fbpx
Print this page
Harabagiu își bagă hectarele în intravilan: moșier de la stat lângă Spital Regional, stadion și Sală Polivalentă

Harabagiu își bagă hectarele în intravilan: moșier de la stat lângă Spital Regional, stadion și Sală Polivalentă


Fix când pe OLX terenul a ajuns la 35 euro/mp în zona SRU, Harabagiu își cere lui însuși aprobarea PUZ pentru cei 15.000 mp pe care și i-a retrocedat tot cu concursul Primăriei. Bineînțeles, cererea pe site-ul Primăriei este anonimizată. Retrocedarea, realizată exact după fixarea amplasamentului viitorului spital regional. Alături vor mai sta noul stadion și o sală polivalentă. Pe strada lui Harabagiu va fi un fel de Manhattan. Totul, o coincidență. Încep să curgă milioanele.

Familia viceprimarului Gabriel Harabagiu a dat drumul la afacerile imobiliare cu caimac. Maria Țămboi, soacra acestuia, a depus la Primăria ginerelui solicitare pentru a introduce în intravilan cei 15.000 mp pe care-i deține pe platoul Șorogari. Suprafața de teren valorează acum peste jumătate de milion de euro.

Harabagiu și-a ales amplasamentul după stabilirea SRU

Odată obținut Planul Urbanistic Zonal (PUZ) în intravilan, valoarea terenului s-ar tripla, spun specialiștii imobiliari, adică ar face 1,5 milioane de euro din pix, prin simpla schimbare de încadrare a terenului.

În al treilea rând, în cazul dezvoltării unui proiect imobiliar, profitul familiei ar putea depăși 10 milioane de euro. Explicația: terenul soacrei Țămboi, grupat în două parcele, una de 0,5 hectare și alta de un hectar, se află la câteva sute de metri de amplasamentul viitorului Spital Regional de Urgențe (SRU).
Lovitura lui Harabagiu e colosală: soacra a luat terenul, în urma unei retrocedări controversate, după ce se stabilise amplasamentul SRU și, în plus, întreaga infrastructură de utilități, dar și rutieră va fi realizată cu fonduri de la Primărie.

Viceprimarul Harabagiu e într-o cursă contracronometru cu primarul Chirica în propria propășire imobiliară. Cei doi sunt cumătri și conduc Iașul

Harabagiu bagă terenul în intravilan
Pe 11 martie 2019, Maria Țămboi, soacra viceprimarului Gabriel Harabagiu, a primit de la Primărie un certificat de urbanism privind realizarea unui PUZ pentru introducerea terenului din Moara de Vânt în intravilan.

„Procedura e relativ simplă. Proprietarul terenului trebuie să întocmească o documentație. În primul rând, va încheia un contract cu un arhitect urbanist care-i va face lucrarea. Printre altele, sunt necesare actele de proprietate, studiul geotehnic al terenului, ridicarea topografică, apoi avizele de la diferite instituții”, a explicat, sub rezerva anonimatului, un urbanist.
PUZ-ul are o importanță capitală. Ulterior, pe baza indicatorilor din acest document, se va decide ce se va putea construi pe respectivul lot, care va fi procentul de ocupare a terenului (POT), care va fi coeficientul de utilizare (CUT), regimul de înălțime.

La 5 minute de Tg. Cucu
Terenul Mariei Țămboi este situat în Moara de Vânt sau platoul Șorogari cum i se mai spune. Prima parcelă, cea de 5.000 de metri pătrați este situată la o distanță de 3,5 kilometri de Tg. Cucu. Cel de-al doilea teren, cel de 10.000 mp, este la 5 km de Tg. Cucu, deci la 1,5 km de primul lot.
Acum, pe piața imobiliară, anunțurile de profil arată că terenurile în zonă care sunt la vânzare au un preț mediu de 35 euro/mp. Deci, cei 15.000 mp ai soacrei lui Harabagiu ar valora, la prima strigare, 525.000 de euro.
Dar toate parcelele aflate la vânzare sunt în extravilan, deci nu au niciun fel de documentație urbanistică pentru a se construi pe ele. După ce Țămboi va obține PUZ-ul, valoarea va crește.

„PUZ e documentația premergătoare autorizației de construire. Un teren cu un PUZ este mult mai valoros pentru că în acel act avem deja indicatorii urbanistici, adică știm ce și cât de mult se va contrui”, a afirmat specialistul în urbanism.

Practic, terenul lui Țămboi, cu un PUZ care să-i permită construcții generoase, ar tripla practic valoarea terenului, urcând-o la 1,5 milioane de euro.

Exact în zona lui Harabagiu, prețurile au ajuns la 35 de euro/mp. După ce se toarnă asfalt și se trage gaz, prețurile sar de 200 de euro/mp

O lovitură de milioane

Dar familia lui Harabagiu singură sau în asociere poate demara un proiect imobiliar în zonă. Primul lot de 5.000 de metri pătrați se află la 500 de metri în linie dreaptă față de amplasamentul stabilit pentru viitorul Spital Regional de Urgențe. A doua parcelă, cea de un hectar, aflată tot în fosta Podgorie Copou este la o distanță de 1,5 kilometri de SRU.
Să presupunem că pe cele două loturi de teren s-ar dezvolta două proiecte imobiliare, adică construcția de blocuri de locuit. Ca element de reper vom lua indicatorii urbanistici de la Spitalul de Urgență: POT – 30%, regim de înălțime 2S+P+5E+Eth.

Astfel, în cazul lui Țamboi, procentul de ocupare a terenului ar însemna o amprentă la sol a clădirilor de 4.500 mp. Cele șase niveluri (parter + cinci etaje) ar însemna o suprafață desfășurată de 27.000 mp. La o investiție de 500 euro/mp, complexul imobiliar ar implica costuri de 13,5 milioane de euro.

Din cei 27.000 mp, doar 80% adică 21.600 mp ar fi suprafața utilă pe care, dacă ar vinde-o cu 1.000 mp, ar însemna un venit de 21,6 milioane de euro. Deci, pe parametrii urbanistici ai SRU, un proiect imobiliar dezvoltat pe cei 15.000 mp ai Mariei Țămboi ar aduce un profit curat de măcar 8 milioane de euro.

Dacă POT-ul (talpa construcțiilor) ar crește la 50%, aplicând un calcul similar, profitul s-ar duce la peste 13 milioane de euro. În concluzie, pe platoul Șorogari, pe terenul Mariei Țămboi, păstrând indicatorii urbanistici de la SRU, s-ar putea construi peste 430 de apartamente a câte 50 mp suprafață utilă sau chiar peste 700 de locuințe dacă s-ar merge pe un POT de 50%.

Încă mai este vie pe terenul lui Gabriel Harabagiu. Concesiunea o încasează el

Toată infrastructura o asigură Primăria
Valoarea terenului Mariei Țămboi este dată de proximitatea cu loturile Primăriei. Astfel, pentru Spitalul Regional de Urgențe, al cărui PUZ este aprobat și care ar urma să fie ridicat cu bani de la UE, de la Guvern și din împrumuturi externe, Primăria a alocat 12 hectare de teren.

În imediata apropiere, lipite de această proprietate, Primăria mai deține alte 86 de hectare pe care primarul Mihai Chirica și viceprimarul Gabriel Harabagiu au anunțat intenția de a ridica o sală polivalentă și un nou stadion.
Pentru asigurarea căilor de acces spre spital se are în vedere o investiție, în primă fază, de aproximativ 16 milioane euro, sumă care ar urma să fie asigurată de Primărie și de Guvern. În plan se află și un proiect de supralărgire a bulevardului C.A. Rosetti. dar și amenajarea unei străzi de legătură de peste un kilometru spre amplasamentul SRU din Moară de Vânt.

Alte 2,5 milioane de euro ar urma să fie investite de ApaVital, printr-un proiect european, pentru realizarea sistemului de alimentare cu apă și canalizare.

Cererea de trecere în intravilan este anonimizată pe site-ul Primăriei. La cheremul lor

Primăria a dat pământ viceprimarului

Scandalos a fost modul în care familia lui Harabagiu a ajuns în posesia celor 1,5 hectare pe platoul Șorogari. Astfel, Maria Țămboi, soacra viceprimarului, a devenit proprietara terenului în 2017. Fișa de punere în posesie pentru neamurile viceprimarului Harabagiu a fost întocmită de Primărie la câteva zile după ce Guvernul a avizat amplasamentul Spitalului.

Ulterior, soacra Țămboi a cumpărat întreaga moștenire de la celelalte rude la un preț derizoriu, de doar 4,9 euro pe metrul pătrat. Aceasta a plătit aproximativ 73.500 de euro pentru acel teren.

Acest întreg traseu de retrocedare a fost dubios: neamurile soacrei au avut 2 hectare la granița dintre Iași și Miroslava. Inițial, în șesul Bahluiului au primit doar 0,5 hectare, iar pentru restul au solicitat să fie înscrise pe lista de despăgubiri. Au renunțat la despăgubiri, cerând, din nou teren. Și din sutele din revendicări pentru retrocedări în natură s-au găsit 1,5 hectare fix în inima Podgoriei Copou și fix pentru familia viceprimarului Harabagiu.

Contactat în repetate rânduri pe acest subiect, viceprimarul Gabriel Harabagiu nu a exprimat un punct de vedere.

Article image
Acum câteva săptămâni, procurorii DNA Iași au cerut de la Primărie actele care au stat la baza construirii unui bloc pe strada Petre Ispirescu din Tătărași. Numele dezvoltatorului: Marius Pătrașcu (foto sus). Personajul se învârte în lumea bună a politicii: joacă fotbal cu viceprimarul Gabriel Harabagiu și cu primarul Mihai Chirica, a fost în siajul fostului primar Gheorghe Nichita și, totodată, este cumătru cu Marius Ostaf...
Autor Cezar Moraru Anchete 20 Iunie 2019

Un om de paie, fără avere, fără studii, fără niciun trecut în afaceri, a preluat 95,1% din Oxygen Sport SRL exact când aceasta depunea dosar de finanțare europeană pentru dotări wellness și fitness. Centrele Oxygen sunt creația de ani de zile a milionarului imobiliar Cristin Zămosteanu, dar brusc acesta iese din firmă în favoarea unui necunoscut: Ion Nedelcu. Acesta este verișorul lui Puiu Nedelcu, om simplu, cu 4 clase, fo...
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Mai 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Articole similare