fbpx
 
Zona de case de pe Str. Armeană, distrusă: la umbra blocului care îți suflă în ceafă

Zona de case de pe Str. Armeană, distrusă: la umbra blocului care îți suflă în ceafă


Tot soarele pe care l-au avut o viață locuitorii din Armeană a dispărut pentru totdeauna. Familiile din zonă simt că viața lor tihnită a fost distrusă definitiv. La 2 metri de gardul lor, se înalță un bloc cu 15 apartamente, înalt de 14 metri. Aglomerația va deveni sufocantă. Comisia de Urbanism a aprobat proiectul, pentru că Iașul nu are PUG de 10 ani și fiecare face ce vrea.


Sufocare. Un nou bloc cu locuințe se ridică în centrul orașului, într-o zonă deja aglomerată. Pe stradela Armeană, la numerele 4-6, se află în construcție un imobil ce va avea, peste câteva luni, 15 apartamente.

„Străzile sunt înguste, nu avem suficiente locuri de parcare, iar imobilul nou se află extrem de aproape, la doar doi-trei metri, de o casă și de un alt bloc”, a afirmat un locatar din zonă.

Investitorul Dumitru Buzduga, administratorul firmei Milibuz din Bacău, a declarat că investiția sa respectă prevederile legale, în sensul în care Primăria i-a aprobat proiectul, după mai multe amânări.

„Dacă vrei să faci ceva, imediat toată lumea se supără. Dar totul e în regulă acolo”, a afirmat Buzduga.

Invazia: blocul din stânga vilei, la 3 m distanță, ia tot soarele din curte. Va fi ca la închisoare

Reperele investiției
Construirea de locuințe colective pe stradela Armeană la numerele 4-6 a fost autorizată în luna februarie a acestui an. Potrivit documentului emis de Primărie, pe cei 705 metri pătrați de teren se va ridica un imobil cu subsol, parter, două etaje și-un al treilea parțial. Aria desfășurată ce va fi construită va număra 1.160 mp, procentul de ocupare a terenului fiind de 43%.

Lucrările au început în luna mai, termenul de execuție preconizat fiind de 5 luni. Aceasta înseamnă, așa cum reiese și din pancarta de pe șantier, că luna viitoare blocul ar trebui finalizat. În final, așa cum a precizat Dumitru Buzduga, blocul va avea 15 apartamente și tot atâtea locuri de parcare ce vor fi amenajate în subteranul imobilului.

Vecinii din bloc se vor uita toata ziua în curtea casei de alături, ca într-un ghetou

Consultare pe neanunțate
O parte dintre locuitorii zonei au mai multe nemulțumiri legate de această investiție. În primul rând, au spus aceștia, înainte de aprobarea Planului Urbanistic Zonal, consultarea publică nu s-a făcut, nici măcar proprietarii direct afectați nefiind înștiințați.
În al doilea rând, acum când blocul este ridicat deja scheletic, se vede că este foarte aproape de alte două construcții, o casă particulară și blocul G1. Noul imobil se află între casă și G1, iar în cele mai apropiate puncte, distanța este de sub trei metri. „Se observă limpede că noul imobil va ține casa în umbră mai tot timpul zilei, iar de celălalt bloc noii locatari vor fi foarte apropiați”, a spus un localnic.

Practic, dacă întind mâinile, locatarii se pot atinge de la un geam la celălalt.

Ce înghesuială! Între vilă și blocul construit în perioada comunistă, și-a mai făcut loc încă un mastodont, gândit de marii edili ai Iașului, în democrație

Mașinile, claie peste grămadă
În al treilea rând, străduțele din cartier sunt deja aglomerate, cu zeci de mașini parcate. Disconfort a fost și pe perioada șantierului, dar oamenii susțin că, oricâte locuri vor fi amenajate la subsol, cu siguranță numărul mașinilor va crește. Ceea ce va însemna o criză a locurilor de parcare de la suprafață, dar și o aglomerație a circulației. „Se parchează deja aiurea. Când vor fi și mai mult mașini, cu străzile acestea înguste, cum vor reuși să intre mașinile de Salvare sau de Pompieri, dacă va fi cazul?”, s-a întrebat un locatar.

Blocul încă se mai înalță. Mai urmează un etaj, apoi, conform rețetei clasice, o supraînălțare cu încă 20%


Afacere de familie
Autorizația de construire a fost emisă pe firma SC Milibuz SRL din Bacău, dar pe panoul de pe șantier, în dreptul beneficiarilor investiției, figurează numele Cătălin Mihai Buzduga și Cosmin Dumitru Buzduga. Cei doi sunt fiii lui Dumitru Buzduga, administratorul firmei Milibuz. „Le-am dat lor afacerea”, a spus acesta.

Cătălin Mihai Buzduga este medic primar la secția Endocrinologie a spitalului Sf. Spiridon din Iași, în timp ce fratele său, Cosmin Dumitru, este director tehnic la firma tatălui, Milibuz Bacău.



Buzduga se știe în regulă
Mai mulți locatari au reclamat această investiție atât la Primărie cât și la Inspectoratul de Stat în Construcții. „A fost un pic de aglomerație, dar acum nu mai e, mai ales că ne apropiem de finalizare. Tot proiectul nostru a respectat cadrul legal, știu că am fost reclamați, au venit și controale, însă nu au găsit nimic în neregulă. N-am luat nicio amendă”, a afirmat Dumitru Buzduga, administratorul Milibuz.
Pe rolul instanțelor din Iași se află și un proces prin care vecinii solicită anularea autorizației de construire.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: