fbpx
 
Unde merg banii noștri: 1.800 euro/mp pentru Casa Callimachi, ce se anunța „proaspăt renovată”

Unde merg banii noștri: 1.800 euro/mp pentru Casa Callimachi, ce se anunța „proaspăt renovată”


4,5 milioane de euro va costa în final renovarea clădirii de pe Cuza Vodă. E printre cele mai mari sume alocate pentru investiții de la bugetul local, în ultimii ani. Când s-a cumpărat casa (fostul sediu PNȚCD), s-a spus că e în stare bună. Nu există nicio destinație precisă pentru această clădire. Muzeul Municipal e o altă clădire-fantomă din Iași, dar cel puțin acolo s-au cheltuit bani europeni.

După ce a dat 3,7 milioane de lei din bugetul local pentru achiziția casei Callimachi, conducerea Primăriei ar mai putea cheltui alte 17,5 milioane lei pentru consolidarea și reabilitarea imobilului. Suma, una uriașă, înseamnă o investiție de aproximativ 8.333 lei pentru fiecare metru pătrat. Adică, echivalentul a 1.800 de euro. Și asta în condițiile în care șefii Primăriei nici nu au habar ce-o să facă în clădirea odată refăcută.

„Se va amenaja ca spațiu expozițional/multifuncțional pentru expoziții itinerante sau permanente, pentru recitaluri de cameră, pentru festivități școlare sau universitare”, se explică posibilele destinații în referatul de specialitate. Adică, o clădire „cu de toate”.

Amendament respins

La ședința de Consiliu Local de pe 20 decembrie, când s-au aprobat indicatorilor tehnico – economici de consolidare şi reabilitare a Casei Callimachi, liberalii au propus un amendament, ca finanțarea lucrărilor să se facă din fonduri europene. Respins. Cei mai mari avocați ai proiectului nu au fost primarul sau viceprimarii, ci consilierii PSD, ALDE și PMP, respectiv Surdu, Pintilei, Vintilă și Găburici. „Nu-mi dau seamă dacă e mult sau puțin pentru că nu știu exact ce lucrări de consolidare va cuprinde sau ce elemente de arhitectură vor fi refăcute”, a declarat Titel Sinescu, directorul Iasicon, firmă cu un portofoliu important în ceea ce privește refacerea clădirilor de patrimoniu.

Casa are circa 2.200 mp și a stat mult timp la vânzare. Oferta Primăriei, de 800.000 de euro, a venit când nu mai era nimeni interesat

Muzeu dedicat Centenarului
Casa Callimachi, situată pe strada Cuza Vodă, în apropierea mănăstirii Golia, a fost, de-a lungul anilor, și în proprietate privată și sediu pentru diferite instituții ale statului, partide etc. Clădire de patrimoniu, aceasta a fost construită în secolul al XIX-lea. Anul trecut, Consiliul Local a aprobat demararea negocierilor pentru achiziția imobilului de la omul de afaceri Cătălin Crișu. În august 2017, Ziarul de Iași a scris despre casa Callimachi ca fiind o „clădire renovată recent”. La momentul discuției în Consiliul Local, în august 2017, Eduard Boz, liderul aleșilor PNL, a propus ca monumentul istoric să fie transformat în Muzeu dedicat Centenarului. „Nu acumulăm patrimoniu ca să avem pe ce cheltui. Trebuie să acumu­lăm un patrimoniu pe care să-l punem în slujba comunităţii. (...) Sper că vom reuşi să conturăm şi mai bine contribuţia Iaşului la momentul Centenar“, a declarat primarul Mihai Chirica în 2017, citat de Ziarul de Iași.

În clasă I de risc seismic”
Între timp, Primăria a făcut achiziția (3,7 milioane de lei), anul Centenar a trecut, dar muzeul nu a fost amenajat. Mai mult, în ședința CL din 20 decembrie 2018 s-au aprobat indicatorii pentru consolidare și reabilitare, operațiune estimată la aproape 17,5 milioane de lei. „Expertiza tehnică întocmită de ing. loan Rotărescu, expert tehnic atestat MLPAT și MCC, în urma metodei de evaluare calitativă și cantitativă, a decis că imobilul se înscrie în clasă I de risc seismic și necesită măsuri de punere în siguranță față de seism”, se arată în referatul de specialitate.
Adică, ceea ce în 2017 a fost prezentat ca o construcție recent renovată a devenit, în doar un an, una cu risc seismic ridicat.



PSD-ALDE-PMP, front comun
În ședința de acum câteva zile, cei care au reclamat nivelul ridicat al fondurilor necesare au fost consilierii PNL. „Costurile sunt foarte ridicate pentru bugetul nostru, pentru cât și-ar permite Iașul”, a afirmat Eduard Boz, consilier local PNL. Amendamentul grupului consilierilor liberali a fost ca reabilitarea clădirii să se facă cu finanțare europeană nerambursabilă. Propunerea a fost respinsă. „Nu știu care sunt sursele de finanțare externă care pot fi obținute pentru a reabilita acest imobil (...). Să nu ajungem ca ceea ce putem face astăzi să lăsăm pentru mâine, iar mâine să ne coste mai scump. Părerea mea este că dacă există fonduri la nivelul Primăriei, să se înceapă această reabilitare și există și sistemul de recuperare a banilor ulterior”, a declarat Gabriel Surdu, consilier local PSD.

Acesta a fost suținut de un alt ales PSD. „În momentul în care începi să construiești, să refaci, ies foarte multe vicii ascunse la o clădire veche. Dacă în continuare tot ne cramponăm și nu luăm taurul de coarne, să facem ceva, exact cum s-a afirmat, tot ceea ce nu faci azi, mâine costă mai scump”, a declarat Mihail Pintilei, consilier local PSD. În aceeași notă a intervenit și un ales de la PMP „Clădirile de patrimoniu, clădirile istorice ar trebui renovate indiferent din ce fonduri”, a susținut Violeta Găburici, consilier PMP.
Pe tot parcursul dezbaterii, nici primarul Mihai Chirica și nici cei doi viceprimari nu au intervenit. Într-un final, proiectul a fost aprobat în forma inițială, cea propusă de Executiv.

Nu e clară destinația

Despre destinația ulterioară a clădirii, pe pagina de Facebook a Primăriei, responsabilii de la „Comunicare” au scris: „Soluţia aleasă de către experţi presupune reconstituirea stării şi configuraţiei iniţiale a clădirii, cu alegerea unei tematici muzeale sau socio – culturale ce pot fi adăpostite în spaţiul creat, pentru includerea în cadrul obiectivelor turistice ale urbei”. Adică, nimic concret.
Pentru a susține acest cost mare, de 8.333 lei pe metrul pătrat (în total 17,5 milioane lei pentru 2.100 mp), responsabilii din Primărie au făcut o paralelă cu Baia Turcească, acolo metrul pătrat fiind cotat la 8.434 de lei. „E greu de spus dacă e mult sau puțin. Depinde de fiecare monument în parte. Însă, o reabilitare poate costa mai mult decât dacă ridici o construcție de la zero”, a afirmat Titel Sinescu, directorul Iasicon.

„La proiectul de hotărâre pentru achiziția acestui imobil, nu a existat nicio expertiză care să indice că reabilitarea ar urma să coste această sumă uriasă. Consiliul Local a fost dus în eroare de primar prin omisiunea acestui «detaliu». Noi, consilierii PNL, am votat achiziția acestei clădiri de patrimoniu pentru că ne dorim ca acolo să fie un muzeu dedicat Centenarului Marii Uniri. Amendamentul nostru la acest proiect a fost de a introduce o prevedere clară cum că execuția reabilitării să înceapă doar când se identifică o sursă externă de finanțare, de preferat fonduri europene. Altfel, nu putem putem susține de la bugetul local această investiție”, Răzvan Timofciuc, consilier local PNL
La Muzeul Municipal nu există niciun concept, doar un nume. Aici s-au „expus” camioanele RATP și a mai avut loc un fel de expoziție a iluziilor, de foarte proastă factură

Muzeul Municipal, un alt proiect ratat
Cu 12,6 milioane de lei, fonduri europene nerambursabile (echivalentul a 2,7 milioane de euro), Primăria a reabilitat clădirea Burchi – Zmeu și i-a dat destinația de Muzeu Municipal. Însă, de la inaugurarea din 2016, casa Burchi – Zmeu a găzduit doar câteva manifestări de mică amploare. Scopul pentru care a fost reabilitată, de Muzeu Municipal, nu a fost încă atins. Nu există exponate, nu există un patrimoniu muzeal, nici măcar o idee clară conturată. Singura chestiune certă e că, din august acest an, muzeul are un director, pe Aurica Ichim, percepută ca o apropiată a primarului Mihai Chirica. Până la preluarea acestei poziții, Ichim a coordonat activitatea de la Muzeul Unirii de pe Lăpușneanu.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30