fbpx
 
Blocul din str. Smârdan a avut parametrii depășiți încă de la început. În Iași, dispensele date anumitor constructori sunt forțate prin reinterpretarea legilor Blocul din str. Smârdan a avut parametrii depășiți încă de la început. În Iași, dispensele date anumitor constructori sunt forțate prin reinterpretarea legilor

Lovitura ISC în orașul fără lege: blocul lui Timofte, „autorizat ilegal”. Încep controalele în Primărie


Inspectoratul în Construcții - structura națională, de la București - confirmă pentru prima oară ceea ce REPORTER spune de un an: blocul lui Laurențiu Timofte, din strada Smârdan a primit două autorizații ilegale de la Primărie. POT-ul este de 30%, iar legea prevede maxim 20%, iar proprietarului i-au fost acordate două supraînălțări, deși legal este permisă doar una. Acest verdict răstoarnă practic tot ce s-a construit în Iași în ultimii ani. Tot ce s-a autorizat în mandatul lui Mihai Chirica s-a bazat pe dispense care încalcă Legea Construcțiilor și Regulamentul General de Urbanism. A fost o haiducie: când oamenii reclamau ilegalitățile, Primăria pierdea în instanță în fața imobiliarilor prin lipsa calității procesuale, o chichiță procedurală prin care s-au validat zeci de abuzuri.

Clădirea lui Timofte din zona Smârdan primise încă din faza de PUZ o supraînălțare de 20%, iar în august, prin reautorizare, Primăria a mai pus 20%.

Blocul din Smârdan trebuia să aibă inițial două etaje și un al treilea retras, iar în urmă cu două luni s-a permis investitorului să construiască etajul 3 complet precum și etajul 4. Inspectoratul de Stat în Construcții, sesizat de locuitorii din Smârdan, a constatat că toată documentația blocului, începând cu PUZ-ul din 2016 și terminând cu reautorizarea din 20 august 2019, este emisă de către primar cu încălcarea legii.
ISC a sesizat Prefectura, solicitând instituției să deschidă proces pentru anularea documentației blocului lui Timofte.

Cea mai contestată clădire din Smârdan

Ridicarea blocului lui Laurențiu Timofte a fost unul dintre cele mai contestate proiecte din ultimii ani. Vecinii noului imobil au sesizat autoritățile încă din faza de proiect, reclamând că le sunt încălcate mai multe drepturi.
Șantierul a apărut în primăvara anului 2017 și trebuia finalizată anul trecut, dar termenul a fost prelungit pentru 2020. Vecinii au argumentat că imobilul se face într-o zonă în care rețelele de utilități nu permit branșarea unor noi consumatori, că nu există o rețea de drumuri care să preia traficul auto, că nu sunt locuri de parcare suficiente.
Întregul proces de edificare a blocului din Smârdan 53-55 a fost un lanț de forțări ale legii. „Viața noastră este un calvar tocmai pentru că nu mai avem parte de liniște”, s-au plâns oamenii în scrisoarea pe care au trimis-o prefectului și la ISC.

Pe Mihai Chirica îl strânge cravata după atâtea scandaluri imobiliare

Era ilegal din start

Laurențiu Timofte ridica un bloc, pe numele părinților, cu subsol, parter, două etaje și-un al treilea retras. În luna mai a anului 2018 și în 2019, familia Timofte a cerut supraetajarea, însă a fost refuzată de Primărie. Specialiștii din Primărie au specificat, când au respins primele cereri de supraetajare, că „se permite modificarea pentru lucrări de supraetajare a clădirilor cu încă un nivel, o singură dată, în suprafață de maximum 20% din suprafața construită desfășurată a clădirilor”.
La blocul lui Timofte, însă, s-a specificat încă din Planul Urbanistic Zonal (PUZ) că s-a aplicat o modificare cu 20% a coeficientului de utilizare a terenului (CUT), permisă prin lege. Urbaniștii au apreciat că supraetajarea avusese deja loc din faza de PUZ.

Miza: profit maximizat

Laurențiu Timofte a precizat că va obține încă patru apartamente în plus prin supraetajare. La o medie de 60 mp de apartament, rezultă o suprafață construită de 240 mp. Cu un preț de cost de 500 de euro/mp, rezultă că investiția lui Laurențiu Timofte pentru edificarea celor patru apartamente va fi de aproximativ 120.000 de euro. Suprafața utilă rezultată ar urma să fie de 190 mp, cu un preț de vânzare în zonă de 1.200 euro/mp: rezultă un venit total de 228.000 euro, ceea ce duce profitul supraetajării la 100.000 euro.

Laurențiu Timofte, pășcănean, face parte din grupul „agreaților” din imobiliare

Toate autorizațiile încalcă legea

Inspectoratul de Stat în Construcții a precizat în răspunsul adresat reclamanților din zona Smârdan: “Personal cu atribuții de control din cadrul ISC a efectuat verificări cu privire la construire bloc de locuințe str. Smârdan 53-55 și a constatat că aceasta a fost întocmită și aprobată cu încălcarea prevederilor legale”.
În același răspuns, ISC București transmite că, în cazul blocului, aprobările sunt un șir de abateri de la legislație: “S-a constatat că Autorizație de Construire (AC) 345/27.04/2017, AC nr. 749/27.07.2018 pentru intrare în legalitate și AC 896/20.08.2019 pentru supraetajare imobil cu 20% au fost emise de către primarul Municipiului Iași cu abateri de la legea 50/1991 (Legea Construcțiilor – n.r.)”. Deci tot procesul de autorizare a fost ilegal. Ironic, inclusiv așa-zisa intrare în legalitate.
Într-un alt document, ISC București detaliază problema POT-ului în cazul blocului lui Timofte: avea 30% procentul de ocupare a terenului, având deasupra solului 4 niveluri (parter și 3 etaje), în condițiile în care documentația pentru clădirile cu mai mult de 3 etaje prevăd un POT de 20%. Inspectorii constată că Primăria a dat de două ori dispensă de 20% în cazul aceleiași clădiri.

Răspunsul ISC București: toate autorizațiile au fost eliberate cu încălcarea prevederilor legale

Prefectura poate ataca autorizația lui Timofte

ISC a transmis și Instituției Prefetului Iași rezultatele verificărilor, solicitând atacarea în instanță a autorizației de construire a blocului lui Laurențiu Timofte.
„În această perioadă purtăm o corespondență cu Inspectoratul de Stat în Construcții pentru a clarifica o serie de aspecte din raportul transmis Instituției Prefectului. În funcție de răspunsul de la Inspectoratul de Stat în Construcții și în urma analizei făcute de juriștii instituției, se vor decide și pașii de urmat”, a declarat prefectul Marian Șerbescu.

Article image
Clădirea primise din PUZ o supraînălțare de 20%, dar acum s-a mai dat o dispensă de 20%. Blocul din Smârdan trebuia să aibă două etaje și un al treilea retras. Acum va avea etajul 3 complet și încă un etaj: patru ca la teatru. Șefii orașului tocmai i-au băgat în conturi încă 100.000 de euro, net, controversatului dezvoltator imobiliar Laurențiu Timofte. După ce, în două rânduri, i-au respins solicitarea de supraetajare a i...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 August 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: