fbpx
 
20 de polițiști locali au picat examenul psihologic, pentru agresivitate. Zanfirescu le-a luat armele dar i-a lăsat la stradă

20 de polițiști locali au picat examenul psihologic, pentru agresivitate. Zanfirescu le-a luat armele dar i-a lăsat la stradă


Rezultatul e foarte prost și a provocat un șoc în Poliția Locală. Examinarea este anuală, dar polițiștii încă nu sunt oficial inapți, pentru că mai dau o reevaluare, peste două luni. Abia la a doua testare picată intră în comisia medicală, în vederea concedierii. Factorii de risc urmăriți sunt agresivitatea și problemele din familie.

La sediul Poliției Locale din Iași a explodat o adevărată bombă: peste 20 dintre polițiștii cu atribuții de Ordine Publică și Circulație, deci oameni de la stradă, au picat ultima evaluare psihologică anuală. Informația este confirmată de oameni din interiorul instituției, situația este cunoscută.
Șeful Poliției Locale, comisarul Liviu Zanfirescu, spune însă, referindu-se la ultimele evaluări, că niciun polițist local nu a fost declarat inapt.

Le testează agresivitatea

Surse din cadrul Poliției Locale Iași au explicat faptul că angajații instituției sunt testați o dată pe an. Examenul constă în completarea unui chestionar.
„Noi nu avem psiholog la unitate. Contractul a fost scos la licitație și aparține unui birou de psiholog”, explică sursele.
„Suntem funcționari publici, dar avem și arme, de aceea se impune testarea o dată pe an”, spune un alt polițist local.
Întrebările vizează potențialul de agresivitate al polițiștilor, pentru că mulți dintre ei sunt de la ordine publică sau de la circulație.
„Într-un astfel de test se dă și acel chestionar, cu unele întrebări capcană, iar psihologul face și un interviu, punând și alte întrebări, pentru a vedea dacă omul are probleme acasă, cam în ce stare psihică se află”, a explicat Lucian Bunduc, liderul de sindicat ProLex de la Poliția Locală Iași.

Prezenți mai ales în Centru, polițiștii locali au o atitudine corectă, în general. Unii însă se remarcă însă prin exces de zel, sindromul „James Bond”, și devin agresivi

Peste 20 de respinși

„Sunt peste 20 de respinși. Dar foarte puțini de la nivelul conducerii cunosc această situație. Nu vrea nimeni să se afle așa ceva. În fiecare an sunt oameni care, la prima verificare, sunt declarați neconformi cu misiunea loc publică”, a explicat un angajat al Poliției Locale.
Totuși, chiar dacă sunt respinși, polițiștii nu devin automat inapți. “La prima verificare anuală, psihologul poate decide că polițistul nu s-a prezentat cum trebuie. Și atunci i se impune o așa numită revenire. Se dă la două luni distanță. De obicei, mai sunt polițiști care mai cer sindicatului să-i ajute cu sfaturi într-o astfel de situație, dar acum nu a venit nimeni”, ne-a spus Lucian Bunduc, șeful Sindiactului Pro Lex din cadrul Poliției Locale.
Toți agenții Poliției Locale considerați respinși au fost reprogramați pentru viitoarele reevaluări.

Polițistul agresiv din Tudor Vladimirescu a fost reclamat de un ieșean astă iarnă

Pentru șefii Poliției Locale cazul este inexistent

Șeful Poliției Locale Iași, comisarul Liviu Zanfirescu, consideră că nu are nici cea mai mică problemă în instituție. Contactat de REPORTER DE IAȘI, Zanfirescu a declarat: „Nu există nici măcar un singur polițist considerat inapt din punct de vedere psihologic în cadrul Poliției Locale Iași”.
Alți polițiști au explicat de ce este atât de fermă declarația șefului instituției. Până la a fi considerat inapt din punct de vedere psihologic, funcționarul trebuie să mai treacă prin alte filtre.
„Ești respins prima dată, ți se dă revenire la psihologic. A doua oară iau toți. Teoretic, mai există încă o etapă chiar dacă ar pica și a doua verificare: testarea de către o comisie de medici. Abia aici treburile sunt foarte grave, doar comisia de medici poate decide dacă un polițist este inapt psihologic”, a mai explicat un angajat al Poliției Locale Iași.

Trei cazuri cu polițiști

Ieșeanul Cristinel Marian Poturu a povestit pentru REPORTER DE IAȘI, în iarnă, că un polițist local agresiv i-a spart telefonul. Ieșeanul a oprit în fața unei farmacii din Tudor Vladimirescu ca să ia o rețetă pentru copilul aflat în mașină. Imediat, în spate a oprit o mașină a Poliției Locale, cu girofarul pornit.
„A pornit sirena, m-am întors la mașină, i-am spus că știu că am oprit pe interzis, i-am explicat de ce. Am dorit să plec, mi-a spus că nu mă lasă să plec și mi-a cerut actele să mă amendeze. Nu le aveam, i-am dat datele să mă verifice. Și atunci a început circul: că pe vremea asta îl țin eu acolo să verifice actele. În acel moment, am simțit că miroase a alcool și i-am spus de ce își permite să oprească mașini fiind în acea stare”, a povestit victima. Pe filmarea pusă la dizpoziție de șofer s-a văzut că polițistul i-a lovit telefonul din mână.
În vară, un polițist local din Iași a ajuns vedetă națională după ce a dezumflat roțile de la bicicletele unor adolescenți. Tinerii făceau acrobații în zona centrală a orașului. Ulterior, Poliția Locală și Primăria au început o anchetă împotriva polițistului.
Pe 8 septembrie, un polițist local planificat în serviciu în schimbul 1 (interval orar 06.00-14.00) a plecat direct pe teren, fără a mai veni la ședința de instruire de la sediu. Colegii lui i-au trimis un echipaj de Poliție Rutieră, cu alcooltest. Avea o concentrație de 0.63 mg alcool pur în aerul respirat.
„Polițistul local a fost cercetat de două ori în cadrul comisiei de disciplină din cadrul instituției, iar în ultima cauză membrii comisiei au propus destituirea din funcția publică", au precizat șefii Poliției Locale. Polițistul a fost sancționat abia la a treia abatere.

Lucian Bunduc este șeful unuia din cele două sindicate de la Poliția Locală. Este la Ordine Publică, iar primarul l-a amenințat cu concedierea pentru că a refuzat să iasă la dirijat circulația

Chirica a amenințat la TV un lider de sindicat

Liderul de sindicat al Pro Lex Poliția Locală Iași, care este și vicepreședinte al sindicatului la nivel național, este într-un conflict deschis cu primarul Mihai Chirica. În urmă cu ceva vreme, sindicalistul a refuzat să dirijeze circulația, fiind de la un alt departament, Ordine Publică. Și-a informat șefii, au vrut să-l forțeze, totul a ajuns la urechile primarului Mihai Chirica. În stilul caracteristic, Chirica a trecut la amenințări.
„Într-o emisiune de la Tele Moldova, a făcut amenințările la adresa unui lider de sindicat de la Poliția Locală. Că nu vom termina mandatele împreună. Cel mai probabil era vorba despre mine, dar nu mi-a dat numele. După emisiunea am discutat cu colegii la București, am discutat cu avocații. Era foarte grav, este o amenințare directă la adresa unui lider sindical. Dar, pentru că nu a spus și numele, nu a putut fi deschis proces”, a explicat Lucian Bunduc, liderul Pro Lex Iași.
Totul a pronit de la încăpățânarea conducerii Poliției Locale de a-l pune la dirijat circulația. „Eu sunt la Ordine Publică. Știu să dirijez și circulația, am cursuri făcute la Ministerul de Interne, dar principala mea atribuțiune este alta. Așa că am refuzat. De atunci, nu s-a mai întâmplat să-mi mai ceară asta. Se mai întâmplă cu alți colegi”, a mai spus Bunduc.
Riscul este ca un polițist de la ordine publică să greșească într-o intersecție, nefiind de meserie. „Așa este, dar nu cred că s-ar întâmpla. Aproape toți colegii au făcut cursuri pentru circulație”, a mai spus Bunduc.

Article image
Nu vă mai chinuiți să reclamați ilegalitățile blocurilor cu etaje în plus. Cazuri flagrante cu procese pierdute de Primărie din nepăsare. Într-un dosar, procesul s-a perimat pentru că Poliția Locală n-a furnizat adresele învinuiților. Oanea și-a reautorizat hotelul din Aleea Sadoveanu ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Nu există consecințe, Chirica se face că nu înțelege ce trebuie să facă. Miza reală: câștiguri de milio...
Autor Iulian Mofteescu Anchete 15 Noiembrie 2019


Citeste si...
Nota
(0 voturi)
Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație singulară
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Donație lunara
Donează lunar pentru susținerea proiectului ReporterIS
Suma: 

Arhiva ReporterIS

« Aprilie 2024 »
Lu Ma Mie Jo Vi Sa Du
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30