fbpx
Print this page
Partenerul de afaceri al familiei Chirica, cercetat penal pentru evaziune

Partenerul de afaceri al familiei Chirica, cercetat penal pentru evaziune


Exact când Cătălin Drăgan făcea plăți de zeci de mii de euro către Eurodesing, firma pe care primarul și-a făcut o vilă și și-a luat o mașină, Fiscul descoperea o suveică de facturi false în care era implicat omul de afaceri din anturajul lui Mihai Chirica. Firma unor rromi din Grajduri emisese facturi pe prestări fictive pentru Drăgan. Scopul era ca acesta să scape de TVA.

Un control efectuat de Fisc, în 2017, la firma Smart Production SRL Iași, a scos la iveală mai multe nereguli, lucru care i-a făcut pe inspectori să sesizeze procurorii. În cazul acestei societăți patronate de Cătălin Drăgan (foto), organul fiscal „a exprimat suspiciuni cu privire la realitatea tranzacțiilor efectuate cu scopul de a se diminua creanța fiscală către bugetul de stat”.

În decembrie 2018, REPORTER DE IAȘI a dezvăluit faptul că prin firma Smart Production SRL, Drăgan a cumpărat echipamente de la firma fratelui primarului Mihai Chirica, apoi a câștigat licitații de sute de mii de lei la Primăria condusă tot de Chirica.

Afaceri în „raiul” evazinioștilor: Grajduri

În vara lui 2017, inspectorii de a Fisc au controlat activitatea firmei Smart Production, stabilind , în final, două lucruri.

Primul, că societatea lui Drăgan a fost implicată în 2011 și 2013 în tranzacții dubioase, menite să fenteze plata impozitelor și taxelor la bugetul de stat. Astfel, prin raportul emis cu acea ocazie, firma a fost pusă să achite 11.002 lei, 8.229 lei, respectiv 722 lei reprezentând impozit pe profit și 31.290 lei TVA. 

Sumele proveneau din relații contractuale cu o firmă din Germania, Foremost Hospitality Hiex GMBH, cu care Drăgan a încheiat în 2011 două contracte, unul de 116.159,80 lei și altul de 68.760 lei, precum și din cumpărarea, în 2013, a  1.750 mp de lambriu de lemn ignifugat de la Mîndra Grup SRL din comuna Grajduri, firmă a unor romi. Inspectorii au ajuns la concluzia că în cazul acestor contracte a fost vorba de tranzacții simulate.  

Cătălin Drăgan e printre cei mai buni prieteni ai primarului. I-a alimentat firma-paravan cu zeci de mii de euro exact când Drăgan primea comenzi de sute de mii de euro de la Primărie

Păgubiți: Fiscul și Primăria

Astfel, a două măsură luată de inspectori a fost sesizarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași în cazul administratorilor Smart Production, Cătălin Drăgan și Ioan Oghină.

Verificarea firmei lui Drăgan a avut loc după o inspecție, în 2015, la Mîndra Grup, în urma căreia s-au stabilit diferențe suplimentare în suma de 3.384.486 lei și s-a întocmit, de asemenea, sesizare penală pentru emiterea de facturi generatoare de deduceri fiscale ilegale, în beneficiul persoanelor juridice din aval. ”(...) această firmă (Mîndra Grup n.r.) are achiziții declarate doar de la societăți cu un comportament fiscal inadecvat cum ar fi Formen Star S.R.L., Continental Gold S.R.L. , Cozmi Bianca S.R.L (....)”, se arată într-o sentință a Tribunalului Iași din decembrie 2018.

La câteva săptămâni după inspecție, Drăgan a cerut judecătorului sindic intrarea în insolvență a Smart Production, cerere aprobată în octombrie 2017. Singurii creditori sunt Primăria Iași și Fiscul.

Drăgan neagă

Într-un proces de anul trecut în care a cerut anularea deciziilor Fiscului, Drăgan a susținut că nu a mai efectuat lucrările pentru firma din Germania și că, în 2012, una dintre facturi a fost stornată. În cealaltă situație, el a declarat că nu știa nimic despre comportamentul fiscal neadecvat al firmei Mîndra Grup SRL.

Fiscul, care suspendase soluționarea unei contestații a Smart Production, a fost obligat, în luna decembrie, de către judecători, să analizeze pe fond obiecțiile lui Drăgan și să-i dea un răspuns. Ambele părți au depus apel.

Drăgan (stânga) a „aspirat” bani frumoși de la Primăria în care Chirica era director tehnic

Relație de prietenie cu primarul

Acum 10 ani, Smart Production a încheiat contracte cu Primăria (în acel moment actualul primar Mihai Chirica era director tehnic) în valoare de peste 343.000 lei. La scurt timp, unul dintre furnizorii firmei lui Drăgan a devenit Eurodesign Consulting, firma fratelui lui Chirica. Ioan Chirica a declarat acum câteva zile că el nu s-a ocupat niciodată de administrarea firmei Eurodesign, dar nu a dorit să spună cui a delegat administrarea firmei.    

Ulterior, Eurodesign a făcut livrări către o altă societate a lui Drăgan, Media Art SRL. Și contractele Drăgan-Primărie au continuat, în 2009 și 2010, însă pe Smart Production: 950.000 de lei, obiectul fiind furnizare hale metalice Bazar și 780.000 de lei în schimbul unor echipamente pentru amenajarea stațiilor de transport public local.

Citește și Frăția Chirica-Drăgan: primarul, furnizor la firma de casă a Primăriei

În 2014, soția lui Drăgan s-a angajat în Primărie, în prezent fiind consilier superior. ”Primarul Mihai Chirica este prieten cu Cătălin Drăgan, surse din Primărie afirmând că relația dintre cei doi este de actualitate, participând la ospețe și petreceri comune”, scria anul trecut REPORTER DE IAȘI.   


Citeste si...
Nota
(1 Vote)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare