fbpx
 
Blocul lui Timofte va fi ridicat într-o zonă de case (încercuite cu P sau P plus 1). Accesul inițial era pe Fundac Călărași (săgeți mov), iar recent Timofte  a cumpărat teren pentru acces prin Pădurii (săgeata albastră), ceea ce va presupune, însă, traversarea liniilor de tramvai Blocul lui Timofte va fi ridicat într-o zonă de case (încercuite cu P sau P plus 1). Accesul inițial era pe Fundac Călărași (săgeți mov), iar recent Timofte a cumpărat teren pentru acces prin Pădurii (săgeata albastră), ceea ce va presupune, însă, traversarea liniilor de tramvai

Chirica îl ajută pe Timofte să distrugă zona de case Călărași și îi dă 500 mp din pământul ieșenilor ca să facă un bloc aberant


Cartier patriarhal, vile și grădini idilice, pantă 30%, acces imposibil, linie de tramvai la 10 metri de viitorul imobil: primarul chiar a vrut să fie un bloc cu 7 nivele acolo, concesionând investitorului 500 mp de teren public. Fără acest ajutor, blocul lui Timofte n-ar fi avut acces la nicio stradă. Anterior, Laurențiu Timofte fusese amendat de Primărie pentru că ridicase un etaj în plus pe str. Smârdan. Acum, primește un ajutor substanțial de la șefii Primăriei, pentru bună purtare.

Primarul chiar vrea ca Laurențiu Timofte să facă primul bloc din zona de case cuprinsă între Stația Pădurii și Piața Chirilă, pe o pantă de 30 de grade și unde nu există niciun acces. Mihai Chirica i-a impus arhitectului-șef Alexandru Mustiață să nu-i iasă din cuvânt, iar administrația i-a concesionat lui Laurențiu Timofte terenul public fără de care blocul acestuia n-ar fi avut acces din stradă și nu s-ar fi putut construi niciodată.

Ideea accesului e mirobolantă: mașinile din bloc vor ieși direct în linia de tramvai din Baș Ceauș, care face legătura între Tătărași și Tg. Cucu.

Liniștea cartierului patriarhal, cu vile cochete și curți pline de vegetație, se face țăndări. Oamenii sunt stupefiați că așa ceva chiar se întâmplă.
Autorul proiectului, arhitectul Marian Jan Chirița, spune însă că panta e un avantaj: „Se face mai ușor parcarea subterană”. Acolo, lângă linia de tramvai, unde acum mașinile nici n-au voie, vor fi 60 de apartamente.

Zona Roșie reprezintă terenul inițial al lui Laurențiu Timofte, o insulă printre case, fără nicio ieșire la o stradă. Fundacul Călărași din spate e o potecă de 3 metri lățime. Zona Galbenă cuprinde terenul cedat de Primărie pentru a permite accesul direct în Strada Tătărași, abruptă, pe care circulă acum doar tramvaie. În acel bloc vor fi 60 de apartamente!

Probleme cu panta
În zona Pădurii – Fundac Călărași, dezvoltatorul imobiliar Laurențiu Timofte urmează să ridice un bloc cu șapte nivele și o amprentă la sol de 400 mp. Conform schiței depuse la Primăria Iași, în baza căreia a fost propus Planul Urbanistic Zonal al clădirii (acesta urmează a ajunge în curând în plenul Consiliului Local), până curând singura cale de acces existentă era Fundac Călărași, o străduță  de pământ, lată de 3 metri, printre proprietățile existente.

Imobilul aflat în faza de proiect ar urma să aibă 50-60 de apartamente, într-o zonă a Iașului în care de sute de ani au fost doar case. Nici măcar regimul comunist nu a plantat blocuri acolo, din cauza înclinării foarte mari a pantei: 30%.

Una pe planșă, alta în realitate

Suprafața de teren a lui Timofte este de 1.037 mp, dar terenul este într-o râpă înclinată puternic, ce are ieșire doar pe drumeagul de 3 metri lățime numit Fundac Călărași (foto jos).

În actele semnate de arhitectul Marian Jan Chirița, fundacul apare ca ditamai strada de 8 metri lățime. Nu este prima data când în documentele de urbanism depuse la Primăria Iași există diferențe între realitate și planșe. În acest timp, specialiștii municipalității se fac că nu văd. 

Drumul apare în schițe ca fiind pentru acces pietonal și auto. Pentru cel auto ar urma să facă Timofte încă un drum, cu intrare de pe liniile de tramvai ale străzii Pădurii. Dar pe porțiunea respectivă traficul auto e oprit, circulă doar vagoanele.

Vecin: „Păcat că ajungem la scandal”

Vecinii s-au opus deja proiectului, dar sunt siguri că demersurile făcute de Timofte depășesc insistența lor. „Noi am semnat că ne opunem blocului. Sunt sigur însă că petiția noastră a ajuns la gunoi. Și aici stau oameni destul de importanți, vreo doi vecini de-au noștri sunt polițiști”, a explicat un proprietar din zonă care dorește să rămână anonim.

Omul spune că, mai mult ca sigur, când începe șantierul tot ce există acum va fi ras. „Este aici o casă de cărămidă frumoasă, ar fi arătat bine s-o refacă cineva. Zona este liniștită, păcat că ajungem la scandal că își plantează cineva bloc printre case”, mai spune locuitorul din zonă.

Acesta povestește că, deja, un vecin a decis să-și vândă proprietatea. Este o casă albă, fără foarte mult teren. „Probabil nu mai așteaptă să vadă cum se termină, a preferat să renunțe”, mai spune bărbatul.

Riveranii au refuzat

Pe teren, Timofte vrea să ridice un bloc cu următorii parametri tehnici: înălțimea maximă 21,50 metri la cornișă, regim de înălțime D+P+4E+Eth, POT 40%, CUT 2,80. Adică, viitoarea construcție poate ocupa 414 mp amprentă la sol, iar suprafața desfășurată a construcției poate fi de maximum 2.903 metri pătrați: 50 de apartamente de 60 mp.

Dezvoltatorul a avut mari probleme cu calea de acces: „Au venit doi tineri la mine să le dau o parte din grădină ca să facă un drum. Dar n-am avut cum, că rămâneam fără teren deloc”, a declarat Verginia Chirilă, o femeie care deține o proprietate în zonă.

O altă suprafață de teren prin care să-și facă ieșirea Timofte era pe strada Pădurii, stradă unde traficul auto este interzis acum. În schițe apare această ieșire spre Pădurii, singura problemă este că aparținea Primăriei. Dar pentru Timofte, șefii Primăriei s-au conformat: problema s-a rezolvat.

A mai luat un teren

În februarie și septembrie 2018, Laurențiu Timofte a depus două cereri la Primărie, pentru concesionarea celor aproape 500 mp care să-i dea acces la linia de tramvai.

În ianuarie 2019, a apărut și nota de fundamentare în care se explică faptul că solicitantul are un teren de 1.037 mp alături și cere teren de la Primărie pentru cale de acces și parcare descoperită.

Mihai Chirica tot scrie epistole ieșenilor după ce aceștia ies în stradă împotriva blocurilor, dar tot el continuă să dea autorizații și să le ofere facilități constructorilor

În aprilie 2019 a fost aprobat și proiectul de hotărâre pentru concesionare, în baza unui raport de evaluare care a stabilit prețul terenului cerut de Timofte la 8.000 de euro/an – concesionarea fiind pe 10 ani.

În octombrie a avut loc licitația, adjudecată de dezvoltatorul care a cerut terenul.

REPORTER DE IAȘI l-a sunat pe Laurențiu Timofte, dar acesta nu a răspuns. Redacția i-a trimis dezvoltatorului un mesaj, fiind întrebat despre soarta licitației și despre intenția de a-și duce mai departe proiectul blocului dintre case. Tot fără răspuns.

Precedentul Smârdan

Numele lui Laurențiu Timofte este cunoscut pentru scandalul provocat de un bloc ridicat de părinții săi printre casele din zona Smârdan – de fapt, el se află în spatele lor. Aici, vecinii s-au opus ani de zile ridicării construcției, iar până la urmă Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a văzut și încălcările de lege.

Pe scurt, ISC a constatat că blocul a fost ridicat ilegal, cu permisiunea Primăriei.

Prima ilegalitate este că a primit POT de 30%, deși în zone de case este de 20% maximum. A doua încălcare a fost acordarea a două supraînălțări de către Serviciul Urbanism din Primăria Iași.ISC a sesizat Prefectura, solicitând instituției să deschidă proces pentru anularea documentației blocului.

Timofte este unul dintre investitorii imobiliari ”agreați” de municipalitate, fiind prieten la cataramă cu alt dezvoltator controversat, Daniel Niculiță. În ultima vreme, de piața imobiliară din Iași se zvonește că, în unele proiecte, Timofte este ”săgeata” lui Niculiță. 

Article image
Inspectoratul în Construcții - structura națională, de la București - confirmă pentru prima oară ceea ce REPORTER spune de un an: blocul lui Laurențiu Timofte, din strada Smârdan a primit două autorizații ilegale de la Primărie. POT-ul este de 30%, iar legea prevede maxim 20%, iar proprietarului i-au fost acordate două supraînălțări, deși legal este permisă doar una. Acest verdict răstoarnă practic tot ce s-a construit în I...
Autor cristi tanasa Anchete 23 Octombrie 2019

Article image
Clădirea primise din PUZ o supraînălțare de 20%, dar acum s-a mai dat o dispensă de 20%. Blocul din Smârdan trebuia să aibă două etaje și un al treilea retras. Acum va avea etajul 3 complet și încă un etaj: patru ca la teatru. Șefii orașului tocmai i-au băgat în conturi încă 100.000 de euro, net, controversatului dezvoltator imobiliar Laurențiu Timofte. După ce, în două rânduri, i-au respins solicitarea de supraetajare a i...
Autor Cezar Moraru Anchete 28 August 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: