Chirica și Tiron sunt prieteni la cataramă: fiica ultimului se dedică și ea „cauzei” Chirica și Tiron sunt prieteni la cataramă: fiica ultimului se dedică și ea „cauzei”

BEBELUȘUL 2. Chirica și-a făcut partid pe ascuns: Pro Iași, inventat de fiica lui Tiron, de la Primărie

Planul secret al primarului Mihai Chirica pentru alegerile locale din 2020: un partid propriu. Pe 10 iunie, la Tribunalul București, interpuși ai lui Chirica au depus cerere de înregistrare a acestei formațiuni. Printre cei trei fondatori se află fiica unui om de încredere din Primărie, angajată la Salubris.

Flagrant: fiica unui șef din Primărie

Formațiunea, botezată „Pro Iași”, are trei membri fondatori, așa cum cere legea. Unul dintre cei trei este Oana Ancuța Macovei. Ea este fiica lui Vasile Tiron, cel care, oficial, îndeplinește funcția de director executiv în Primăria Iași și care, informal, este un soi de aghiotant al primarului Chirica.

Surse politice au declarat pentru REPORTER DE IAȘI că, în cazul în care nu va intra într-un mare partid care să-l ajute în alegerile de vara viitoare, intenția primarului independent Mihai Chirica ar fi să candideze din partea Pro Iași.  

Ar putea fi aprobat pe 23 iulie
Pe 23 iulie, adică marțea viitoare, Oana Ancuța Macovei, Costică Adrian Mititelu și Marius Cardasi, cei trei membri fondatori, au termen la Tribunalul București pentru acordarea personalității juridice partidului politic „Pro Iași”. Dacă dosarul cuprinde toate documentele cerute de lege și nu există contestații, partidul ar putea primi certificare chiar de săptămâna viitoare.


Pentru a fi 100% siguri că Oana Ancuța Macovei (foto jos) este una și aceeași persoană cu fiica lui Tiron și nu este o coincidență de nume, un jurnalist REPORTER DE IAȘI a sunat-o pe aceasta, pretextând că este un reprezentant al Tribunalului București care avea însărcinarea de a o anunța că s-a modificat ora înfățișării. „Da, am notat. Trebuie să vin eu personal?”, a spus Macovei jurnalistului incognito.


A fugit de răspunsuri
Ulterior, după câteva ore, REPORTER DE IAȘI, dezvăluindu-și identitatea, a sunat-o din nou pe Oana Ancuța Macovei pentru a o întreba, oficial, care sunt planurile în legătură cu acest partid, dar și cu candidatura lui Mihai Chirica la Primărie din partea acestei platforme politice. „Nu pot vorbi acum, sunt în timpul serviciului”, a spus Macovei. Deși întrebările i-au fost trimise și prin sms, aceasta nu a răspuns până la ora editării acestui material de presă.
Oana Ancuța Macovei este fiica lui Vasile Tiron, director în cadrul Primăriei Iași. La rândul său, Oana Macovei lucrează la o instituție subordonată Primăriei. Este șef birou la Salubris SA, societatea de salubritate a orașului.

Tiron, omul primarului
Context: folosirea Oanei Macovei ca paravan pentru un partid al lui Chirica are logică. Vasile Tiron, tatăl său, este unul dintre directorii din Primărie foarte apropiați de Mihai Chirica. Fost colonel MApN, Tiron, care a condus Centrul de Informații pentru Cetățeni pe vremea fostului primar Gheorghe Nichita, a fost unul dintre cei care s-au „orientat” rapid. Și, când Nichita a avut probleme de ordin penal, s-a lipit de noul șef, pe-atunci primarul interimar Mihai Chirica.

Mai mult, după alegerea acestuia din 2016, Tiron a fost promovat ca director. Relațiile lui Chirica cu reprezentanții MApN din Iași sunt intermediate de Tiron, acesta fiind cureaua de transmisie și în relațiile edilului-șef cu reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Mai mult, în numeroasele vizite întreprinse de Chirica în Israel, Tiron l-a secondat mai tot timpul. „Este genul perfect de executant”, l-au caracterizat surse din Primărie pe Vasile Tiron.

Încrederea s-a transformat în câștig financiar
Din postura de director în Primărie, Tiron a câștigat anul trecut peste 94.000 de lei net, adică o medie lunară de aproximativ 7.800 de lei, la care s-au adăugat 32.800 lei (2.700 lei net/lună) din pensia militară și alți 20.000 de lei (1.600 lei net/lună) ca membru CA la o societate subordonată Primăriei.

Deci, în fiecare lună din 2018, Tiron a avut venituri nete de peste 12.000 de lei, echivalentul a 2.600 de euro. Sursa informației: declarația de avere a soției, Lenuța Tiron. La rândul său, soția a câștigat anul trecut peste 60.000 de lei net (5.000 de lei/lună) din poziția de consilier superior la Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași. Anterior, acum câțiva ani, și Lenuța Tiron a lucrat în cadrul Primăriei Iași ca inspector superior la Finanțele Locale. 

Primarul schimbă foaia: interpuși care nu-i sunt rude

Recapitulare: Vasile Tiron, aghiotant al lui Chirica cu funcție și retribuție babane, cu fiica angajată la Salubris ca șef birou, îi întinde primarului o mână de ajutor pentru a înființa acest partid. „Practic, Tiron s-a folosit de fiica sa pentru a-i face hatârul șefului. Ce observăm? După ce s-a folosit de soții, soacre, frate și unchi pe numele cărora a trecut o parte din avere, Chirica s-a slujit în acest caz și de fiica unui subordonat”, a comentat o sursă de la vârful Primăriei.
Contactat telefonic, Vasile Tiron, aflat în concediu medical pentru o problemă la picior, a negat evidența, susținând că fiica sa nu înființează niciun partid. „Nu am cunoștință de așa ceva, nu știu, nu cred”, a îngăimat acesta.

Două explicații pentru înființarea formațiunii
De ce ar face Chirica un nou partid? Există cel puțin două explicații.

Un analist politic a exemplificat: „În primul rând, vorbim de o plasă de siguranță. Dacă Chirica nu intră nici în PSD, nici în PNL și nici în USR-PLUS, partide care i-ar spori zestrea de voturi, atunci ar fi mai bine să candideze de pe o platformă nouă care să creeze emulație și să-i aducă mai mult decât ar putea-o face ALDE sau Pro România, partide prea mici să-l ajute să ia și al doilea mandat”.

Apoi, ar mai fi criteriul financiar. „Pentru campania electorală, dacă formațiunea nou creată ia mai mult de 3%, și sigur va lua, atunci va putea să-și deconteze mare parte din costuri de la stat, prin rambursarea cheltuielilor efectuate”, a spus analistul care a dorit să-și păstreze anonimatul.

Miza financiară

Concret, pentru o listă de Consiliu Local, Consiliu Județean (CJ) și pentru candidatura la Primărie, respectivul partid poate angaja cheltuieli de ordinul sutelor de mii de lei ce, ulterior, vor fi decontate de stat.

În 2016, pentru lista de candidați la Consiliul Local al municipiului reședință de județ, limita maximă a cheltuielilor a fost stabilită la de 30 de ori salariul minim (care era 1.050 de lei), adică 31.500 lei.

Pentru candidatul la funcția de primar al municipiului reședință de județ, limita a fost 50 de salarii minime, adică 52.500 lei.

Similar, pentru lista de la CJ cheltuielile maxime au fost fixate la 100 de salarii minime, adică 105.000 lei. Acum, salariul minim este de 2.080 lei (2.350 lei – studii superioare) și e posibil să mai crească până la alegerile din vara viitoare. Dacă se menține schema decontărilor din 2016, rezultă că valoarea sumelor ce pot fi rambursate se va dubla, adică pentru CL, CJ și primar ar putea ajunge spre 400.000 de lei în 2020.

Edilul tace

În ciuda faptului că jurnaliștii REPORTER DE IAȘI l-au apelat telefonic în mai multe rânduri și i-au adresat și întrebările prin sms, primarul Mihai Chirica nu a vrut să facă niciun fel de declarație pe subiectul partidului „Pro Iași”. Nici Mititelu (foto jos), alt fondator, nu a vrut să discute despre partid – ciudat deoarece, de obicei, membrii de-abia așteaptă să își facă publicitate. Acesta administrează o sală de jocuri pe Bulevardul Independenței.   

Prin surprindere a fost luat Sorin Iacoban, coordonatorul local al partidului Pro România (a lui Victor Ponta), mai ales că denumirile celor două formațiuni sunt asemănătoare. „Habar n-am, mă voi interesa”, a spus Iacoban când i s-a solicitat un comentariu pe marginea înființării Pro Iași.
În al treilea rând, REPORTER DE IAȘI a încercat să ia o reacție și de la Florin Adrian Boca. Consilier local din partea PSD, acesta a fost unul dintre sponsorii primarului Chirica în campania din 2016. Poziția lui Boca ar fi fost interesantă în condițiile în care acesta este și nașul de cununie al Oanei Ancuța Macovei (fostă Tiron), cea care înființează Pro Iași. Nu am reușit.

Explicația secretomaniei
O ultimă precizare. De ce ar prefera Chirica să înființeze partidul prin interpuși și nu pe numele său direct? Analistul politic a explicat: „Probabil, i-a fost teamă că, dacă s-ar fi expus cu numele său, ar fi apărut contestatari, iar procedura în instanță s-ar fi derulat cu dificultate. Vedeți cazul partidului «Pentru Iași» al lui Andrei Postolache care nu a putut fi înregistrat în timp util pentru alegerile locale din 2016 din cauza contestațiilor. Astfel, Postolache a fost obligat să candideze independent și, deși a obținut 13% și putea avea 3-4 consilieri locali, până la urmă a intrat doar el în deliberativul local”.

Vrea să rupă de la USR-PLUS?
Apropo de Partidul „Pentru Iași” (partid pe cale de a fi desființat) și interesele celor pe care-i reprezintă: tineri, studii superioare, IT-iști, anti-PSD – sunt cei care, recent, și-au dat voturile către  USR-PLUS, alianță care a câștigat detașat alegerile europarlamentare din municipiul Iași. Nu întâmplător acțiunea de la Tribunalul București a fost depusă la două săptămâni după aceste alegeri.  

În al doilea rând, „Pro Iași” sună izbitor de apropiat de „Pentru Iași”, revelația alegerilor locale de acum 4 ani. Pare că primarul Chirica vrea să-i farmece pe cei 40% care au votat USR-PLUS în mai, inclusiv prin gestul de a zilele trecute, când s-a dat cu trotineta electrică.   

Article image
Spre deosebire de Primăria Iași, multe dintre marile primării din țară nu au secretizat numele persoanelor fizice în documentele de urbanism. Deși s-a confruntat cu uriașe scandaluri imobiliare, instituția condusă de Mihai Chirica a decis să ascundă informații vitale despre proiecte în derulare. 
Autor Iulian Mofteescu Reportaje 18 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(1 Vote)

Leave a comment

Antibiotice

Facebook

Arhiva ReporterIS

« Ianuarie 2020 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Go to top