fbpx
 
Cum să omori un om pe trecerea de pietoni când ai doar 25 km/h

Cum să omori un om pe trecerea de pietoni când ai doar 25 km/h


Expertizele au arătat că șoferul nu a avut nicio vină. Pietonul i-a sărit în față. Familia victimei ceruse șoferului peste 200.000 de euro despăgubiri. Cazul arată cum se judecă un accident pe trecerea de pietoni, când ai viteză mică și pietonul aleargă pe trecere. Șoferul a fost achitat, dar procurorii au făcut recurs.

Un teribil accident de circulație petrecut acum șase ani la Războieni, lângă Târgu Frumos, este motivul unui dosar aflat pe rolul Curții de Apel Iași. În noiembrie 2012, Florin Constantin Crețu a accidentat mortal un tânăr de 19 ani care a traversat pe zebră, în fugă.

Procurorii l-au trimis în judecată pe Crețu pentru ucidere din culpă, iar familia tânărului mort și două spitale din Iași s-au constituit parte civilă. În aprilie 2018, magistrații Judecătoriei Pașcani l-au achitat pe Crețu și au respins despăgubirile solicitate de rude.

Pe zebră, în fugă
Următoarea ședință la Curtea de Apel, pe această speță, este programată pe 14 noiembrie. S-a ajuns la Iași deoarece atât procurorii cât și părțile civile nu au fost de acord cu decizia instanței din Pașcani.

Iată firul acestui dosar, așa cum reiese din prima sentință. „În interiorul localității Războieni (...) pe un sector de drum în aliniament, fără denivelări sau declivități, cu vizibilitate specifică perioadei de crepuscul, cu asfalt curat și uscat, unde sensurile de mers cu câte două benzi sunt despărțite prin marcaj cu linie simplă continuă, viteza de circulație fiind limitată la 50 de km/h, de pe sensul opus de circulație celui pe care se deplasa autovehiculul condus de inculpatul Florin Constantin Crețu, a traversat pe trecerea pentru pietoni, în fugă și fără să se asigure, victima accidentului, Ion Ciobanu în vârstă de 19 ani, persoană diagnosticată cu autism și surdo-mută, conform celor menționate în procesul-verbal de cercetare la fața locului și a declarației mamei acestuia”, sunt primele descrieri ale accidentului care a avut loc pe 5 noiembrie 2012.

Tânărul accidentat mortal suferea de autism și era surdo-mut. Martorii spun că alerga pe trecere


A murit după două zile
Instanța, pe baza expertizei, a notat că șoferul, „la vederea inopinată a pietonului” a tras stânga de volan, dar nu a putut evita impactul. Tânărul de 19 ani a fost lovit, căzând lângă roata dreapta față. A fost preluat de un echipaj de la Ambulanță și dus la Spitalul de Neurochirurgie din Iași, însă, la două zile a murit.

Expertiza medico-legală de necropsie a arătat că moartea lui Ciobanu a fost violentă, cauzată de insuficiență cardio-respiratorie acută consecutivă unor multiple politraumatisme, leziuni care s-ar fi putut produce în cazul unui accident rutier. Tot în urma unor teste, s-a stabilit că șoferul nu avea alcool în sânge în momentul accidentului.

Cu 50 de ghivece

În timpul urmării penale, în 2014, a fost efectuată o primă expertiză tehnică pentru stabilirea modului în care s-a produs accidentul. Principalele concluzii au fost că viteza mașinii la momentul impactului a fost de 40 km/h și că „accidentul putea fi evitat dacă inculpatul acționa la timp sistemul de frânare”.

Un an mai târziu, s-a realizat o nouă expertiză, ca urmare a constatării faptului că la prima nu s-a avut în vedere încărcătura mașinii, adică 50 de ghivece cu flori. Această a doua expertiză a fixat viteza autoturismului la momentul impactului la 30 km/h, deci cu 10 km/h mai puțin decât prima. În plus, expertul a precizat că accidentul ar fi putut fi evitat dacă viteza ar fi fost de cel mult 23 km/h.
Fiind audiat, Florin Constantin Crețu, șoferul Daciei, a spus că nu a avut timpul necesar să reacționeze: „Deși a rememorat evenimentul în multiple variante, a ajuns la concluzia că nu ar fi avut când să întreprindă mai multe demersuri decât a realizat atunci, respectiv că a efectuat o manevră la stânga pentru a evita impactul cu victima accidentului”.

„Cei care pot cere despăgubiri după un accident cu victimă sunt ascendenții (părinții), descendenții (copiii) și colateralii (frații și surorile). Potrivit unei directive europene, suma rezonabilă, proporțională și adecvată, pentru o victimă este de un milion de euro. Sunt multe criterii ce sunt luate în calcul la stabilirea daunelor, inclusiv gradul de vinovăție la producerea accidentului.” Liviu Filip, avocat

Trei concluzii

Din probatoriul administrat, judecătorii pășcăneni au concluzionat că nu rezultă vinovăția inculpatului. „În primul rând, instanța constată că inculpatul se deplasa cu autovehiculul pe banda întâi lângă acostament, cu o viteză aproape mai mică de jumătate decât cea legal permisă pe acel sector de drum, respectiv cu 25-30 km/h în condițiile limitei de 50km/h (...) aspect care relevă instanței că inculpatul avea un comportament preventiv (...).”

În al doilea rând, structura drumului a fost importantă pentru stabilirea momentului în care se activează prioritatea. „Instanța constată că inculpatul se deplasa cu autovehiculul pe un sector de drum prevăzut cu câte două benzi de circulație pe sensul de mers, unde obligația de a acorda prioritate de trecere pietonilor se activează în momentul în care aceștia se află pe sensul de mers al șoferului auto”, au reținut judecătorii.

A treia concluzie, e strâns legată: „Cel mai important aspect pe care instanța îl are în vedere pentru a constata nevinovăția inculpatului rezultă din declarația martorului ocular MG care a învederat că a văzut pietonul că s-a angajat în traversarea străzii de pe partea opusă sensului pe care se deplasa inculpatul, iar după aproximativ 2 metri de parcurs, a început să fugă”.

Locul fatidic, Războieni, la intrarea în Tg. Frumos, pe una dintre cele mai aglomerate șosele din România: E85


„Prudență dovedită indubitabil”
Deci, instanța a apreciat că „angajarea în traversare a pietonului”, care să impună obligația șoferului de a acorda prioritate, se referă la traversarea corespunzătoare și normală a trecerii de pietoni, astfel încât șoferul să aibă timpul necesar să reacționeze. „În condiții de prudență dovedită indubitabil, cu o viteză de circulație mai mult decât rezonabilă, inculpatul a fost pus în situația aproape imposibilă de a evita un pieton cu probleme de sănătate mentală și surdo-mut, care alerga pe trecerea de pietoni, instanța o apreciază ca pe o situație neimputabilă inculpatului trimis în judecată”, au menționat judecătorii.

Șoferul a fost achitat
Pentru toate aceste motive, instanța de la Pașcani a hotărât achitarea lui Florin Constantin Crețu, șoferul implicat. Totodată, acțiunea civilă formulată de Spitalul de Neurochirurgie, care a cerut 2.072 lei reprezentând îngrijiri medicale acordate victimei decedate, și de Serviciul Județean de Ambulanță (1.332 lei reprezentând transportul la spital a victimei) a fost respinsă ca neîntemeiată.

Totodată, nici părinții victimei și nici cei 8 frați și surori nu au primit despăgubiri, deși fiecare frate ceruse câte 20.928 euro fiecare drept daune morale.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: