fbpx
 
Chirica a luat teren cu 18 cenți la Bârnova, alături de prietenii „Conest”: Cozma și Melinte

Chirica a luat teren cu 18 cenți la Bârnova, alături de prietenii „Conest”: Cozma și Melinte


O tranzacție secretă a primarului, din 2004, sub marea umbrelă a prietenilor săi de-o viață. Tranzacția din 2004 s-a făcut la un preț neverosimil de mic: de 22 de ori sub prețul real al terenului de la acea dată. Toate suprafețele, una lângă cealaltă, au fost cumpărate în aceeași zi, lui Mihai Chirica revenindu-i 1.400 mp. Cozma și Melinte erau atunci asociați la Media Rom, firmă care în 2003 efectuase, prin încredințare directă, lucrările de pavare la toate trotuarele din zona Eternitate. Cele trei parcele au fost păstrate intacte până în acest moment, au toate utilitățile la poartă, iar valoarea la zi este de 20 de euro/mp.


Secretul teribil din declarația de avere a lui Mihai Chirica înseamnă 1.400 metri pătrați de teren în Bârnova. În 2004, primarul, pe atunci doar director tehnic în Palatul Roznovanu, a cumpărat parcela în schimbul a 10 milioane de lei vechi. Un salariu mediu era 4,8 milioane de lei vechi.

Un chilipir de 250 de euro la cursul de acum 14 ani, adică 0,18 euro/mp.

Surpriza e triplă: în aceeași zi, la același notar, și de la aceeași familie, au mai cumpărat teren Nicoleta Varga, interpusa lui Ioan Melinte, și Sorina Eliza Marin (devenită ulterior șefă a Fiscului), apropiată a lui Viorel Cozma.

De fapt, aici se regăsește tripleta Chirica-Melinte-Cozma, ultimii doi fiind patronii Conest. De fapt, e firma de construcții abonată la lucrări publice la Primăria condusă de Chirica ca director tehnic, viceprimar și acum primar.

Contractul prin care Mihai Chirica cumpără 1.400 m.p. la Bârnova cu 250 de Euro



Preț de nimic
Pe 12 noiembrie 2004, Mihai Chirica, pe atunci tânăr director tehnic al Primăriei, a cumpărat un teren de 1.400 mp, pășune, în comuna Bârnova. Vânzători au fost Constantin și Valerica Moșneagu, doi ieșeni domiciliați la momentul respectiv într-un bloc din Grădinari, pe strada Parcului.

Prețul declarat al tranzacției a fost de 10 milioane de lei vechi, încă nu avusese loc denominarea. Pe 12 noiembrie 2004, ziua tranzacției, un euro a fost cotat la puțin peste 40.000 de lei. Asta înseamnă că Mihai Chirica a plătit doar aproximativ 250 de euro pentru cei 1.400 de metri pătrați. Prețul, care înseamnă 0,18 euro/mp, e foarte mic, în condițiile în care Bârnova era recunoscută ca zonă rezidențială pentru ieșenii cu pretenții. La momentul respectiv, un metru pătrat de teren în comună ajunsese deja la 3-4 euro.

Încheierea de autentificare a purtat numărul 3.976 și s-a petrecut la biroul notarului public Ștefan Coste, în fața notarului Andi-Claudiu Cheptine.
Paranteză importantă: în acest moment, terenul lui Chirica este sub sechestru instituit de procurorii DNA în dosarul cu numele de cod „Skoda”.

Terenul de la Bârnova are trei parcele în schița cadastrală: Chirica (foto-medalion), interpusa lui Melinte și Cozma (foto-medalion). O singură vacă are voie să pască pe această comoară nefolosită de 14 ani


Același preț
În aceeași zi, Nicoleta Varga a cumpărat de la familia Moșneagu, Constantin și Valerica, o suprafață totală de teren de 1.500 mp, compusă din două bucăți de 1.030 mp și 470 mp. Prețul total al tranzacției a fost tot de 10 milioane de lei (250 de euro), contractul a fost încheiat tot pe 12 noiembrie 2004, în fața aceluiași notar Cheptine, și are numărul la încheierea de autentificare 3.975, adică anterior celui al lui Chirica. Mai mult, suprafața de 1.030 mp, parte a tranzacției îl are ca vecin în vest pe Chirica.

Aceeași zi, același notar
Fix în aceeași zi, la același notar, a avut loc o altă tranzacție imobiliară cu numărul de autentificare 3974. Astfel, a fost încheiat un contract în care familia Moșneagu, Sergiu și Oana Diana (rude cu Constantin și Valerica), a vândut Nicoletei Varga 700 mp în schimbul aceleiași sume: 10 milioane de lei. Acest teren avea următorii vecini: la nord pârâul Nicolina, la sud un drum, la est altă parcelă și la vest terenul lui Constantin Moșneagu pe care Varga l-a luat în aceeași zi.

Și a patra tranzacție, care de fapt, cronologic, pe numerele de încheiere de autentificare e prima (3.973) s-a petrecut tot pe 12 noiembrie 2004 la notarul Cheptine. Astfel, Sergiu și Oana Diana Moșneagu i-au vândut Sorinei Eliza Marin 2.200 de metri pătrați. Prețul a fost identic, de 10 milioane de lei.

 

În 2007, Eliza Marin, fostă șefă a Fiscului ieșean, i-a vândut terenul, prin mandatar Viorel Cozma, lui Irinel Tofan (foto dreapta), adjunctul acestuia la Conest

Înșirați ca pe ață

O primă concluzie. Pe 12 noiembrie 2004 au avut loc patru tranzacții imobiliare care au stabilit următoarea configurație a pășunii din Bârnova. La vest, Mihai Chirica cu 1.400 metri pătrați. Lângă el, Nicoleta Varga cu 2.200 mp (1.500 mp + 700 mp, două tranzacții diferite de la două familii Moșneagu). Iar a treia proprietate a trecut în posesia Sorinei Eliza Marin, cu 2.200 mp. Deci, de la vest la est Chirica, Varga, Marin, toate proprietățile, în total 5.800 mp, având la nord ca vecin pârâul Nicolina și la sud un drum.
Ca punct de reper, aceste loturi sunt foarte aproape de drumul principal, asfaltat, și la maxim 1,5 kilometri față de mănăstirea Bârnova.



Marin-Cozma-Tofan
Ultima mutare relevantă s-a petrecut în 2007, pe 7 septembrie. La acea dată, Sorina Eliza Marin (fostă șefă a Fiscului) prin mandatar Viorel Cozma (patron Conest) i-a vândut lui Irinel Tofan (acum director general Conest) cei 2.200 de mp din Bârnova. Vânzarea a avut un preț declarat al terenului de 21.934 lei.

În 2007, Marin vinde lui Irinel Tofan prin intermediul lui Cozma

Eliza Marin, șefă a Fiscului

Sorina Eliza Marin a fost şef al Finanţelor ieşene în timpul guvernării PDL, în anii 2009 şi 2010 când. Ulterior a fost „retrogradată” director adjunct, post pe care-l mai ocupase şi între 2005 şi 2009. În 2012 s-a transferat la Bucureşti.

Mulți ani, inclusiv în perioada tranzacției din 2004, Eliza Marin a avut o relație de prietenie cu patronul Conest, Viorel Cozma.

Un teren cu toate utilitățile la poartă

În prezent, terenul lui Mihai Chirica și al prietenilor de la Conest e un veritabil colț de rai. O pantă lină, asfalt proaspăt, ca-n palmă, până la proprietate, iar toate utilitățile sunt la colțul terenului: gaz, lumină, apă și canalizare. Se află la 1 km de Mănăstirea Bârnova.

Toți vecinii nu-și explică de ce nimeni n-a construit nimic aici, de ce terenul nu este vândut și nici nu știu al cui este. Acum, terenurile se vând în zonă cu 20 de euro/mp.

Un localnic are permisiunea „de la domnul Melinte” să pască vaca pe acest loc și să-l cosească de câte ori vrea, pentru a-l menține curat.


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: