fbpx
 
La blocul lui Timofte au început să toarne și etajul 4, deși autorizația era pentru două etaje și un sfert La blocul lui Timofte au început să toarne și etajul 4, deși autorizația era pentru două etaje și un sfert

O banalitate: șmen imobiliar de 100.000 de euro, cu voie de la Primărie. Patru etaje pentru fericirea lui Timofte (ÎNREGISTRARE AUDIO)


Clădirea primise din PUZ o supraînălțare de 20%, dar acum s-a mai dat o dispensă de 20%. Blocul din Smârdan trebuia să aibă două etaje și un al treilea retras. Acum va avea etajul 3 complet și încă un etaj: patru ca la teatru.

Șefii orașului tocmai i-au băgat în conturi încă 100.000 de euro, net, controversatului dezvoltator imobiliar Laurențiu Timofte. După ce, în două rânduri, i-au respins solicitarea de supraetajare a imobilului din Smârdan, a treia oară, conducerea Primăriei a permis înălțarea cu încă 20%. Iar muncitorii sunt deja pe bloc și lucrează la extindere.

„Nu este nimic în plus, este normal ceea ce fac. Mai sunt patru apartamente sus. Asta este legal”, a afirmat Timofte.

În fapt, tot acest proces de edificare a blocului din Smârdan 53-55 a fost un lanț de forțări ale legii, reinterpretări și compromisuri cu instituțiile statului în detrimentul locatarilor din zonă. „Viața noastră este un calvar tocmai pentru că nu mai avem parte de liniște”, i-au spus oamenii și prefectului, într-o scrisoare.

Legal, era imposibil
Acum, pe Smârdan, Laurențiu Timofte ridică un bloc, pe numele părinților săi, cu subsol, parter, două etaje și-un al treilea retras. În luna mai a anului trecut și în ianuarie 2019, familia Timofte a cerut supraetajarea, însă a fost refuzată de Primărie.

Specialiștii din Palatul Roznovanu au și argumentat răspunsul, invocând faptul că nu erau întrunite „condițiile prevăzute de art. 2, alin. 4, lit. a^1 din Legea 50/1991”. Acel articol prevede că se permite modificarea pentru „lucrări de supraetajare a clădirilor cu încă un nivel, o singură dată, în suprafață de maximum 20% din suprafața construită desfășurată a clădirilor”.

Și totuși e posibil!
La blocul lui Laurențiu Timofte s-a specificat, clar, din Planul Urbanistic Zonal (PUZ) inițial că s-a aplicat o modificare cu 20% a coeficientului de utilizare a terenului (CUT), permisă prin lege. Mai limpede spus, supraetajarea avusese deja loc.
Stupoare, însă. După două respingeri, în martie 2019, Primăria i-a mai admis o supraetajare imobil cu 20%, ceea ce este complet ilegal. Vecinii, aprigi contestatari ai proiectului, sunt revoltați: „Golăneală ca asta, mai rar”.

Oamenii nu înțeleg cum, pe baza acelorași legi, solicitarea lui Timofte de supraetajare a fost de două ori respinsă și, a treia oară, admisă. „Probabil vom face plângere penală”, au afirmat aceștia, sub rezerva anonimatului.

Laurențiu Timofte e un individ cu trecut întunecat, fiind și acum amenințător

Timofte amenință: „Tare rău o să-ți fie”

De câteva zile, muncitorii lucrează la turație maximă pe șantierul acestui imobil. La etajul trei retras se fac amenajări atât pentru extinderea pe orizontală, dar au fost montați și stâlpi de fier beton pentru ridicarea unui nou nivel.
Contactat de REPORTER DE IAȘI, Laurențiu Timofte ba i-a amenințat pe jurnaliști: „De ce nu te liniștești tu, măi băiatule, dacă vezi că te las în pace? Liniștește-te, măi băiețașule, că tare rău o să-ți fie”...

...Ba a spus că nu știe ce lucrări exact fac muncitorii tocmiți de el: „Nu m-am uitat în proiect, nici nu mă interesează. Eu ce autorizație am, aia fac. Eu sunt plecat, nu știu ce se petrece acolo”. Pentru ca în final să admită că va mai amenaja câteva apartamente. „Mai sunt patru apartamente sus”, ceea ce, în concepția lui, ar fi perfect legal.

100.000 de euro pe nimic
Un simplu calcul matematic. Cele patru apartamente pe care Timofte le va face în plus îi vor aduce un profit net de peste 100.000 de euro. La o medie de 60 mp de apartament ar rezulta o suprafață construită de 240 mp.

La un preț de cost de 500 de euro/mp, rezultă că investiția lui Timofte pentru edificarea celor patru apartamente va fi de aproximativ 120.000 de euro. Din această suprafață nou realizată, doar 190 mp ar fi utilă, restul fiind ocupat de spații comune, scări. La un preț de vânzare de 1.200 euro/mp (zonă bună, în apropierea Palas, la mare căutare pe piața imobiliară) rezultă un venit total de 228.000 euro. Deci, profitul s-ar cifra la peste 100.000 euro.

Primăria lui Chirica și Harabagiu respinsese cererea de supraetajare. Acum se poate

Un bloc de scandal

Ridicarea acestui bloc a fost unul dintre cele mai vehement contestate proiecte din ultimii ani. Vecinii noului imobil au sesizat autoritățile, încă din faza de proiect, că le sunt încălcate mai multe drepturi.

Construcția a demarat în primăvara anului 2017 și trebuia finalizată anul trecut, însă termenul a fost prelungit pentru 2020. Vecinii au argumentat că imobilul se face într-o zonă în care rețelele de utilități nu permit branșarea unor noi consumatori, că nu există o rețea de drumuri care să preia traficul auto, că nu sunt locuri de parcare suficiente.

Poluarea, lipsa acordului vecinilor, nerespectarea legii privind însorirea au fost alte elemente reclamate. Pe perioada construirii imobilului, Timofte a fost controlat și amendat de mai multe instituții ale statului, Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad și Poliția Locală, agenții dispunând chiar desființarea unor lucrări neautorizate.

Article image
Sfidarea urcă până la cer: ieri Primăria dădea „RESPINS” la cererile lui Danile Niculiță și Laurențiu Timofte de a obține etaje suplimentare la blocurile lor din zona Smârdan, iar azi se dă decizia „APROBAT”. Totul seamănă cu un joc de-a șoarecele cu pisica pentru păcălirea ieșenilor. La Niculiță, scrie în PUZ-ul aprobat de Consiliul Local: „Nu se admit etajări ulterioare”. Trebuia să facă parcare la parter, dar Niculiță a ...
Autor Cezar Moraru Anchete 09 Aprilie 2019

Article image
Scrisoare către Prefect: inventarul a trei ani de abuzuri și interpretări aberante ale legii. Un proiect imobiliar de pe strada Smârdan a bulversat viețile a zeci de locuitori din zonă. Cel mai recent episod: dezvoltatorul Laurențiu Timofte încearcă să mai obțină un nivel la blocul ridicat deja.
Autor Cezar Moraru Anchete 23 Iulie 2019


Citeste si...
Nota
(2 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30