. Doar că, la fel ca peste tot, autobuzele au fost ascunse undeva, nu au fost vizibile.

16 iulie

Au plecat dinspre Copșa Mică spre Slimnic, unde a avut loc, seara, un incident serios. Unul dintre participanți i-a amenințat pe șoferii CTP cu moartea. „Norocul a fost că erau oameni calmi. Individul a băut, a avut impresia că i-a dispărut un bagaj, le-a spus șoferilor că le pune noaptea ceva foc la picioare că nu se mai trezesc a doua zi. A fost jumătate de oră de ceartă între ei până și-a găsit bagajul și s-au calmat toți. Normal, ca în fiecare zi, a fost petrecere mare, cu băutură”, spune Coțcaru. 

17 iulie

Pe 17 iulie a fost drumul de la Slimnic la Sibiu. „La Sibiu au fost parcate autobuzele în curtea unui liceu unde s-au cazat toți, în cămin. Participanții la marș au mers spre Catedrala Ortodoxă din Sibiu, au mai stat în Piața Mare câteva ore, au cântat, au scandat. Au plecat din Piața Mare spre cazare pe jos, iar la cămin s-au apucat iarăși de băut”, mai povestește Dan Coțcaru.

Acesta a părăsit Sibiul pe 18 iulie, urmând să reîntâlnească participanții în apropierea Moldovei.

11 august

Au plecat din nou autobuzele din Iași, pentru că se întorseseră în oraș pe 3 august. Destinația: Ojdula, în apropierea unei treceri către Vrancea. „La Ojdula, au fost parcate în spatele Primăriei. Cei din marș au plecat pe jos spre Greșu, care este dincolo de munți, în Vrancea. Autobuzele s-au dus după ei. La intrarea în Parcul Natural Vrancea s-a hotărât ca două autobuze să ocupe loc în zona Mănăstirii Lepșa, să campeze. Un autobuz a rămas cu participanții, să-i transporte de la Greșu la Lepșa, la locul de campare. Am fost la prieteni la Lepșa, când am ajuns și eu la locul de campare era petrecerea în toi: foc de tabără, băutură, grătare. În dimineața de 12 august am aflat că unii au dormit în corturi, alții în autobuze, unde au făcut deranj mare și au și vomitat”, ne-a mai povestit Coțcaru.

Expunere aproape de zero

Ce a observat jurnalistul în toate zilele în care s-a lipit de Marșul Centenarului și Caravana Unirii? „Autobuzele nu sunt puse în valoare, țin mașinile prin parcări și la periferia orașlului. Pe porțiunile în care am fost, nu a venit nimeni de la presă, și am fost cam 90% din timp cu ei. Nu este un eveniment luat în serios, este o bătaie de joc față de Unire și față de Tricolor, față de cei care au murit acum 100 de ani. Este o mare petrecere ambulantă, de fapt. Caravana Unirii este bine intenționată, dar coordonată prost”, mai spune Coțcaru.

Jurnalistul spune că singura expunere media a fost în perioada anterioară plecării în călătorie. De atunci au existat doar live-uri și fotografii ale lui George Simion și câteva materiale filmate furnizate Info Prut și Unirea TV.

Nicolae Capcelea și Goerge Simion, principalii organizatori ai Marșului

 

Organizatorii văd un succes

George Simion spune că Marșul Centenarului, realizat exclusiv cu banii participanților și bunăvoința gazdelor, este un succes. „Am depus proiect la Primăria Iași anul trecut, dar nu a fost aprobată finanțarea. Drept urmare, participanții sunt fie pe banii lor, fie pe bunăvoința gazdelor. Avem la noi inclusiv corturile să ne cazăm și chiar le-am folosit”, explică George Simion. Acesta spune că mii de oameni sunt interesați de marș, dar și de muzeele pe roți ale CTP. „Au fost vizitate, au fost utilizate pentru ce era ele”, spune Simion. Organizatorul susține că agenda publică este ținută în prezent de alte subiecte, dar că există interes și expunere media pentru ce se întâmplă. „Treaba cu unionismul oricum nu este privită foarte bine, dar avem apariții în publicații online”, mai susține Simion.

Tinerii din caravană mărșăluiesc pentru a marca ceea ce s-a întâmplat acum 100 de ani

 

Etapele evenimentului

Marșul Centenarului are 11 etape, întinse între 1 iulie și 1 septembrie pe 1.300 de km, finalul fiind la Chișinău. La Iași va ajunge pe 21-24 august. Participarea Iașului este marcată prin 3 autobuze trimise pe traseu de către CTP. Vopsite în roșu-galben-albastru, autobuzele ar trebui să fie folosite drept muzee pe roți. În schimb, cel galben cară participanții dintr-un punct în altul, iar celelalte - bagajele.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: