Vineri, 24 05 2019
Prețul lui Harabagiu: 12.000 de euro „cado” de la Zămosteanu

Prețul lui Harabagiu: 12.000 de euro „cado” de la Zămosteanu

Chestionat în plenul ședinței de Consiliu Local despre apartamentul soacrei, Harabagiu a evitat răspunsul. Câtă generozitate: soacra viceprimarului Harabagiu a plătit cel mai mic preț într-un bloc ridicat în centrul Iașului de dezvoltatorul Cristin Zămoșteanu. Cu trei luni mai devreme, pentru lucrări fără autorizație făcute de Zămoșteanu la acest bloc se aprobase intrarea în legalitate de către Comisia de Urbanism a Consiliului Local din care făcea parte Harabagiu.


Negru pe alb. Soacra viceprimarului Harabagiu a cumpărat în 2016 un apartament în blocul lui Zămoșteanu, de lângă Palas, la cel mai bun preț pe metru pătrat. Maria Țămboi a luat apartamentul de 25 mp cu 19.760 euro, adică 790 euro/mp. Din cele 24 de prețuri verificate de REPORTER DE IAȘI în același imobil, acesta este cel mai mic. Mai sunt doar două sub mia de euro, iar cel mai scump a ajuns la 1.515 euro/mp. Interpelat în Consiliul Local (CL), viceprimarul Gabriel Harabagiu n-a oferit niciun răspuns, refuzând să explice cum a dat soacra sa această lovitură imobiliară în blocul lui Zămoșteanu.

Locul 1 din 23
Cele 120 de apartamente din tronsonul I al blocului de pe Zimbru 17 s-au vândut ca pâinea caldă în 2016. Pe 23 de tranzacții verificate de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI, prețul mediu de vânzare pe metru pătrat în acest bloc a fost de 1.208 euro. Dacă Maria Țămboi ar fi avut de achitat acest preț mediu, apartamentul său cu o cameră ar fi costa 30.200 euro și nu 19.760 euro. Nici Maria Țămboi și nici ginerele său, viceprimarul Gabriel Harabagiu, nu vor să facă lumină în această speță.

Acesta este ușa apartamentului cumpărat de Harabagiu prin interpuși


Harabagiu, mut ca peștele
Clarificările sunt necesare din două motive. Pe de o parte, chiar construcția acestui imobil a fost însoțită de mai multe mutări controversate. Pe de altă parte, dezvoltatorul, Cristin Zămoșteanu, încearcă de câteva luni să facă un schimb de terenuri cu Primăria. Deși toate calculele făcute de jurnaliștii REPORTER DE IAȘI, de reprezentanți ai societății civile și ai Opoziției au arătat că schimbul este păgubos pentru oraș, conducerea Primăriei a insistat pentru perfectarea lui, viceprimarul Gabriel Harabagiu fiind unul dintre cei mai importanți susținători.

„Familia viceprimarului a beneficiat de un discount generos la achiziția unui apartament, vândut chiar de acest dezvoltator, un discount de 40%. Harabagiu se află într-o situație de incompatibilitate morală crasă și la limita legii. Într-o țară normală, o astfel de situație ar fi condus la demisia urgentă a viceprimarului”, a declarat Răzvan Timofciuc, consilier local PNL, în timpul ședinței.

Deși inițial nu a vrut să comenteze, viceprimarul Harabagiu a luat cuvântul în cadrul ședinței, l-a atacat pe Timofciuc, dar nu a spus absolut nimic despre respectivul apartament luat de soacra sa în blocul lui Zămosteanu.


Hocup-pocus cu autorizările

Construcția acestui imobil de pe Zimbrului 17 a fost una controversată, acest lucru fiind vizibil și reconstituind, chiar din documentele oficiale ale Primăriei, pașii parcurși:

- decembrie 2013: dezvoltatorul, Cristin Zămoșteanu, a obținut autorizație de construire pentru o parcare subterană;
- mai 2014: s-a semnat procesul-verbal de recepție la terminarea lucrărilor;
- aprilie 2015: investitorul a obținut de la Primărie autorizația de construire a blocului;

- 23 noiembrie 2015: Zămoșteanu a obținut intrarea în legalitate pentru transformarea parcării în fundație de bloc (făcuse lucrările fără autorizație);
- 24 noiembrie 2015: s-a semnat procesul-verbal de finalizare a lucrărilor la fundație;
- 18 ianuarie 2016: proces-verbal de recepție a lucrărilor de la imobil;
- 22 ianuarie 2016: a fost intabulat blocul;
- 26 februarie 2016: a avut loc tranzacția între Zămoșteanu (prin mandatar Ovidiu Crețu) și Maria și Viorel Țămboi, socrii lui Gabriel Harabagiu.

 

Citește și Șpagă la Harabagiu: apartament pentru viceprimar în bloc la Zămosteanu, cu 40% mai ieftin


Necesar: minimum doi ani
Concluzie: din 24 noiembrie 2015 (data recepției fundației) și până pe 18 ianuarie 2016 (data finalizării blocului), dezvoltatorul Cristin Zămoșteanu a ridicat blocul-turn cu 13 niveluri și 120 de apartamente. Totul în 56 de zile.

Fără a ști această speță, ci fiind pus în fața unei situații ipotetice, un cunoscut patron de firmă de construcții a aproximat în cât timp ar putea fi ridicat un astfel de bloc. „Depinde de mai mulți factori, însă aș estima că o astfel de construcție, de la parter la etajul 12, ar putea dura minim doi ani. Trebuie să lași să se usuce, nu poți să dai verde peste negru”, a afirmat Titel Sinescu, patronul firmei de construcții Iasicon.

Alt exemplu: Daniel Niculiță are patru ani menționați pe autorizație pentru blocul de la Selgros: două niveluri în subteran, parter şi 12 etaje. El a început lucrările vara trecută și le-a accelerat anul acesta, anunțând că vor fi gata toamna viitoare. Așadar, din nou cel puțin doi ani.

În aceste condiții, rămâne ipoteza că Zămoșteanu întâi a construit și abia apoi s-a ocupat de autorizări, de traseul birocratic.

Investiție „pe termen lung” pentru dezvoltatorul Zămoșteanu


Primarul a retras proiectul
La ultima ședință de CL, cea din octombrie, de pe ordinea de zi a fost retras proiectul de hotărâre ce prevedea un schimb de terenuri între Primărie și omul de afaceri Cristin Zămoșteanu. Primarul a invocat faptul că a apărut o revendicare la unul dintre imobile – cel mai probabil un pretext inventat menit să acopere o retragere strategică din cauza faptului că proiectul nu aduna voturile necesare.

Dezvoltatorul voia să dea 6.626 mp pe IC Brătianu în schimbul cărora să primească de la Primărie 5.570 mp în Zimbrului (lângă Palas), 1.724 mp pe Elena Doamna, 375 mp în Nicolina colț cu Răzoarelor și 2.142 mp pe strada Bărboi, în spate la BRD. Deocamdată, afacerea a fost pusă în așteptare.


1.222 lei - veniturile medii lunare ale Mariei Țămboi în perioada 2014 – 2016

În 2016, Țamboi a dat 19.760 euro pe apartament, iar în 2017 73.500 euro pe 1,5 hectare de teren în Moara de Vânt, teren retrocedat de Primăria unde lucra ginerele său Harabagiu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)

Antibiotice

PMP dreapta
antibiotice fluxiv

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Mai 2019 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Clipul zilei

Go to top