Fenechiu nu plătește prejudiciul: mai vrea și bani pe transformatoare

Fenechiu nu plătește prejudiciul: mai vrea și bani pe transformatoare

Așa cum promisese din momentul condamnării, fostul ministru vrea compensare: „Vreți bani? Dați-mi aparatele”. Relu Fenechiu nu vrea să achite prejudiciul din dosarul „Transformatorul” și cere și 4,7 milioane de lei despăgubiri. Ieșeanul susține în instanță că banii i s-ar cuveni pentru transformatoarele vândute SISEE Moldova și folosite sau comercializate ulterior. Niciun leu nu a fost recuperat din prejudiciile de aproape 10 milioane de lei din cele două dosare de corupție în care a fost condamnat Relu Fenechiu. 

„Vedeți telefonul acesta? Să presupunem că eu vi-l vând, cum am vândut transformatoarele. Dumneavoastră spuneți că e scump și vechi. Logic, îmi cereți banii înapoi. Dar dacă îmi cereți banii, nu trebuie să îmi dați și telefonul înapoi? Transformatoarele nu mai pot fi date înapoi, pentru ca s-au vândut. Totul a fost un mare bluf, este o decizie a instanței în acest sens. În Justiția din România nu mai este cale de atac, dar o vom găsi", declara Relu Fenechiu, în august 2017, la ieșirea din Penitenciarul Vaslui, după ce a executat aproape trei ani și jumătate de închisoare pentru fapte de corupție.

Fostul lider liberal preciza atunci că va achita prejudiciul de peste 5,7 milioane de lei în dosarul „Transformatorul” când îi vor fi înapoiate produsele, arătând că acest lucru nu mai poate fi făcut.
După un an, Relu Fenechiu pare că se ține de cuvânt, recurgând la toate tertipurile pentru a nu plăti nici prejudiciul din acest dosar și nici cel de 900.000 de euro recunoscut în dosarul „Siveco”. Ultima găselniță: un nou proces.

Au dat în judecată ANAF

Astfel, fostul lider liberal, fratele său, Lucian Fenechiu, și omul de afaceri Bogdan Damian au dat în judecată Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Aceștia au cerut judecătorilor Curții de Apel București să constate nelegalitatea raportului din 2010 al Gărzii Financiare Cluj, care a constituit principala probă în dosarul „Transformatorul”. Mai mult, reclamanții au solicitat și obligarea ANAF la recunoașterea dreptului lor la despăgubiri și la repararea prejudiciului  de 4,7 milioane de lei, creat prin emiterea actului comisarilor clujeni „în mod nelegal”.

Relu Fenechiu încearcă o răsturnare a situației în favoarea sa, pe următorul raționament: dacă transformatoarele n-au fost folosite, dați-mi-le înapoi. Nu doar că acoperă prejudiciul, dar mai vrea și bani în plus


Garda n-a fost la fața locului

Avocații care îl reprezintă pe Fenechiu, pe fratele său și pe partenerul de afaceri au susținut din nou că reprezentanții Gărzii Financiare Cluj nu aveau competență să întocmească raportul prin care s-a evaluat prejudiciul în dosarul „Transformatorul”, că aceștia au încălcat procedurile de control, nu s-au deplasat niciodată la sediile Electrica Moldova (SISEE Moldova)  sau ale tuturor firmelor contractante și nu au cerut și luat în considerare toate documentele fiscale.
„Raportul stabilește un prejudiciu bazat pe simple presupuneri”, se arată în acțiune. Aceste aspecte au mai fost invocate de Fenechiu și în alte dosare, unele fiind respinse, iar ultimul fiind soluționat de magistrații bucureșteni, în martie, când s-a constatat perimarea cererii.

„În ipoteza în care actul emis ar fi fost legal (raportul Găzii Financiare – n.r.) și prin urmare s-ar fi realizat o verificare veritabilă  de către comisarii din Garda Financiară, nu am fi vorbit de o asemenea sumă care a fost arătată drept prejudiciu cauzat, iar subsemnații nu ar fi fos obligați la plata unor sume care nu reprezită în realitate prejudiciul SC SISEE SA”, Citat din acțiunea depusă de Relu Fenechiu la Curtea de Apel București

4,7 milioane de lei despăgubiri

În ultima acțiune aflată pe masa judecătorilor Curții de Apel București, cei trei reclamanți arată că la data începerii cercetării penale existau produse vândute de firmele lor pe stocul SISEE Modova, care ulterior au fost valorificate sau folosite. Prin urmare, ei au la rândul lor de recuperat un prejudiciu de 4,7 milioane de lei pentru aceste transformatoare.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, avocatul Ovidiu Podaru, care îi reprezintă pe reclamanți, nu a reușit să lămurească dacă cei trei clienți ai săi consideră că transformatorele care ar fi rămas pe stocul SISEE Moldova acoperă valoarea prejudiciului la care au fost obligați prin decizia de condamnare, iar pe lângă aceasta mai au de primit despăgubiri.

Afacerea transformatoarelor a făcut carieră în România într-o anumită perioadă, existând stocuri uriașe neutilizate. Ale lui Relu Fenechiu nu arătau așa, erau mai vechi și revopsite

Ultima speranță, la instanța supremă

Pe de altă parte, instanța supremă este așteptată să dea, în noiembrie, o decizie definitivă într-un alt proces în care cei trei reclamanți au cerut constatarea nulității actelor de vânzare-cumpărare a transformatoarelor încheiate cu SISEE Moldova, în valoare de 5,67 milioane de lei, repunerea părților în situația anterioră, obligarea SISEE Moldova la restituirea produselor sau la plata contravalorii lor și să se constate compensarea între creanțele reciproce dintre părți. 
Fostul ministru al Transporturilor a fost condamnat, în ianuarie 2014, la 5 ani de închisoare în Dosarul „Transformatorul” şi la 3 ani şi 10 luni de închisoare cu executare, în 2016, în cazul „Siveco”. Cele două condamnări au fost contopite, rezultând o pedeapsă de 5 ani şi 6 luni de închisoare. Relu Fenechiu a fost eliberat condiţionat, pe 7 august 2017, în urma unei decizii a Tribunalului Vaslui, după ce a executat trei ani şi jumătate din pedeapsă.
Lucian Fenechiu și Bogdan Damian au fost condamnați și ei la câte 5 ani de închisoare în dosarul „Transformatorul”.

Citește și Gata, începe! Vila lui Fenechiu, scoasă la licitație cu 1 milion de lei

Partajul de soție întârzie de 3 ani recuperarea prejudiciului

ANAF și un executor judecătoresc încearcă să recupereze prejudicii de aproape 10 milioane de lei din cele două dosare penale în care a fost condamnat fostul lider liberal. Executările au fost ținute în loc și datorită unui proces de partaj pe care îl are la Judecătoria Iași, Relu Fenechiu cu soția sa.
„Împotriva executării silite, respectiv a actelor de executare, au fost formulate mai multe contestații de către debitori, astfel că nu s-a reușit recuperarea prejudiciului. În ceea ce-l privește pe debitorul menționat (Relu Fenechiu - n.r.), executarea silită este suspendată de drept până la soluționarea dosarului de partaj bunuri comune, cauză în care societatea falită are calitatea de intervenient”, au precizat reprezentanții Sierra Quadrant, lichidatorul judiciar al SISEE Moldova, intrată în faliment.
Mai mult, în cazul executării demarată de ANAF pentru recuperarea prejudiciului în dosarul SIVECO, Judecătoria Iași a decis, în iunie, anularea somației și a procesului verbal de sechetru pentru bunuri mobile, respectiv pe părțile sociale care îi reveneau lui Fenechiu la ENGEKO.
REPORTER DE IAȘI a dezvăluit anul trecut că în perioada de detenţie, prin firma ENGEKO, lăsată pe mâna soţiei sale, fostul ministru a vândut proprietăţi imobiliare de 1,2 milioane de euro.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Iulie 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Go to top