fbpx
 
SCANDALOSUL CAZ CHIRICA-SACAGIU: primarul dă o parcare cerută de tot Iașul pe profitul de milioane al unui afacerist din cercul propriu

SCANDALOSUL CAZ CHIRICA-SACAGIU: primarul dă o parcare cerută de tot Iașul pe profitul de milioane al unui afacerist din cercul propriu


În 2012, Radu Sacagiu a cumpărat monumentul din fața Sinagogii deși știa că nu poate construi nimic pe acesta. Drept dovadă, într-o lună cerea deja schimb de terenuri cu Primăria. Monumentul dedicat evreilor uciși la Pogrom fusese construit în 2011 tot din banii ieșenilor. Nichita a refuzat schimbul, dar Chirica l-a acceptat în 2017: i-a dat lui Sacagiu fix terenul care îi lipsea lângă Palatul de Justiție pentru a construi un bloc pe 1.400 mp. Schimbul a fost pe zero lei, deși potențialul celor două terenuri este total diferit. Ieșenii i-au făcut monument lui Sacagiu, din banii lor, apoi i-au dat și un teren gratis, ca să se îmbogățească – opera lui Chirica. Primarul minte în față: spune că așteaptă proiectul tehnic pentru o parcare subterană pe două niveluri lângă Palatul de Justiție, apoi recunoaște că i-a dat terenul lui Sacagiu și nu mai poate construi nimic. Dezvoltarea Iașului, invocată de Chirica, este compromisă chiar de cadourile pe care le face afaceriștilor din cercul propriu. Radu Sacagiu l-a însotit pe Mihai Chirica în periplurile acestuia prin Israel, în anii 2018-2019.

Caz concret, flagrant, în care primarul Mihai Chirica a acționat pentru sporirea averii personale a unui om de afaceri evreu în dauna ieșenilor. Un păgubos schimb de terenuri, perfectat în 2017, îi permite lui Radu Sacagiu edificarea unui proiect imobiliar pe tăpșanul de lângă Palatul de Justiție din Tg. Cucu.

Astfel, Primăria și-a diminuat cota de teren pe care o avea acolo, fiind practic în imposibilitatea de a mai construi o parcare mare cerută cu insistență de procurori, judecători, avocați, notari, justițiabili.

La schimb, Primăria a primit un teren în față la Sinagogă, pe care se află un monument, teren pe care tot statul îl cedase comunității evreiești în urmă cu 18 ani și pe care nu se poate construi nimic.

Ingredientul secret al afacerii: Radu Sacagiu, beneficiarul acestui schimb, a făcut parte din alaiul primarului Chirica la vizitele întreprinse în Israel în 2018 și 2019.

Personalități mondiale la inaugurare

Tunul dat de Radu Sacagiu cu ajutorul primarului Mihai Chirica este de proporții epice. Povestea, structurată cronologic, își are începuturile în 1976. Atunci, în fața Sinagogii Mari din Tg. Cucu a fost ridicat un obelisc în memoria victimelor Pogromului de la Iași.
În 2001, Fundația Caritatea, a comunității evreiești, a primit un teren de 420 mp, situat pe strada Cucu 44 (strada Sinagogilor 9), parcelă dobândită prin reconstituirea dreptului de proprietate. Mare parte din monument se află pe acest lot de 420 mp.

În 2011, deci după 10 ani de la acel moment, obeliscul a fost refăcut de Primărie, din marmură neagră. A fost inaugurat pe 28 iunie 2011 cu ocazia comemorării a 70 de ani de la Pogrom. La ceremonie au participat Gheorghe Nichita (primarul de-atunci), marele rabin Menachem Hacohen, directorul Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Paul A. Shapiro, generalul israelian Abraham Almog, rabinul Abraham Ehrenfeld, directorul tehnic Mihai Chirica (actual primar) și președintele Comunității Evreilor din Iași, Abraham Ghiltman.

Radu Sacagiu a luat un monument făcut din banii ieșenilor, apoi imediat a cerut un schimb de la Primărie, dând monumentul înapoi ieșenilor, care oricum era tot al ieșenilor. Iar Mihai Chirica a acceptat

Sacagiu cumpără cu 27.000 de euro
În octombrie 2012, deci la un an și câteva luni de la refacerea obeliscului din fața Sinagogii Mari, Fundația Caritatea a vândut cei 420 de metri pătrați, incluzând și mare parte din ansamblul statuar. Cumpărător a fost SC Ringala Invest, cu Radu Sacagiu administrator. Prețul tranzacției a fost de 27.000 euro, deci undeva la 64 euro/mp.
Prima concluzie: Fundația Caritatea a vândut către un om de afaceri un teren din fața Sinagogii Mari cuprinzând monumentul ridicat în memoria victimelor Pogromului.

A luat ca să ceară schimbul
Aproape imediat, tot în 2012, Sacagiu a solicitat Primăriei realizarea unui schimb de terenuri. Adică, el să cedeze parcela cu obeliscul, iar Primăria să-i dea la schimb o altă suprafață la câteva sute de metri depărtare, lângă actualul Palat de Justiție, mai ales că omul de afaceri mai avea și alte terenuri acolo. Practic, Sacagiu s-a folosit de o achiziție extrem de ieftină, cumpărând, în mod aberant, un monument istoric, pentru a obține de la Primărie un teren ultracentral, al cărui preț era exorbitant.

Șefii Primăriei i-au răspuns că sunt de acord cu condiția ca Sacagiu să mai achite o diferență de 65.220 euro. Acesta a acceptat să plătească diferența, însă, din motive neștiute, afacerea nu s-a mai concretizat.

În comunitatea evreiască din Iași au fost voci revoltate de faptul că Fundația „Caritatea”, cunoscută pentru pragmatismul său financiar, și-a permis să vândă acel teren cu puternică încărcătură istorică. Fundația evreiască și-a vândut practic istoria.
Sacagiu a cumpărat, oficial, o piață
În 2015, mai exact pe 25 noiembrie, pe când Primăria Iași era condusă de Mihai Chirica, primar interimar, acesta a propus consilierilor locali un proiect de hotărâre potrivit căruia scuarul din fața Sinagogii Mari să poarte denumirea de „Piața Prieteniei Româno-Israeliene”. Toți cei 23 de consilieri locali prezenți au votat „pentru”. De fapt, Chirica a denumit o piațetă, deși mare parte din amplasamentul acesteia era proprietate privată, a firmei Ringala a lui Sacagiu.

Radu Sacagiu și soția sa, pe numele căreia e firma pe care se construiește noul bloc din Tg. Cucu

Nichita refuzase schimbul
În 2016, Sacagiu a revenit cu o adresă la Primărie, cerând din nou schimbul de terenuri. În cererea adresată primarului în februarie 2016, Sacagiu folosește obeliscul și „Piața prieteniei” drept argumente pentru a i se aproba schimbul. „Pe terenul propus schimbului (...) în zona Cucu 44, în fața Sinagogii Mari din «Piața Prieteniei Româno-Israeliene» se va putea menține monumentul victimelor pogromului de la Iași pe amplasamentul actual”, a scris Sacagiu, sugerând printre rânduri că monumentul și piața ar fi altfel în pericol.
În plus, omul de afaceri spunea că vrea teren lângă Palatul de Justiție pentru că acolo avea deja două parcele de 480 mp, respectiv 496 mp și cu cei din schimb ar putea avea o suprafață mai mare pe care să ridice un imobil.

Recapitulăm: Primăria face un monument cu acordul comunității evreiești, aceasta vinde ulterior terenul cu tot cu monument, iar cumpărătorul are pretenția ca tot Primăria să-i dea un alt teren ultracentral, la schimb cu monumentul, deși nu-l obligase nimeni să facă achiziția. Fostul primar Gheorghe Nichita a explicat acum: „N-am fost de acord să fac schimbul deși Radu Sacagiu era din Dorohoi, ca și mine. Nu mi s-a părut corect să-i dea Iașul un teren foarte valoros doar pentru că el cumpărase un monument. Nu-l obligase nimeni să o facă. Văd că acum s-a făcut schimbul. Probabil, Mihai Chirica are o altă viziune”.

Chirica joacă sceneta „dezastrului iminent”

Amenințarea voalată a lui Sacagiu privind destinul monumentului și al piațetei a fost receptată la Primărie, regăsindu-se, ulterior, în nota de fundamentare a proiectului de hotărâre pentru schimb. „Pentru rezolvarea pe cale amiabilă a acestei probleme, luând seama de solicitarea petentului, municipalitatea propune schimbul echivalent (...)”. Șefii Primăriei au inoculat în fundamentare ideea că amenințarea lui Sacagiu e o chestiune serioasă, care trebuie luată în seamă, deși posibilitatea demolării monumentului nu apăruse în nicio dezbatere publică.

Mai mult, tot din nota de fundamentare s-ar putea înțelege chiar că obeliscul s-a construit pe când respectiva parcelă se afla deja în proprietatea lui Sacagiu, ceea ce este fals. Monumentul a fost construit în 1976, a fost refăcut în 2011, iar Sacagiu a cumpărat parcela abia în 2012, pe propria-i răspundere.

SCHEMA ÎNTREGII AFACERI (apasă pe poză)

Consiliul doarme, schimbul e parafat
Primăria a comandat o evaluare a terenurilor la experți independenți. Concluzia acestora: terenul lui Sacagiu din fața Sinagogii a fost estimat la 113.720 euro, deci fiecare dintre cei 420 mp valora 1.245 lei (270 de euro). Dincolo, lângă Palatul de Justiție, un metru pătrat a fost evaluat la 1.269 lei (276 euro). Deci, în final, s-a parafat schimbul. Sacagiu a dat cei 420 mp (cuprinzând obeliscul și Piața Prieteniei), iar Primăria i-a oferit 412 mp în Elena Doamna, lângă Palatul de Justiție, dar și lângă celelalte două proprietăți ale sale de 480 mp și 496 mp. Schimbul a fost aprobat într-o ședință a Consiliului Local din decembrie 2017. Prezenți au fost 25 de aleși din 27. Unanimitate.

Sacagiu a dat la schimb ceva ce nu avea
Acest schimb de terenuri este scandalos din mai multe puncte de vedere.
1) Sacagiu a cumpărat în 2012 de la Fundația Caritatea cu 27.000 de euro, iar după cinci ani a primit la schimb un teren evaluat la 113.000 euro, adică de peste patru ori mai mult.
2) În cei cinci ani s-a topit și diferența de 65.220 euro pe care Primăria o ceruse inițial.
3) Sacagiu a dat la schimb Primăriei terenul din fața Sinagogii, parcelă care este moartă din punct de vedere imobiliar. Acolo nu se va putea construi nimic. De fapt, în documentația de la Primărie s-a vorbit, aluziv, de situația parcelei: „Terenul se află situat în zona de protecție a monumentului istoric – Sinagoga Mare – înscris în lista aprobată prin ordin (...)”.

Pe de altă parte, Sacagiu a primit 412 mp fix între cele două terenuri pe care le mai avea pe Elena Doamna de 480 mp și 496 mp. Deci, în total, și-a făcut o suprafață de aproape 1.400 mp. Valoarea terenului a crescut instant, exponențial. O suprafață de teren mai mare, compactă, permite construirea unui imobil cu indicatori urbanistici mai generoși, o mai mare amprentă la rol, un mai mare regim de înălțime. Una e să faci un bloc pe 500 mp, alta e să ridici imobile pe 1.400 mp. Diferența se traduce într-un profit suplimentar de milioane de euro.

Radu Sacagiu a mai construit un bloc în zona Tg. Cucu, în spatele Palatului de Justiție, și a vândut apartamentele cu prețul record de 2.000 de euro/mp.

Terenul Primăriei era exact la mijoc, între parcelele deținute de omul de afaceri. Fără această alipire, Sacagiu n-ar fi putut construi nimic.

 

Terenul din fața Palatului de Justiție era al Primăriei și aici, în centrul Iașului, toată lumea cerea o parcare subterană. Nu se va mai face nimic: Mihai Chirica a dat terenul unui apropiat

Evaluatorii fac treaba exact cum vor afaceriștii

Așadar, Sacagiu a dat un teren mort din punct de vedere economic și a luat unul care i-a sporit valoarea celorlalte două parcele alăturate.

Discutabile sunt și concluziile celor care au făcut evaluarea suprafețelor din Elena Doamna și Cucu. Tot în 2017, Iulian Dascălu a cumpărat teren pe Sf. Andrei, de la privat, cu 1.000 de euro/mp.

Precizarea evaluatorului despre terenul de la Sinagogă: „Evaluarea se efectuează în ipoteza specială că terenul este liber, fără construcții”. La descrierea amplasamentului se precizează: „La data inspecției, terenul este liber”. Or, acolo era deja obeliscul ridicat în memoria victimelor Pogromului.

În același raport de evaluare se menționează: „O utilizare probabilă este cea actuală”. Evaluatorul admite că cererea de terenuri, în respectiva zonă, este constantă venind din partea investitorilor pentru spații de birouri sau bloc de locuit (analiza cererii).

În schimb, în analiza ofertei, aceasta este „limitată” deoarece „zona este ocupată în proporție de 80% de construcții, fiind disponibile puține terenuri neconstruite”. Deci, deși cererea de teren din partea investitorilor e mare, oferta de parcele libere acolo e mică, evaluatorul spune că cea mai bună utilizare a celor 420 mp e cea actuală, de piațetă.

Terenul lui Sacagiu, valoare comercială zero

Pare o contradicție. De fapt, ce nu spune evaluatorul e că acolo nu se va putea construi niciodată nimic deoarece Sinagoga, monument istoric, e doar la câțiva metri depărtare și Direcția de Cultură nu-și va da niciodată acordul.
Estimarea valorii de piață s-a realizat prin metoda comparațiilor directe care, spune evaluatorul, oferă o valoare similară prețurilor practicate pe piață atunci când există un număr de tranzacții/oferte suficiente. Valoare stabilită: 420 mp de teren la 113.720 euro (522.990 lei), adică 1.245 lei (271 euro) pentru un metru pătrat. Un calcul sec, matematic, fără a lua în seamă condițiile specifice din fața Sinagogii care nu vor permite nici măcar construirea unui coteț de câine.

Toată lumea cerea acolo o parcare subterană. Chirica tace

4) Primăria a cedat 412 de metri pătrați dintr-o parcelă mai mare, de 1.850 mp pe care o deținea lângă Palatul de Justiție. Deși, după construirea noii clădiri în care acum funcționează Tribunalul și Curtea de Apel, magistrații, avocații, notarii, dar și ieșenii care au procese au reclamat necesitatea construirii unei mari parcări în acea zonă, Primăria a preferat să înstrăineze cei 412 mp, deci să rămână cu 1.438 mp. O suprafață mai mare, eventual compactă, ar fi însemnat o parcare mai mare, modernă, subterană, așa cum sunt în toate orașele europene cu pretenții, în zonele centrale. Mihai Chirica invocă dezvoltarea Iașului, dar a compromis un proiect edilitar extrem de important, cerut de toată suflarea orașului, pentru beneficiul unui singur afacerist.

Dimpotrivă, Primăria trebuia să cumpere terenul de la Radu Sacagiu și să facă parcarea subterană, și nu invers.

Pe Facebook sunt multe fotografii din excursiile lui Mihai Chirica în Israel. În multe imagini, omul de afaceri Radu Sacagiu apare lângă primar, ca și Dan Fiterman, patronul Arcadia Hospital

Chirica demagogul: „Fac parcare”

Jurnaliștii REPORTER DE IAȘI i-au întins o capcană primarului Chirica în care acesta a picat. Într-o conferință de presă, de vineri, REPORTER DE IAȘI l-a întrebat inițial pe primar, fără a aminti inițial de schimb, dacă are în intenție să construiască o parcare lângă Palatul de Justiție.

„Va fi o parcare subterană acolo. Noi avem 590 de metri la strada Elena Doamna mai este o proprietate de 1.280 de metri care aparține unui deținător. Prin certificatul de urbanism acolo este prevăzută o parcare subterană, iar noi cei 590 de metri vrem să-i transformăm în spațiu verde care va borda spre strada Elena Doamna Palatul de Justiție (...) Având în vedere diferența de nivel dintre strada Pantelimon și și strada Elena Doamna ies cel puțin două niveluri de parcare”, a spus Chirica.
Prin acest răspuns, Chirica a admis că va face o parcare, dar n-a lămurit unde și cum o va face. Care este suprafața de teren ce va fi destinată parcării, când va fi făcută, cât va costa? Va fi un sistem de parteneriat cu „deținătorul” privat?

Prins în capcană: a făcut terenul cadou
A doua întrebare a REPORTER DE IAȘI adresată primarului: care a fost raționamentul pentru care s-a realizat schimbul de terenuri Sacagiu – Primărie?

Chirica a dat un răspuns neinteligibil, ca și cum n-ar fi găsit niciun argument: „Raționamentul este foarte simplu (...) O suprafață de teren care venea așezată aproape în totalitate pe monumentul dedicat celor care au murit în timpul Holocaustului, monumentul celor 13.500 de victime, din partea dreaptă. Și-acolo s-a făcut schimbul, întregindu-și o altă suprafață de teren acolo unde de altfel mai are și o construcție tangentă între Maior Eremia Popescu și strada Pantelimon. Acesta este raționamentul”.

Nu a explicat de ce Primăria a cedat din terenul de lângă Palatul de Justiție și nu a cumpărat pentru a putea face acolo o mare parcare. Practic, i-a oferit pe tavă lui Sacagiu o bucată compactă de teren.

Sacagiu și Chirica, în excursii în Israel
A treia și ultima întrebare pe această speță adresată de REPORTER DE IAȘI lui Chirica: „Care sunt, atunci, raporturile dintre dumneavoastră și Radu Sacagiu în condițiile în care ați fost împreună în delegațiile din Israel în 2018 și 2019?”. Adică, cei doi, Chirica și Sacagiu au fost de mai multe ori în diferite vizite în Israel.

„Nu există niciun raport. Dumnealui face parte comunitatea evreilor din Iași și a mers împreună cu noi, pe banii lui desigur (...). Dar lucrurile nu au nimic de-a face. Eu simt unde vreți să bateți. Nu suntem, să spunem, despărțiți de acest oraș. La fel mergem și cu comunitățile de italieni și cu comunitățile de germani (...). Nu există niciun fel de legătură subiectivă aici”, a afirmat Chirica.

Primarul a spus că n-ar fi subiectiv nici în deciziile pe care ar trebui să le ia la cererile lui Iulian Dascălu, ca exemplu. Întrebările sunt: a fost Iulian Dascălu cu Mihai Chirica în excursii în Israel? A fost Iulian Dascălu cu Mihai Chirica în excursii în orice alt loc pe Pământ? Este Iulian Dascălu la nivelul lui Radu Sacagiu?

Terenul colorat în galben era al Primăriei. Cel care a fost cedat era chiar în mijloc, între două mici insule ale lui Sacagiu și Hatmanu. Fără acest teren, cei doi afaceriști nu puteau construi nimic. Acum, Primăriei i-au mai rămas doar câteva rămășițe pe margini și nu mai poate amenaja parcarea. Palatul Justiției rămâne izolat

Au luat tot platoul „moca” de la Chirica

În urma schimbului din decembrie 2017, Sacagiu deținea prin Ringala trei parcele de teren de 412 mp, 496 mp și 480 mp, care erau vecine, însă nu sub forma unei suprafețe compacte. Potrivit schițelor, cea de 496 mp era la stradă, dădea în Elena Doamna.

În noiembrie 2018, societățile Holim.H și Hadar Proprietăți au cerut alipirea a patru numere cadastrale. În Holim.H asociat unic și administrator este Oana Irina Hatmanu, iar în Hadar Proprietăți fondatori și administratori sunt Maria Diana Roșca și Simona Odet Sacagiu, soția lui Radu Sacagiu.

Deci, terenurile lui Sacagiu cele trei și-un al patrulea au fost alipite și măsoară acum 1.614 mp, toate la un loc. Culmea, terenul de 496 mp de la stradă a lui Sacagiu figurează acum ca fiind al Primăriei, deși nu există documente publice care să ateste un al doilea schimb. Deci, Sacagiu și Hatmanu au acum o singură parcelă, compactă, de 1.614 mp, cu un singur număr cadastral.

Pentru acest teren, firmele Holim.H și Hadar Proprietăți (ale soțiilor lor) au demarat procedurile pentru realizarea unui Plan Urbanistic Zonal. „Construire imobil servicii publice, servicii de interes general, activități productive mici și mijlocii nepoluante, locuințe, parcare subterană și supraterană pe teren proprietate”.

E greu de prevăzut cum se vor așeza blocurile lui Sacagiu și Hatmanu pe platoul din Tg. Cucu, pentru că sunt în imediata apropiere a Palatului de Justiție și îl vor masca aproape complet.

Nu mai e loc de nicio parcare
În aceste condiții, e greu de înțeles unde ar vrea primarul Chirica să facă parcarea subterană anunțată. La rândul său, contactat telefonic, Radu Sacagiu a declarat că încă nu a decis 100% ce va face pe acel teren. „Ne gândim la mai multe variante de dezvoltare imobiliară, încă n-am luat o decizie”, a spus Sacagiu. Acesta a admis că a fost în Israel cu primarul, însă a precizat că n-a făcut parte din „suita” acestuia. Facebook-ul e plin însă de fotografii cu cei doi în periplurile prin Țara Sfântă.

Teren gratis pentru apartamente vândute cu 2.000 de euro/mp
Tot acolo, pe strada Maior Eremia Popescu, cei doi, Radu Sacagiu și Ioan Hatmanu, au ridicat un bloc cu spații comerciale și apartamente, un P+4. Blocul e finalizat de un an și jumătate, însă luna trecută a fost depusă o cerere pentru modificare și extindere PUZ în vederea etajării construcției. Astfel de cazuri de modificare a PUZ sunt extrem de rare și mult mai rare cele care primesc și aprobarea.

Ca un amănunt, când a ridicat blocul, Hatmanu a mai avut nevoie de teren pentru parcare. A luat 442 mp de la latifundiarul Ioan Zapodeanu și de la soția acestuia cărora, la schimb, Hatmanu le-a dat două apartamente de-o cameră în acel bloc.

Article image
Dragoș și Vasile Gafița merg cel puțin o dată pe an la Muntele Athos, fiind foarte evlavioși. Acum, a mers și prietenul lor, primarul Mihai Chirica. Familia Gafița căpușează de ani de zile Primăria Iași, furnizând produse de milioane de lei, exclusiv prin încredințare directă. În același timp, cei doi sunt în primul cerc de prieteni ai primarului, relația pe care acesta însă o neagă în fața presei. Soția primarului devenise...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Aprilie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30