fbpx
Print this page
Acuzație bombă: Chirica a finanțat ilegal clubul Politehnica

Acuzație bombă: Chirica a finanțat ilegal clubul Politehnica


Misterul desființării celor trei echipe din Iași, de baschet, handbal și rugby, este pus pe seama unei grave erori juridice a primarului: a plătit datoriile la fotbal din bani publici și s-a speriat. Vasile Manole, președintele CS Politehnica (alte sporturi), club total separat de CSM Politehnica (asociație privată, condusă de Adrian Ambrosie), a rămas pe cap cu 45 de procese de executare silită. Foștii sportivi își cer salariile restante. Manole a dat în judecată Primăria și Consiliul Local, susținând că primarul a semnat dispoziții prin care direcționa banii pe care Fundația pentru Sport îi dădea la clubul lui Ambrosie. Fundația și CSM Politehnica sunt entități private, iar primarul hotăra cum să cheltuie banii, care erau publici. Chirica a semnat o derogare de la statutul Fundației, cerând să se achite datoriile la stat ale asociației lui Ambrosie, ceea ce, acuză Manole, este ilegal. În total, ieșenii au dat 7,7 milioane de lei la fotbal în 2017, cea mai mare alocare din ultimii 10 ani.

Peste 7,6 milioane de lei a virat Primăria, prin intermediar, către clubul de fotbal CSM Politehnica pe tot parcursul anului trecut. Bani din bugetul orașului au ajuns la o structură privată, inclusiv în perioade în care clubul figura cu datorii la stat. Dirijorul fondurilor a fost primarul Mihai Chirica, cel care a indicat, chiar în scris, destinația banilor.

Toate aceste informații apar în actele depuse la secția contencios administrativ a Tribunalului de către Vasile Manole, directorul Clubului Sportiv Politehnica Iași care, la rându-i, revendică 1,55 milioane de lei de la Primărie.

Încă n-a început procesul
În luna mai, directorul CS Politehnica a dat în judecată autoritățile locale (Consiliul Local, Primăria și pe primar) pentru că n-a primit, integral, sumele aferente sezonului competițional 2017-2018, pentru handbal, baschet și rugby. I s-au promis 2,5 milioane lei, însă a primit doar 950.000 lei.

Deși deschis de 8 luni, procesul nici nu a început, dosarul fiind acum la al treilea judecător (primul s-a retras, al doilea s-a recuzat). De la momentul intentării și până azi, Vasile Manole a adus la dosar mai multe documente care arată cum au fost dirijați banii publici către sporturile din Iași.

Mihai Chirica a schimbat parchetul din Sala Polivalentă cu 300.000 de lei, după ce echipele s-au desființat și nu mai avea cine să joace

Fundația, simplu subterfugiu

De 10 ani, pentru că legea nu permite alocarea directă a fondurilor de la bugetul local către sporturi, în special către clubul profesionist de fotbal, șefii Primăriei au găsit un subterfugiu: Fundația Sportului Ieșean (FSI). Traseul banilor a fost: Primărie – FSI – cluburi. Însă cel care făcea împărțeala era primarul, fie că el s-a numit Nichita sau acum, de când e Chirica.
Caz concret. În iunie 2017, echipele de baschet și handbal ale CS Politehnica au promovat în Superligă. Directorul Manole a întrebat la Primărie cam ce buget va primi ca să știe unde va înscrie echipele. Dacă fondurile de la Primărie erau suficient de mari pentru a susține salariile jucătorilor buni, echipele urmau să fie înscrise în prima ligă valorică. Dacă banii ar fi fost mai puțin, atunci le-ar fi înscris în eșalonul II.

Ca structură în cadrul Ministerului Educației Naționale, CS Politehnica primește de la centru bani pentru taxele de competiție, cheltuielile cu transportul și indemnizații de efort. Plata sportivilor celor trei echipe (handbal, baschet și rugby) se făcea cu bani de la municipiul Iași.

Bugetare prin SMS

Revenind, Manole a inițiat dialogul cu reprezentanții Primăriei pentru a vedea ce fonduri va primi. „În perioada 16 iunie - 27 august 2017, directorul clubului a avut mai multe întâlniri cu Primarul în care a discutat despre finanțarea echipelor și au schimbat un număr de SMS-uri (atașate) în care Primarul scrie că va finanța Clubul cu suma de 2,5 milioane lei pentru tot sezonul competitional 2017-2018: 1.000.000 lei pentru baschet masculin, 1.000.000 lei pentru handbal masculin și 500.000 pentru rugby masculin”, arată Manole în dosarul de la Tribunal. Bani suficienți pentru înscrierea în cele mai bune ligi.
Așadar, rolul Consiliului Director al Fundației Sportului Ieșean a fost unul pur decorativ. Negocierile pe sume s-au purtat direct între primarul Mihai Chirica și directorul Vasile Manole. La dosar au fost depuse inclusiv copii după sms-urile schimbate de cei doi, în care primarul indica sumele pe care le va da de la buget.

Președintele CS Politehnica, Vasile Manole, spune că nu mai doarme noaptea din cauza celor 45 de procese pe care le are pe cap

Mutați către fotbal

În august 2017, după o ședință de Consiliu Local și una a Consiliului Director al FSI, s-a alocat către CS Politehnica o primă tranșă a finanțării, în valoare totală de 950.000 de lei, cu următoarea defalcare: 350.000 lei la handbal, 350.000 lei la baschet și 250.000 lei pentru rugby. Aceștia au fost singurii bani pe care CS Politehnica i-a văzut de la Primărie, via FSI, pentru perioada august 2017- mai 2018, în fapt anul competițional respectiv.

În schimb, din august și până la sfârșitul anului 2017, au circulat bani pe ruta Primărie – FSI – CSM Politehnica. Exemplu: pe 13 octombrie 2017, Consiliul Director al FSI (care se întrunea de multe ori la Primărie) a decis alocarea pentru CS Politehnica a sumei de 633.000 lei (pentru susținerea activității aferente lunilor octombrie-noiembrie 2017), repartizați astfel: secția baschet masculin - 233.000 lei, secția handbal masculin - 233.000 lei, secția rugby - 167.000 lei. „Dar FSI nu ne-a virat banii ci, dimpotrivă, ulterior «a abrogat» decizia din 13.10.2017 și a virat banii către CSM Politehnica Iași - echipa de fotbal”, i-a precizat Manole judecătorului de la Tribunal.


Datorii la stat
În vara și toamna anului 2017, clubul de fotbal a primit mai multe tranșe pe relația Primărie-FSI. Dar CSM Politehnica avea datorii la stat. Iar o hotărâre a FSI interzicea alocarea de fonduri către structurile cu astfel de datorii.

Soluția a fost simplă, membrii Consiliului Director al FSI au fost de acord cu derogarea de la condițiile de finanțare: „În sensul alocării sumei de 2.100.000 lei către CSM Politehnica Iași (pentru echipa de fotbal pe iarbă) chiar dacă această structură sportivă are datorii către bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul local”, se menționează în dosarul de la Tribunal.
Mai simplu spus: Manole stătea cu mâna întinsă la Primărie să-și finanțeze sportivii de la secțiile de handbal, baschet și rugby, iar șefii orașului dirijau banii către clubul de fotbal datornic.

Reprezentantul CS Politehnica a menționat, în dosar, că finanțarea clubului de fotbal ar fi fost ilegală. „Finanțările nerambursabile alocate (cele către CS Politehnica – n.r.) au fost deturnate către societatea pe acțiuni CSM Politehnica Iași - echipa de fotbal - datornic la bugetul de stat prin decizia Primarului (...) care dădea dispoziții exprese CD a FSI să aloce banii (...). Alocarea banilor către CSM Politehnica Iași - echipa de fotbal - cuprinse în aceste procese-verbale sunt contrare legii finanțelor publice. În total 7.624.000 lei potrivit raportului de gestiune al FSI”. Suma este aferentă anului calendaristic 2017.

În vara lui 2017, echipa de handbal promova în Liga 1. În iarnă echipa avea să fie desființată

În vara lui 2017, echipa de handbal promova în Liga 1. În iarnă echipa avea să fie desființată

Chirica a indicat destinația
Când spune că banii erau dirijați de primar, Manole se referă, în primul rând, la o adresă din 13 aprilie 2017 de la Biroul Relații cu societatea civilă (din Primărie) către Fundația Sportului Ieșean, hârtie semnată de primarul Mihai Chirica. „Având în vedere alocarea sumei de 1.500.000 lei (...) menționăm că suma va avea ca destinație exclusivă acoperirea cheltuielilor pentru convențiile civile ale sportivilor și staff-ului tehnic și a cotelor legale aferente acestora, de la Secția de Fotbal a Asociației CSM Politehnica Iași”, scrie în depeșa semnată de Mihai Chirica.
Astfel, oficialul CS Politehnica a identificat două probleme. Pe de o parte faptul că primarul Chirica a dat banii cu dedicație, iar pe de altă parte că echipa de fotbal n-ar fi avut drept să-i primească. „Este ilegal ca o societate pe acțiuni privată, operator economic privat, debitoare cu sume mari către bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale să primească în continuare finanțare nerambursabilă de la bugetul local ca să își plătească inclusiv datoriile către bugetul de asigurări sociale (...). Autoritățile locale nu pot dona banii publici - ai noștri - unei societăți pe acțiuni private care are datorii către  buget. Iar banii publici rămân bani publici chiar dacă beneficiarul fondurilor alocate de la buget este o societate pe acțiuni cu un capital social exclusiv privat. Banii publici nu se transformă, nu se spală în bani privați din acest motiv”, i-a mai scris Manole judecătorului.

Trei întrebări esențiale
În concluzie, controversele din acest caz sunt:
1) Avea dreptul primarul Mihai Chirica să indice Fundației Sportului Ieșean destinația banilor pe care-i dădea de la bugetul local?
2) Trecuți prin Fundație, banii erau dezbrăcați de caracterul lor public? Adică din bugetul local duși la Fundație deveniseră privați?
3) A fost legală finanțarea CSM Politehnica în condițiile în care înregistra datorii către cele trei bugete?

Reprezentanții Primăriei nu au dorit să răspundă întrebărilor REPORTER DE IAȘI.

Decizie din 13 aprilie 2017, semnată de primarul Mihai Chirica, prin care transmite Fundației pentru Sport cum să cheltuie banii. Fundație era entitate de drept privat, iar clubul tot o asociație privată

45 de procese

Din cauza faptului că CS Politehnica nu a mai primit diferența de 1,55 milioane de lei, cele trei echipe s-au desființat. Iar 45 de sportivi din cei 61 au dat clubul în judecată. Cei mai mulți au câștigat, conducerea clubului încercând acum să evite executarea silită. În paralel, primul termen al procesului cu Primăria a fost fixat pe 23 ianuarie 2019.


300.000 de lei a cheltuit Primăria, în toamna anului 2017, pentru schimbarea parchetului din Sala Polivalentă. Desființarea echipelor de handbal și baschet a făcut inutilă investiția

Un pretext îndelung contestat

În martie 2018, Mihai Chirica motiva suspendarea finanțării echipelor de baschet, handbal și rugby prin amendarea Legii Sportului: „Legea de aprobare a Ordonanţei 38/2017 a distrus mecanismul de finanţare. Finanţarea este oprită în întreaga ţară. Bani se mai dau doar acolo unde cluburile ţin de municipalitate şi acolo este o excepţie de la ajutorul de stat. Primăria a avut banii promişi anul trecut, însă nu au mai putut fi daţi prin Fundaţie. În acest moment, activitatea Fundaţiei este oprită. Cei de la minister au distrus regulamentele de finanţare. Ministerul nu şi-a făcut datoria faţă de clubul ieşean, care are echipele de rugby, baschet şi handbal.“

Ulterior, în forma promulgată de președintele României, condițiile finanțării sporturilor de la bugetele locale au fost nuanțate, dar Mihai Chirica a continuat să susțină că această posibilitate nu mai există.

Cum se apără Chirica: banii publici devin privați

În procesul deschis de președintele SC Politehnica, Vasile Manole, întâmpinarea Primăriei, semnată de Mihai Chirica, argumentează că banii alocați de la bugetul local Fundației pentru Sport își pierdeau calitatea publică din momentul în care fundația, entitate de drept privat, îi redirecționa către alte destinații. Singura problemă este că ședințele acestui organism intermediar se țineau tot în Primărie și că primarul a semnat decizii prin care menționa expres capitolele pe care să fie cheltuiți banii.

Mai multe controale ale Curții de Conturi pe această activitate, sprijinirea sportului ieșean, au admis legalitatea transferurilor financiare.

Adrian Ambrosie nu se pronunță dacă subvenția pe care a primit-o este legală sau nu. El era doar beneficiar

Ambrosie: „Fundația a hotărât, procedura nu ținea de mine”

Președintele grupării ieșene, Adrian Ambrosie, susține că gruparea din Dealul Copoului are de câțiva ani o datorie de aproximativ 4 milioane de lei.

În ceea ce privește acuzele aduse de reprezentanții CS Politehnica Iași referitor la alocarea ilegală de fonduri către clubul de fotbal, Ambrosie susține că banii au fost dați de Fundația Sportului Ieșean, în baza unei cereri făcute la începutul anului 2017.

„Banii au venit prin Fundația Sportului Ieșean. Dacă au fost nereguli, atunci acestea ar trebuie căutate acolo. Clubul a făcut o solicitare de finanțare la începutul anului, după care a făcut un act adițional prin care a mai solicitat niște bani. Așa s-a procedat în ultimii ani. Dacă domnul Manole ne acuză pe noi, înseamnă că și el a primit banii tot ilegal?! E o polemică în care nu vreau să intru. Modul în care s-a făcut împărțirea banilor dați de Primărie către cluburi nu depindea de clubul de fotbal. Asta era decizia Fundației Sportului Ieșean“, menționează Ambrosie.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare