fbpx
 
O altfel de stație, de 4 m lungime, ajunge să coste 3.600 de euro. Caiet de sarcini restrictiv, o singură ofertă, preț mare O altfel de stație, de 4 m lungime, ajunge să coste 3.600 de euro. Caiet de sarcini restrictiv, o singură ofertă, preț mare

OPERAȚIUNEA „COPERTINA”: cineva din Primărie a eliminat toată concurența într-o afacere de 370.000 de euro


Au cerut certificări de parcuri de joacă la copertine pentru stații de autobuz. Rezultatul: o singură ofertă pentru 100 de stații, în valoare de 1,7 milioane de lei. O firmă a depus contestație la CNSC, dar n-a plătit cauțiunea, pentru că era foarte mare. Anul trecut, Primăria a mai făcut 10 copertine identice și acele clauze restrictive n-au existat. Au fost trei oferte și prețul a fost mai mic: 12.000 de lei bucata. Acum vor costa cu 5.000 de lei mai mult. „Nimeni nu se bagă, au făcut-o ca să elimine firmele mai mici”, spune un expert în mobilier urban. Iașul are peste 30 de firme care fac copertine, s-a prezentat o singură firmă din Piatra Neamț.

Licitație cu mari suspiciuni la Primăria Iași. Două firme din județul Neamț au fost interesate de un contract de 1,7 milioane de lei. De acești bani, Primăria vrea 100 de copertine destinate staţiilor de transport public.

În competiție a rămas o singură firmă, cealaltă fiind eliminată din cauză că nu avea un anumit tip de certificat. „Nici nu trebuia pentru această procedură. Erau certificate pentru parcuri de joacă, or noi licitam copertine pentru stații”, a spus Octavian Stănescu, patronul Grand Taorom SRL Roznov.

Al doilea palier al discuției: 17.000 lei de fiecare stație ar plăti Primăria pentru câteva țevi din oțel inoxidabil care vor alcătui structura, cu un acoperiș de policarbonat compact. „Se pot face stațiile astea la un preț mult mai bun”, a completat Stănescu.

Clauza eliminatorie, valabilă pentru parcuri de joacă
Pe 16 octombrie, a expirat termenul până la care firmele interesate puteau depune oferte la Primărie pentru a construi cele 100 de copertine destinate stațiilor de transport în comun. A doua zi, pe 17, pe pagina de Facebook a Primăriei, reprezentanții acesteia au anunțat: „Procedura de achiziție publică a atras o singură ofertă, din partea firmei Belmar Prod SRL (Dumbrava Roșie, județul Neamț)”.
O miză de aproape 370.000 de euro și doar o singură firmă interesată? Parțial adevărat. A mai fost încă una, Grand Taorom, tot din Neamț, care însă a fost scoasă în decor.

„A fost o condiție inutilă, care n-avea legătură cu licitația noastră, care însă pe noi ne-a eliminat din cursă. Primăria Iași a cerut un certificat de calitate care se referea la echipamente pentru spații de joacă, târguri și parcuri, deși noi voiam să concurăm pentru copertine”, a spus Octavian Stănescu, patronul Grand Taorom SRL Roznov.

Dovada: sus, caietul de sarcini din 2018 descria fixarea copertinelor. Jos, caietul de sarcini din 2019 în care apar clauzele buclucașe (standardele). Două rânduri și jumătate care valorează 370.000 de euro. Copertinele din 2019 sunt identice cu cele din 2018

Standardele pentru scrânciobe au pârjolit concurența
La începutul lunii septembrie, Primăria Iași a scos, pe sistemul public de achiziții, licitația pentru cumpărarea, cu montaj, a 80 de copertine pentru stațiile de autobuz și 20 pentru cele de tramvai. Deci, două modele.
Pe 17 septembrie, a fost înregistrată prima contestație, a firmei Grand Taorom SRL Roznov. „La punctul 7.2 din caietul de sarcini se cer anumite conformități de standard cum ar fi: (...) SR EN 1176-1/2018 și SR EN 13814/2005, standarde care fac referință la aparate de joacă în care se impune forțarea aparatelor prin învârtire, prin aplecare, prin ridicare, coborâre, scaune de siguranță”, a arătat Stănescu de la Grand Taorom în contestația sa.

Patronul din Neamț a mai susținut că prin aceste cerințe, Primăria a restricționat competiția. „Este clar că această cerință încalcă grav principiile care stau la baza întregii proceduri a achiziției publice, respectiv al nediscriminării, al tratamentului egal, al transparenței și eficientizării”.

Patronul eliminat a protestat în pustiu
Pe 4 octombrie, Primăria i-a răspuns lui Stănescu. Și i-a argumentat că standardele respective sunt cerințe generale de securitate. Adică, Primăria vrea să ia produse certificate, de calitate superioară, „care să nu pună în pericol siguranța cetățenilor”.

Și că cele două standarde invocate sunt pentru ca produsele să reziste încercărilor meteo, de zăpadă și vânt. Adică, depunerile de zăpadă să nu șubrezească acoperișul care să cadă peste călători. Sau vântul să dărâme vreun panou lateral și să lovească pe cei din stație. „Standardele menționate (...) sunt singurele existente care oferă formule și detalii de calcul privind rezistența la vânt și zăpadă a acestor tipuri de produse”, au spus reprezentanții Primăriei.
Stănescu nu a fost de acord și a mai trimis o adresă Primăriei. A cerut să fie eliminată cerința ca cele 100 de copertine să aibă certificat că au fost produse în conformitate cu cele două standarde. „Produsele supuse licitației (...) nu intră în categoria produselor ce sunt supuse a fi certificate conform standardelor SR EN 1176-1/2018 și SR EN 13814/2005, respectiv Echipamente pentru spații de joacă și suprafețe ale spațiilor de joacă și Echipamente și structuri pentru târguri și parcuri”, a notat acesta.

Mai mult, Stănescu a combătut și faptul că standardele respective ar fi singurele existente. Patronul Grand Taorom a precizat că există alte standarde, și le-a nominalizat, privind rezistența la vânt și zăpadă a adăposturilor pentru stațiile de autobuz.

Copertinele pentru stațiile de autobuz sunt mai lungi, de 6 m. Casetele luminoase din spate nu sunt descrise în caietul de sarcini, fiind menționate foarte sumar doar ca o legendă la o schiță, fără detalii tehnice

Concurentul a renunțat umilit. „Le-aș fi făcut mai ieftin”
Aceasta a doua solicitare a fost complet ignorată de șefii Primăriei care nici n-au mai catadicsit să-i răspundă. I-au spus, sec, că mențin cerințele din caietul de sarcini și din răspunsul anterior, din 4 octombrie.
Nemulțumit, Octavian Stănescu s-a adresat Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). Dar Consiliul n-a ajuns să judece dacă reclamația lui Stănescu a fost întemeiată sau nu.

„Trebuia să depun o cauțiune de 2% din valoarea contractului. Asta însemna 34.000 de lei. Suntem o firmă mică, nu aveam banii ăștia. Plus că nu știam dacă-i mai primesc înapoi”, a spus Stănescu pentru REPORTER DE IAȘI.

Așa că a renunțat la acțiune. Și n-a mai putut participa la procedura de la Iași. „Le-aș fi făcut de calitate, cu garanție și la un preț foarte bun. Acele standarde introduse în cerințele licitației au fost inutile și menite a limita participarea”, a declarat, resemnat, Stănescu.

Firma câștigătoare, discurs identic cu al Primăriei
Așa se face că pe 16 octombrie, când s-a închis perioada de depunere a dosarelor, doar Belmar Prod din Neamț s-a prezentat. „Nu știam că suntem singurii”, a spus Andreea Bița, unul dintre asociații firmei din Neamț.
Mai multe detalii despre procedură a oferit Claudiu Bejenaru, cel care s-a ocupat de această licitație din partea Belmar Prod. „Cele două standarde prevăzute în caietul de sarcini sunt singurele din legislația românească ce prevăd criterii de siguranță împotriva acțiunilor vântului și zăpezii”, a afirmat Bejenaru.

Această argumentație e parcă trasă la indigo cu cea a Primăriei în răspunsul la contestația lui Stănescu. „Și copertinele stațiilor de autobuz și tramvai intră sub această umbrelă a acoperișurilor de la târguri, expoziții, piețe”, a completat Bejenaru.

Anul trecut, concurență mai mare, prețuri mai mici
Deci, cu aceste standarde de calitate împotriva acțiunii vântului și a zăpezii, dar care fac referire la parcurile de joacă și nu la copertinele din stații, Belmar a rămas singura firmă în competiția pentru adjudecarea contractului de 1,7 milioane de lei.
Amănunt important. Belmar a mai derulat un contract similar cu Primăria Iași și anul trecut. Au fost doar 10 copertine pentru stații, la un preț total de 124.740 lei. Prețul scăzut poate fi explicat și datorită concurenței, anul trecut la procedură înscriindu-se încă două firme.
Și poate cea mai importantă precizare: la selecția de anul trecut nu a existat această cerință, a standardului de calitate. A apărut anul acesta și a restricționat competiția.

Copertinele actuale au policarbonat subțire și se deteriorează repede. La afacerea de acum, garanția cerută este de doi ani

Analiza de cost: prețul estimat, corect pe hârtie. Cum se pot face „ajustări” în realitate

Prețul estimat de Primărie la licitație este de 17.200 de lei/copertină (fără TVA), echivalentul a aproximativ 3.640 de euro. REPORTER DE IAȘI a făcut o analiză de cost cu un specialist din domeniul mobilierului urban, care a dorit să-și păstreze anonimatul. „Variabilele sunt panourile de policarbonat și casetele publicitare. Prețul poate varia foarte mult”, a spus acesta.

La policarbonat cu grosime de 8 mm, prețul de achiziție pe metru pătrat este de 55 euro (fără TVA). Doar panourile pentru o copertină costă aproximativ 1.000 de euro, cu tot cu pierderi.

Prețul casetelor luminoase schimbă totul

Casetele luminoase sunt cel mai vag prezentate în caietul de sarcini. Există o singură frază, în partea descriptivă a documentației, în care se vorbește de „panouri publicitare” cu acces pe ușa din spate.

În schița din Anexa 1, care prezintă modelul pentru cele 20 de copertine destinate stațiilor de tramvai, este precizat un „suport afișaj”, care poate fi o simpla ramă metalică, dar nu se vorbește nimic despre faptul că ar fi luminate.
În schimb, la modelul stațiilor de autobuz (80 de bucăți), în schița de la anexa 2, se spune despre trei „casete luminoase”.
Specialistul consultat de REPORTER a afirmat că trei casete, la dimensiunile cerute, pot costa, 1.200 de euro (fără TVA).

La prețul final se adaugă montajul - circa 200 de euro/copertină și consumabile (cleme, șuruburi) - 100 de euro. Prețul unei copertine, care include casetele luminoase, poate fi de 2.500 de euro, restul fiind cota de profit. „În aceste condiții, un preț estimat de 3.600 de euro este apropiat de realitate”, a concluzionat specialistul.

În realitate, materialele pot fi mai ieftine

Pot apărea însă diferențe mari în practică. Dacă dispar casetele

luminoase și se folosește doar o ramă, prețul este de doar 300 de

euro/bucată, în loc de 1.200 de euro. De asemenea, s-ar economisi dacă se va folosi, efectiv, policarbonat de 4 mm, al cărui preț pe metru pătrat este la jumătate: 27 euro. Costul firmei ar fi și mai mic dacă la montaj se vor folosi muncitori de la Servicii Publice. „Acestea sunt deocamdată procese de intenție, dar s-au mai văzut lucruri de acest fel”, a mai spus specialistul consultat de REPORTER.
Lovitura de la Iași, 30% din toată cifra de afaceri pe anul trecut, pentru Belmar
Belmar Prod SRL a avut, în ultimii ani, mai multe contracte cu administrațiile publice din România. Astfel, potrivit www.hartabanilorpublici.ro, un site care urmărește achizițiile instituțiilor publice, Belmar a avut unul dintre cele mai mari contracte în 2015, cu Primăria Craiova, căreia i-a livrat bănci de agrement în schimbul a 414.000 lei. Câteva sute de coșuri de gunoi au făcut obiectul unui contract din 2016 între Belmar și Primăria Constanța, valoarea contractului fiind de 399.000 lei. Cu 229.000 lei a cumpărat Primăria Oradea de la Belmar mobilier urban în 2014.
În total, Harta Banilor Publici a notat că Belmar a avut cu instituții publice din țară 121 de contracte (achiziții directe) și alte 27 rezultate în urma unor licitații. Valoarea totală a contractelor a depășit 6 milioane de lei, cele mai mari fiind încheiate cu entități publice din județele Dolj, Bihor, Iași, Constanța, Bistrița, Vâlcea.
Datele disponibile la Ministerul Finanțelor Publice arată că Belmar a avut în 2018 o cifră de afaceri de 4,4 milioane de lei, cu un profit net de 471.000 lei realizat cu 16 salariați. În 2017, cifra de afaceri a fost de 3,2 milioane de lei, cu un profit de 228.000 de lei și un număr mediu de angajați de 11.

Article image
Soacra lui Mihai Chirica n-a declarat la Fisc cei 80.000 de lei virați de Auribusiness, firma-paravan a lui Dragoș Gafița. Un sfert din totalul tranzacțiilor derulate de această firmă nu apar în declarațiile partenerilor, o pondere uriașă. Giani Gherman, condamnat pentru furturi în Belgia și pentru droguri la Iași, administra Auribusiness doar cu numele. Firma a fost cumpărată de la Aurica Florea, fosta directoare OTP Bank ...
Autor Cezar Moraru Anchete 30 Septembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: