fbpx
 
Înmormântarea Lactis s-a scumpit cu 13 milioane de lei

Înmormântarea Lactis s-a scumpit cu 13 milioane de lei


Creștere spectaculoasă de preț la vânzarea unei fabrici în faliment din municipiul Iași. Ani la rând s-a chinuit lichidatorul Lactis, fără succes, să vândă fabrica din Iași cu 16 milioane de lei. Acum, prețul a crescut la 29 de milioane de lei. Lichidatorul susține că bunurile au trecut printr-un proces de reevaluare care a arătat alt preț al clădirilor, terenului și echipamentelor. O nouă licitație are loc în acestă lună: 16.000 metri pătrați de teren, clădiri adiministrative, magazii, echipamente. „Dacă se vinde, diferența se duce în contul acționarilor”, spune reprezentantul lichidatorului.

Terenul, clădirile și utilajele SC Lactis SA Iași, una dintre fostele firme importante ale Iașului, ar putea fi vândute la o licitație anunțată de lichidatorul Omega SPRL pentru 18 decembrie. Ultima tentativă de a vinde bunurile fostei fabrici de produse lactate a fost anul trecut, iar de atunci lichidatorul a cerut o reevaluare care a urcat spectaculos prețul.

Tentative de vânzare în ultimii 3 ani

În 2016 și 2017 au existat mai multe tentative ale Omega SPRL, lichidatorul judiciar, de a vinde terenurile, clădirile și utilajele fostei fabrici de produse lactate, acum în faliment. Licitațiile nu au fost însă adjudecate.

La încercările trecute, prețul a fost de 16 milioane de lei, fără TVA, pentru clădiri administrative, hale, magazii, spălătorie, bazine, posturi de echipamente electrice și terenul de 16.000 metri pătrați din zona Metalurgie. „Nu au fost solicitări pentru bunuri la celelalte licitații, nu au fost adjudecate”, spune Ioan Ioniță, reprezentantul Omega SPRL.

Lactis ar putea constitui o atracție pentru dezvoltatorii imobiliari

Aproape dublu

La licitația anunțată pentru 18 decembrie, prețul de pornire este aproape dublu față de anii trecuți: 29 de milioane de lei, fără TVA. “De la ultimele proceduri organizate am cerut o reevaluare a bunurilor mobile și imobile ale fabricii, evaluatorul a stabilit această valoare”, susține Ioan Ioniță.

El indică drept principală atracție terenul fostei fabrici – 16.000 metri pătrați într-o zonă în dezvoltare, dar și clădirile administrative, închiriate deja unor firme. „Aceasta este valoarea reală, cu ajutorul căreia vor fi plătite datoriile totale de 23 de milioane de lei ale fostei fabrici de produse lactate. În cazul vânzării, diferența care ar putea rămâne s-ar împărți între acționari”, mai spune Ioniță.

Cel mai mare creditor al Lactis SA este Statul Român, care deține 90% din valoarea totală a creanțelor societății. Agenția Națională de Administrare Fiscală are de recuperat taxe și impozite restante de 21 milioane de lei, iar Primăria Iași trebuie să încaseze aproape 400.000 de lei.

Tunuri date în fabrică

Fosta fabrică de lactate din Iaşi a fost pusă, la un moment dat, sub sechestru, valoarea ei fiind estimată atunci la patru milioane de euro. Falimentul firmei, din 2016, a venit după o privatizare controversată. La Curtea de Apel din Iași există pe rol un proces pentru gestiune frauduloasă deschis fostei conduceri a fabricii. În același proces apare și numele lui Petrică Herăscu, un afacerist gălățean care, spun anchetatorii, a obținut fraudulos o parte a patrimoniului Lactis SA. În proces mai apar Constantin Gâlcă, fost director general Lactis SA, Gheorghiță Burlacu, economist în cadrul aceleiași companii și Maria Micu, fost director tehnic al fabricii. Procesul vizează modul în care Petrică Herăscu ar fi devalizat firma, însușindu-și bunuri ale firmei prin societatea sa, Galmopan SA.

Prejudiciu calculat la 5 milioane de euro

Anchetatorii care au întocmit dosarul ce se află la Curtea de Apel Iași au calculat că prejudiciul adus SC Lactis SA a fost de 5 milioane de euro. Suma s-ar fi strâns prin adăugarea numelor unor instituții și societăți comerciale pe lista celor care au bani de recuperat de la Lactis, dar și prin vânzarea ilegală a unor bunuri. Petrică Herăscu a lucrat la Lactis cu una dintre cele mai cunoscute firme ale sale, Galmopan SA. Acesta ar fi plătit puțin peste un milion de pentru hale și clădiri pe care ulterior le-a scos la vânzare cu sume ce totalizau peste 5 milioane de lei.

Firmă din 1992, faliment răsunător în 2016

Fosta Lactis SA a fost înființată în 1992, pe structura fostei fabrici comuniste de prelucrare a laptelui de la Iași. Falimentul a fost declarat în 2016, dar în perioada insolvenței firma a avut ani cu profit. Cel mai mare profit din ultima perioadă a fost în 2016 – 818.000 de lei. Suma a fost obținută din chiriile percepute pentru clădirile administrative ocupate de alte societăți comerciale.

Controversatul Petrică Herăscu

Pe vremuri inclus în Top 300 Capital, gălățeanul Petrică Herăscu a pierdut afacere după afacere. A deținut, la Galați, un lanț de magazine de cartier căruia i s-a cerut insolvența în 2011, din cauza datoriilor. A mai avut fabrici de pâine la Galați și la Brăila.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: