Luni, 20 05 2019
Telenovelă funciară: două moșteniri din care s-a ales praful

Telenovelă funciară: două moșteniri din care s-a ales praful

Haosul din scripte face să se nu se mai înțeleagă nimic din averile adunate cu greu de strămoși. Elena Roman a rămas fără două terenuri situate în comune de lângă Iași, imobile pe care s-a chinuit ani la rând să-i fie retrocedate. Birocrația infinită a forțat-o să vândă 7 hectare de la Holboca pentru 39.000 de lei. La Aroneanu, după ce, inițial, Primăria i-a recunoscut dreptul asupra a 5,6 hectare, ulterior i l-a negat.

O femeie din Iași se chinuie de ani de zile să obțină un teren pe care familia ei l-a moștenit. Deși are mai mult titluri de proprietate eliberate de Primăria Aroneanu și hârtii care atestă dreptul ei, Elena Roman nu a reușit nici măcar în instanță să obțină teren pe care l-a moștenit. Acum, femeia este hotărâtă să-și caute instanța la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).

Terenuri în trei comune

Părinții Elenei Roman, care au locuit în Aroneanu, au deținut până la colectivizare 7 hectare de teren în Holboca, un hectar în Tomești și 5,62 hectare în Aroneanu. „Am obținut de la Arhivele Statului contractul de vânzare-cumpărare din 1932, prin care bunicul meu, Gheorghe Drangă, a cumpărat terenul din Holboca. Terenul era trecut atunci pe moșia Holboca. Ulterior, prin testament, bunicul a lăsat aceste terenuri tatălui meu, Mina Drangă. Marea problemă a fost că în acte nu erau prevăzuți vecinii. În schimb, în actul de proprietate al tatălui meu sunt trecuți vecinii. Pe urmă, am aflat că terenurile au ajuns în administrarea Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare pentru Creșterea Bovinelor Dancu. În ceea ce privește terenul din Aroneanu, acesta a fost luat fără a se face vreun act“, spune Elena Roman.

Prin legea 18/1991, terenurile celor care au fost luate prin colectivizare au fost returnate moștenitorilor. Doar că legea limita la 10 hectare terenurile date înapoi proprietarilor. Cum familia Drangă avea pe lângă cele 7 hectare de la Holboca încă 6,62 hectare, a trebuit să primească mai puțin decât a avut.

 

Prea puțină speranță i-a mai rămas Elenei Roman

Titluri de proprietate fără folos

De aici a pornit o serie întreagă de probleme pentru Elena Roman. „În 1995, Primăria Aroneanu ne-a dat un certificat de moștenitor prin care se atestă că Mina Drangă deține 7 hectare de teren în Aroneanu, deși erau doar 5,62 hectare“, adaugă femeia.

Pentru terenul din Aroneanu, familia Drangă a primit dividende de la Podgoria Copou și de la Vinifruct SA Copou până în anul 2000, deținând acțiuni pentru acest imobil aflat în administrarea fermei de vinificație.

În 1997, Elena Drangă, mama Elenei Roman, în calitate de moștenitor, primește un titlu de proprietate de 1,2578 hectare la Aroneanu, pentru ca, în 2003, să i se mai elibereze încă un act de proprietate pentru încă 0,7622 hectare, tot în Aroneanu. În total e vorba de 2,02 hectare, atât cât fusese pășunea preluată de fostul C.A.P.

Deși moștenea de drept 5,62 hectare, femeia nu a intrat nici măcar în posesia celor 2,02 hectare de la Aroneanu pentru care are titluri de proprietate.

Vândut pe un preț de nimic

În 2011, când încerca să obțină terenul de 7 hectare de la Holboca, Elena Roman a fost contactată de omul de afaceri Sorin Bălănescu. Acesta i-a propus să-i cumpere terenul. „I-am spus că nu am toate actele, dar el a insistat să-i vând pentru că el este interesat și că oricum va fi greu să obțin eu terenul. Mi-a spus că e agenție imobiliară și că mă ajută să obțin repede actele“, precizează femeia.

Văzând ce probleme sunt să obțină terenul, femeia a acceptat să-i vândă dreptul de proprietate lui Bălănescu pentru 39.000 lei, adică aproape 50 de bani pe metru pătrat. „În 2013, a venit la mine, mi-a spus că se grăbește și dacă vreau să-l vând să mergem atunci. M-a luat cu mașina de acasă, am făcut un act de mână și pe urmă am mers la notar și am semnat. Imediat am mers la bancă și mi-a dat banii“, zice Elena Roman.

Plimbată de la o instituție la alta

În momentul în care a cerut Primăriei Aroneanu punerea în posesie, Elenei Roman i s-a transmis că, de fapt, ea nu are niciun teren în această comună și că dreptul de proprietate ar fi de fapt pe cele 7 hectare pe care le-a primit la Holboca. „Când am cerut punerea în posesie, de la Primăria Aroneanu, mi s-a spus că am primit terenul de la Holboca și nu mai am nimic de primit. M-au trimis la Oficiul de Cadastru și la Comisia Județeană. De acolo m-au trimis la Prefectură. Am fost și Prefectură și am solicitat audiență, dar domnul Tomașeschi (prefect între 2009 și 2012 n.r.) nici nu a vrut să mă asculte. Am fost și la domnul Grigoraș (prefect între 2016 și 2017 n.r.), iar de la arhiva Prefecturii mi s-a spus că suprafața a fost validată pe numele mamei mele. Revenind la Primăria Aroneanu, mi s-a spus din nou că nu am nimic de primit“, povestește Elena Roman.

 

Roman simte că justiția din Iași nu i-a făcut dreptate

A pierdut un proces-cheie

Nemulțumită că este plimbată de la o instituție la alta și că nu este pusă în posesie, Elena Roman a dat în judecată Primăria Aroneanu.

În primă instanță, în 2016, judecătorii au decis că adeverințele de proprietate sunt acte administrative și nu constituie probe, și că femeia nu deține niciun teren în Aroneanu, fiind vorba de o confuzie între două arhive de drepturi de proprietate și că titlurile de proprirtate nu sunt validate.

Femeia a făcut apel, însă în 2017 s-a păstrat decizia primei instanțe. „Am fost reprezentată de avocatul Anatole Cenușă, care după ce i-am dat onorariul, nu prea m-a băgat în seamă. Nu s-a prezentat la termene și pe urmă a renunțat să mă mai reprezinte. Așa am pierdut procesul“, explică femeia.

Deși, ulterior, Prefectura Iași a solicitat clarificări legat de speța femeii de la Primăria Aroneanu, nu s-a mai primit niciun răspuns, motivul invocat de primarul Benoni Moruzi fiind acela că o instanță s-a pronunțat în acest caz.

Acum, femeia s-a adresat președinției și ministrului Justiției și este hotărâtă să meargă la CEDO pentru a i se recunoaște dreptul asupra terenului din Aroneanu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

PMP dreapta
antibiotice fluxiv

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Clipul zilei

Go to top