fbpx
 
UN FLEAC, I-A CIURUIT! Vuza a luat Iașitex cu 7 milioane de euro și o vinde bucăți cu 50 milioane de euro

UN FLEAC, I-A CIURUIT! Vuza a luat Iașitex cu 7 milioane de euro și o vinde bucăți cu 50 milioane de euro


O lichidare ca în filmele americane: Vuza și-a falimentat propriul agent economic și scoate de 10 ori mai mulți bani din tranzacțiile imobiliare. Producătorul de țesături din Iași este hăituit chiar de propriul patron pentru a fi desființat. În 2003, Vuza a plătit Statului Român 7,1 milioane de dolari pentru pachetul majoritar de acțiuni. Ulterior, a vândut terenuri ale fabricii cu 32 de milioane de euro, dar nu s-a săturat. Tot cu miză imobiliară, vrea să închidă două secții, ceea ce aproape ar echivala cu desființarea fabricii. Cinic, omul de afaceri născut, culmea, în Iași, și-a pus salariu de 25.000 de lei la Iașitex, dar nu vrea să achite salarii compensatorii celor 100 de concediați. În mandatul lui Vuza, numărul de angajați a scăzut de la 1.600 la 75.

Orice om de afaceri își dorește ca afacerea lui să meargă foarte bine. Nu același lucru se poate spune și despre Ștefan Vuza, care, de câțiva ani, se chinuie să îngroape Iașitex SA. Cel puțin aceasta este concluzia angajaților firmei ieșene, care îl acuză pe patron că dorește cu orice preț închiderea societății pentru a putea valorifica terenurile pe care se află unul dintre marile branduri ieşene din domeniul confecţiilor.

Primul pas – scapi de oamenii incomozi

Planul de închidere a Iașitexului este mai vechi, omul de afaceri reușind să scape în ultimul an și jumătate de persoanele incomode, care își doreau ca firmă să meargă și să obțină profit.

Primul de care a scăpat Vuza, în martie 2017, a fost managerul Gheorghe Dulhai, caracterizat de angajați drept un șef luptător, care se zbătea să obțină contracte pentru Iașitex și care, de mai multe ori, a intrat în contre cu Vuza atunci când a venit vorba despre supraviețuirea firmei. „Dulhai se zbătea să obțină fonduri, să încheie contracte“, spun angajații.

 

Ștefan Vuza este renumit pentru stilul agresiv de a face afaceri: vinde active, mută banii la alte firme din grupul său, opiniile acționarilor minoritari sunt ignorate, urmând procese interminabile

 

Un „vânzător de covrigi“, pus să conducă

Timp de câteva luni, Vuza a încercat să aducă un alt director, fie din țară, fie din străinătate, fără succes însă. În decembrie 2017, omul de afaceri l-a uns șef pe un apropiat al său, Mihail Lăzăroae. Înainte de a ajunge la Iași, Lăzăroae a lucrat în Cluj ca reprezentant de vânzări al unei firme de morărit și panificație. „În loc să aducă un om responsabil, care să se priceapă la textile, Vuza a ales să aducă un «vânzător de covrigi» care să danseze așa cum îi cântă el. L-a adus pentru a fi sigur că Iașitex va pierde contractele pe care le avea și, în cele din urmă, va muri. Lăzăroae nu a făcut nimic pentru activitatea Iașitex. În mai mult de un an, a mers o singură dată la partenerii mari, Aramis sau Taparo. Nu mai spun că nu a mai căutat alți clienți“, susțin angajații.

Trei oameni importanți, obligați să plece

Pentru a fi sigur că planurile de închidere a Iașitex nu-i vor fi zădărnicite din interior, Vuza a făcut tot posibilul să scape de alți oameni incomozi: directorul tehnic producție Alexandru Chiribuță, directorul economic Luminița Burlacu și jurista Elena Leonte. Primul a fost obligat să demisioneze în iulie. Burlacu mai are câteva zile din preaviz, iar jurista a fost forțată să iasă la pensie. „Nu poți închide o fabrică ce produce. De aceea, Vuza a vrut să scape de cei care erau din garda veche a Iașitex și care au ținut morțiș ca societatea să nu se închidă“, susțin surse din Iașitex.

Două secții închise

Potrivit unui plan de restructurare şi reorganizare a activităţii, gândit de Vuza, omul de afaceri a decis închiderea secţiilor ţesătorie şi finisaj, demarând procedura de concediere colectivă.

Până la 1 octombrie, vor fi dați afară peste 100 de oameni, din totalul de 175 de angajați urmând să mai rămână aproximativ 60, de la secția de confecții.

„Practic, Vuza vrea să scape de secțiile care aduc plusvaloare. Pentru că una este să vii cu un produs al tău, de la țesătorie, pe care îl vinzi la un preț și alta e să fii o simplă făbricuță de confecții, care lucrează în lohn“, explică un angajat al Iașitex decizia luată de Vuza.

Țesătoria se află pe un teren foarte mare, aflat în spatele Iașitex, iar Finisajul este în spatele unei spălătorii auto. „Sunt niște terenuri care pot fi foarte ușor valorificate pe piața imobiliară pentru câteva milioane de euro“, afirmă angajați din fabrică.

Patronul: „Confecțiile nu mai merg“

Vuza a fost prezent luni la Iași la o discuție cu reprezentanții personalului TESA din cadrul Iașitex. „Toată lumea din Iașitex este vinovată, numai el nu, asta în condițiile în care în ultimii ani s-au obținut milioane de euro din vânzarea terenurilor, însă niciun leu nu a fost investit în Iașitex. Mai mult, Vuza ne-a transmis că piața textilelor nu mai merge în România, deși firme cu tradiție o duc foarte bine, se extind și obțin profituri foarte mari. A spus că, din 72 de fabrici, doar 14 au mai supraviețuit. Ne-a spus că nu mai merg nici textilele din cânepă, o mare aberație“, menționează una dintre persoanele care a participat la discuție.

Marți, Vuza trebuia să mai aibă o întrevedere cu reprezentanții angajaților, însă a renunțat.

Dă vina pe concurența din Turcia

Întrebat de angajați de ce nu a făcut investiții în fabrica ieșeană, Vuza a dat vina pe concurența din Turcia. „La seriile scurte, la confecții, ne putem adapta, dar la seriile lungi nu ne putem bate cu Turcia, care, nefiind în Uniunea Europeană, acordă subvenții de 30%, iar bumbacul ajunge la preț de țesătură. De aceea se închid secțiile de țesătură din țară. La ce am văzut la Târgul de la Frankfurt, cred că lucrurile pot merge doar la confecții. Cei care au investit la Satu Mare sau Negrești Oaș acum gâfâie, pentru că nu pot face față concurenței din țările care nu sunt în UE“, a încercat să explice Vuza de ce a decis să închidă secția de Țesătorie.

89% - din producția națională de țesături venea, la un moment dat, de la Iașitex

Fără salarii compensatorii

Vuza a încercat, fără succes, să-i convingă pe angajați că actul adițional care prevede acordarea unor salarii compensatorii în cazul disponibilizărilor colective nu există. „Ne-a spus că el nu a știut de actul adițional, în condițiile în care acesta a fost semnat de Laurențiu Ciubotărică, om pus de el în conducerea Iașitex. Vuza a dat vina pe directorul Chiribuță, pe care îl acuză de abuz. De fapt, Vuza nu vrea să dea decât un salariu compensatoriu și nu trei-patru, așa cum este prevăzut în actul adițional la contractul colectiv de muncă. Bineînțeles că oamenii nu au fost de acord cu el“, spune unul dintre angajații Iașitex ce a participat la discuțiile cu Vuza.

Potrivit angajaților, pentru salariile compensatorii, Vuza ar trebui să scoată din buzunar cel mult 100.000 de euro, sumă considerată mult prea mare de omul de afaceri din Cluj.

În condițiile în care Vuza nu vrea să dea acești bani, singura șansă a angajaților să vadă acei bani este calea procesuală, ce poate dura câțiva ani.

Finisajul chimic textil și Țesătoria, cele două secții pe cale să fie închise la Iașitex

 

Angajată bolnavă, luată la mișto

Una dintre cele mai vechi angajte din fabrică i-a cerut lui Vuza să-i plătească salariile compensatorii, însă acesta a tratat-o în bătaie de joc, negociind cu aceasta numărul salariilor compensatorii. „Dacă mă disponibilizați, eu cu ce îmi mai plătesc asigurările de sănătate? Sunt bolnavă, trebuie să mă operez. Boala mea se trage de la locul de muncă, dacă dau fabrica în judecată, ce faceți?!“, i-a spus angajata, care consideră că patronul este un om lipsit de scrupule și care calcă pe cadavre. „Câte salarii vreți? Patru? Ah, trei! Vă dau două“, i-a spus Vuza, pe un ton zeflemitor.

Vuza l-a disponibilizat pe Vuza

Pe lista persoanelor ce urmează a fi disponibilizate se află și Ștefan Vuza, care are un salariu de 25.000 lei. „Pe lista persoanelor ce urmează a fi disponibilizate se află și Vuza. De la 1 octombrie, nu va mai putea încasa bani de la Iașitex. Interesant este că toate persoanele ce vor fi disponibilizate au fost acționate în instanță de către Vuza din cauza acelui act adițional la contractul colectiv de muncă“, adaugă un angajat al Iașitex.

REPORTER DE IAȘI a încercat să ia legătura cu Ștefan Vuza pentru a prezenta și punctul său de vedere, însă, pe perioada discuțiilor purtate cu personalul TESA și cu reprezentanții angajaților, cei de la pază au avut ordin ca nimeni să nu aibă acces în Iașitex.

Zeci de milioane de euro profit

Din momentul preluării fabricii, prin privatizare, Vuza a vândut mai bine de jumătate din cei peste 100.000 de metri pătrați de teren.

În 2007, Vuza a înstrăinat către Green Plaza 46.500 de metri pătrați pentru suma de 28 milioane de euro.

În 2016, 4.100 de metri pătrați au ajuns la Dedeman, iar alți 2.000 de metri pătrați la Sit Travel.

În 2017, firma Concept a dorit să cumpere de la Iaşitex 36.000 de metri pătraţi, la preţul de 7,7 milioane de euro. Firma deținută de Bogdan Gheorgiu a plătit un avans de 2,2 milioane de euro, dar părțile nu au mai finalizat tranzacția și acum afacerea a ajuns în instanță.

În total, Vuza a obținut aproape 32 milioane euro și mai deține 66.000 de metri pătrați de teren. Având în vedere că metrul pătrat în acea zonă ajunge până la 250 euro, omul de afaceri mai poate obține peste 16 milioane euro.

Evoluția Iașitex în ultimii ani

Anul trecut, Iașitex a înregistrat un profit de 18.543 lei, având venituri de peste 49 milioane lei și o cifră de afaceri de peste 23 milioane lei. Cu un an în urmă, firma înregistrase un profit de 111.598 lei, venituri de peste 27,5 milioane lei și o cifră de afaceri de peste 24,5 milioane lei.

Cel mai dificil an pentru firma ieșeană a fost 2015, când a înregistrat pierderi de 4,3 milioane lei, în condițiile în care venituri au fost de peste 32,5 milioane lei, iar cifra de afaceri a depășit 28 milioane lei.

În 2014, Iașitex a înregistrat un profit de 140.118 lei, cu venituri de peste 41 milioane lei și cifră de afaceri de peste 38,6 milioane lei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: