fbpx
 
Asimionesei (stânga) și Pleșcan pun bețe în roate unui proiect de 200 milioane de euro, răsturnând logica juridică a unui stat de drept Asimionesei (stânga) și Pleșcan pun bețe în roate unui proiect de 200 milioane de euro, răsturnând logica juridică a unui stat de drept

Haiducia Asimionesei-Pleșcan împotriva Prime Kapital este pistol cu apă. „Enormități juridice total neserioase”


Juriștii consideră atacarea privatizării Tomiris de către Teba, după 20 de ani, drept o glumă. Este arma cuplului Asimionesei-Pleșcan, sperând să obțină tergiversarea autorizației de construcție pentru un proiect de 200 milioane de euro. Legal, exista certificat de atestare a dreptului de proprietate, AVAS a dat certificat de încheiere a monitorizării post-privatizare, iar în toată țara au fost mii de fabrici cumpărate și ar trebui toate reanalizate. Asimionesei, prin acoliți, a deschis noi procese, după ce a fost notificat să elibereze spațiul, cu 6 luni înainte de data limită, conform contractului. La Iași avem haiducie la drumul mare, ca în vremurile lui Papură vodă.

Fabrica de zgomote a tripletei Asimionesei - Pleșcan – Tomașeschi a fost demantelată, în doi timpi și trei mișcări, de juriștii și avocații Prime Kapital.

Ghiocel Asimionesei, patronul informal al BZI, Ovidiu Pleșcan, patronul falimentarei Ispal, și avocatul Dragomir Tomașeschi vor să blocheze investiția imobiliară a Prime Kapital, un proiect de 200 de milioane de euro.

Uzând niște stratageme avocățești ieftine, cei trei pretind că terenul de 10 hectare pe care Prime Kapital îl cumpără de la Teba ar fi, de fapt, al statului. O aberație fără margini, un fals uriaș, au susținut avocații care aduc și argumente concrete. În plus, procesele aflate pe rol nu trebuie să întrerupă circuitul de autorizare a investiției, au afirmat reprezentanții Prime Kapital.

Teba a cumpărat Tomiris în anul 2000
În urmă cu câteva luni, Prime Kapital a anunțat că achiziționează 10 hectare de teren în Iași de la Teba Industry, suprafață pe care să dezvolte un mare proiect imobiliar, un ansamblu multifuncțional.

La scurt timp, o firmă aflată acum în insolvență, Ispal, fost chiriaș al Teba, a contestat calitatea de proprietar pe cele 10 hectare. Adică, acest teren n-ar fi fost al Teba, ci al statului. Motivul invocat: nu s-ar fi respectat condițiile din contractul de privatizare a fostei fabrici de mătase. Situație în care activul ar trebui să rămână în proprietatea statului.
Scurt istoric: în baza unei hotărâri de Guvern din 1990, societatea Tomiris SA a preluat activele Întreprinderii de stat „Mătase Victoria Iași”. Ulterior, în luna martie a anului 2000, grupul Teba a preluat 51% din capitalul social al SC Tomiris SA Iași, care producea țesături din mătase și fire tip mătase. Mai clar spus, firma s-a privatizat.

Ispal ocupa spațiul de la parter, iar BZI, ziarul lui Asimionesei, stă la etajul 1 din corpul administrativ. Primii au fost evacuați, Asimionesei încă mai are contract

Cavalerii dreptății: Asimionesei, Pleșcan, Tomașeschi

Revenind în prezent. Ca să pună bețe în roate proiectului Prima Kapital, Asimionesei (care și el, prin BZI, e chiriaș într-un spațiu al Teba), Pleșcan și Tomașeschi susțin că terenul ar trebui să revină statului pentru că nu ar fi fost respectate condițiile privatizării. „În opinia mea, terenurile societăților cu privatizări eșuate aparțin statului”, a clamat avocatul Dragomir Tomașeschi.
Judecătoria Iași și-a declinat competența către Curtea de Apel. Procesul va începe în toamnă.

„Acțiune având scop întârzierea tranzacției”
Din punctul de vedere al Prime Kapital, procesul n-are nicio noimă. „Acțiunea celor de la Ispal este vădit netemeinică, a fost introdusă în mod abuziv, cu unicul scop de a întârzia tranzacția dintre Teba și noi. Lucrăm cu avocați de renume care, fără rezerve, ne-au confirmat acest fapt. Ne vom îndrepta pe cale legală împotriva tuturor celor care inițiază sau susțin astfel de practici”, a declarat Adrian Cazan, coordonatorul departamentului juridic din cadrul Prime Kapital.

Explicațiile, în trei argumente simple. Ispal invocă faptul că Teba n-ar avea titlu valabil pe teren, pe motiv că a concediat angajații și că nu mai are destinația de platformă industrială, nu mai produce țesături.

Proces post-privatizare încheiat, conform legii

Argumentul 1: legea prevede ca respectivele societăți să aibă același obiect de activitate la data depunerii cererii pentru emiterea certificatului de atestare a dreptului de proprietate. Or, în cazul de față, certificatul a fost emis în 1994 când firma chiar cu asta se ocupa.
Argumentul 2: contractul de privatizare s-a respectat întocmai. Teba a preluat majoritatea acțiunilor (51%) în 2000, iar prin contract era obligată să păstreze același obiect de activitate timp de trei ani. Or, activitatea s-a păstrat timp de 9 ani, deci cu șase mai mult decât ceea ce era stipulat în contract.

Există în acest sens documente emise de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) care a confirmat, prin două adrese din 2007 și 2018, că procesul de monitorizare post-privatizare a încetat.

AVAS a certificat încheierea privatizării, constatând că „obligațiile asumate în cuprinsul contractului de privatizare și a contractelor subsecvente au fost îndeplinite”.  
Argumentul 3: este unul de bun simț. În toată țara au existat mii, zeci de mii de privatizări în urma cărora noile societăți, în timp, și-au schimbat obiectul de activitate. Ar însemna, pe logica Asimionesei - Pleșcan – Tomașeschi, ca toate acestea să-și piardă terenurile care să revină statului.

Blocarea autorizației, o enormitate
De fapt, care ar fi subtratul acestui proces? Ovidiu Pleșcan, patronul Ispal, este cel care a deschis acțiunea avându-l drept avocat pe Dragomir Tomașeschi, un personaj controversat, și drept gornetă de presă pe Ghiocel Asimionesei, patronul din umbră al BZI.

Scopul: să blocheze investiția Prime Kapital. Aceștia susțin că din cauza acestui proces, care va dura ani, Primăria nu poate emite autorizațiile de demolare și nici de construire pentru Silk District, proiectul celor de la Prime Kapital.
Aceasta este o altă enomitate. „Existența acestui litigiu sau a oricăror alte litigii sau plângeri împotriva Teba sau a autorităților, nu constituie în mod legal motive pentru ca Primăria sau oricare alte autorități să refuze sau să întârzie procesul de emitere a oricărui aviz sau autorizație necesare în vederea dezvoltării proiectului nostru. Proiectul respectă întru-totul prevederile legale”, a spus Adrian Cazan, coordonatorul deparamentului juridic din cadrul Prime Kapital.

Silk District a obținut avizul de mediu. Va fi un mix rezidențial-office-retail și spații verzi

Întârzierile, pe riscul funcționarilor

De altfel, chiar zilele trecute, proiectul a obținut unul dintre cele mai importante avize, cel de mediu. Juriștii consultați de REPORTER DE IAȘI au afirmat că dacă Primăria sau altă instituție refuză eliberarea avizelor, atunci șefii acestora se expun la riscuri de ordin juridic, mergându-se inclusiv până la răspunderea individuală penală și pecuniară.

Patronul ISPAL ignoră propriul faliment și evacuarea din cauza datoriilor: „Vreau 630.000 de euro”
Ovidiu Pleșcan, patronul Ispal, are o răfuială personală cu conducerea Teba. Motivul: Ispal a fost evacuată din spațiul Teba printr-o sentință irevocabilă a Tribunalului din decembrie 2018. Practic, Pleșcan a fost scos din spațiu din cauza datoriilor de ordinul sutelor de mii de lei acumulate la plata chiriei.
Ispal a deschis procese, acreditând ideea că evacuarea firmei a dus la prăbușirea afacerii. Într-unul dintre aceste dosare, Ispal cere despăgubiri de 630.000 de euro.

Însă, criza financiară prin care trece Ispal, societate aflată acum în insolvență, e mult mai veche. În 2016 a avut pierderi de 430.000 lei, iar în 2017 de 700.000 lei. Chiar patronul Ovidiu Pleșcan a fost afectat în calitate de persoană fizică de prăbușirea propriei firme, mai mulți creditori obținând executarea sa silită sau emiterea unor ordonanțe de plată.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, Ovidiu Pleșcan a explicat care-i sunt pretențiile. În primul rând, ar vrea o despăgubire de vreo 630.000 de euro. „Eu aveam contract de chirie până în 2027 și, pentru fiecare an, despăgubirea ar fi de 70.000 de euro”, a spus acesta.

Apoi, patronul Ispal a afirmat că a contestat evacuarea din spațiu. Despre datoriile la chirie nu prea vrea să vorbească, le-a trecut la capitolul „diverse”. Iar despre starea financiară a propriei firme a spus sec: „Pierderile firmei erau treaba mea”.

Într-un final, legat de această speță, Pleșcan a spus că va merge „până în pânzele albe”.

Asimionesei deschide procese pe bandă rulantă ca să nu plece
Tot în acest caz, mai multe firme din siajul lui Ghiocel Asimionesei au acționat în judecată Teba. Astfel, Vali Impex a depus o cerere de chemare în judecată prin care solicită anularea certificatului de urbanism în vederea elaborării Planului Urbanistic Zonal pentru respectivul proiect imobiliar.

Dar Vali Impex este chiriaș într-unul din imobilele Teba. E, de fapt, spațiul în care publicația Bună Ziua Iași (BZI) își desfășoară activitatea.

Totodată, o altă societate, Live Digital SRL, în calitate de comodatar cu privire la spațiul închiriat de Vali Impex, a deschis alte două litigii împotriva Teba, tot cu scopul anulării unor acte administrative.
Pe scurt, Ghiocel Asimionesei și BZI nu vor să părăsească spațiul închiriat de la Teba și pe care firma vrea să îl vândă către Prime Kapital. Acțiunile în instanță ale firmelor din siajul lui Asimionesei sunt considerate de avocații Prime Kapital ca relevând „reaua-credință a reclamanților”.

De fapt, procesele au fost deschise după ce firma care a închiriat, Vali Impex, a primit notificarea de încetare a contractului. Există o prevedere în contract potrivit căreia închirierea poate înceta la inițiativa oricărei părți cu transmiterea unui preaviz de 6 luni anterior datei de încetare cuprinsă în notificarea scrisă. Astfel, potrivit notificării de încetare din data de 28 iunie 2019, contractul de închiriere se va opri la 31 decembrie 2019.

Cel mai mare proiect Prime Kapital din România

Pe platforma Teba, compania Prime Kapital a anunțat că va realiza un important proiect imobiliar cifrat la peste 200 de milioane de euro. Astfel, acolo ar urma să fie edificate 2.500 de locuinţe, 100.000 metri pătrați de birouri clasa A, hotel cu 160 de camere şi săli de conferinţe, spaţii de retail şi servicii, o clinică medicală privată, zone verzi cu circulaţii pietonale şi spaţii de recreere.

Prime Kapital este un fond real-estate cu acțiune în Estul Europei, desprins din concernul sud-african NEPI, a cărui capitalizare este de miliarde de dolari. Prime Kapital a mai dezvoltat proiecte imobiliare în România la Bucuresti, Timișoara, Cluj și Pitești. La Iași deține și complexul comercial ERA.

Article image
Afacerea ISPAL se prăbușise cu mult timp înainte de vânzarea celor 10 ha de teren de către proprietarul Teba. Ispal are sentință definitivă de evacuare din cauza datoriilor din luna noiembrie 2018. Sunt 50 de creditori (furnizori și bănci) care au de recuperat bani de la Ispal. Anul trecut, Ovidiu Pleșcan, patronul Ispal, sugera public că Teba a primit avans 1 milion de euro ca să-i despăgubească pe cei evacuați, astfel că ...
Autor cristi tanasa Reportaje 26 August 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: