fbpx
 
Covătaru s-a mișcat ca melcu’: contract reziliat pentru Statuia Celor Trei Uniri

Covătaru s-a mișcat ca melcu’: contract reziliat pentru Statuia Celor Trei Uniri


Scandalul legat de cel mai scump monument din Iași de după Revoluție, este departe de a se fi încheiat. Desemnat câștigător al concursului de soluții pentru realizarea monumentului de for public cu tematica „Iași - Capitala Celor Trei Uniri“, Dan Covătaru (foto sus) nu a respectat termenele și riscă să piardă contractul. În replică, contracandidatul său de la concurs, Alin Neacșu, susține că așa s-ar face dreptate și normal ar fi să se organizeze o nouă procedură de atribuire a contractului.

Se vor lua măsuri

La finele anului trecut, Consiliul Județean a finalizat concursul, în valoare de 1 milion de lei, pentru realizarea monumentului de for public cu tematica „Iași- Capitala Celor Trei Uniri“. Câștigător a fost desemnat sculptorul Dan Covătaru. Contracandidații săi, care au depus un proiect comun, Mădălin Văleanu și Alin Neacșu, au contestat modalitatea de derulare a procedurii, fără însă a avea sorți de izbândă.

În aceste condiții, s-a semnat contractul cu Dan Covătaru, doar că acesta nu a respectat termenii contractuali. „S-a încheiat contractul, iar acesta nu a fost finalizat. În aceste condiții, s-a întrunit la începutul săptămânii Comisia de recepție care analizează ce măsuri se vor lua“, spune Eliza Chirica, purtătorul de cuvânt al Consiliului Județean.

A solicitat prelungire

„Pe 28 decembrie trebuia să înceapă execuția, însă domnul Covătaru nu a făcut acest lucru. Nu au fost aduse nici actele necesare începerii execuției. Pe data de 11 ianuarie, domnul Covătaru a solicitat prelungirea termenului, însă acest lucru nu i-a fost acceptat. Pe 25 ianuarie trebuia să fie gata lucrarea, însă de-abia pe 31 ianuarie domnul Covătaru a depus actele pentru avizare la Ministerul Culturii. O decizie în privința acestui contract urmează să fie luată zilele acestea“, adaugă Eliza Chirica.

Cel mai probabil, Comisia de recepție va rezilia contractul cu Dan Covătaru, cu obligația acestuia de a returna un premiu primit – 9.000 lei și se va dispune organizarea unei noi licitații.

 

Neacșu a avertizat de anul trecut că ceva nu este în regulă

Contracandidatul stă la pândă

Fostul contracandidat al lui Dan Covătaru, Alin Neacșu, consideră că soluția corectă și normală ar fi organziarea unei noi licitații. „Noi am sesizat toate neregulile care s-au făcut în desemnarea câștigătorului, dar nu am fost băgați în seamă. Dacă nici în aceste condiții domnul Covătaru nu și-a respectat contractul, normal ar fi să se organizeze din nou un concurs, care poate va fi și corect. Cu siguranță vom participa din nou, dacă se va decide organizarea din nou a acestuia“, menționează Alin Neacșu.

Incompatibilitate nevăzută de Consiliul Județean

Anul trucut, arheologul Mădălin Văleanu a solicitat Consiliului Județean (CJ) Iași, organizatorul procedurii, să se pronunțe în legătură cu posibila incompatibilitate a trei dintre membrii Comisiei de licitație, Constantin Tofan, Bogdan Bârleanu și Simion Cristea. În răspunsul primit de Văleanu de la CJ Iași, reprezentanții instituției au susținut că „nu a identificat existența unui conflict de interese în cadrul concursului de soluții pentru realizarea monumentului de for public cu tematica «Iași - Capitala Celor Trei Uniri.”

Alin Neacșu a criticat dur răspunsul primit atunci de la CJ Iași: „Este inadmisibil așa ceva! Normal era ca toți participanții să beneficieze de aceleași șanse.“

Contracandidații lui Covătaru acuză faptul că acesta ar fi coleg la Universitatea de Arte cu cei trei membri enumerați mai sus. În plus, cei patru ar fi și prieteni apropiați.

Citește și Statuia de 1 milion de lei: Cuza, Ferdinand și Mihai Viteazu vor trona în fața Casei Pătrate

Cuza, Ferdinand și Mihai Viteazu au de așteptat

Referitor la lucrarea sa, Covătaru s-a limitat la momentul atribuirii să facă o descriere sumară, spunând că va fi un monument de peste 3 metri, din bronz și cupru, realizat „într-o manieră proprie de prelucrare“.

REPORTER DE IAȘI aflase că lucrarea lui Covătaru se apropie foarte mult de statuia lui Hristos din Rio de Janeiro. Singurele diferențe erau absența detaliilor legate de haine și chip.

Pe soclul statuii trebuiau să fie trei basoreliefuri reprezentându-i pe Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza și Ferdinand I, reprezentanții celor trei uniri, de la 1600, 1859 și 1918.


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: