fbpx
 
Terenul Primăriei este la bulevard, chiar în fața clădirilor Iasitex (Foto: Raul Chiș) Terenul Primăriei este la bulevard, chiar în fața clădirilor Iasitex (Foto: Raul Chiș)

CAZ STUPEFIANT DE DISCRIMINARE la Primăria „iubirii și înțelegerii”: proprietarii IASITEX cereau de doi ani terenul pe care Chirica i l-a dat lui Zămosteanu


3 MAI 2019 - Mihai Chirica semnează răspunsul către Agroland Capital SA, deținătorii patrimoniului Iasitex: „Cererea a fost amânată până la clarificarea situației juridice a terenului”. 24 MAI 2019 – viceprimarul Gabriel Harabagiu semnează „aprobarea schimbului de imobile dintre M. Chim și Municipiul Iași, 1.961 mp în Bd. Primăverii nr. 2”. Acum nu mai trebuia clarificată situația juridică, terenul era bun pentru Cristin Zămosteanu. Harabagiu a semnat proiectul de schimb cu M.Chim în condițiile în care soacra sa a obținut un apartament de la această firmă cu un discount de 50%, pe care nimeni altcineva din bloc nu l-a primit. Chirica nu explică public decizia sa, deși mărturisește zilnic cât de multă dragoste și înțelegere are pentru ieșeni. Compania Agroland amenință cu procese și plângere penală.

Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu au umblat cu două măsuri. În timp ce se grăbeau să dea teren bun pentru blocuri firmei lui Cristin Zămosteanu, refuzau cererea de concesionare a unei firme din Bacău, Agroland Capital SA, care dorește să facă un proiect rezidențial în același loc, pe Primăverii.
Dădeau pentru M.Chim un teren pe care, în răspunsul adresat băcăuanilor, îl declarau cu situația juridică neclară și, astfel, imposibil de concesionat.

Pe ultimul răspuns este trecută data 3 mai 2019. La numai câteva zile, era promovată noua hotărâre de Consiliu Local pentru schimbul de terenuri Primărie-M.Chim, retrasă în ultima clipă de pe ordinea de zi. Motivul: tocmai amenințările Agroland Capital.

Mihai Chirica și Gabriel Harabagiu (în centru, la prezidiul Consiliului Local) au fost prinși în flagrant cu o decizie arbitrară, având cosecințe financiare de milioane de euro pentru un agent economic

Prima cerere, din 2017

În 2017, Iasitex SA depunea la Primăria Iași cerere pentru concesionarea suprafeței de 1.961 mp, situată în fața turnului de 8 etaje din Bd. Primăverii. La solicitare era atașat proiectul cu blocuri și o clădire de birouri. Terenul solicitat ar fi rămas cu aceași regim din prezent: parcare și spațiu verde, fiind necesar doar pentru lărgirea accesului la ansamblul rezidențial din planul doi. Solicitarea nu a primit răspuns.
Un an mai târziu, Iasitex, cu toate clădirile și terenul aferente, ajunge în proprietatea Agroland Capital SA, membră a Grupului SIF Moldova SA. „Am solicitat subrogarea Agroland Capital SA în cererea de concesionare a terenului de 1.961 mp din fața Iasitex, în scopul realizării parcării și spațiului verde”, ne-a explicat Vasile Romeo Eșanu, administratorul unic al Agroland SA.
Răspunsul Primăriei? „Nu se poate, trebuie lămurită situația juridică a terenului”.

Gabriel Harabagiu a semnat proiectul de hotărâre cu schimbul favorabil M.Chim, de la care soacra sa a obținut un apartament la jumătate de preț

Un refuz diplomatic

În 2019, Agroland face noi cereri, pentru aceeași suprafață de teren de la Iasitex. Cu același scop. Răspunsul, datat 3 mai 2019, este același: “Vă comunicăm că în ședința din 20.03.2019 a Comisiei de Analiză a solicitărilor de cumpărare/concesionare a unor bunuri imobile aflate în proprietatea Municipiului Iași, cererea dumneavoastră privind cumpărarea/concesionarea suprafeței de 1.961 mp , respectiv 900 mp teren situat pe Bdul Primăverii nr 2 a fost analizată și amânată până la clarificarea situației juridice a terenului”. Șah mat. Nu se concesionează pentru Agroland.

Patronii Iasitex voiau chiar să cumpere terenul solicitat

Terenul apare în schimbul cu Zămosteanu

În timp ce primarul răspundea că terenul de la Iasitex nu este disponibil pentru concesionare din cauze juridice, același edil punea pe tavă aceeași suprafață firmei M.Chim, aparținând investitorului imobiliar Cristin Zămosteanu.
În proiectul de hotărâre apare exact lotul cerut anterior și de Agroland Capital, cu același număr cadastral. În cazul schimbului cu Zămosteanu, situația juridică a terenului nu mai era o problemă.
„Probabil că au observat acel teren și cât este de bun tocmai la insistențele acestei firme. Atunci li s-a aprins becul. Acest caz este dovada clară a dublului standard a relației lui Mihai Chirica cu investitorii. și ”, spune Răzvan Timofciuc, consilier local.
REPORTER DE IAȘI a solicitat purtătorului de cuvânt al Primăriei, Sebastian Buraga, explicații despre răspunsurile diferite ale Primăriei în cazul aceluiași teren. Sebastian Buraga a precizat că instituția va răspunde pe Legea 544. I-a fost trimisă cererea, dar după o săptămână nu ne-a parvenit niciun răspuns.

Răspunsul dat de primarul Mihai Chirica investitorului Iasitex: „Cererea se amână”. Adică nu disperați, așteptați. Același teren era deja dat lui Zămosteanu

Agroland amenință cu un scandal-monstru

În comparație cu alte firme care nu au protestat, Agroland Capital a înaintat Consiliului Local o scrisoare de protest în care cere blocarea schimbului cu Zămosteanu și explică faptul că a cerut mai demult acel teren pentru un proiect în dezvoltare.
„Acolo avem un proiect de imobile cu 500 sau 600 de apartamente și cu o clădire de birouri făcută pe structura actualului turn Iasitex, de 8 etaje. Acel teren este singurul acces către turn și către halele din spate. Dacă Primăria îl concesionează acelui investitor, acesta construiește la câțiva metri de poarta noastră principală”, a mai spus Vasile Romeo Eșanu, directorul Agroland.

Imaginea arată că terenul Primăriei, odată concesionat către altă firmă, sugrumă accesul Iasitex spre propriile clădiri


În solicitarea adresată Consiliului Local, Agroland Capital face un istoric pe 11 pagini al întregii afaceri. Documentul arată cum cererile au rămas doi ani fără răspuns. Apoi, reprezentanții firmei se arată uimiți că, în timp ce tot cereau parcela, aceasta apare în schimbul cu Zămosteanu.
Atacă inclusiv problema valorii terenurilor propuse la schimb: “De asemenea, am constatat serioase nereguli în ceea ce privește modul de stabilire a valorii acestui teren, precum și în ceea ce privește imobilele care fac obiectul schimbului între părți”, se arată în documentul asumat de Romeo Vasile Eșanu.
Documentul este datat 23 mai, iar o zi mai târziu proiectul schimbului de terenuri Primărie-M. Chim a fost scos de pe ordinea de zi. “Am înțeles acum că și consilierii PSD se opun, nu cred că, o perioadă, va mai fi introdus pe ordinea de zi”, a precizat Răvan Timofciuc.

Pe actualul teren de la Iasitex există proiectul a șapte turnuri, pe lângă cel existent, cu o piațetă în față, la bulevard, exact terenul pe care primarul nu a vrut nici să-l vândă, nici să-l concesioneze

Un schimb controversat

Proiectul schimbului Primăria Iași-M.Chim SRL a fost promovat de tandemul Chirica-Harabagiu, aceștia motivând că ar fi în interesul orașului. Zămosteanu deține un teren de 6.600 mp lângă Teatrul Național, la Școala Pavelcu. Practic, acolo ar avea regim de înălțime mic, ar fi forțat că construiască puțin, scump, cu profit mic.
Soluția a venit de la șefii Primăriei, care i-au oferit 12.000 mp de teren la schimb, fără restricții pe înălțime la construcții. Motivul invocat: pe terenul de lângă Teatrul Național se va edifice un proiect cultural important pentru oraș.  
Proiectul a fost respins în trecut și readus mereu în discuție de primarul Mihai Chirica. La ultima încercare, pe lista terenurilor oferite M.Chim s-a strecurat din senin și spațiul verde din fața Iasitex.

Un om de paie, fără avere, fără studii, fără niciun trecut în afaceri, a preluat 95,1% din Oxygen Sport SRL exact când aceasta depunea dosar de finanțare europeană pentru dotări wellness și fitness. Centrele Oxygen sunt creația de ani de zile a milionarului imobiliar Cristin Zămosteanu, dar brusc acesta iese din firmă în favoarea unui necunoscut: Ion Nedelcu. Acesta este verișorul lui Puiu Nedelcu, om simplu, cu 4 clase, fo...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30