fbpx
 
2 ani de PNDL în județul Iași: niciun proiect ÎNCEPUT

2 ani de PNDL în județul Iași: niciun proiect ÎNCEPUT


Ce coincidență: primele rezultate se vor vedea taman în preajma alegerilor locale. Suma totală anunțată, la începutul anului, pentru etapa a doua a Programului Național de Dezvoltare Locală 2, în județul Iași, era de peste 800 de milioane de lei. Din această sumă, în conturile primăriilor nu a ajuns aproape nimic. Toți primarii spun același lucru: treburile s-au mișcat foarte greu, aprobările durează, licitațiile la fel.

Ce s-a făcut din miraculoșii bani aflați la dispoziția comunelor prin celebru Program Național de Dezvoltare Locală - PNDL? Dintre toți primarii contactați de REPORTER DE IAȘI, niciunul nu a spus că a finalizat vreo investiție. Ba, mai mult, pentru fondurile anunțate și alocate în 2018, în etapa a doua a proiectului PNDL, abia s-au terminat, în unele cazuri, licitațiile pentru proiectare sau execuție, iar pe construcția efectivă se va lucra abia anul viitor.

Deși suma anunțată pentru județul Iași este fabuloasă – 808,5 milioane de lei, niciun ban nu a ajuns încă la destinație. „Sunt proceduri greoaie, aprobările durează foarte mult, licitațiile și contestațiile enorm”, spun primarii.

Pentru ei, întârzierea pică bine: lucrările vor începe efectiv abia în primăvara anului viitor, cel mai devreme, și se vor putea lăuda cu investițiile exact în anul alegerilor locale.

O sumă uriașă

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) a anunțat că suma destinată primăriilor și Consiliului Județean Iași este de 808,5 milioane de lei. Conform declarațiilor surselor guvernamentale, prioritate ar avea, în accesarea fondurilor, investițiile în următoarea ordine: școli, grădinițe, dispensare, aducțiuni de gaz și apă, drumuri, poduri, podețe.

Indiferent că este la Tomești, Iași, Valea Lupului, Costuleni sau Cotnari, toate proiectele prin PNDL din județul Iași au un numitor comun: există doar pe hârtie.

„Abia s-a dat drumul la lucrări, a fost emis ordinul de începere. Licitațiile abia acum s-au încheiat sau se încheie, având finanțarea teoretic acoperită. În cazul în care am surprize și ministerul nu va deconta, suntem acoperiți cu fonduri din bugetul propriu și apoi dăm Ministerul în judecată”, ne-a spus primarul Dan Niță din Miroslava. Primăria de aici a prins 6 proiecte, nici unul nu este efectiv început. Valoarea lor este de 21,4 milioane de lei.

La Tomești, aceeași situație. Doar că, din 12 proiecte, doar unul a fost aprobat pentru finanțare. „Nu este nici acesta început. Avem o lucrare de 11 milioane de lei pentru extinderea canalizării, la care suntem la stadiul de proiectare, unde a câștigat o firmă licitația. De execuție nici nu se pune problema acum, mai durează”, a declarat primarul Ștefan Timofte.

Sătenii mai au de așteptat până să beneficieze de banii guvernamentali

Primar: „Este mare întârzierea”

La Valea Lupului, la doi pași de Iași, Primăria a depus 5 proiecte și a primit aprobarea MDRAP doar pentru unul: construirea și dotarea unei grădinițe, cu 1,35 milioane de lei. “Avem licitațiile de proiectare și de execuție făcute, în primăvară începe execuția. Am avut proiecte pe infrastructură, pe drumuri, nu am primit aprobare pentru ele”, a explicat primarul Dumitru Mihăiluc.

La Răducăneni ar putea fi finanțate 4 proiecte în valoare de 27 de milioane de lei: extindere rețea de apă și canalizare, modernizare școală și grădiniță Bazga, modernizare școală și grădiniță Trestiana, reabilitare și modernizare școală și grădiniță Roșu. “Nu am început efectiv nimic. Avem licitații adjudecate la Școala Roșu, școala Bazga a depus acum toată documentația. Dar este mare întârzierea. Avem proiect început în 2016 pentru extindere corp liceu, cu 2,35 milioane de lei, și acolo am ajuns acum la stadiul execuției ce va începe anul viitor”, spune primarul Viorel Ilie.

Deranjați de proceduri

Primarul Constantin Ciobăniță de la Belcești spune că problema nu ar fi reprezentat-o întârzierea documentației la Guvern, cât procedurile de licitație în sine. “Abia acum, fiind cu toate avizele făcute, vor intra în execuție proiectele. Frâna tuturor primarilor este respectarea legii achizițiilor. Spre exemplu, avem un proiect mai vechi, finanțat prin Compania Națională de Investiții, cu 14,5 milioane de lei, la care abia acum ajungem la execuție, din cauza numeroaselor contestații care au fost”, susține Ciobăniță. La Belcești, valoarea totală a celor 5 proiecte este de 700.000 de lei.

Nici la Cotnari nu a început nimic. Primarul Vasile Crețu spune că abia sunt la faza de licitație: „Am finalizat proiectarea, au fost luate aprobările, vom trimite documentația la minister. Poate reușim să atribuim în această iarnă, pentru ca în primăvară să intre în execuție”. Aici sunt două proiecte, de 5 milioane de lei în total.

Edilul Vasile Crețu din Cotnari speră ca în comuna sa lucrările să înceapă în primăvară

PNDL 2: 30 de miliarde de lei care nu există

Cea de-a doua etapă a programului guvernamental finanțează 2.500 de creșe și grădinițe, 2.000 de școli și 5.000 de alte obiective (dispensare, drumuri, aducțiuni de apă și gaz).

Pentru aceste investiții sunt alocate fonduri în valoare de 30 de miliarde de lei. Suma nu este efectiv prinsă în buget, ci reprezintă credite de angajament – investițiile pot fi făcute, existând garanția Statului că le va achita.

Consiliul Județean: singurele lucrări începute

La Consiliul Județean au început efectiv execuțiile la 4 dintre cele 9 obiective anunțate. Investițiile sunt în drumuri județene, reabilitări de instalații de încălzire la școli, consolidarea la Pavilionul administrativ de la Spitalul de Boli Infecțioase și au valoarea totală de 180 de milioane de lei. Pe DJ 281C constructorii au montat deja podețele, pe DJ 207M la fel, pe DJ 280B a fost frezat stratul vechi de asfalt și au fost montate podețele, iar pe DJ 248A a fost turnat primul strat de asfalt.

La Primăria Iași au fost accesate două proiecte prin PNDL 2, nici unul dintre ele nu este început. Ambele presupun modernizări și dotări la creșele 1 și 10 din Iași, valoarea totală fiind de 4,2 milioane de lei.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: