fbpx
 
La câteva luni după nuntă, familia Sorin și Luminița Afloarei s-au lansat în afaceri cu acest automat de flori din Aeroport La câteva luni după nuntă, familia Sorin și Luminița Afloarei s-au lansat în afaceri cu acest automat de flori din Aeroport

Podul de flori PNL-PSD: liberalul Sorin Afloarei și-a deschis afacere în Aeroport, negociind personal contractul. „N-am fost cu treaba asta...”


Soția unui consilier județean PNL face afaceri la Aeroportul condus de PSD. Luminița Afloarei, prin firma Art Quarella Flowers SRL, vinde flori în Aerogară. Sâmbătă, 12 octombrie, a fost pus în funcțiune un automat de flori în terminalul T3, plecări/sosiri internaționale. Unic asociat al firmei, Luminița Afloarei (fostă Lupuca) este soția consilierului județean Sorin Afloarei. Dar Aeroportul Internațional Iași este instituție sub autoritatea Consiliului Județean din al cărui deliberativ face parte Sorin Afloarei. Surse din interior au susținut că la discuțiile firmei cu Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului, a participat chiar Sorin Afloarei, ceea ce ar conduce la un conflict de interese. Luminița și Sorin Afloarei sunt finii lui Costel Alexe, liderul organizației județene a PNL.

Primul aparat, la Arcadia

Firma Art Quarella Flowers SRL a fost înființată în luna ianuarie a acestui an de Luminița Lupuca, pe numele său de fată. Domeniul principal de activitate este „comerț cu amănuntul care nu se efectuează prin magazine, standuri, chioșcuri și piețe”.

În luna mai 2019, Luminița Lupuca s-a căsătorit cu Sorin Afloarei, consilier județean PNL. Nașii celor doi au fost Costel Alexe, președintele Organizației Județene Iași a PNL și soția sa, Raluca.

În august, Art Quarella Flowers SRL a inaugurat primul automat cu flori, la spitalul Arcadia din Cicoarei. „Am dat naștere unui nou concept în Iași, serviciul de vânzare al florilor prin automat, îi putem spune, simplu, cel mai scurt drum la florărie”, și-a prezentat conceptul Luminița Afloarei pe pagina de Facebook a firmei, postarea fiind din 7 august.

Una dintre ofertele de buchete

Întrebări-cheie

Pe 12 octombrie, adică sâmbăta trecută, Art Quarella Flowers a pus în funcțiune un al doilea automat de flori, în terminalul internațional T3 al Aeroportului.
Câteva întrebări de relevanță publică:
1) Cum va vota de acum Sorin Afloarei proiectele de hotărâre ale Consiliului Județean atâta timp cât soția sa are o afacere în interiorul aerogării?
2) Cum a reușit firma Art Quarella Flowers să închirieze/concesioneze respectivul spațiu din interiorul T3? S-a organizat vreo licitație?
3) Orice ieșean cu o idee de afacere poate, la fel de simplu, să-și monteze un automat la Aeroport?
4) La nivel politic, ce fel de opoziție face PNL Iași la PSD Iași dacă familia unuia dintre consilierii județeni liberali are afaceri la Aeroportul condus de un pesedist?
Joaca de-a abținerea
Contactat telefonic, Sorin Afloarei a negat că el a purtat negocierile cu Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului, pentru amplasarea mașinăriei. „Am fost la Aeroport, dar după ce am pus automatul. De afacere se ocupă soția mea”, a zis Afloarei.
Acesta a spus că a găsit o soluție pentru a evita conflictul de interese. „Deja a fost o ședință de Consiliu Județean la care, la vot, m-am abținut la proiectul ce privea Aeroportul. Nu mă voi abține la toate proiectele ce fac referire la activitatea Aeroportului, ci doar la cele care au în vedere patrimoniul, creșterea de tarife, regulamentul intern”, a declarat Afloarei. Deci afacerea cu florile determină un consilier județean să se abțină la vot, deși mandatul dat de ieșeni este imperativ, fără ingerința interesului său personal, nou apărut în relația dintre consilier și alegători.
A doua zi, l-am întrebat din nou pe Sorin Afloarei dacă își menține declarația că nu a negociat cu administrația Aeroportului închirierea unui spațiu în Terminal. I-am spus că deținem dovezi și răspunsul său a fost altul. Iată dialogul:
REPORTER DE IAȘI: - Ati fost sau nu să negociați contractul pentru automatul de flori, ați intrat sau nu în birourile Aeroportului?
SORIN AFLOAREI: - Nu.
- Sunteți sigur, da?
- La Aeroport nu am intrat, dar nu e nimic de negociat acolo, sunt niște tarife standard hotărâte prin Consiliul Județean, pe care le plătește toată lumea.
- Puteți fi suspectat de conflict de interese.
- M-am uitat bine în lege, eu, de exemplu, n-am voie să votez, ceea ce m-am și abținut de la vot de altfel, la niște cauze ce țin de tarifele de la Aeroport sau de organizarea lor internă.
- Deci răspunsul este că nu ați fost în birourile Aeroportului, deși sunt camere de înregistrare și 7-8 gardieni la punctul de control nr. 1, pe care noi i-am întrebat. 
- Da...
- Deci ați fost la administrația Aeroportului?
- Eu am fost la Aeroport, dar nu cu treaba asta.
- Deci înainte de-a mota automatul, ați mai fost în birourile Aeroportului. Cu ce treaba ați fost?
- Da, am mai fost. Cu chestii personale, treburi de Consiliu Județean, nu cu chestia asta...

Mai face Afloarei opoziție?

Într-un ghid privind incompatibilitățile și conflictele de interese publicat în 2017 de Agenția Națională de Integritate, se fac câteva referiri la situațiile în care se pot afla consilierii județeni. Astfel, legea „nu permite consilierilor judeţeni să ia parte la deliberarea şi adoptarea de hotărâri dacă au un interes patrimonial în problema supusă dezbaterii. Interesul poate fi personal sau prin soţie/soţ, afini sau rude de până la gradul al patrulea inclusiv”. Ghidul mai precizează: „Hotărârile adoptate prin încălcarea acestei prevederi sunt nule de drept”.
Totuși, cum ar putea vota Sorin Afloarei împotriva oricărei propuneri a directorului Aeroportului câtă vreme soția sa vinde flori în T3?

Cu finanțare europeană

Despre durata contractului și chiria lunară, Sorin Afloarei a spus că nu deține informații. „Atât știu, că aparatul ocupă un metru pătrat. Fiind o suprafață atât de mică, nu a fost nevoie de licitație. Firma a fost beneficiara unui program european, de genul Start-Up și a primit o finanțare de până în 40.000 de euro. Restul informațiilor le aflați de la soția mea”, a afirmat consilierul județean.

Într-adevăr, pe pagina de Facebook a Art Quarella Flowers la postarea ce face referire la automatul din Aeroport este menționat că proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, intitulat „Trei, doi, unu, start Nord-Est”.
Luminița Afloarei nu a vrut să detalieze condițiile colaborării cu Aeroportul. „Sunt în timpul serviciului și nu pot vorbi”, a spus aceasta înainte de a încheia convorbirea telefonică.

Nașul Alexe (dreapta) îl critică din greu pe președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, în timp ce familia finului s-a dedulcit la afaceri cu o instituție subordonată aceluiași Popa

Chiria, o nimica toată

Atât pe site-ul Aeroportului, cât și pe cel al Consiliului Județean există hotărârea 34/2013 prin care a fost stabilit cuantumul tarifelor pentru închirierea de spații. Poziționarea automatelor, indiferent de specificul lor, a fost calculată la 30 euro/mp/lună.

Surse din interiorul instituției au afirmat că tarifele aprobate în 2013 sunt valabile și astăzi. Plecând de la această ipoteză, rezultă că soția lui Afloarei ar achita, lunar, aproximativ 140 de lei pentru respectivul aparat. Automatul de flori montat în Aeroport funcționează pe principiul celui de cafea sau de mâncare, de gustări sau băuturi. Aparatul are 8 compartimente în care au fost introduse 8 aranjamente florale. Cel ce vrea să cumpere introduce banii sau achită cu cardul, selectează floarea pe care o dorește și ușa se deschide pentru a lua produsul. Sunt patru categorii de prețuri ale florilor: de 60, 70, 90 și 100 de lei. Adică, vânzând două flori la 70 de lei, Afloarei își achită chiria pe o lună. Un astfel de aparat poate costa și peste 10.000 de euro dacă este cumpărat de nou.
Până la ora editării acestei știri, Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului, nu a răspuns nici apelurilor telefonice, nici întrebărilor pe care jurnaliștii REPORTER DE IAȘI i le-au trimis prin sms.

Liberali și-n Opoziție, și la Putere. Cu lipici la banii publici
Grigore Nepotu (PNL) – foto jos- angajat în această vară la Asociația Zona Metropolitană Iași (ZMI) ca responsabil amenajarea teritoriului, strategii de dezvoltare. Asociația ZMI are sediul în Primăria Iași, iar președinția este deținută de primarul Iașului;


Daniel Juravle (PNL) - șef birou „Cooperare Economică la Primărie. Media lunară salarială în 2018 pentru perioada august – decembrie a fost de peste 5.400 de lei. Totodată, Juravle a fost membru CA la Salubris, societate subordonată Primăriei. În 2018, Juravle a câștigat de la Salubris 24.426 lei, o medie netă lunară de peste 2.000 de lei;

Marius Dangă (PNL) – membru în Consiliul de Administrație al Companiei de Transport Public, venituri în 2018 de peste 25.800 lei
Anca, soția lui Cristian Nistor (PNL) – a fost angajată în Primăria Iași la serviciul „Coordonare programe culturale”;
Liviu Bulgaru (consilier județean), Anghel Ficu și Sorin Minciună (toți PNL) ocupă funcții importante la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale;
Petru Avram (consilier județean PNL) – a fost, în două rânduri, în guvernarea PSD, director al ABA Prut-Bârlad;
Sorin Flutur (consilier județean PNL) – a fost în guvernarea PSD director general adjunct al sectorului „Guvernanță și Administrare” din cadrul CFR SA;
Robert Dâncă (PNL) – director al Maternității Cuza Vodă. Unitatea spitalicească este a Consiliului Județean, condus de PSD;
Lotul UTI. Săptămânalul 7Iași a scris, în luna septembrie, că mai mulți liberali au luat bani dintr-un proiect european de 2,5 milioane de euro derulat de Universitatea Tehnică. Printre cei care s-au înfruptat din bani europeni se numără: Ciprian Ilie Cozmanciuc (fratele lui Mugur Cozmanciuc, deputat PNL și lider al organizației Neamț), Florin Liviu Dulgheru (fost candidat PNL la Primăria Valea Lupului, un apropiat al lui Costel Alexe), Daniel Juravle, Marius Dangă și soția sa, Cătălina, Grigore Nepotu, Dragoș Dimitriu, Mircea Agache, Andreea Țifui.

Article image
Grigore Nepotu a apărut brusc în schema de personal a Primăriei, angajat fără concurs, cu „recomandare”. Ba mai mult, activitul PNL a și anunțat pe FB angajarea sa la Primărie ca pe o mare victorie. Până de curând, el participa la toate acțiunile politice PNL, e vocal la adresa PSD, dar nu scoate un sunet despre Mihai Chirica. Anterior, Daniel Juravle, tot de la PNL, fusese angajat la Primărie, salariul explicând totul: 5.4...
Autor Cezar Moraru Anchete 10 Iunie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: