fbpx
 
Monstru urbanistic, coșmar pentru o familie

Monstru urbanistic, coșmar pentru o familie


Fata unei femei din Balș nu mai vine acasă pentru că nu poate învăța din cauza zgomotului. Un afacerist din Balș-Olt a înconjurat un bloc cu un spațiu comercial, încălcând intimitatea unei locuințe de la etajul 1. Femeia care deține acest apartament spune că a fost amenințată, dar a făcut plângeri peste tot, fără succes. A văzut că REPORTER DE IAȘI scrie despre ilegalitățile imobiliare și ne-a cerut ajutorul.

Expresia „vilă la bloc” nu mai este doar o figură de stil. În Balș, județul Olt, un om de afaceri local a ridicat ditamai construcția, sufocând locatarii blocului de care este lipit noul mobil. Daniela Răduț, cea mai afectată de monstruozitatea urbanistică, s-a luat la trântă cu omul de afaceri, dar și cu autoritățile statului. Cum acuzele curg de o parte și de alta, disputa va fi tranșată în instanță. Deși aflat la sute de kilometri de Iași, cazul este definitoriu pentru modul în care se contruiește în România.

Cu terasa la nas
Daniela Răduț locuiește la etajul 1, blocul 4G de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 209 din orașul Balș, județul Olt. La garsoniera de la parter și la extensia acesteia, a funcționat de mulți ani o școală de șoferi. „În anul 2011, vechiul proprietar a vândut afacerea și spațiul”, a spus Răduț. Noul proprietar, Cristian Troi, patronul SC Automobil Stefi Cip SRL, a avut planuri pentru a-și extinde afacerea. Astfel, în 2011 și 2012 a concesionat de la Primărie două suprafețe de teren învecinate blocului în suprafață totală de 171 mp. În 2015 s-a apucat de construit, iar în 2016 a terminat. O clădire P+1 lipită ca un apendice de bloc. Terasa uneia dintre laturi e fix la geamul Danielei Răduț.

În stânga: așa era spațiul de la parter înainte de a-l cumpăra Troi și, în dreapta, astfel arată acum 

Restaurant la parter
Iar de aici au început acuzele să curgă. Răduț spune că nu și-a dat acordul scris, explicit, pentru o așa construcție. „Prima dată a venit cu un tabel ca noi, locatarii, să fim de acord să-și continue activitatea în spațiu așa cum arăta acesta în 2012. A doua oara, a venit administratorul care a luat semnături pentru renovarea casei scării. Am semnat și pentru mine și pentru fratele meu care locuiește în același bloc. Dar, de fapt, am semnat în alb, că ei au completat ulterior”, a spus Răduț.
În noul spațiu, Troi are școala de șoferi și un restaurant la parter, iar etajul este închis. Răduț l-a reclamat la toate instituțiile statului: la Primărie,  Prefectură, DNA, Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Mediu și Inspectorul în Construcții. În final, Răduț a dat în judecată și Primăria și firma lui Troi. La Tribunalul Olt a pierdut pe motiv de tardivitate, adică a depus târziu plângerea. Acum, se judecă la Curtea de Apel Craiova.

„Bubuie muzica”

Daniela Răduț, o simplă femeie de serviciu la o fabrică de pâine din localitate, așa cum se recomandă, a afirmat că, după edificare, viața ei și a familiei a fost afectată. „La restaurant, bubuie muzica și seara, și în week-end. Am un băiat de clasa a VII-a care nu poate învăța. Fata, studentă la Biologie la Craiova, nu mai vine acasă că nu poate învăța”, a declarat Răduț. În urma plângerilor formulate, femeia spune că a primit și amenințări, atât ea, cât și fiica.
Prima plângere a depus-o când a văzut că noua construcție va avea și etaj. „Dacă rămânea la parter, chiar și cu extinderea respectivă, n-aveam nimic împotrivă. Însă când am văzut că etajul va veni până la geamul nostru, am început să mă duc la autorități. Prima dată, la cei din Primărie, care însă nu m-au băgat în seamă”, a precizat femeia.

„Intimitate”: un intrus la geamul Danielei Răduț


Primăria: „Dreptul la intimitate nu a fost afectat”
Într-o adresă a Primăriei Balș către Prefectura Olt, se face vorbire și despre terasa de la geamul lui Răduț. „Dreptul la intimitate nu a fost afectat la niciun proprietar al blocului, din contra, proprietarul spațiului construit i-a propus dnei Daniela Răduț că poate să utilizeze terasa rezultată în urma construirii spațiului comercial”, se arată în documentul semnat de Mădălin Ady Teodosescu, primarul din Balș. Dimpotrivă, Răduț susține că angajați ai firmei urcă pe terasă și fac gălăgie, beau și fumează.

Dezvoltatorul Troi pozează în om bun

Și Troi vrea proces

De cealaltă parte, omul de afaceri Cristian Troi susține că tot ce a făcut este perfect legal. „Am chiar două autorizații de construire. Una e din 2011, dar n-am avut bani atunci. Iar a doua e din 2014. M-a dat în judecată pentru 300 de milioane de lei daune (lei vechi – n.r.) și pentru demolare. Dar cred că o s-o dau eu pentru denunț calomnios”, a declarat Troi. Acesta a spus că a fost de acord să rezolve problemele invocate de Răduț, mutarea unui convector, ba chiar ar fi vrut să-i cumpere și o centrală nouă. „Nu mi-aduc aminte s-o fi înjurat sau amenințat”, a adăugat Troi.

Primarul Teodosescu zice ca habar n-are


Primarul: „Nu știu cazul”
Cu toate că Daniela Răduț a făcut nenumărate drumuri la Primărie, răspunsurile primite nu au mulțumit-o. „Sunt om simplu, nu doresc să apar eu în ziar, ci cazul meu. Vin din familie cu șase copii, sunt mulțumită cu puținul meu și nu doresc răul nimănui, vreau doar liniște. Am fost omul nepotrivit la locul nedorit. Este casa mea și a familiei mele și voi lupta pentru ea”, a spus Răduț.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, primarul Mădălin Ady Teodosescu nu a putut oferi niciun răspuns concret. „Nu știu cazul. Nu sunt la Primărie, îmi pare rău”, au fost singurele sale răspunsuri.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: