fbpx
 
Haos în Oancea: soțul judecătoarei Cazacu vrea să rupă înțelegerea cu Filip

Haos în Oancea: soțul judecătoarei Cazacu vrea să rupă înțelegerea cu Filip


Cei doi intraseră cu suprafețe aproximativ egale la proiectul blocului. Fără terenul lui Cazacu, investitorul Vasile Filip nu mai poate construi nimic. Între timp, ce mic e Iașul! Autorul studiului geo la proiect este și membru în Comisia de Versanți a Primăriei și, în plus, coordonatorul lucrării de doctorat a primarului Mihai Chirica.

Lovitură pentru investitorul blocului turn din Oancea, cel mai dezbătut proiect imobiliar din Iași, în acest moment. Daniel Cazacu a dat în judecată Art Residence, firma lui Vasile Filip, cerând anularea contractului dintre cele două părți. Mai clar spus, Cazacu nu vrea să mai participe cu terenul său la proiectul imobiliar. Dar o eventuală retragere are consecințe devastatoare. „În aceste condiții, nu se mai poate elibera autorizația de construire”, a afirmat un avocat. Cazacu n-a explicat ce îi impută lui Filip, dar forțează practic o renegociere a viitorului profit, din care partea sa era de 25%.

În paralel, două asociații de proprietari din Oancea au atacat în instanță hotărârea Consiliului Local prin care a fost aprobat Planul Urbanistic Zonal. Prefectul a atacat în contencios autorizația de construire pentru împrejmuirea terenului. Iar Vasile Filip, cu firma sa Art Residence, le-a trimis locatarilor o scrisoare de informare și o somație, ultima cu un limbaj aspru și pe un ton imperativ. Ca tacâmul să fie complet, Vasile Mușat, profesor la UTI, a jucat în triplu rol: a făcut o investigație geotehnică la acest proiect, dar este și membru în Comisia de versanți a Primăriei. Iar în calitate de cadru didactic coordonează doctoratul primarului Mihai Chirica, care-i este șef la Comisia de Versanți.  

Odată deschis litigiul, autorizația nu se mai poate da

Pe 15 ianuarie, la Judecătoria Iași a fost înregistrată acțiunea prin care Daniel Cazacu a solicitat anularea contractului încheiat cu SC Art Residence Development (a lui Vasile Filip). „Am cerut anularea contractului de schimb cu bunuri viitoare. Motivele acțiunii nu au depins de noi, ci de ceilalți. Nu au fost respectate condițiile din contract”, a declarat Daniel Cazacu.
Scurtă incursiune în timp. În februarie 2018, Art Residence a obținut un PUZ pentru a construi în Oancea un imobil cu două niveluri în subsol, parter, mezanin, 10 etaje și un al unsprezecelea tehnic (2S+P+M+10E+Eth). Totul, pe o suprafață de 2.463 mp. Dar Art Residence deține doar 966 mp, celelalte două parcele - a 1.275 mp, respectiv 222 mp - fiind ale soților Daniel și Cerasela Cazacu.

În declarația sa de avere, Cerasela Cazacu, judecătoare, a amintit contractul încheiat în martie 2017 cu Art Residence Development. Conform înțelegerii, judecătoarea și soțul său urmau să primească 25% din viitoarea construcție și locuri de parcare. La 80 de apartamente, cum era planul inițial, și aplicând procentul de 25% însemna că judecătoarei Cazacu i-ar fi revenit o cotă de 20 de apartamente.

Acum, soții Cazacu solicită anularea contractului în instanță. „Pe un teren în litigiu nu se poate construi. Deci, din acest punct de vedere, autorizația de construire nu poate fi emisă”, a afirmat un avocat. Însă o împăcare în această speță nu poate fi exclusă, poate chiar cu o renegociere a beneficiilor imobiliare ale fiecărei părți.

Terenul viran din capătul esplanadei Oancea aparține familiilor Cazacu si Filip, care s-au asociat. Filip mai are câteva blocuri construite la activ. Cazacu i-a condiționat proiectul de includerea sa în afacere

Avocatul lui Filip joacă la intimidare
La sfârșitul săptămânii trecute, exasperat de amânarea proiectului, dar și de amploarea publică a protestelor locuitorilor din Oancea, Vasile Filip, de la Art Residence, le-a trimis oamenilor, printr-un avocat bucureștean, o somație/notificare. Aceasta a fost adresată asociațiilor de proprietari PT1 Oancea și Bloc 354, Scara B.
„1) Să încetați orice manifestare publică sau privată de împiedicare a subscrisei în exercitarea atributelor dreptului la proprietate privată (...) prin false informări publice, prin instigarea altor persoane în săvârșirea de infracțiuni contra subscrisei (...)
2) să nu ne mai încălcați dreptul de proprietate (...) prin pătrunderea fără drept în perimetrul proprietății subscrisei, nici chiar pentru demonstrații și întruniri publice fără drept
3) să ne comunicați în scris în termen de maxim 5 zile, numele persoanelor care au fost de acord pentru efectuarea acestor acțiuni împotriva subscrisei
(...)
5) în cazul necomunicării datelor persoanelor care au fost de acord cu efectuarea acestor acțiuni împotriva subscrisei, ne vedem nevoiți să chemăm în judecată civilă și penală pe toți membrii asociației de proprietari în vederea recuperării prejudiciului în cuantum de 1.150.000 euro, produs până la acest moment (...).
Sub reverva anonimatului, unul din locatarii din Oancea, implicați în protestele contra acestui proiect imobiliar, a declarat pentru REPORTER DE IAȘI: „Această somație este, de fapt, o amenințare mascată. Probabil, ei își închipuie că ne vom speria, mai ales că au trecut, chipurile, și un așa-zis prejudiciu de peste 1 milion de euro. E praf în ochi, vor să ne închidă gura”.

Blocul va avea două niveluri la subsol cu parcări, un mezanin de 6 m înălțime, unde va funcționa o sală de fitness, 9 etaje cu apartamente și o terasă cu penthouse la ultimul nivel. Asta dacă se va construi vreodată

A refăcut studiul geo

Între timp, titularul proiectului, Vasile Filip a mai încercat două lucruri. Pe de o parte, a mai renunțat la o parte dintre obiectivele proiectului. Potrivit noilor planuri, acesta ar urma să aibă 2S+P+9+penthouse (un apartament la ultimul etaj retras). Iar în al doilea rând, a mai făcut un studiu geo. „Pentru edificarea acestui proiect s-a urmărit în principal de către membrii specialiști din cadrul comisiei de versanți din cadrul Primăriei Municipiului Iași, profesori la Univ. Tehnică «Gh. Asachi» din Iași, specialitatea geotehnică (prof. dr. ing. Vasile Mușat și prof. dr. ing. Dorel Plătică) – care au participat de altfel la întocmirea proiectului de infrastructură, o soluție de fundare care a avut pe primul plan stabilizarea locală a versantului, și în plan secundar fundația imobilului propus, ceea ce implică pentru noi ca și dezvoltator costuri mult mai ridicate în beneficiul net al locatarilor din zonă și nu neapărat al societății”, se arată în prima scrisoare semnată de Filip și adresată locuitorilor din Oancea.

Iar soluția tehnică ar însemna aproximativ 200 de piloți forați ancorați la o adâncime de minim 20 metri în sol. Filip susține că noua fundație îl va costa 1 milion de euro.

Filip (stânga) a câștigat un teren în Copou printr-o sentință dată chiar de judecătoarea Cazacu (dreapta), cu circa 10 ani înainte de-a deveni parteneri în Proiectul Oancea. „Este o coincidență”, spune Filip

Mușat: „Mă abțin în comisie”
Unul dintre profesorii nominalizați în scrisoare lui Filip este Vasile Mușat. Acesta a confirmat pentru REPORTER DE IAȘI că a luat parte la lucrarea pentru Art Residence. „Am făcut o investigație geotehnică. S-a concretizat printr-un document numit studiu geotehnic, preluat de beneficiar și care ar trebui să ajungă la proiectantul general care să și-l însușească”, a precizat profesorul Mușat.
Acesta nu vede niciun fel de incompatibilitate în faptul că a lucrat pentru Art Residence și că proiectul trece și pe la Comisia de Versanți din care Mușat face parte. „Cel care a participat la un astfel de proiect se abține. În final, după analiză, se încheie un proces verbal în care fiecare document geotehnic prezentat pentru avizare comportă un răspuns. Acest răspuns îmbracă forma unei recomandări mai degrabă obligatorie”, a declarat Mușat. Acesta a adăugat că pentru activitatea sa din Comisia de versanți a Primăriei nu este retribuit.

Ca un amănunt, Mușat este coordonatorul doctoratului primarului Mihai Chirica. Care primar este și președinte al Comisiei de versanți din care face parte Mușat.

Profesorul Mușat este autorul studiului geo la proiectul lui Filip și, în același timp, membru în Comisia de Versanți. Primarul e președintele comisiei și încearcă să-și termine doctoratul sub coordonarea aceluiași Filip

Ce contestă locuitorii din Oancea la proiectul Art Residence:
1) Impactul asupra spațiilor verzi
2) Creșterea poluării
3) Creșterea valorilor de trafic auto din zonă, aglomerație, lipsa parcărilor
4) Consultarea publicului, făcută doar pentru a salva aparențele, pusă între Crăciunul și Revelionul anului 2017
5) Lipsa unui studiu de însorire
6) Risc de alunecări din cauza construcției blocului


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: