fbpx
 
Adăscăliței, achitat definitiv după ce a fost trimis în judecată de DNA

Adăscăliței, achitat definitiv după ce a fost trimis în judecată de DNA


Nouă muniție pentru pesediști: în 2015, pe vremea când era deputat al acestui partid, ieșeanul Constantin Adăscăliței a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA). După mai mult de patru ani de procese, Adăscăliței a fost achitat definitiv la începutul acestei luni. PSD și Adăscăliței pot striga acum că DNA i-au prigonit în scop politic, mai ales că procurorii au menționat că au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Inculpat, și fiul cel mare

Pe data de 7 octombrie, unul dintre faimoasele complete de 5 judecători a decis, cu majoritate, ca toți inculpații dintr-un dosar ajuns la Înalta Curte în iulie 2015 să fie achitați de definitiv. „Cap de listă” în acest dosar era Constantin Adăscăliței, acuzat de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în formă continuată, (16 acte materiale) și folosire cu rea-credință a bunurilor sau a creditului de care se bucură societatea.

Ceilalți acuzați erau fiul său cel mare, Constantin C. (complicitate la infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană, în formă continuată - 9 acte materiale și complicitate la infracțiunea de folosire cu rea-credință a bunurilor sau a creditului de care se bucură societatea, în formă continuată – tot 9 acte materiale), Dumitriu Vlasie, Pascaru Irina, Rotariu Anghel – Ciprian şi Toader Constantin.

A existat o opinie separată

În esență, lui Adăscăliției i s-a reproșat că a încălcat legea deoarece, în calitate de parlamentar, nu avea voie să se implice în activitatea de zi cu zi a unei firme de protecție și pază pe care o avea familia sa în Iași.

În comunicatul DNA prilejuit de trimiterea în judecată se scria că „În perioada august – decembrie 2014, în contextul în care una dintre firmele controlate de inculpatul Adăscăliței Constantin făcea obiectul unui proces civil, acesta a contactat mai mulți reprezentanți ai beneficiarilor unor contracte de prestări servicii, pentru a negocia încheierea acestor acorduri cu o altă firmă administrată, în fapt, tot de inculpat.

De asemenea, obiectul negocierii l-a constituit și facturarea și achitarea, în numerar, atât către inculpatul Adăscăliței Constantin, cât și către ceilalți inculpați sau persoane apropiate acestuia, a datoriilor pe care diverși beneficiari le aveau față de firma în litigiu.

În perioada iulie – decembrie 2014, inculpatul Adăscăliței Constantin, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a folosit cu rea-credință bunurile și creditul aceleiași firme aflată în litigiu, într-un scop contrar intereselor acesteia, urmărind, totodată, să favorizeze alte societăți la care acesta avea interese direct sau indirect.”

Achitați în primă instanță în decembrie 2017, toți inculpații au scăpat definitiv de anchetă pe 7 octombrie, după apelul DNA. Dintre cei cinci judecători din apel, unul a avut, însă, opinie separată și a susținut că Adăscăliței și fiul său au fost vinovați de efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, respectiv complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni, în cazul juniorului.

În primă instanță, la Adăscăliței motivarea achitării a fost că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”, în apel fiind, cel mai probabil, aceeași justificare.

I s-a tras de la un amic

Parte civilă în dosarul întocmit de DNA a fost Ioana Nadolu, o femeie din București, interpusă a unui fost prieten și partener de afaceri al lui Adăscăliței, faimosul Emilian Schawrtzenberg. Cei doi s-au certat, iar Nadolu a preluat cu forța  activitatea firmei de protecție și pază IGS pe care o împărțeau Adăscăliței și Schawrtzenberg. Ulterior, primul și-a înființat o firmă nouă, NPS Security, și a încercat să „fure” contractele IGS, ceea ce a pus gaz pe foc. Dosarul de la DNA a pornit, de altfel, după o plângere a lui Nadolu. Între aceasta din urmă și ieșean a urmat, apoi, o serie de conflicte, acuzații și procese care nu s-au încheiat nici astăzi.

În prezent, Adăscăliței nu mai face politică, fiind dedicat doar afacerilor.

10 angajați de la Apele Române Iași au garantat credite contractate de către un șef din instituție pe nume Nicolae Trofin sau chiar au luat direct credite pentru el. Acum au popriri pe salarii pentru că directorul nu a plătit ratele. La fel a procedat și partenera sa de viață, Roxana Mihaela Chiruță: a luat creditele, nu a mai dat banii, iar subordonații lui Trofin achită nota. Evacuat dintr-un apartament pentru datorii, Tr...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 25 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: