fbpx
 
Case „tradiționale” de carne: câte E-uri înghițim când mâncăm leber de Crăciun

Case „tradiționale” de carne: câte E-uri înghițim când mâncăm leber de Crăciun


Aurora, din Odobești-Vrancea, are rețeta cea mai apropiată de cea originală. Indiferent cum e denumit pe etichetă, leber-ul din comerț e foarte rar aproape de adevăr. Abundă potențiatorii de gust, proteina din soia, șoricul și chiar „capul de porc”. Rețetele cele mai curate le-am găsit la Aurora (Vrancea) și Agrosuind Neamț n M&R îi spune „leber”, dar îl face cu șoric și amidon. Killer (Suceava) pune conservant și antioxidant, pentru ca produsul să țină mai mult în galantar. SuperStar (Rădăuți) adaugă maltodextrină și caragenan.

Se apropie Sărbătorile de iarnă și fiecare își dorește să aibă pe masa de Crăciun produse tradiționale și, dacă se poate, cât mai naturale.

REPORTER DE IAȘI a analizat împreună cu un nutriționist un produs cu mare căutare de sărbători, comercializat de cinci firme care vând produse din carne din zona Moldovei. Fie că-i spui Leberwurst, Lebărvurști, Lebăr sau Leber, produsul ar trebui să fie același.

Leber-ul Aurora, aproape de adevăr

Firma SC Aurora SRL, din Odobești-Vrancea, comercializează produsul „Leber Aurora“, despre care spune că este fiert și afumat.

Ca ingrediente, acesta conține carne de porc, ficat de porc, pulmon porc, slănină, ceapă, boia de ardei, piper, cimbru, sare iodată și nitrit de sodiu, pe post de conservant. Firma producătoare susține că membrana este naturală și este comestibilă.

Cei de la Agrosuind SRL, din localitatea nemțeană Traian, care comercializează produsul sub denumirea de „Lebăr de casă“, folosesc ca ingrediente ficat de proc, slănină, șoric, proteină de soia, ceapă, sare, condimente naturale și extracte de condimente. Pe lângă acestea mai pun glutamat monosodic, pe post de potențiator de gust, și acid ascorbic ca antioxidant. Producătorul avertizează că produsul este fiert în membrană artificială.

Leberul Aurora are ceapă, boia de ardei și cimbru, la care a adăugat doar conservant

 „Cocktail“ de E-uri

Producătorul ieșean M&R comercializează produsul „Leber“, iar ca ingrediente are trecut carne de cap fiartă, ficat de porc, gușă, șoric, supă carne, sare, condimente și extract de condimente. La acestea se adaugă proteină din lapte, proteină vegetală din soia nemodificată genetic, monoglutamat de sodiu ca potențiator de gust și amidon nemodificat genetic. Despre membrană susține că este naturală și poate fi mâncată.

Firma Killer, din Suceava, vinde produsul sub denumirea de „Lebărwurști maț porc“ și ca ingrediente sunt trecute: carne de porc, ficat, șorici, apă, sare, ceapă, condimente. La acestea se adaugă: proteină din soia, zaharuri, amidon, erisorbat de sodiu ca antioxidant și azotit de sodiu pe post de conservant.

Despre membrană, firma susține că este naturală și comestibilă.

Cei de SuperStar, din Rădăuți, comercializează produsul sub denumirea de „Leber extra“ și ca ingrediente are carne de proc, ficat, șorici, condimente naturale. La acestea se adaugă: proteină vegetală din soia, maltodextrină, caragenan, carboximetilceluloză, monoglutamat de sodiu, ascorbat de sodiu și nitrit de sodiu.

 

Mâncați un produs tradițional de Crăciun, dar nu știți de fapt ce băgați în stomac

Ce mâncăm de fapt

Nutriționistul ieșean Adina Rusu atrage atenția că tradițional, acest produs ar trebui să conțină carne de porc, ficat de porc și alte organe, slănină, ceapă și condimente.

„Printre produsele achiziționate din comerț sub acest nume se regăsesc unele care nu au deloc carne, aceasta nefiind menționată în lista de ingrediente sau produse care au foarte puțină carne și atunci proteina este adusă din surse vegetale, cum ar fi soia. Pe post de conservant, majoritatea producătorilor au utilizat nitritul de sodiu, unul dintre producători trecându-l în lista de ingrediente sub denumirea de azotit de sodiu, fiind vorba despre același compus. Despre nitriți se știe că pot constitui o problemă ca urmare a proprietății lor de a de a reacţiona cu aminele, aminoacizii, şi de a forma nitrozaminele, compuşi puternic cancerigeni; de altfel, chiar nitriţii ca atare, ar putea fi cancerigeni. Foarte multe dintre produsele comercializate sub această denumire au în compoziție chiar și zaharuri, ingredient care nu făcea parte din rețeta tradițională și de care ar trebui să ne ferim dacă suntem interesați să avem o alimentație cât mai sănătoasă. De asemenea, un compus comun în toate aceste produsele este glutamatul de sodiu, potențiator de gust care, conform studiilor, crește apetitul și riscul de obezitate“, precizează Adian Rusu.

O surpriză neplăcută: leberul de la SuperStar e plin de E-uri

Erisorbat de sodiu, pe lista suspectă

Erisorbatul de sodiu sau E316 reprezintă sarea de sodiu a acidului ascorbic. Substanța prelungește perioada de păstrare a alimentelor prin protejare împotriva oxidării. În Codex Alimentarius acest ingredient face parte din categoria E-urilor suspecte și nu este permis în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Printre pericolele care pândesc organismul în urma consumării erisorbatului de sodiu se numără: alergii, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului, tulburări hepato-biliare, tulburări ale tubului digestiv, tulburări nervoase și creșterea nivelului de colesterol.

Leber-ul Killer e făcut să fie întins pe pâine, dar conține mai multe E-uri care îl îndepărtează de noțiunea „tradițional”

Ce mâncăm: maltodextrină, caragenan, carboximetilceluloză

Maltodextrina este un aditiv si supliment nutritiv foarte controversat. Aceasta este un carbohidrat artificial făcut din amidon și este folosit pentru că adaugă conținut fără a afecta gustul. Majoritatea alimentelor care conțin maltodextrina sunt foarte procesate și au puțini nutrienți și sunt legate de risc crescut de îmbolnăvire. Cu excepția suplimentelor sportive, maltodextrina trebuie evitată.

Caragenan sau E 407 se încadrează la categoria polizaharide. Caragenanul este un agent de îngroșare, gelifiant, stabilizator și emulsificator care se obține din alge marine roșii. Potrivit USA Center for Science in the Public Interest, „cantitățile mari de caragenan au provocat daune colonului în testele efectuate pe animale.”

Carboximetilceluloză, E 466 sau gumă de celuloză aparține grupului de eteri carboximetil și este un derivat al celulozei. Carboximetilceluloza sodică nu se produce în mod natural, deși componentele acesteia sunt de origine naturală. Potrivit specialiștilor, este considerat inofensiv pentru sănătate, nu există o limită maximă pentru utilizarea sa.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: