fbpx
 
Record la epurări staliniste în Aeroportul lui Bulgariu: directorul tehnic ia concursul și pleacă în concediu de paternitate

Record la epurări staliniste în Aeroportul lui Bulgariu: directorul tehnic ia concursul și pleacă în concediu de paternitate


Într-o înregistrare deținută de REPORTER DE IAȘI, o sursă din Aeroport face o dezvăluire șocantă: directorul întreabă de ce nu se ia șpagă. Pesediștii ieșeni, care au pus mâna pe putere la Aeroport prin voturile din Consiliul Județean, se comportă de parcă ar remania Guvernul. Există însă o mare diferență: la Aeroport lucrează specialiști care răspund pentru viața oamenilor. Exact acești specialiști sunt epurați prin sancțiuni sau izolare, vina lor fiind că au fost numiți de fosta conducere, de la „dușmanii” din PNL. Unii își caută dreptatea în instanță, alții au plecat în mediul privat. Managerul de Siguranță le-a spus judecătorilor că totul i s-a tras ca urmare a apartenenței sale la echipa managerială numită de fosta conducere.      

Schimbările din acest an de la Aeroportul Internațional Iași au creat un adevărat haos, noua conducere fiind acuzată, printre altele, că nu știe să se poarte cu angajații. În aceste condiții, cinci dintre cei mai vechi angajați au ales să plece să lucreze în sistemul privat. Directorul tehnic a revenit în cadrul Serviciului tehnic și și-a luat concediu de paternitate, iar directorul economic și-a luat concediu medical. Acuzat că nu și-a îndelinit atribuțiile de serviciu, președintele Consiliului de Administrație, Mitică Rebegea, a scăpat de revocare cu sprijinul consilierilor județeni PSD.

A preferat un post mai mic

Surse din cadrul Aeroportului Iaşi ne-au spus că angajaţi de bază ai Aeroportului au găsit tot felul de soluții pentru a nu mai avea vreo legătură cu actuala conducere.

Unul dintre cei mai experimentați angajați de la Aeroport, Ciprian Fântânaru, a ales să intre în concediu de paternitate. Asta în condițiile în care anterior fusese selectat, cu contract de mandate, pe postul de director tehnic. Surse din cadrul Aeroportului susțin că, ulterior avansării, lui Fântânaru i s-a cerut de către directorul Cătălin Bulgariu, direct sau prin alte persoane din conducere, să semneze niște documente legate de platforma de aeronave. „În aceste condiții, Fântânaru nu a vrut să aibă probleme și a ales să revină la Serviciul tehnic, după care să intre în concediu de paternitate“, explică surse din cadrul instituției.

Ciprian Fântânaru nu a dorit să vorbească despre situația de la Aeroportul Iași. „A fost o decizie personală de a renunța la postul de director și de a intra în concediu de creșterea copilului. Relația cu directorul a fost una normală“, s-a limitat să zică Fântânaru.

„Noi nu primim 20-25% din contracte?!“

Potrivit acelorași surse, Bulgariu i-a cerut unui angajat de la Serviciul tehnic să ceară comisioane de la firmele care încheie contracte cu Aeroportul Iași.

„Bulgariu i-a spus angajatului că nu e posibil ca la câte firme lucrează cu Aeroportul Iași chiar niciuna să nu dea «dreptul». «Noi nu primim 20-25% din contracte, că așa am înțeles că se practică?!», i-a spus Bulgariu. Angajatul a refuzat să facă ce i-a cerut Bulgariu și a ales să plece în altă parte“, ne-a spus o sursa din cadrul Aeroportului în cadrul unei discuții înregistrate.

REPORTER DE IAȘI a încercat în mod repetat să ia legătura cu directorul Cătălin Bulgariu pentru a-și prezenta punctul de vedere, însă acesta nu a putut fi contactat.

În mandatul lui Bulgariu au apărut mai multe critici legate de evoluția Aeroportului ieșean

Tofan: „Se datorează în mod exclusiv dispozițiilor Președintelui Consiliului Județean”

În luna iunie, Bulgariu confirma informaţiile despre sancţionări şi plecări de personal: „Au fost angajaţi sancţionaţi pe linie de serviciu și s-au adresat instanţelor. Au plecat, într-adevăr, oameni, dar asta s-a petrecut și înainte de venirea mea. Nu pot vorbi despre cauze.”

Unul dintre cei sancționați a reușit să anuleze sancțiunea la Tribunal și a dat cărțile pe față la audieri. Daniel Tofan, șef Birou Reglementări SMS (Sistem de Management al Siguranței) și Manager de Siguranță a primit avertisment pentru că nu ar fi actualizat informații aeronautice în termen și pentru nerealizarea instruirii de siguranță cu personalul aeroportului. Tofan le-a spus judecătorilor că noua conducere ”a refuzat a lucra împreună, nu a fost convocat  la ședințe și discuții în care trebuiau discutate probleme de natură operațională și/sau organizațională. Au fost ignorate rapoartele și punctele de vedere transmise în scris. A fost denigrat  repetat și izolat față de colegi.” El mai susținut că „față de apartenența și evoluția politică raportat la noua conducere, a generat un complex general de împrejurări care au condus  la  procedura de cercetare disciplinară împotriva sa, finalizată cu emiterea deciziei de sancționare contestate, care se datorează în mod exclusiv dispozițiilor Președintelui Consiliului Județean  Iași, ca instituție căreia i se subordonează R.A. Aeroportul Iași,  de excludere din colectivul Aeroportului Iași, exclusiv ca urmare a apartenenței sale la echipa managerială de fosta conducere, a asumării principiilor și valorilor profesionale promovate de această echipă cât și ca urmare a activităților și acțiunilor sale profesionale legitim realizate în această perioadă, exercitate nemijlocit în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu.”

Recent, Tofan a fost din nou sancționat. „Vor cu orice preț să scape de el. Dacă îi mai dau încă o sancțiune, pe urmă îl pot demite“, spune sursa din Aeroportul Iași. Aceasta, cu condiția să întoarcă decizia din procesul de mai sus.

Fosta aliată, în concediu medical

Relația proastă pe care o are actuala conducere cu angajații a dus și la apariția certurilor cu persoane cu care erau, inițial, în relații foarte bune. Astfel, directorul economic Monica Nichituș și-a luat concediu medical mai bine de o lună de zile din cauza certurilor cu Cătălin Bulgariu și Mitică Rebegea. „Nichituș a revenit de vreo două săptămâni la serviciu. Au lucrat foarte bine împreună și au hăituit angajații până au apărut niște discuții între ei. Bulgariu și Rebegea i-au reproșat Monicăi Nichituș că anul acesta va fi un profit foarte mic. Cei doi au acuzat-o că nu a reușit să prevadă acest lucru. Pentru a scăpa de gura lor, Nichituș și-a luat concediu medical“, spune o surse de la Aeroport.

Contactată telefonic de REPORTER DE IAȘI, Monica Nichituș a refuzat pe un ton categoric să comenteze situația: „Nu vorbesc despre așa ceva!“

Alții au plecat în mediul privat

Alți angajați au părăsit instituţia şi s-au dus în mediul privat, așa cum este cazul lui Dan Lăzărescu, de la Resurse umane, Relu Parfene, șef compartiment IT, Radu Lozneanu, auditor managementul calităţii şi de mediu, Dan Buciscanu, de la IT și Lucian Măgureanu, șef compartiment mentenanță administrativ. Cel din urmă a fost și el pus pe răbojul sancționaților, și încă de două ori. „Au fost discuţii la serviciu şi personal am preferat să plec. Nu am putut face compromisuri pentru a rămâne. Am preferat să plec”, spune Radu Lozneanu.

La fel a procedat și Radu Parfene: „Am plecat pentru că nu am dorit să stau acolo să-mi bat capul cu noua conducere. Nu mai aveam un limbaj comun cu cei din conducere şi am ales mediul privat”, menționează Relu Parfene.

Alții, cum este cazul lui Dan Tofan, a rămas în continuare să se lupte cu actuala conducere, asta în ciuda faptului că a fost de două ori sancționat.

 

Rebegea a fost luat la ochi de liberali. Liberalii vor revocarea lui Rebegea. Consilierii liberali județeni au depus un proiect de revocare a mandatului de membru în Consiliul de Administrație al Aeroportului a lui Mitică Rebegea.. Liberalii acuză activitatea desfășurată de președintele Consiliului de Administrație.

Termene care nu au fost respectate

„Consiliul de Administratie condus de către Mitica Rebegea, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație, avea obligația să respecte etapele și termenele prevăzute de lege cu privire la întocmirea și aprobarea planului de administrare în totalitatea lor“, susține Romeo Vatră, liderul consilierilor județeni liberali .

Motivele pentru care liberalii cer revocarea lui Rebegea sunt:

- Planul de management a fost aprobat cu depășirea termenului legal de 20 de zile. Numirea noului director al aeroportului a avut loc pe data de 14 mai 2018. Acesta are obligația de a realiza și supune planul de management spre aprobare Consiliului de Administrație în termen de 60 de zile. De la depunerea acestui plan spre aprobare, Consiliul de Administrație are obligația de a-l aproba în termen de 20 de zile; 

- Consiliul de Administrație avea obligația să întocmească și să depună pentru aprobare autorității tutelare, în termen de trei luni de la înființare, un nou plan de administrare;

„Aceste termene legale nu au fost respectate, iar domnul Mitică Rebegea este direct responsabil pentru modul nesatisfăcător în care s-a achitat de obligațiile legale pe care le are. Astfel, se impune revocarea acestuia din Consiliul de Administrație și organizarea unui concurs de selecție, cu respectarea normelor legale în vioare, pentru locul vacant“, adaugă Vatră.

Scos de pe ordinea de zi

Acceptat inițial pe ordinea de zi în ședința de la sfârșitul lunii octombrie, proiectul a fost scos de pe ordinea de zi, chiar la începutul ședinței, de către consilierii pesediști. Consilierii județeni liberali consideră că a fost încălcată legea și Romeo Vatră susține că va ataca decizia în contencios administrativ.

„Proiectul a trecut de comisiile de specialitate, iar consilierii PSD au încălcat legea în momentul în care au votat scoaterea acestuia de pe ordinea de zi. Am susținut acest lucru și în cadrul ședinței de Consiliu Județean și analizăm acum cum putem ataca în contencios administrativ. Scoaterea proiectului de pe ordinea de zi permite să fie repus pe ordinea de zi într-o altă ședință“, menționează Vatră.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30